• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmasında çalışmanın bana katacakları kazanımlar nedir?

Mehmet ✰

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Temmuz 2018
Şehir
Konya
Firma
.
Bursa Teknik Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisiyim
Hiçbir ücret talep etmedim iş öğrenmek amaçlı çalışacağım
Çok hevesliyim daha çalışmaya başlamadan öğreneceğim şeyleri merak ediyorum
 
Öğrencilik süreci için mantıklı bir yaklaşım bence. En azından izin lisans sürecine hakim olursunuz belki farklı çed projeleri görme fırsatınız olur ve en önemlisi mezun olduğunuzda iş bulmanız için kolaylık sağlayabilir.
 
Ben de faydalı olacağını düşünüyorum, en basitinden çevre mühendislerinin çalışma ortamını görürsünüz. Ben ilk işe girdiğimde zorlanmıştım. Stajımın ilkini GYTE de ikincisini Unilever gibi kurumsal bir firmada yapmıştım ve heryer böyle sanıyordum :)
 
Meraklı ve iş azminiz çoksa danışmanlık firmasının çalıştığı sektörler hakkında bilginiz olabilir. Ama çoğu danışmanlık firması sizi sahaya çıkartmayabilir, iş arkadaşlarınız sizin üstünüze herhangi bir çevre dosyası atıp buna çalış diyebilirler, siz de öyle dosyaya bakabilirsiniz. (başınıza gelebilecekleri söyleyeyim dedim)

Umarım gönlünüze göre bulursunuz bir yer ve size işin işleyişini olması gerektiği gibi öğreten bir çevre mühendisi ile tanışırsınız.
 
@Mehmet Baytemur
1) Yönetmeliklere hakim olursun (Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, Atık Yönetimi Yönetmeliği vb.).
2) Yönetmeliklere göre işletmenin sağlaması gereken fiziksel şartları ve alması gereken belgelerle (atık yönetim planı onayı, çevre izni ve/veya lisansı gibi) ilgili süreci öğrenmiş olursun (işin asıl kısmı bu).
3) Danışmanlık hizmeti için gideceğin işletmelerdeki farklı prosesleri görerek üretim süreçlerini görmüş olursun, ki benim sevdiğim kısımlardan biri de bu. (Bir ürünün ham maddeden ürüne nasıl dönüştüğünü ve burada verilen emeği görüp çalışanlara saygı duyarsın. Çok ağır koşullarda çalışanlar var.) Üretimi gezerken nerede havalandırma sistemi mevcut, hangi bölümden hangi atıklar oluşuyor bu şekilde gezersen çok şeyler katar sana. Başka bir firmaya gittiğinde karşılaştırma yaparak buradan bu atık oluşabilir ya da buradan emisyon kaynaklanabilir daha kolay yorum yaparsın.
4) Havalandırma sisteminin hangi proseslerde ve hangi noktalarda olması gerektiğini öğrenirsin.
5) Endüstriyel atıksu oluşuyor ise kurulacak arıtma tesisini ve ünitelerini, arıtma tesisi işleyişini öğrenebilirsin.
6) Senelik olarak yapılan iç tetkik ile firmanın ilgili yönetmeliklere göre durumunu sorgulamış olursun, yapılması gerekenlerle ilgili yol haritası çizersin.
7) Her yıl en az bir kez yapılan eğitim ile çalışanları çevre kirliliği, atık yönetimi vb. konularda bilinçlendirerek aslında büyük bir iş yapmış olursun. Çünkü ülke olarak bu konuda çok gerideyiz.
8) Atık beyanı, atık yağ beyanı, kimyasal bildirimleri, ambalaj bildirimi vb. bildirimlere hakim olursun.
9) Yapılan analiz veya baca gazı ölçümlerine ait raporları incelersin, raporlarda olması gerekenleri öğrenmiş olursun.

Bunlar sadece bir kısmı. Çevre danışmanlığı işi kapsamlıdır.

Son olarak ne olursa olsun yaptığın işi küçümseme emin ol her şey senin elinde. İster sadece evrak işi olarak yaparsın bu işi istersen de her gün yeni bir şey öğrenirsin ve sürekli kendini geliştirirsin.
 
