• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Danışmanlık Firması açmak

Ahmet Ramoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eylül 2010
İyi akşamlar,
Ülkemizde yeni mezun çevre mühendislerini asgari ücretle çalıştırmak isteyen ve çevre konusunda deneyim ve bilgisi olmadan parasıyla yanına çevre mühendislerini alarak çalıştıran işverenlerden dolayı yeni mezun benim durumumda birkaç arkadaşımla birlikte çevre danışmanlık firması kurmaya karar verdik. Sonuçta ilk kurulum maliyetlerimizin dışında çok giderimiz olmayacak, fakat işi kurup firmalarla anlaştıktan sonra yapacağımız süreçle ilgili bilgi sahibi değiliz.Bu konuda bilgili çeşitli firmalarda çalışan arkadaşların yaklaşımlarını öğrenmek isterim.Mesela bir fabrikayla anlaşıldı, ondan sora bu fabrikanın emisyon değerleri, atıksu deşarj değerleri gibi incelemeleride bizzat bizim yapmamız mı gerekiyor yoksa herhangi bir laboratuarlık hizmeti veren firmaya bu işlemleri yaptırabiliyormuyuz?Ayrıca danışmanlık firmasının tam olarak yapacağı işlemler neler?Saygılar
 
O zaman kimse iş kurmasın yeni mezunlar hep başkasının yanında çalışsın hayalleri olmasın kimsenin açın arkadaşlar kim açmak isterse açsın düşük fiyat mı veriyorlar sizde uygun fiyatlar verin bir kaç işletme ile çalıştıktan sonra zaten düzeltirsiniz fiyatları çok düşürmeyin tabide dikkat edin sadece iş yapayım derken ortalığı çamur etmeyin yeter.
 
Şuraya yorum yazan "genç girişimci" arkadaşların maliyet hesabı yapıp yapmadıklarını sorgulamak isterim. Etrafınızda sürüyle "genç girişimci" çevre danışmanlık firması sahibi insanlar mevcut. Bir sorun bakalım işler buraya yazdığınız ve hayal ettiğiniz gibi mi gidiyor? Bana yazdığınız cevabı da kendilerine söyleyin eminim benden daha sert bir tepki vereceklerdir size.

Ya da şurada sayısalcı adamlarız basit bir hesap yapalım: tüm giderlerinizi alt alta yazın. Her şeyi; kırtasiyeden, yeme-içmeye, kira için tutacağınız ofisten sahaya gittiğinizdeki harcamalarınıza, personel harcamalarından vergilere... Ticaret hukuku, sözleşmeler, bordro, teklifler, ödeyeceğiniz vergiler, muhasebe... Gözünüzde canlanıyor mu bunlar? Firmalar ile anlaşmalar yapmak, bir de bunların zamanında ödeme yapmaları da önemli.... Söylenecek çok şey var hepsi geliyor dilimin ucuna ama geri yutuyorum: bir musibet bin nasihattan iyidir atasözü hatrıma geliyor. ÇMO'da yapılan, farklı farklı ortamlarda yıllardır sürü ile firmanın dile getirdiği danışmanlık asgari fiyat politikaları ve Bakanlığın denetimleri hakkındaki çözümsüz toplantılarımız...

Şu anda 691 danışmanlık yeterliğine sahip firma var. 692. firma olarak ne vaat ediyorsunuz rakiplerinizden farklı olarak? Şurada düşük fiyata çalışmayan arkadaşlarımızın, diğer çalışma arkadaşlarının düşük çalışma koşullarına evet diyip yaşadığı işsizlik sanki size firma olarak da müşteri ararken yansımayacak.
 
En Öz hali ile bir firma açmanın ekonomik olarak mantıklı olması için;
3 kişi'nin her birine 10'ar tane firma ve bu firmaların da aylık 500'er TL'den sözleşme yapılmış olması gerekir ki firma kurmaya değecek bir gelir elde edilsin. Nerde o 30 firma her ay düzenli 500'er TL ödeyecek? Var mı? bence yok?

Bu şartlar altında var olan firmalarda çalışarak tecrübe arttırmak daha yerinde olacaktır.

yoksa 3'er 5'er tane firmayla 250 300 TL'ler ile anlaşarak firma açmak hiçte ekonomik gözükmüyor.
 
@Melih Coşar
Hepiniz "mühendislik ekonomisi" dersi almışsınızdır. Melih Bey'in yazıyı okuduktan sonra kabaca aklıma gelen bir kaç kalem maliyet kalemlerini ve gerçekten çok iyimserce rakamlarla yazdığım tabloyu alın ve başa-baş analizinizi yapın.
Hayaller güzel ama bir de hayatlar var arkadaşlar...
Piyasadaki düşük ücretle hizmet verenleri anlamaya çalışıyorum ama önce kendilerine zarar verdiklerini düşündükçe de çok kızıyorum.
Şu hesaplamayı yapmıyor veya yapmamış olamazlar.

