• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanı çalıştırmak zorunda mıyız?

SerraV

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Aralık 2018
Firma
CAMSA
Arkadaşlar merhaba;

Ben bir cam fabrikasında çalışıyorum. Cam üretmiyoruz. Örneğin A firmasından hazır plaka halinde gelen camları temperliyoruz, lamine cam ( 2 cam arasına malzeme yerleştirerek yalıtım camı haline getirme) ya da çift cam şekline sokuyoruz. Ha birde hazır gelen camları boyuyoruz, cam kenarlarının keskinliğini alacak zımparalama türü işlemler yapıyoruz. Şimdi sizlere sorum şu. Ben çevre mühendisi değilim kimya bitirdim. Çevre müh arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre "Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler" listende Ek1 ve Ek 2 de yer almıyorsak çevre danışmanı çalıştırmak zorunda değilmişiz. Listeyi inceledim ve o listede olmadığımızı düşünüyorum. Ha bir çevre mühendisi ile çalışıyor olmayı inanın bende çok isterdim atık yönetimi konularını falan anlamıyorum ama bu işlerde benim üzerime kalmış durumda ve öğrenmeye çalışıyorum ancak sonucta herkesin eğitim aldıp dirsek çürüttüğü bir uzmanlık alanı var ve bu konuları uzman kişilere bırakmak gerekiyor. Ama Türkiye'yi biliyorsunuz aman ceplerinden fazla para çıkmasın 3 işi 1 kişiye yaptıralım kafasında herkes. Yönetim danışman çalıştırmak zorunda mıyız bunun cevabını istiyor. Çevre bakanlığını defalarca aradım ama biri bişey diğeri başka bişey söylüyor kaldı ki oradakilere de ulaşabildiğime dua ettim kimse telefonlara cıkmıyor. Mail attım maile cevap yok. Lütfen beni bilgilendirebilir misniz ?
 
Merhaba,

Üretimde boyama işlemi yapıyorsunuz. Toz boya şeklinde bir işlem mi? Ayrıca işletmenizde üretimde kullanılmak üzere doğalgaz kazanı veya başka yakıtlı kazanlarınız var mı? Eğer üretim konunuz Ek-1 ve Ek-2 listesinde yoksa Çevre Danışmanlık hizmeti almak zorunda değilsiniz ancak Ek-1 veya Ek-2 listesinde tanımlıysa limit değerlerin altında bile olsanız Çevre Danışmanlık hizmeti almalısınız. Ayrıca Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine tabi olmasanızda atık yönetim planı hazırlanması, yıllık bildirimlerin yapılması vb. çalışmaları yapmalısınız.
 
Merhabalar,

Kapsam dışı firmaların bildiğim kadarıyla Çevre Mühendisi çalıştırmak veyahut çevre danışmanlık hizmeti almak zorunda değildir.
Ancak tabi ki bakanlığa karşı olan sorumluluklarını (beyan, atık yönetimi vb.) yerine getirmesi gerekmektedir.
 
@Fatih Koçak
Fatih bey maddeye tabi olup limit değerlerin altında olduğu için Çevre İzni kapsam dışı olan firmalar Çevre Danışmanlık hizmeti almak zorundadır.
 
Çevre Danışmanı çalıştırmalısınız çünkü:

- Tesisinizdeki üretimin tanımı ve kapasiteniz gereği ÇED Yönetmeliği kapsamında görüş sormanız gerekmektedir.
- Tesisinizde Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında olmasanız dahi bu kapsamda olmadığınıza dair bir görüş almanız gerekmektedir. Ayrıca sadece ana üretime bakarak ÇİLY kapsamında olup olmadığınıza bakmayın zira "yakma" kapsamında da olabilirsiniz.
- Tesisinizde oluşan atıklar için çevre mevzuatı kapsamında hazırlanması gereken bilgi, belge ve bildirimlerin yapılması, bir atık deposunun kurulması şart.
- İlerleyen dönemlerde alacağınız bilgi, belge, kapasite artışları veya en basitinden bir iso belgesi için yapılacak işlemlerin sorulması, ve yönlendirmeler için bile çevre danışmanına ihtiyacınız bulunmaktadır.

Edit: Okan ve Fatih arkadaşlarım benden önce davranmış. Onlara da ayrıca teşekkürler.
 
'' Eğer üretim konunuz Ek-1 ve Ek-2 listesinde yoksa Çevre Danışmanlık hizmeti almak zorunda değilsiniz ''
Arkadaş listede olmadığını belirttiği için öyle bir yorum yaptım, yanlış bilgi verdiysem kusura bakmasın.
 