Danışmanlık firmaları işi öğreteceğim diye zaten sektörden yeterli sayıda mühendisi bedavaya istihdam etmektedir. Bu şekilde yaptığınızda oraya alınacak mühendisin önünü kesmektesiniz. Nerdeyse sıfır maliyetle işgücü sağlamaktasınız. Mezun olduğunuzda çalışmak için iş başvurusu yaptığınızda da önünüz ücretsiz çalışan mühendis adayları tarafından kesilecektir. Yetiştirmek üzere mühendis istihdam etmek isteyen firmalar sizin gibi ücretsiz çalıştırdıkları mühendisleri çalıştıracaktır. İleride iş bulmakta çok fazla güçlük çekeceksiniz.
Zaten mühendislik okuyorsunuz az çok bir tabanınız var oradan yola çıkarak iş hayatınıza atıldığınızda ücretsiz kazanacağınız deneyimin kat ve kat fazlasını kazanacaksınız. Zaten 2. sınıftasınız çok fazla hakim değilsiniz. Onun yerine zorunlu stajlarınızı yapmanızı tavsiye ederim.
Bu işin size faydasından çok zararı olacaktır.

@Okan Türe

Ücretsiz çalışmamalısın diyede yazmalıydınız. Yaptığın işi küçümseme diyorsun adam zaten bedavaya çalışıyor nasıl önemli hissedecek kendisini. Tüm bu yazdıklarınızı ücretsiz (gönüllü stajer) çalışanlarına kazandıran kaç tane danışmanlık firması var. Bazı şeyler zamanla olur. Daha 2.sınıftayken mesleği öğreneceğim diye meslektaşlarının (mesleğini ) patronlara karşı küçük düşürmeyi hedefleyen bir mühendis adayına bunları söylemeniz çok doğru gibi gelmiyor bana.
Sanayide iş öğreneceğim diye motor ustasının yanında bedavaya çalışan çırak gördünüz mü hiç.
 
@Mesut Güngör

''Mezun olduğunuzda çalışmak için iş başvurusu yaptığınızda da önünüz ücretsiz çalışan mühendis adayları tarafından kesilecektir. Yetiştirmek üzere mühendis istihdam etmek isteyen firmalar sizin gibi ücretsiz çalıştırdıkları mühendisleri çalıştıracaktır. İleride iş bulmakta çok fazla güçlük çekeceksiniz''

"Zaten mühendislik okuyorsunuz az çok bir tabanınız var oradan yola çıkarak iş hayatınıza atıldığınızda ücretsiz kazanacağınız deneyimin kat ve kat fazlasını kazanacaksınız"

Öncelikle yazdıklarınız için teşekkür ederim.Okuduğum " Teknik " üniversitede mesleğimizin özel sektör faaliyetleri hakkında hiçbir eğitim verilmiyor.
Labaratuvar derslerimizin katkıları büyük fakat kalıcı değil.
Kalıcı olsa öğretim asistanları derse gelmeden önce anlatacakları konuya çalışmazlardı
Asistanlar ve diğer tüm öğretim görevlileri canımızı okuyor.
Bölüm başkanımız herkesten farklı sağolsun kendisinin yanına sık sık uğrayıp birşeyler öğrenmeye çalışıyorum
Kendisi labaratuvarda yürüttüğü çalışmalarda neler yaptığını ,cihazları daha birçok şeyi bana öğretti.Minnettarım bu konuda çünkü bir lisans öğrencisine bunları aktarmak gibi bir yükümlülüğü yok

Yüksek lisans hedefim olmadı zira bu yolun yolcuları çok, yolu çoktan yarıladılar.
Ortalamam iyi değil en kısa süre mezun olmak istiyorum.

Özelde çalışıp mezuniyetime kadar 2 yıllık iş hayatı tecrübesini kendime katmak istemem nasıl yanlış olabiliyor idrak etmekte zorlandım

Mezun olduğumuzda iş ilanların da tecrübeli aranıyor maddesiyle karşılaşmayacak mıyız ?

