• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlilerine hitaben..

Murat Şimşek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Şehir
Afyonkarahisar
Firma
.
ya buralarda hala kendilerine çevre görevlisi olarak hitap edenler varya anlamıyorum bu kişileri parayla aldığı belgeyi dört yıl beş yıl okuyupta aldığı belgeden üstün tutuyorlar. zaten bu kişileri meslektaşım olarak görmüyorum ve hala ben bu belgeyi almamak için tek başımada olsa direniyorum. almayan arkadaşlarıda meslektaşlarımıda tebrik ediyorum. Çevre mühendisi kalmamış piyasada, çevrenin görevlilerinden bol bişey yok. Belgenizle mutluluklar çevre görevlileri.
 
Şimdi şunu iyi anlayalım. Basın açıklaması bildiğim kadarı daha önce yapıldı, hatta bizim mühendis meslektaşlarımızdan bazıları gidip diplomalarını ateşe bile verdiler. Burada basın açıklaması olarak konuşulur fakat dışarıda işler değişir eyleme dönüşür o zaman ne diyeceğiz peki?

Burada yanlış anlaşılmasın çevre görevlisi mevzusunu savunmuyorum. Sadece bazı noktalarda geç kalınızdı ama bu düzeltilebilir. Bakın piyasada çalışan meslektaşlarımızın %90 kadarı bu çevre görevlisi dalı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgileniyorlar. Eminim ki bu dalda çalışan meslektaşlarımın şikayetçi olduğu konular;

-Yeni mezun çevre mühendislerinin bir araya gelerek 3-5'e firma kapatıp piyasayı düşürmesi. Bu yüzden bazen bu belgenin, bu hizmetin bir tecrübe veya bir sınav karşılığında verilmesi gerektiğini düşünmüyor da değilim.

- Piyasadaki tesislerin %90'ının bu hizmeti "çevreye duyarlılık" değil de bir anlamda "mevcut yönetmelikle cezadan nasıl yırtarım, nasıl daha aza danışmanlık hizmeti alarak bu işten yırtarım" mantığında aldığını da biliyoruz. Bu da yeni mezunların kurduğu şirketlerin işine geliyor.

Arkadaşlar bugün 600 küsür Çevre Danışmanlık hizmeti veren firma yaklaşık 7000 küsür çevre görevlisi sahibi insan mevcut. Bu insanların çoğunuluğunu 0-2 senelik mühendislik grubunun oluşturduğunu düşünelim. Bu adamlar 850'ye çalışmıyor ama gidiyor 150TL'ye tesis bağlıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir biri açıklasın bana.

İş öyle dışarıdan göründüğü gibi "hakkımızı yiyolaaaaay" değil. İşin içeriği dehşet, aldığımız sorumluluk korkunç. Yapmamız gereken ise oturup yönetmeliği oluşturacak/oluşturan kişilerle birlikte çalışmak, birlikte kafa kafaya vermek yönetmelikleri revize etmek.
 
Çok bilmiş bazı kişiler açıkça konuşsa çok iyi olur. Öyle bi laf dedim oturdum hihi ne güzel le olmuyor. Kalıbının adamı olsun anlaşılsın herşey.
Bir insan bir şeyi bilmeden konuşmayacak. Neyse önemi de yok. Belki ani oldu benimkisi imza olayıda evet var belgem aldım iş başvuruları da yaptım ama bu konuda arkadaşların söyledikleri ve yapılanlarla ilgili edindiğim bilgiler sonrasında yaptığım iş görüşmelerinden dönen tekliflerin tümünü reddettim ve Çevre Mühendisliği değil tam olarak belki ama şu anki işimde MÜHENDİSLİK yapıyorum. Dosya işi yapmıyorum yada birilerinin kişisel isteklerine hizmet etmiyorum. Kimse kalkıp demesin iş bulmuş reddetmiş. İş bulmadan önce de reddettim 2 teklifi. İş bulduktan sonra da aldığımdan daha iyi maaşlı olan bir teklifi reddettim bu gün de bir başkasını. Herkes benim yaptığımın yarısını yapabilsin yeter. Beğenmeyen bıyık altından laf sokmaya çalışmasın, delikanlı gibi konuşsun!
 
