• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık ücretleri

unsalll

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Şubat 2012
Bugün toplu alım yapmış olan 4 Devlet Hastanesinin Çevre Danışmanlık ihalesinin sonucunda hastane başına 100 TL gibi bir ücretle alındığını görmüş bulunmaktayım. Bu iş gerçekten kötüye gidiyor. Bu rakamlara, bu hizmetin yapılamayacağı ortada.Bu konuda ne Bakanlığın bir yaptırımı var ne de ÇMO'nun bir etkisi. Burada gerçekten haksız bir rekabet var. Bir yanda bu işi gerçekten hakkıyla yapmaya çalışanlar, diğer yanda da sürümden kazanırım mantığı ile çalışanlar. Bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde bu konuya zaten dikkat edilmiyor. Konunun öneminin farkındalar ancak herhangi bir yaptırımları söz konusu değil. Yani bu denetimlerinde bu konuda faydası olmuyor. Bu şekilde giderse Çevre Görevlisi denilen kavramda yok olacak..
 
Biz işimizi yapalım, bu tip firmaların çok ayakta durabileceklerini sanmıyorum. Kirlilik yaratıyorlar o doğru ama ÇMO' nun birlik oluşturup Bakanlığa baskı kurması lazım. ÇMO' da aktif olan arkadaşlara duyurulur.
 
Aslında şu şekilde olabilir,

Bakanlık asgari ücret tarifesi yayınlar danışmanlık firmalarından da sistemlerinde kayıtlı olan firmaların sözleşmelerini online sisteme yüklemelerini ister. Tam çözüm olmayacak ama hiç değilse vergileri vs artar biraz da olsa caydırıcı olur.
 
@Fatih Özcan

Fatih Bey;
Öneriniz gayet mantıklı ve oldukça basit.Buna benzer birçok yol düşünülebilir.Yeter ki istenilsin.
Bu bir adımdır ve caydırıcı bir sebep olacaktır.
 
Ölçüm fiyatlarında bile bakanlığın belirlemiş olduğu asgari fiyat tarifesi var.
Danışmanlık için de böyle bir gelişme olsa çok daha iyi olacaktır.
Fiyat konusunda rekabet yerine hizmet konusunda rekabet edilse, yapılan işlerin daha kaliteli olacağı kanaatindeyim.
 
Fatih bey, bu fiyat tarifesi gündeme Ankara İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Danışmanlık firmalarının toplantısında ve ÇMO'nun düzenlemiş olduğu Çevre ve Şehircillik Bakanlığı ile Danışmanlık firmaları arasındaki toplantıda da gelmişti. Tüm danışmanlık firmaları (50TL'ye verenden tutun da 2000 küsür liraya kadar) hem fikirdi.

Ancak burada atlanılan bir konu var ve bu toplantıların birinde sözü geçti: SPK tarafından ücretlendirmelere bir baskılanma söz konusudur.
 
Melih bey,

Asgari ücret uygulaması bir çok yerde var burada da yapılmasında sakınca yok.

Sayın özliem,

Tam çözüm olmayacak dememin sebebi bu idi. Fiyatlar buda göz önünde bulundurularak belirlenir. Adam 1000 tl yazıp 200 tl ye iş yaparsa hiç değilse vergisini tam versin.
 
Fatih Bey,geçenlerde firmamıza bakanlıktan denetime geldiler farklı çözüm önerilerimizi belirttik..danışmanlık firmalarının sorunlarından bahsettik sağolsunlar dinlediler..fiyatla alakalı düşündüklerimizi ve kendimizce yapılabilecekleri ilettik..onlarda farkındalar bu durumun..biraz daha sabırlı olmamızı zaten bu tür firmaların uzun ömürlü olamayacağını düşündüklerini ve bu konu üstünde çalışmalar yapılacağını söylediler. dilerim bu büyük problem kısa vadede çözüme ulaşır.
 
Sözleşme ücretinin altında bir ücrete iş yapılması için yapılacak çok fazla birşey yok gibi.Ama en azından bu bir adım olacaktır.Caydırıcılık konusunda da faydalı olacağını düşünüyorum.En azından Devlet Kurumları,kurumsal yapıda çalışan işletmeler sözleşme bedeli üzerinden fatura kesilmesini sağlayacak ve buralara verilen tekliflerde ona göre olacaktır.
 
