• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre cezaları cep yakıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla sanayi tesisleri ve diğer faaliyetlere yönelik denetimlerini aralıksız sürdürürken, çevreyi kirletenlere kanun kapsamında uygulanan cezalar cep yakıyor. Bakanlık, çevrenin korunarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, haksız rekabetin önlenmesi ve tasarruf sağlanması için çevre denetimlerini sürdürüyor. Kanun ve yönetmeliklere uymayarak çevreye zarar veren işletmecilere de ağır para cezaları uygulanıyor.

Bu kapsamda, ÇED sürecinde belirtilen taahhütlere uymayanlara 16 bin 929, Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 33 bin 863, emisyon sınırını aşarak havayı kirleten tesislere 40-80 bin, yasaklara aykırı olarak tehlikesiz atık toplayanlara 40 bin 636, bunları ithal edenlere 101 bin 595 lira ceza veriliyor. Tehlikeli kimyasal içeren eşyayı üreten, toplayan, taşıyan, bertaraf eden ve satan da 169 bin-1 milyon 693 bin lira arasında ceza ödüyor.

Diğer bazı çevre suçları ve ceza miktarları ise şöyle:

* Kurulması zorunlu atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesisini kurmayanlara 101 bin 595 lira,

* Yasaklara aykırı olarak atıkları toprağa verenlere 40 bin 636 lira,

* Çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 6 bin 769,

* İçme ve kullanma suyu koruma alanları ile sulama kanallarına atık boşaltanlara 81 bin 274 lira,

*Tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanlara 3 milyon 386 milyon lira.

* Çevreyi kirleten vatandaş 163 lira ödüyor

Öte yandan, umuma açık yerlerde ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere 163, emisyon ölçümü yaptırmayan taşıt sahiplerine 842, standartlara aykırı emisyona neden olan taşıt sahiplerine ise bin 689 lira para cezası uygulanıyor.

Kanundaki standartlara aykırı şekilde gürültüye neden olan konutlar için 674, ulaşım araçları için 2 bin 29, iş yeri ve atölyeler için 6 bin 769 lira ceza verilirken, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 20 bin 317 lira ceza kesiliyor.

Ayrıca çevreyi kasten ve taksirle kirletenlere, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor.

Sanayicilere ceza uyarısı

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, yaptığı açıklamada, yurt genelinde çevreyi koruma ve kirliliği önlemeye yönelik denetimlerin sürdüğünü bildirdi.

Denetimlerde Çevre Kanunu’nun, ilgili yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığının kontrol edildiğini, alınan izin ve ÇED raporları arasındaki uyumun incelendiğini belirten Dikmen, sanayicilerin ağır cezalarla karşılaşmamak için faaliyetlerini sürdürürken çevreyi de korumasını istedi.

Dikmen, geçen yıl yurt genelinde 23 bin 30 denetim yapıldığını, bu yıl sonu itibarıyla ise denetim sayısını 35 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
bünyesinde çevre görevlisi bulundurmayan ya da Bakanlıkça Yetkilendirilmiş firmalardan danışmanlık hizmeti almayan firmalara geleecek cezanın yönetmelikte maddesi varmı arkadaşlar bulamadım da
 
@Abdurrahman Kıvrak

teşekkür ederim.
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 5491

Kabul Tarihi : 26/4/2006

m) Bu Kanunun ek 2 nci maddesinde öngörülen çevre yönetim birimini kurmayanlara 6.000 Türk Lirası, çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 4.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

diye olan madde var ancak bir yerde ek 1 listesinde olana şukadar, ek 2 listesinde olupta cevre danışmanlığı almayanlara şukadar ceza gibi bir yer okumuştum. öyle birşey arıodum aslında :)
 
@Abdurrahman Kıvrak

evet bende bulamadım,
bünyesinde çevre görevlisi bulundurmayan Bakanlıkça Yetkilendirilmiş firmalardan danışmanlık hizmeti almayan;


Ek-1 kapsamındaki tesisler için 8.544 TL,
Ek-2 kapsamındaki tesisler için5.696 TL idari para cezası uygulanır.
diye söylüyordum firmalara. ben bu yazıyı nerden bulupta söylemişim bunca zaman hayret :)
şansıma kimse çıkıpta yönetmelik maddesinde göster diye sormamış :)
 
Çevre Kanunu
Madde 20:
m) Bu Kanunun ek 2 nci maddesinde öngörülen çevre yönetim birimini kurmayanlara 6.000 Türk Lirası, çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 4.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

"EK MADDE 2 – (Ek madde: 5491 s. K. m.23 – RG: 13 Mayıs 2006 - Sayı : 26167) Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmek veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan bu amaçla hizmet satın almakla yükümlüdürler. Bu konuyla ilgili usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."
 
@Fatih Çoban

bende onu diyorum işte böyle bir yazı nerden elime geçmiş bilmiyorum dolayısıyla yönetmelikteki yerini soruyorum :)

@Abdurrahman Kıvrak

bencede çok şanslıyım :)))

@Merve Özkan

evet yukarda bu maddeye yer vermiştim
 
@Didem Çelebi

Şaka yapmıştım zaten :) Bununla ilgili ceza miktarlarını her yıl çıkan " Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ" lerde bulabilirsin. Umarım yardımcı olmuştur ;)
 
2013 yılı çevre cezalarını ekli doküman da bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 2013 yılı çevre cezaları.pdf
    45.9 KB · Görüntüleme: 50
Merhaba,

Çalıştığım firma benden önce İl Müdürlüğü'nün verdiği bir cezaya itirazda bulunup dava açmış. Nasıl sonuçlandığını nerden takip edebilirim?
 
@İrem Bengisu Erol


Kim bilir ? 80 bilir !
118 80 i bir dene istersen :ssrtcbya:
 
@Didem Çelebi
2872 SAYILI ÇEVRE KANUNUN 20.MADDESİ;
m) Bu Kanunun(2872 sayılı Çevre Kanunu) ek 2 nci maddesinde öngörülen çevre yönetim birimini kurmayanlara 6.000 Türk Lirası, çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 4.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Ek Madde 2 – (Ek: 26/4/2006 – 5491/23 md.)
Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmek veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan bu amaçla hizmet satın almakla yükümlüdürler. Bu konuyla ilgili usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN TEBLİĞ'DE
1/1/2013-31/12/2013 tarihleri arasında 20 nci maddesinin uygulanacak ceza miktarı:
(m) bendindeki ceza miktarları :
6.000 TL (Kanundaki ceza miktarı) 10.154 TL(1/1/2013-31/12/2013 tarihleri arasında uygulanacak ceza)
4.000 TL(Kanundaki ceza miktarı) 6.769 TL(1/1/2013-31/12/2013 tarihleri arasında uygulanacak ceza)

İyi çalışmalar...
 
@İrem Bengisu Erol
muhtemelen çanakkale asliye hukuk mahkemesi bakmıştır. oraya sormanız gerekiyor. davayla ilgili bilirkişi falan görevlendirirler muhtemelen tesisinize bilrikişi gelmişmi?
 
Açıkcası hiç bilmiyorum Burda işe daha yeni başladım:) Ama genel müdürüden öğrenebilirim sanırım. Sağolun.
 
Üst