• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Boyutları - Yaşam Döngüsü Analizi

sedak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Kasım 2010
Merhaba ; Çevre boyutları tablosuna Yaşam döngüsünü nasıl entegre edebilirim? elinizde örnekler mevcut mudur? ISO 14001:2015 denetimlerinde çevre boyutlarına bakarken bunu hep soruyorlar. Ayrı değerlendirmek mi gerekli.Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
elektrik üretim santraliyiz aslında ürünümüz soyut bir ürün , Doğalgaz santralleri , hesler için de var ise örnekler çok iyi olur.

Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sedakÜstad merhaba,

Bu konuyu örnek vererek açıklamak daha iyi olur. Firmanız da atıkların oluşumundan bertarafına kadar olan süreçlerle ilgili döngü oluşturabilirsiniz. Daha sonra atıklardan meydana gelebilecek çevre boyutu, etkiler ve riskleri bir arada bulundurarak tablo hazırlayabilirsiniz. Çevre boyutu; yağ dökülmesi, çevre etkisi; toprak, su vb. olan etkilerdir. Yağ dökülmesi sonucunda oluşabilecek riskleri değerlendirebilirsiniz. Firmanıza ait risk büyüklüğü belirleme metodu vardır. Buradan yola çıkarak tablo hazırlayabilirsiniz. Bir de aşağıda yer alan link size yardımcı olacaktır.

https://www.cevremuhendisleri.net/konu/urun-yasam-dongusu.17387/#post-164702
 
Merhaba geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Mevcut çevre boyut tablomuzda bölüm bölüm her yerin tüm çevre boyutlarını değerlendiriyoruz atıkların vb boyutların normal /anormal durumundaki riskini değerlendiriyoruz. Fakat son gelen denetçi örneğin genel saha çevre boyutları olarak elektrik tüketimi , su tüketimi (hammaddde süreci), kimyasal kullanımı vb durumlarda tablonuza örneğin bir sütün daha ekleyip bu yaşam döngünüzde neyi ifade ediyor, çevre boyut tablolarınızda onu görmek isteriz demişti iyileştirmeye açık alan olarak. Bunu tanımlamak , prosedürde açıklamak tablolara entegre edip, personele eğitim vermek asıl mesele. Bunun için de örnek dökümanlara ihtiyacım var açıkçası .ekteki linkteki dökümanlar daha çok süreç bazlı tanımlama gibi, atıklarla ilgili olan. örneğin atık yönetim sürecimizde bertarafına kadar olan süreci tanımlıyoruz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sedakMerhaba, denetim sırasında aynı sorun ile bende karşılaştım çevre boyutları tablomuz süreç bazlı ama denetçi bunun yaşam döngüsü analiziyle entegre edilmesi gerektiğini söyledi bir çözüme ulaştıysanız paylaşırsanız sevinirim.
 
Şebnem akpınarMErhaba, ben de bir sütun ekleyip yaşam döngüsünde kaçıncı adım olduğunu yazdım. Yaşam döngüsü adımları olarak;
1. adım hammadde temini
2. adım proses faaliyeti
3. adım ürünün nakliyesi
4. adım ürünün kullanımı
5. adım ürünün sonlanması

Boyut olasılık x etki puanlamasına geçmeden önce bu adımları her boyutun karşısına ekledim. Kabul ettiler.
[automerge]1607943079[/automerge]
bunları hazırlarken 14040 standardından bilgi aldım
 
Merhabalar, son dönemlerde TSE denetimi gerçekleşen arkadaşlar oldu mu? 2021 Ocak ayında Gözetim denetimim var ama acaba virüsten dolayı online mı yapılıyor?
 
Merhabalar,

Daha önce bahsedilmiş, yaşam döngüsü analizinin çevre boyut analizine entegre edilmesi. Bu konuda çalışma yapan oldu ise örnek doküman paylaşması mümkün müdür fikir olması açısından.

Bunun dışında; elektrik, su, doğalgaz kullanımının da bu boyut analizine eklenmesi istendi. Aslında eklemiştim örneğin elektrik için sensörlü lamba kullanımı vs. Ya da su kullanımını yazıp iski kanal bağlantı yazısı mevcuttur gibisine eklemiştim. Ama daha büyük ölçekli, üretimde makineler kaynaklı verim talep ettiler. Bu konuda çalışma yapan oldu mu acaba?
Bir arkadaşım ile görüştüğümde elektrik faturası üzerinden kaçakları bulmak gibisine bir öneri sundu, evet mantıklı ama burada nasıl bir yol izleyebilirim?

Yeni makine/ekipman geldiğinde çed dışında çevresel anlamda neler yapılabilir? Bu konu üzerine de düşüldü, öneri sunabilir misiniz?