Sayın özliem,

Danışmanlık firmalarının ilk düşük ücret vermeye başladığından itibaren 1 sene geçmiştir. Bu tarz firmalar çok fazla büyümeye çalışmadığı için sonu gelmez. Böyle düşünürsek kendimizi kandırırız. 20 m2 ofis bulsunlar her çevre görevlisine 15 firma bağlasınlar zaten ofiste oturacak zaman kalmaz. Ofis masrafları belli. Şimdi soruyorum neden batsın böyle bir firma?
 
@Fatih Özcan

Bu tarz firmaların çoğu zaten tesis ziyaretine bile gitmiyor.Tutanakları kargo ile gönder geri gelsin dosyaya koy.O kadar...Zaten Çevre Mühendislerine verdikleri maaşlar asgari ücreti geçmiyor,onuda vermiyorlar...masrafı düşünün artık...
 
Asgari fiyat tarifesi olsa bile birçok işte yapıldığı gibi iade faturası kesip aldıklarının bir kısmı verecek olan firmalarda çok olacaktır, göstermelik bir fiyat tarifesi olması bence çözüm olmayacaktır fakat bu fiyatların biraz değişmesini sağlayabilir
 
100 tl den 15 firmaya bakan bir mühendisin aylık getirisi 1500 TL. Asgari ücretli bir çalışanın günlük 5 tl yemek ve 5 tl yol masrafı ile işverene maliyeti 1491 tl. Batmayıp ne yapsın? Hepsi piyasadan silinecektir zamanla. Düşük ücretle çalışmanın vereceği performans düşüklüğü, kalitesiz hizmet, müşteriyi memnun edememe, karşılaşılabilecek cezalar vs (dolaylı )masraflarından bahsetmiyorum bile
 
Değerli meslektaşlarım hepimiz bence zaman konusunda kandırılıyoruz. Zamana bırakalım yada düşük ücretli firmaların zamanı gelince batacağını düşünüyoruz. Ama sanırım hepimiz yanılıyoruz. Çünkü adamlar sistemlerini öyle güzel kurmuşlar ki inanın batma gibi ihtimal çok uzakta görünüyor. Ve şunu da belirtmek isterim her geçen gün danışmanlık firması sayısı artıyor ve bu firmalarında belli bir oranınında böyle çakallığa kaçtığını düşünürsek ZAMAN kavramı baya yanlış olur kanaatindeyim...

Bence bu işten bu sistemi getirenlerin büyük rantı olduğu için sesleri çıkmıyor düşüncesindeyim. Bir inceleme yapsalar danışmanlık firmalarını, birçoğunun politik dayanağı vardır. Bu tabiki benim düşüncem...
 
İş güvenliğindeki gibi saat bazında çalışma ile bir çevre görevlisinin bakabileceği işletme sayısı kabul edilebilir düzeye indirilebilir...Apır sapır konularda yönetmelik çıkartan bakanlık çalışma saatleri ve koşulları konusunda da pekala yönetmelik çıkartabilir.. Çevre denetimi ve o bahsedilen sürdürülebilirlik, 1 çevre görevlisinin 15-20 işletmeye bakmasıyla gerçekleşmez, bakanlığın yaptığı sistem de ancak lafta kalır...belge yüklenir, izin alınır, dosyalar oluşturulur vs. vs.
 
Arkadaşlar Ankara yapılan danışmanlık firmaları toplantısında bende bulundum. Orada bir meslektaşımız çok güzel bir öneride bulundu.Önerisi şu şekildeydi;
İşletmelerin danışmanlık firmalarına yapacakları ödemeler bakanlığın oluşturacağı bir havuz hesabına yatırılsın. Oradan danışmanlık firmalarının hesaplarına aktarılsın. Bu sayede bakanlık fiyatları kontrol edebilsin.

Şimdi şöyle düşünebilirsiniz. Örneğin 600 lira yatırılıp 300 lirası işletmeye geri verilir. Sonuçta danışmanlık firmaları aldıkları ücret miktarınca KDV ödüyorlar. Kimse cebinden fazladan KDV ödemek istemez. Bence etkili bir çözüm olabilir.
 
Üst