Yoksa durum ''ben ucuza çalıştırmak için tecrübesiz mühendis arıyorum.Sen tecrübe kazanmışsın bizimle çalışamazsın '' demeleri mı olacak

Mezun olunca İstanbul da iş ararken tecrübesiz dönmek istemiyorum.
 
@Mesut Güngör

Mesut Güngör danışmanlık bana ne kazandırır demiş ona göre cevap verdim farkındaysan. Ücretsiz ya da ücretli çalışmalı mıyım diye sormamış. Benim cevabım gayet açık. Tabi ki ücretsiz çalışmasın böyle bir şey söylemeye gerek var mı? Bir işte çalışıyorsan emek veriyorsan bunun karşılığını almak en büyük haktır. Konuyu farklı yerlere çekmeyin. Ben danışmanlık sektörü ne kazandırır mesleki olarak bunu ifade ettim. Adam şimdiden bir şeyler öğrenmek için çabalıyor. Yok meslektaşları küçük düşürmek vs. bu nasıl bir düşünce!!!
 
Kariyer ilanlarına bakalım, daha yeni forumda vardı. Tecrübeli profesyonel olarak araç kullanan, kendini temsil yeteneği olan vb.

Bir yerden başlamak gerek, arkadaşımız ileride "sen tecrübesizsin biz seni alamayız" cümlesine kendince önlem almış ve bunu takdir ediyorum.

Ücretsiz çalışma işi biraz sakat durum diğer arkadaşların anlatmaya çalıştıkları durum bu. Ancak şöyle bir durum da var hiç bir iş yeri sigortasını yaptıramadığı işçiyi çalıştıramaz (bildiğim kadarıyla en azından danışmanlıkta ve çedde durum bu.). Aksi takdirde SGK ile başları sağlam belaya girer. Sigortasını yaptırdığın işçiye de sembolik de olsa ücret ödemeniz lazım.
 
Peh Peh Peh.
Bir öğrenci olarak düşünün.
atık kavramı oluşmamış, izin lisans ne yahu, evrak takibi olarak neyi takibini yapacak. Hiçbir terim veya bilgisi olmadan forumda soru soranlardan farklı bir yanı yok.
danışmanlık gideceği en son sektör olması gerekiyor. Gitsin çed firmasında çalışsın daha iyi. Gitsin arıtma tesisi işleten yerlerde çalışsın. proje firmalarında uzak dursun. Öncelikle zihninde yazısal şeylerden önce görsel şeylerle doldurması gerektiğini düşünüyorum.
sektör iş bulamayanların(kişisel olarak değil piyasa şartları) uğrak yeri haline geldiği için 2 ayda eline geçecek en değerli şey, iyi zımba kullanmaktan başka bir şey geçmeyecektir.

Saygılarımla...
 
@Mehmet Baytemur

İş tecrübesini hem okuyup hem çalışarak nasıl elde edeceksin bu önemli bir husus sigorta yok maaş yok işveren bayram ediyor. Neyse....
Benim dikkat çekmeye çalıştığım konu aslında bazı arkadaşlar tarafından yanlış anlaşılıyor.
Mezun olduğunuzda zaten her türlü yeni mezun olacaksınız illaki kendinizi geliştirmiş olursunuz ama bu ciddi bir fayda sağlamaz. Eğer su hava katı gibi cizgisel alanlarda tecrübe kazanırsanız bunun kesinlikle fayadasını görürsünüz. Bence proje olarak sizi mesleğe yaklaştıran alanlar tercih edin. Danışmanlık firmaları her alanda fikir sahibi yapar ama kısa vadede yetkinlik kazandırmaz. İllaki ben bir şey yapmak istiyorum derseniz yabancı dili halledin ileride vaktiniz olmayabilir.
Size arkadaşların dediği gibi beceriler kazandırabilecek kurumsal danışmanlık firmaları zaten sizi 2. sınıftayken almaz çünkü daha mesleki eğitimin başındasınız
Alacak olan yerler belli onlardan öğreneceğin şeyler ise tartışmaya açık bedava iş gücü sağladığınla kalırsın.
Yani bence zorunlu stajlarını halletmeye çalış onuda yoğunluk olarak 3. sınıf yazına bırakmanı tavsiye ederim.
Ben uzuca çalştırmak istiyorum tecrübesiz mühendis lazım demez zaten onu sağlamış olacaksınız gönüllü stajınız ile. İşeverenin ihtiyacı olan evrak takibi vs için alacağı mühendisin önünü kesmiş olursunuz. Tekrar söylediğim gibi siz eğitimli bir birey olacaksınız iş öğrenmek için birilerine, zamanınızı peşkeş çekmeyin.
 