Genelde sıvı boyalar kullanılıyor. Mesela üretimde silikon ve poliüretan kullanılıyor ve bu maddeler üretici firma tarafından varillerin içerisine poşet, poşetlerin içine silikon/ poliüretan olacak şekilde yerleştirilmiş ancak metal varillere yinede poliüretan/ silikon bulaşıyor ve bunlarda kontamine olmuş tehlikeli atık sınıfına giriyor. Ya da camların kenarlarının keskinliğini almak için yapılan işlemler olduğundan bahsetmiştim. Siz zımparalama gibi düşünebilirsiniz. Bu işlem sonucunda aylık 10-15 varil gibi cam tozu çıkışımız oluyor. İnternetten araştırdığım kadarıyla bunlarda tehlikeli atık sınıfına giriyor ancak kodunu bilemedim. Diğer ambalaj plastik atıklarımızı lisanslı firmalara veriyoruz ve ben gecen sene online olarak yıllık bildirimleri yaptım ancak tabiki atık planı gibi bişey hazırlayamıyorum çünkü bilgim yok. atık planınında cevre danışmanları tarafından hazırlanması zorunlu mu ?

Cevap veren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Tabiki bana kalırsada cevre danışmanlık hizmeti almalıyız ancak söylediğim gibi eğer zorunlu değilse para vermeye gerek yok kafasında kişilerle calıştığım için bu işler bana kaldı ve bende bilmediğim işi yapmak istemiyorum kaldı ki yapamıyorum bu konuda eğitim almadım.

Cevap veren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Tabiki bana kalırsada cevre danışmanlık hizmeti almalıyız ancak söylediğim gibi eğer zorunlu değilse para vermeye gerek yok kafasında kişilerle calıştığım için bu işler bana kaldı ve bende bilmediğim işi yapmak istemiyorum kaldı ki yapamıyorum bu konuda eğitim almadım.

@Melih Coşar
 
Atık deposu kurduk. Atıkları oraya sınıflarına göre depolamaya calısıyoruz ama bu konuda tabiki yeterli değiliz. Yakma kapsamı nedir ?

@Okan Türe

Evet aynen bu kitapta anlatıldığı gibi yapılıyor. Temper fırınına girmeden önce cam kenarlarını zımparalnıyor sonrasında yaklaşık 630 derecede camlar belirli bir süre bekletiliyor ve sonrasında soğutma işlemi yapılıyor.
 
Eğer ÇED Yönetmeliği'ne tabi bir prosesi ÇED Görüşü almadan yapıyorsanız proje bedelinin %2 si oranında ceza uygulanır. Ayrıca Çevre İzni'ne tabi iseniz herhangi bir Çevre Bakanlığı denetiminde tespit edilirse 58000 TL ceza uygulanır. Yine atık yönetim planı hazırlanmadığından ve atıkların lisanslı tesise verilmediği tespit edilirse cezai işlem uygulanır. Bu cezaları ödemek yerine güzel bir şekilde başvuruların yapılması ve yönetmeliklere uygun çalışılması daha iyi. Siz tespitinizi yapın ve işletme yetkililerine cezai işlemleri açıklayın. Eğer bunlar yapılmazsa tespiti halinde madde madde yaptırımları açıklayın.

@SerraV

Temper fırınına sıcaklığı nasıl sağlıyorsunuz? Elektrikli mi yoksa brülör mü mevcut?
 
Dolayısıyla bununla ilgili yönetmelikleri güzelce okuyup analiz edip birazda araştırma yaparak Okan Beyinde dediği gibi cezai bir yaptırımla karşılaşmamak için başvurularınızı yapmanız sizin adınıza en doğrusu ve mantıklısı olacaktır.
 
@SerraV
Bulunduğunuz ilin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bir dilekçe ile yaptığınız işlemi ve ekine kapasite raporunu ekleyip görüş isterseniz size açıklayıcı bilgi vereceklerdir. Nihai kararı onlar vereceklerdir.
 
@Uğur Can

Peki şu zamana kadar danışman çalıştırmamış olmamız bir cezai bir tehlike arz etmez mi bu şekilde yaparsak ?
 
@SerraV
Bugune kadar böyle bir ceza ile karşılaşmadım. Ama herhangi bir işlem yapmamakta çözüm olmaz sizin için. Ne kadar erken davranırsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.
 
@SerraV
@SerraV bence bir danışmanlık firması ile anlaşınız. Mevcut durumunuzla ilgili detaylı bir çalışma yapılsın. Yapılması gerekenler neler bunlar belirlenmeli. Ayrıca ülkemizde bir çok firma önce kurulur yıllarca Çevre İzni, ÇED den bihaber çalışır. Sonra izin-belgeler alınır. O yüzden bakanlık ani denetimiyle eksiklikleriniz tespit edilmeden siz başvurularınızı yaparsanız daha iyi olacaktır. Başvuruları eksiksiz yaparsanız sorun olmayacaktır. Ancak bu çalışmalar işi bilenlerle yapılmalı. Yoksa süreciniz uzayabilir olumsuz durumlar yaşayabilirsiniz. İşin ehli olan kişilerle anlaşma yapmanızda fayda var. Belki de kapsam dışı bir firmasınız. Bunun tespit edilmesi gerekli.
 
Üst