• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

çevre danışmalığı yada görevlisi hizmeti alınması hakkında

Eyüp S.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Şehir
Ankara
Firma
Toprak Çevre ve Atık Yönetimi
Arkadaşlar merhaba;
grup şirketlerimizden birtanesi izinler lisanslar yönetmeliği kapsam dışı olduğuna dair il çevre müdürlüğünden görüş alındı. bu şirketimiz için çevre danışmalığı yada görevlisi hizmeti alınmasına gerek varmıdır ?
 
Şirketinizde oluşan atıkların takibi ve sistem üzerinden girişlerinin yapılması için (yıllık bildirimler vs. var olması gerekli diye biliyorum) çevre görevlisi bulundurulması lazım diye düşünüyorum.Ama hatalı da olabilirim.
 
Merhabalar,
İşletmeniz Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik Ek 1 veya Ek 2 de yer alıyorsa, Hangi listede yer aldığınıza göre Çevre Görevlisi çalıştırmanız, Çevre Yönetim Birimi kurmanız veya Çevre Danışmanlık Hizmeti almanız gerekmekte.
 
EK 1 ve EK 2 de yer almadığı için izinler lisanslar yönetmeliği kapsamı dışındadır diye resmi yazı verildi.
 
Şöyle söyleyim. İşletmeniz Ek - 1 veya EK - 2 de yer alıyorsa Çevre Görevlisi çalıştırmanız, ÇYB kurmanız veya Danışmanlık hizmeti almanızı gerektirir. Saydıklarım sizin izin ve lisans işlemlerinizi yürütürler.
Listelerde yer alıyor ancak izin ve lisans konularından muaf ize, izin ve lisans almanıza gerek olmaz ancak Çevre Görevlisi istihdam etmek, ÇYB kurmak veya Danışmanlık Hizmeti almak durumunuz hâlâ geçerlidir.
Listelerde hiç yer almıyorsa yani örneğin A işletmesi olarak B malı üretimi yapıyorsunuz, kapasiteniz de yıllık 10,000 ton. Listede yer alan B malı üretimi yapan işletmelerden kapasitesi 25,000 tonun üzerindekiler diyorsa zaten dahil değilsinizdir. Sadece idareden konuyla ilgili yazı almanız yeterlidir. Ancak alacağınız yazı izin ve lisans konularından muaf olması ile aynı şey değil. İzinden muaf olmak ile Çevre Görevlisi çalıştırmaktan muaf olmak arasında fark var çünkü.
Benim şahsi tavsiyem ise şudur: Eğer Çevre ile ilgili işlemleriniz oluyorsa bir Çevre Mühendisi / Çevre Görevlisi istihdam etmeniz sizin için yarar sağlayacaktır. Tesislerin neticede tek sorumlulukları Çevre değil o yüzden her şeyi takip edemiyor olabilirsiniz. Ancak bir Çevre Görevlisi bu konuda çalışacak olursa aha profesyonel bir çalışma sisteminiz olacaktır.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu konularda siz daha tecrübelisinizdir ben daha öğrenciyim ama listede yer alıp nasıl izn yada izin ve lisanstan muaf olabiliyor.Çünkü yönetmelik böyle

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre aşağıdaki biçimde sınıflandırılmıştır.
a) Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler (Ek-1 Listesi)
b) Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler (Ek-2 Listesi)
(2) Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur.
 
Listelerde yer alan faaliyetler kendi özel durumlarına göre değerlendirilir.Örneğin tesis bir sanayi bölgesinde yer alıyor ve atıksuları bölgenin atıksu arıtma tesisine veriliyor.Atıksu bağlantı kalite kontrol belgesi var.Bu durumda deşarj konulu çevre izninden muaf olur.Aynı işletme farklı bir yerde kurulu olsa,kendi atıksu arıtma tesisi bulunsa ve arıtılmış sularını alıcı ortama deşarj ediyor olsa idi deşarj konulu çevre izni alması gerekirdi.
Faaliyetlerin izne tabi olup olmadığını değerlendirirken;
-Yönetmelik listelerinde yer alıp almadğı
-Bulunduğu yer
-Oluşan atıksular ile atıksuların nasıl bertaraf edildiği
-Hava emisyonları
-Gürültü ile ilgili durumu
göz önünde bulundurulur.

Faaliyet listelerde tanımlanmamışsa ileride herhangi bir problem oluşmaması için çevre müdürlüklerinden görüş almakta fayda var.
 
teşekkürler selma hanım
örneğin ek 1 e giren ve OSB de bulunan bir tesis gürültüden muaf emisyonda olusmuyor atık suyu var ama OSB den alınmıs kanala baglantı iznide varsa bu tesis çevre izni almıyacakmı
yınede İzin için GFB ye başvurup bu durumları bildirip GFB daha sonrada çevre izini alması gerekmez mi
 
Geçici faaliyet belgesi başvurusu emisyon,gürültü veya atıksu deşarjı konulu çevre izninin ilk adımıdır.(Lisans konuları dışında olduğunuzu düşünürsek) Emisyon ve gürültüden muafsınız.Kanal bağlantı izniniz de olduğuna göre deşarj konulu çevre izninden de muafsınız demektir.
 
Üst