@Mahmut Cimşit
@Mahmut Cimşit
İlk önce o üslubunu bir düzelt.. sonra yorum yap

@Mesut Güngör


İş hayatında kazanacağım en küçük deneyimi lisans eğitimimdeki zaman kaybına tercih ederim.

Çoğu kişi iş hayatındaki deneyimi herşeyin üstünde tutar.
 
Kıymetli kardeşim,

Kendi fikirlerimi ileteyim.
Öğrencilik hayatının yanında eğer böyle bir imkanın varsa kesinlikle kullanmanı tavsiye ederim.Neden diye soracak olursan Danışman firmalar benim fikrimce bu işin mutfağıdır. Elbette bir yemek üzerine çalışmakta isteyebilirsin. Ama sana bütün yemekleri öğreteceğim diyen bir yere hayır demek biraz garip geliyor bana.
Kesinlikle her ne şekilde olursa olsun tecrübe kazanmak en güzelidir.
Ücret konusundaki takdiri sana bırakıyorum. Sonuçta elinde bir bilgi belge olmadan çalışacaksın evet ama bir emek harcadığını unutma.
Ama mezun olduktan sonraki iş arayışında bu yapacağın hamlenin senin 1 adım öne geçireceğine şahsen kuşkum yok .
Hiçbir şey olmasa bile Okan Türe'nin de dediği gibi proses öğrenmek çok güzel bir olay.
Kesinlikle denemelisin.
 
Kendinizce haklı sebepleriniz olabilir personel alımı kısmında da görev yaptığım için bunu söyleme gereği duyuyorum. standart bir cv üzerinden örneğime devam edeceğim. mezun olduğunuzda zaten siz de diğer arkadaşlarınız gibi yeni mezun olacaksınız ve cv nize mezuniyet tarihinizi yazacaksınız. okul bilgileri ve mezuniyet bilgileri cvlerde iş tecrübesi kısmının üzerinde kalmaktadır. yani işveren sizin tecrübelerinizden önce mezuniyet tarihinizi görecektir. 2. kısım olarak iş tecrübesi kısmı evet çalışırsanız bu kısma birşeyler yazacaksınız ama sonuçta çalışma aralığını tarih olarak vereceksiniz. siz 2.sınıftasınız yıl 2019 çalışma aralığınız 2019 yılı içinde bir süre mezuniyet tarihiniz en iyi ihtimalle 2021 diyelim ki işveren sizin mezuniyet tarihinizi görmedi ki mümkün değil ama hadi görmediğini varsayalım iş tecrübesi yılında baktığında yaw bu adam ne zaman mezun olmuş ki işe girmiş deyip geriye dönüp mezuniyet tarihinizi bulacak cv de. 2021 gördüğünde ise ilk tepkisi staj gibi çalışmış diyecek yani mezuniyetinize kadar geçen sürede çalışmış olmanızın işverenler gözünde pek bir değeri yok açıkçası. sonuçta yeni mezunsunuz. diğer bir bakış açısıyla değerlendirelim . biz forumlarda sosyal mecralarda hakkınızı isteyin maaşınız mühendise yaraşır bir şey olsun diye bas bas bağırıyoruz. ama siz daha 2. sınıfta sırf iş buldum çalışıcam diyorsunuz ama bedavaya. işveren gözünde değerinizi bir değerlendirin. yazık günah annenizin babanızın sizleri ne zor koşullarda okuttuğunu unutmayınız. sömürülmeyiniz. izin vermeyin daha şimdiden. staj yapın onun yerine. sizden önce mezun olan meslektaşlarınızın iş imkanlarını kısıtlamayın. sizin gibi mezun olmadan bedavaya çalışan kardeşlerimiz arkadaşlarımız olduğu sürece bu meslek hak ettiği değeri hiçbir zaman bulamayacak .yarın öbürgün mezun olduğunuzda iş ararken kendinize yer bulamayacaksınız neden mi söyleyeyim. sizden sonraki öğrenciler de tıpkı sizin yaptığınız gibi mezun olmadan bedavaya iş bulacaklar ve sizin önünüzü kesecekler. sonra yana yakıla iş bulamıyoruz lanet olsun neden okudum ki bu bölümü. bedavaya çalışmayın ucuza çalışmayın diyeceksiniz benden söylemesi tarih tekerrüden ibarettir.
 