@hakankala

açık konuşulmasını talep etmek ve buna rağmen "bazı kişiler" gibi tam olarak kimi kastettiği belli olmayan muğlak ifadeler kullanmak. yeni bir çelişki.

bu arada kalıp ve adamlık korelasyonu, çokbilmişlik ithamı, bıyıkaltı söz sanatları ve delikanlılık demişken, artık değiştirmiş olduğunuz mesaj imzanızdan alıntı yapamam belki ama o imza hakkında yazılan bir mesajdan alıntı yapabilirim. çevre görevliliği müessesesine karşı bu kadar alerjikseniz bi zahmet imzanıza ünvan olarak yazmayın, ha yazacaksanız da bizi zincirlerimizden kurtaracak spartaküs sizmişsiniz gibi konuşmayın.

sanırım şimdi yeterince delikanlı oldum. ;) ve yine smileyler kifayetsiz...

yeri gelmişken;
@Seda Güney

tartışma sağlıklı bir diyalog çeşididir. polemik de öyle. ya da münazara, fikir teatisi, açık oturum..
keşke düzgün bi tartışma ortamı olsa da tartışsak. eline klavye alan kırk yıllık kankasıyla konuşur gibi, açmış 25-30 yaşına gelmiş insanların bulunduğu platformda her fikir beyan edene laf yetiştiriyor. bu tartışma falan değil.

hmm.. galiba yine üstü kapalı ve delikanlılık tabiatına yakışmayan bişeyler yazdım. madem uygun smiley yok, kendi smileyimi kendim yapıştırırım:
Ekli dosyayı görüntüle 11509
SİZ HİÇ SAF KÖTÜ NİYET NEDİR GÖRMEMİŞSİNİZ
 
Tartışmaların belli bir seviyeyi düşmediği sürece yararlı olduğuna ben de katılıyorum ancak son günlerde ister istemez bazı arkadaşlarımız hararetle yazıyor, o da dikkat çekiyor. O yüzden tartışmada sorun yok ancak üslupa dikkat edelim Göksel arkadaşımızun dediği gibi.

Konuyla ilgili olarak, öncelikle hakankala bey Mühendislik işi yapıyorum kelimesini sıkça kullanmışsınız. Mühendislik dediğimiz nedir tam olarak ? Açıkçası bir çoğumuza Üniversitelerde ağırlıklı olarak Çevre Mühendisliği ile Su Arıtma bağdaştırılmış durumda. Ben de dahil eminim ki bir çok arkadaşımız mezun olunca bir AAT yönetmenin veya bir proje taahhüt firmasında çizim, proje yapmanın hayalini kuruyordu. Veya şantiye şefliği...vb.
Ancak gerçek şu ki bu dediğimiz işler sınırlı sayıda, mezun ise sürekli artmakta. Mühendislik dediğimiz açıkçası sadece hesap kitap yapmak değil bence. Kaldı ki Çevre Mühendisliği gibi multidisipliner bir alanı bir kaba oturtmak zor. Evet, bizler su arıtma üzerine daha ağırlıklı eğitim gördük fakat mezun olan kişi dışarıda, geri dönüşümünden sağlık sektörüne, danışmanlıktan projeye, hava kalitesi modellemeden enerji yönetimine, çeşitli yönetim sistemlerinden laboratuvar alanına kadar bir çok sektörün olduğunu farkediyor. Şimdi mühendislik bunlardan sadece projedir ya da AAT çalıştırmaktır diyorsak bence biraz hatalı davranıyoruz ya da Çevre Mühendisi olarak mezun olan bir çok insan Mühendislik yapmıyor demektir.
Hakankala bey, burada kastettiğim yorum geneldir. Şahsınıza ait değil. Çünkü ben de mezun olduktan sonra bu çelişkiyi yaşadım/yaşamaktayım.

Çevre Görevlisi konusunda ise dürüst olmak gerekirse güçlü bir oda olmadığı sürece, bizler Çevre Mühendisleri olarak birlik olmadığımız sürece bir arpa boyu yol alamayız. Bugün 100-150 TL teklif veren de bizlerden birileri, odanın parasını yatırmayan da bizlerden, odada yönetimde olup da daha güçlü bir oda için uğraşmayan da bizlerden, birbirinin yüzüne gülüp piyasada arkasından atıp tutan da... Burada yazılanlar pembe bir dünya sanki bazen açıkçası. Hâl böyle olunca noluyor ? Başkaları mesleğimizden çok rahat pay alabiliyor. Gerçi bu bizim mesleğimizle ilgili değil sadece, diğer mesleklerde de var bu tür sorunlar. Şu an dikkat ettiyseniz bir çok mesleği birbirine entegre ediyorlar.

Çevre Görevlisi konusu ile ilgili bir çok şey bulunabilir şikayet edilecek ancak birlik olunmadığı sürece ya da bu şikayetleri sadece buraya yazdığımız sürece bir şey elde edemeyiz. Burada yazan arkadaşlarımızdan kaçı bakanlığa dilekçe yazdı ? Dilekçeyi boşverin, BİMER var , gayet rahat iki tıklama ve klavyenizden bir kaç tuşa basarak online yazabiliyorsunuz. Kaçımız bunu denedi ? Somut hareket etmek gerek bazen.
 
tartışma sağlıklı bir diyalog çeşididir. polemik de öyle. ya da münazara, fikir teatisi, açık oturum..
keşke düzgün bi tartışma ortamı olsa da tartışsak. eline klavye alan kırk yıllık kankasıyla konuşur gibi, açmış 25-30 yaşına gelmiş insanların bulunduğu platformda her fikir beyan edene laf yetiştiriyor. bu tartışma falan değil.