Bırakın karı, sabit giderler için bile aylık min. 17.000 TL fatura kesmek gerek.
Bir başka hesaplama ile kestiğiniz faturalar 429 TL adam-gün altında ise zarardasınız, yol yakınken dönün lütfen.
Bunun görünmez maliyeti var, oryantasyon süreci var, cezası var, var oğlu var!
Evet girişimci olun, Çevre Mühendisi kendi işinin patronu olsun ama lütfen kendi mesleğinin düşmanı olmasın.
Piyasada kendi saygınlığımızı kendimiz belirliyoruz, farkına varın!
Hayırlı işler, bereketli kazançlar dilerim.


GİDER KALEMLERİ (YILLIK BAZDA)TOPLAM HARCAMA% SABİT/ DEĞİŞKENSABİT GİDERLERDEĞİŞKEN GİDERLER
YARDIMCI EKİPMAN VE OFİS MALZEMELERİ300050/5015001500
KİRA12000100/0120000
ELEKTRİK120010/901201080
SU120010/901201080
ARAÇ YAKIT960090/108640960
PERSONEL GİDERİ14400090/1012960014400
BAKIM-ONARIM100050/50500500
YETERLİK BELGE BEDELİ7500100/065000
PAZARLAMA GİDERİ200050/5010001000
İLETİŞİM GİDERİ240080/201920480
SMMM HİZMET GİDERİ3600100/036000
SEYAHAT GİDERLERİ Uçak, otobüs vs2400080/20192004800
PERSONEL MASRAFLARI yeme-içme vs960070/3067202880
TOPLAM221.100,00 TL191.420,00 TL27.420,00 TL
[TBODY] [/TBODY]
 
Mustafa bey analiziniz çok güzel olmuş elinize sağlık fikirlerinize de katılıyorum.

Bir sorum olacak kaç kişi üzerinden yaptınız tabloyu ?
 
@mcelebi
Teşekkür ederim.
3 yıl, 2 yıl ve yeni başlayan 3 mühendis üzerinden ve ortalama piyasa fiyatları ile..

@Gülfem Polat
Gülfem Hanım,
Var oğlu var kısmına daha neler neler eklenir.
Zaten görünürde zarar etmiyor diyebilmek için tam kapasite çalışıldığı varsayılırsa 21.000 TL/ay'a çıkıyor.
O da adam-gün 430 TL
 
Başa baş analizini yapan arkadaşla aynı yola çıkmayı isterdim. :) eline ve bilgine sağlık dostum.
Şaka bir yana, mesleğimizi düşüren meslektaşlarımız olduğu sürece hiçbir hesap var olmanızı sağlayamaz.

Gerçi sözlerimiz yanlış anlaşılmasın, her kalitenin bir bedeli vardır.

Siz yeni mezun arkadaşın bilgi birikimi, iş deneyimi, mesleki tecrübe (yaşanmış hatalar) vb. özelliklere sahip olmadan bir de en önemlisi işletmecilik bilgisi (vergi nedir? stopaj nedir? sgk nedir? bağkur nedir? fatura nasıl kesilir? faturasız iş yaparsan maliye sana ne yapar? teşvikler neler?) olmadan böyle bir yola girmesine hangi akılla destek veriyorsunuz anlamış değilim.

Laf arasında şunu da söyleyeyim; oda içerisinde asgari maaş politikası olarak 3000 tl olsun diyen,
asgari fiyat tarifesini hazırlayıp oda içerisinde yayımlama çalışmalarında bulunanların;
kendi bünyelerinde mühendisine teklif ettiklerinin altında rakamlar ödediğini ve çoğunlukla geciktirdiğini,
aylık danışmanlığa 300 tl teklif yazdığını,
bir de yetmezmiş gibi emisyon imisyon gürültü ölçümlerinde asgari fiyatın yarı yarıya altına girdiğini görmüşlüğüm vardır.

Bir keresinde bu yüzden firmamdan fırça yememe sebep oldu; "sen asgari fiyatı savunuyosun, o altına giriyo herkes giriyomuş bak" diye. Sonuç? Tabiki o arkadaş bakanlık tarafından fark edildiğini biliyorum. Şu an durumunu bilmiyorum.