Fikir olması açısından;
Enerji verimliliği ciddi boyutta irdelendi.
Ürün bertarafı hakkında müşterilere nasıl bilgi veriliyor diye soruldu.
Boyut analizinde hangileri rutin faaliyet hangileri rutin olmayan faaliyet eklenmesi istendi.
Boyut analizi bölüm bazlı değil de, en başta belirttiğim gibi yaşam döngüsü odaklı yapılması gerektiği söylendi.
Ben boyut analizine risk(olumsuz etki), fırsat (olumlu etki) diye de sütunlar açmıştım. Denetmenlerden biri bunu uygun bulmazken, diğeri asıl olması gereken budur doğrusu böyledir yazılması gerek dedi 🤐

İlgili konularda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
zeynepMerhaba,
Konuyla ilgili size yardımcı olmak isterim ama haftaya denetimim var hazırlık yapıyorum. Sizi bekletmemek adına fikir vermek isterim.
Çevre boyut analizinin yaşam döngüsüne entegre edilmesi gelen denetçiye göre değişiyor. Her denetim sonrası revizyon istiyorlar maalesef. Bana kalırsa entegre etmeyin gelen denetçiyi ikna edin. Hangi firma ile çalıştığınızı bilmiyorum ama sonuçta para verip sizi denetlemesini istediğiniz firmalar bunlar eninde sonunda kabul ederler.
Elektrik kullanımı ile alakalı çalıştığım firmada preslere ve diğer bölümlere elektrik sayacı taktırdım. Hangi bölümde ne kadar elektrik kullanıldığını ve neler yapılabileceğini düşündüm. Daha sonra kullanılan kalıpları değiştirip aynı elektrikle daha fazla ürün üretimi sağladık. Eğer böyle bir imkanınız varsa deneyebilirsiniz.
Yeni ekipmanlarla alakalı da kapasite artışı mı sağlıyor? Kendi kendi mi temizliyor? Herhangi atık veya gaz çıkışı var mı? Tamamen kapalı sistem mi bunları bilmek lazım.
 
Esra G.Ö.Merhaba,
Çok teşekkür ederim bilgiler için.
Major eksiklik olmadığı sürece seneye kadar vaktim olacak, tüm konuları irdeleyeceğiz artık.
Denetmeni ikna etme durumum pek olamadı açıkçası, çünkü ben firmada 1 yıldır çalışıyorum, evraklar zaten hazırdı, ben sadece güncelledim. Kalite konusunda da hiç bilgim olmadığı için kendimce araştırarak yaptım.
Elektrik sayacı konusu düşünebilirim, çok fazla ekipman var biraz gözüm korkuyor o yüzden ama diğer bölümlerden de destek alarak halledebilirim sanırım.
Denetiminiz geçince tekrar bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
 
merhaba,
enerji verimliliği ciddi boyutta incellendi derken, neyi irdelediler konu ile ilgili afiş vb. gibi tam olarak ne istediler.
Çevre yönetim sisteminiz varmıydı? Bizim yok yine de yaşam döngüsü analzii isterler mi ? Pazartesi denetimimiz var 😶
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
rkcEvet çevre yönetim sistemi belgemiz var. Bahsettiğim konuların hepsi de çys denetiminde görüşülen konular.
Enerji verimliliğinde kast edilen elektrik, su, doğalgaz giderlerinin kontrolü. Anormal bir artış oluyor mu faturada, oluyorsa neden oluyor sebebi nedir gibi.
Bir de çıkan atık miktarının üretim ile karşılaştırılması istendi. Henüz vaktiniz varken bence hazırlayın.
Denetim online, ama yine de zorlu geçiyor diyebilirim. Boyut analizine çok emek harcamıştım o yüzden üzüldüm.
Bakalım kapanış toplantısı var bugün, yazılan eksiklikleri göre tekrar bilgi veririm.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar; yaşam döngüsü planı ve çevre boyutlarını bir değerlendirebilirsiniz veya değerlendirmeyebilirsiniz. Standart asla şunu böyle yap demiyor sadece bır yol gösterici*.
Çevre boyutlarını faaliyetlerinizi veya prosesleri izi tanımlayıp bir plan dahilinde çevreye olan etkileri bu etkilerin olasilik dahilinde değerlendirebilirsiniz , örnek olarak proses: üretim , çevre boyutu: end atıksu, etki: toprak ve su kirliliği , uygulama : atıksular arıtma tesisine verilmekte , aritildiktan sonra kanalizasyon sistemine verilmektedir , sorumlu: aat * yani burada yaşam döngüsünü de ekleyebilirsiniz. Ürün veya hizmet oluşturmak için girdileri başa ekleyip daha sonra yapılan faaliyeti aciklayip oluşan etkiyi değerlendirip müşteriye ulaşana kadar olan süreci planlayabilirsiniz. Yasal mevzuat gerekliliğini de bu plan içinde her boyutun etkisi ile beraber kuruluşa nasıl uygulandığını ekleyebilirsiniz. Burada temel hedef mantığını anlamaktır , şunu bunu direkt böyle yap diye birsey yoktur .
 
Arkadaşlar döküman paylaşımı yapabilmeniz mümkün müdür acaba? Özellikle çevre boyut analizi ve ürün yaşam döngüsü ile ilgili. Yardcımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Üst