@Mehmet Baytemur
"İş hayatında kazanacağım en küçük deneyimi lisans eğitimimdeki zaman kaybına tercih ederim."

Eğer bu söylediğini gerçekten yapıyor olsaydın zaten lisans eğitimi almıyor olurdun.
Böyle olmadığını ikimizde biliyoruz. İçi boş bir cümle olmuş malesef.
Neyse para alında nerede kendinizi geliştirmek isterseniz oraya gidin hiç önemli değil. önemli olan şey senin bedavaya çalışmaman.
 
sana katkısı olabilir. Eğer iyi bir danışmanlık firmasında çalışmazsanız meslekten soğursunuz tabi bu da bir gelişme ;) erken yaşta fark etmek güzel olacaktır.
 
Stajimi danismanlik firmasinda yapmanin pismanligini yasiyorum suan bana bir katkisi olmadi bana birsey pek ogretilmemisti ama iyi bir yer ise size ogretecekleri seyler elbet olur ama cogu kendi is alaniyla ilgileniyor seninle ilgilenen olmuyor kurumsal bir firmada staj yapmanin bu dusuncenizden daha faydali olacagina inaniyorum
 
@Çiğdem Aksoy

Yazdıklarınız için çok teşekkür ediyorum..

Söylediklerinizde takıldığım kısımlar var.

"mezuniyetinize kadar geçen sürede çalışmış olmanızın işverenler gözünde pek bir değeri yok açıkçası. "

Değeri neden yok ? İşverenler diplomayı aldığımız da nitelikli mezun olduğumuzu düşünseler bizlerde neden iş tecrübesi arasınlar..
Mezun olunca ilanlarda tecrübeli ariyoruz... yazısıyla karşılaşıyoruz..

Ben buna tedbir almak amacıyla çalışacağım.

Tecrübe kazanmak için mezuniyetten sonra çalışmak şart değil. Üçüncü ve dördüncü sınıfta daha fazla bölüm dersi göreceğiz yine de mezun olduktan sonra kalıcı bir etkisi olmayacak.

İlk iki seneden öğrendiğim şu meslektaşlarım yüksek lisans için kıyasıya bir rekabet içindeler..
Ben bu rekabette yer almayacağım kendime farklı bir yön belirledim


Takıldığım ikinci kısım ,

"biz forumlarda sosyal mecralarda hakkınızı isteyin maaşınız mühendise yaraşır bir şey olsun diye bas bas bağırıyoruz. ama siz daha 2. sınıfta sırf iş buldum çalışıcam diyorsunuz ama bedavaya. işveren gözünde değerinizi bir değerlendirin. yazık günah annenizin babanızın sizleri ne zor koşullarda okuttuğunu unutmayınız.

Sorun da ya Çiğdem Hanım , hiçbir zaman herkes için aynı şartlarda insani koşullar mümkün olamayacak.Herkes için eğitim imkanı sağlarsanız herkes için aynı istihdamı yaratmak zorundasınız.
Türkiyede bilindik tabirlerle ifade etmek istersek ekmek aslanın ağzında ..
Her yer mesleğinde koltuğu bırakmayan godomanlarla dolu..
Herkes güya yaşamı için çok çaba sarf etmiş..
Herkes namuslu ..
Herkes vatansever
Herkes vicdanlı
Kimse kötüden bahsetmiyor..kimse gerçekleri duyacak kadar cesur değil..