Sanırım pekçok insan doğuştan esnaf ya da doğuştan Çevre Mühendisi olmakta ama deneyimlerim "Mühendisim ... " diye cümleye başlayan arkadaşların bilgisayar kullanımından, ofis programlarından bihaber olduğunu görüyoruz. Sonuçta hepimiz tez yazarak mezun olduk, bunları bilmek zorunda mı diye düşünenlere hatırlatırım. Tez yazdıracak kadar zenginseniz bilemem ozaman siz zaten doğuştan kazançlısınız demektir.

Bence her işin bir fiyatı vardır, her personelinde hak ettiği bir bedel vardır. Bugün oda içerisinde siz deneyimli deneyimsiz ayırmaksızın bir rakam verirseniz ve bunun yaptırım gücü olmaz ise kimse bunu uygulamaz ve ciddiye almaz.
Malum eğer maaş politikası uygulanırsa haliyle maliyet artar, maliyet artarsa haliyle verilen tekliflerde bedeller de artar. Yani sebep sonuç ilişkisi.

Bizim sorunumuz belli, eğitimimizi tam alamıyoruz. gelişmesi için hiçbirşey yapmıyoruz ve yapana da mani olduğumuz gibi hala insanlara hayal satmaya kalkışıyoruz. Azıcık gerçekçi olunursa sorunlar eminim çözülmeye başlayacaktır.
 
@Gürkan Güslü
Ben burda bi kere mantık hatası bulduğum için bakmadım kimse o Yeni mezunlara siz Yeni mezunsunuz çevre görevlisi belgesi deneyim meselesi nasıl açılır falan dememiş. Herkes korkutmuş gerek yok. Böyle karamsar konuşanlar o işi yapıyor ve rakip istemiyor bu konu benim için önemli değil ben açtığım zaman NE kadar para gideceğini ve sonrasında NE yapacağımı biliyorum . Kuruluş aşaması ve hangi belgeler Lazım. Proje danışmanlığı mühendislik dahil sadece çevre danışmanlığı değil anlatabildim mi ?
 
Kusura bakmayın o zaman mühendislik ve danışmanlık firması açmak yazınca danışmanlık firması olarak düşündüm. Evet yeni mezunların açması konusunda sert yorumlar var fakat düzgün yorumlar ve firma açılışları ile ilgili maliyet hesapları güncel durumda olduğu için buraya yönlendirdim.
 
10 FİRMA İLE BU İŞİ DÖNDÜRÜYORUM. AYDA TAŞ ÇATLASA 10 GÜN ÇALISIYORUM. 2 TANE DİPLOMA KIRALADIM SİZDE AYNISINI YAPIN.
KESTİĞİM FATURA 6200
+EMİSYON +YAG+ATIK SU +ATIK GÖNDERİM İŞLERİNDEN FENA KOMİSYON ALMIYORUM
100 LİRA OFİS KİRAM GÖSTERMELİK BİR YER IKI MASA IKI DOLAP ESKICIDEN ALDIGIM, (EVDEN ÇALIŞ)
arada tek seferlik iş gelir. cevre ıznı ced kapsam dışı felan filan iş başına 5000 tl yaparım.
çevre etki boyut analizi :2000 tl
eayp:3000 tl en sevdiğimdir. analiz felan yaptırı komisyon alırım. araya çedide sokarım işi götürürüm.
senede 10 defa tek kalemlik iş gelir
tek gerçek kariyeri boş ver :agzın laf yapsın kafanda çalışşın başaramıyacaagın iş yok
isg den aldıgım kazançları yazmadım


eleştirenlere cevabım on numara danısmanlık yapıyorum. tek seferde gfb tek seferde ızın alırım. dönen dosyam olmadı,emisyon dışında eksiklik yazım olmadı.10 numara iç tetkik yaparım raporlamam ıyidir.aylık kazancım 5000 tl üstüdür.
gittigi yere kadar.

.
 
@Demir ADAM Bey yukarıdaki tabloyu falan göz önüne alırsak kazancınız az bile gibi duruyor. Ortalama 500 tl 'den danışmanlık olsa ki bu en düşük rakamlar aylık 5000 Tl yapar. Diğer analiz vs.'ler yıllık masraflara gidiyor gibi...
 
Bulunduğunuz yerde hiç mi başka danışmanlık firması yok da adamlar 5000₺ ye kapsamdışı,3000₺ ye ayp yaptırıyorlar


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
@Gürkan Güslü

Danışmanlık firmasının sayısı ile alakası yok ,,, nerde ne kadar eşin dostun arkadaşın kısacası adamın var ..
1000 tl de yaparsın önemli olan ne kadar tahsilat yaptıgındır.

@cm.mervan

Anlamışşın buda, ilerlemedir.
 
Üst