• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre dostumsu plastik torbalar

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Çevre dostumsu plastik torbalar

Bir şeyin “biyoçözünür” olması, onun mikroorganizmalar aracılığıyla bozunabileceği anlamına gelir. Böylelikle madde kısa bir süre sonunda en küçük yapı taşlarına kadar ayrışmış olacaktır. Maddenin doğada tam olarak çözünmesi için gerekli süre, sıcaklık ve pH gibi çevresel etmenlere bağlı olarak değişebilir.

Son yıllarda büyük market zincirlerinin bize sundukları torbalar sayesinde “Doğada %100 çözünür” ifadesini sıklıkla görüyoruz. Bu torbalar petrol ve türevleri yerine bitkisel ve yenebilir maddelerden üretiliyor. Ayrıca üretim sırasında gereken enerji ihtiyacı da daha fazla; haliyle de üretim maliyetleri normal plastik torbalara göre daha yüksek. Bir maddenin daha çabuk yok olabilmesi için daha fazla para ve enerji harcamak hiç de mantıklı görünmüyor ancak “müşteri memnuniyeti” sebebiyle her geçen gün daha çok marka bu ‘çözünebilir’ torbaları kullanıyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 5 milyar plastik torba tüketiliyor. İstanbul’un toplam katı atıklarının %10’unu plastik içerikli malzemeler oluşturuyor. Bir de petrol ve türevlerinden üretilen plastik torbaların normal şartlar altında doğada ayrışabilmesi için gerekli sürenin 100-10.000 yıl olduğunu düşünürsek, bu yeni akım doğa dostu torbaları kullanmak oldukça makul görünüyor. Peki acaba durum gerçekten böyle mi?

Buğday Derneği bir süre önce Brüksel’de gerçekleşen Greenweek konferansında Plastic Europe (Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Birliği) Çevre Direktörü Michael Poulsen ile görüşmüş. Poulsen “doğada çözünür” ibaresiyle tüketime sunulan poşetlerin ancak belirli çevresel koşullarda tam olarak çözünebileceğini ve bu koşulların da dünyada çok az sayıda atık sahasında sağlanabildiğini belirtmiş.

Aslına bakarsak tek sorun plastik torbaların doğada çözünemiyor olması da değil zaten. Bu maddeler çözünebilir olsalar bile yırtılıyor, parçalanıyor, rüzgar tarafından savruluyor ve balıkların, kuşların, kurbağaların ve pek çok başka canlının boğularak ölümüne yol açıyor ve böylelikle doğaya zarar veriyorlar.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, bir bez torba edinip alışverişlerimiz sırasında onu tekrar tekrar kullanmak tek çevre dostu yol olarak görünüyor. Ayrıca süpermarketlere de bez torbaların kullanımını teşvik etmeleri konusunda baskı yapabilir, plastik torbaları ücretlendirmelerini isteyebiliriz. Zira mevzuu müşteri memnuniyetiyse; müşteri biziz ve bu durumdan memnun değiliz!

Yazar: Duygu Dinçer (19.03.2014)

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Benden de bir dip not:
çevre dostu denen torbalar üretim sırasında plastik oranı düşürülmüş ve içine kalsit eklenmiş poşetlerdir. doğa dostu olmasının sebebi içindeki kalsitten ötürü çabuk parçalanması ve plastik yüzdesinin düşük olmasıdır. çevre dostu plastik olur mu hiç....
 
Üst