Geçen gün bir hanımefendiyle sohbet ediyorduk.

Kendisi çalıştığı yere amcası sayesinde girmiş abisini de yanına uygun bir pozisyonda işe almış.Kız kardeşini de alacağından bahsediyordu.. Kadının açık sözlülükle benim bu yaptığım ahlâki bir durum değil fakat böyle yapmak zorunda kaldım zirâ koşullar bize bunları dayatıyor..
Diyerek açık sözlü bir şekilde onurlu bir şekilde tüm içtenliğiyle durumunu yaşantısını anlatmıştı ..
Bu kadının açık sözlülüğü cesareti kaç insanda var ?
Herkes uydurduğu hikayesinde kahraman ..
İş kurdum , şöyle okudum böyle yaptım ..

Bana göre asıl kahramanlar gerçekleri dile getiren açık sözlü insanlar

Bir yaşanmışlık daha anlatmak istiyorum..
Burda bana atıp tutan kişiye olsun.

Bölüm başkanı hocamız, derse Uluçev firmasında çalışan bir mühendis abimizi deneyimlerini bize aktarması için getirdi..

Adam ders boyunca anlatıyor..
herkes pür dikkat.
"
-Eğitim hayatınızda zorluklar yaşayacaksınız çok çalışın hepimiz zorluklar yaşadık
- İyi bir ortalama ile mezun olun
- mesleğimizin iş hacmi sanıldığı kadar kötü değil iş bulabilirsiniz
- kötümser olmayın biz başardık bir yerlere geldik benim ailem şöyle zorluklarla beni okuttu vs... Anlatıyor da anlatıyor..
En son yardımcı olmam gereken bir konu olursa yardımcı olurum dedi..
En son bir arkadaşım stajım için firmanızda çalışabilir miyim ? Diye rica da bulundu ..
Çocuğun durumu kötü gerçekten tanıyorum kendisini yardıma ihtiyacı var bu konuda

Adam,
- tabi yardımcı olurum hocanızın odasındayım arada gel görüşelim. dedi

Neyse evvelsi gün çocuğa sordum ne oldu durumun nedir diye ..
Numarasını almış çocuğun bir hafta geçti iki hafta geçti hala cevap alamamış adam yazmış bahane uydurmuş bir sonraki yaz döneminde staj ayarlayabilirim diyip kurtulmuş çocuktan
Hâlbuki çocuğun bu yaz döneminde ihtiyacı var.
Kocaman sınıfta herkes adamın anlattıklarını güzelce dinledi akıllı arkadaşımız mantıklı konuşup öyleyse bana iş ayarlayın dediğin de böyle bir durumla karşılaştı.

Uzun lafın kısası

Benim ücretsiz çalışırım dememin sebebi şu ; işverenin benden faydalanması için ortada bir cv yok .. onun bende göreceği cazip bir durum yok
Bu mesleğe olan sevgim mi adamın beni işe alması için bir sebep olacak..Asla
veya heyecanım mı ..
Bu kimsenin umrunda değil.
Geleceğimden kaygılı olduğum için bu tür bir düşünceye sahibim

Toplu bir şekilde mesleğimize sahip çıkalım değerimizi düşürmeyelim eyvallah ..
Ama çoğunluk koyun kılığına girmiş kurt rolünü oynarken bu mümkün olmuyor.
Yine en doğru şekilde ifade etmek için
Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabından alıntı yapmak istiyorum
"bu ağacı ellerimle sallamak isteseydim,gücüm yetmezdi buna.oysa gözümüzle göremediğimiz rüzgar ona istediği gibi eziyet ediyor,onu eğip büküyor.görünmez ellerdir bize en kötü eziyeti çektirenler,bizi eğip bükenler."

Açık sözlü üç beş dürüst insanla Çevre Mühendislerinin yazgısı değişmez..
Ucuza iş gücünü satanlarla da bu mesleğin değeri biçilmez
Bize en büyük kötülüğü yapanlar güçlü insanlardır.Sadece güçlü insanların sözleri dinlenir ama onlar hiçbir zaman gerçek yüzlerini göstermezler.. Görünmezler.
 
Üst