SİZ HİÇ SAF KÖTÜ NİYET NEDİR GÖRMEMİŞSİNİZ[/QUOTE]

Benim orada kastettiğim normal bir tartışma değildi. Siz öyle algılamış olabilirsiniz.. Evet fikir ayrılıkları tartışılır, buna hepimiz açığız. Ama o arkadaşın yazdıkları üslup bakımından tartışma formatına uymuyor. Ben sadece birilerini veya bir şeyleri suçlamak için konuşulmaması gerektiğine inanıyorum. Tartışmada da böyle bir durum olmadığını ifade etmek istedim. Yanlış anlaşıldıysam kusuruma bakmayın efendim :)
 
Burada tartışılan sorun hepimizin ortak sorunu. Belki söylemek istedikleriniz aynıdır ama üslub olarak yerinde olmayan kelimeler olayları farklı yere çekiyor. Daha önceki yazımda söylediğim gibi biz değil bizim seçtiğimiz ÇMO üstlenmesi lazım ve sonuna kadar ÇMO ' ya destek vermemiz gerekir.
 
@Melih Ünal

Güzel demişsiniz. Yalnız bu dediğimiz benim aklıma Nasreddin Hocanın fil fıkrasını getirdi. ÇMO'ya gidelim edelim diye bıurada tartışıyoruz ediyoruz ama sonra ÇMO gidiyor Timur'un karşısına. Yalnız odamız bu konuda "beter olun Akşehir halkı" demek yerine oturup kavga ediyor. Sonra ne oluyor; ÇMO kavgacı, istenmeyen adam oluyor. Bizler de sanki hiç ÇMO'da gidip oy kullanmamış, sanki ÇMO'yu biz seçmemişiz gibi kenarda duruyoruz. Söyleniyoruz, söyleniyoruz..

Arkadaşlar bu yönetmelikler, hakkımızı kısıtlayan, gaspeden değişiklikler bize müstehak. Biz daha kendi içimizde mesleğimizi benimsememişiz ki, neyi savunuyoruz burada !!!
 
Bulunduğunuz ildeki ÇMO temsilcilik veya şubesine gidip katılımcı olarak sorunların çözümüne yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca Mühendislik kayramı gelişen hayat şartlarına ve sektörel çeşitliliğe göre değişerek farklı şekillere bürünebilmektedir. Günümüzde mühendisliği sadece tasarlamak, inşa etmek değil aynı zamanda yönetmek ve çözüm üretmek şeklinde düşünebiliriz. Kaldi ki çözüm üretmek mühendisliğin temelinde vardır.
 
arkadaşlar,

ÇMO son 2,5 yıldır aktif olarak pekçok yapmıştır.. en azından daha önceki dönemlerin sessiz kaldığı yada yeterince cevaplayamadığı ve destek alamadığı konularda pekçok gelişmeler yaşanmıştır. tamam çevre görevlisi belgesi durumu, her yeni mezun arkadaşımıza verilmesi sebebiyle piyasada kontrolsüz şekilde çoğalan firmalar yüzünden düşen piyasa fiyatlarına neden olmuştur. ancak, bir şekilde son 2,5 yılda artan istihdamın en büyük payı odanın son döneminde yaptığı çalışmalardır..

bu durum gelişme sürecidir; zamanla dahada iyiye gidecektir. buna inanmak durumundayız.

bazı şeyler hakettik, haketmedik durumu zaten ortadadır. fazla bu konularda klavye üzerinden birbirimizi yormayalım..
bu sitedende pekçok şey öğreniyoruz, paylaşıyoruz.

kimi mühendislik yapıyor, kimi ayakçılık yapıyor, kimi danışmanlık yapıyor, kimi hiçbişi yapmıyor.. ancak, her defasında sivri çıkışlar yapıp sağa sola yada herkese birşeyler kanıtlamya ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum..

neticede ekmek yiyeceksek, hani derler: ya bu deveyi güdücez, ya bu diyardan gidicez.. buna göre sistemin pekçok aksaklığına rağmen bu süreçte yapıcı olmakta fayda var..

odanın yaptığı çalışmalardada fayda var...

buradan bu konuşmaları yapan kaçtane arkadaşımızın odanın her salı akşamı ve diğer belirli günlerinde oluşturduğu çalışma topluluklarına katılmışlığı fikir belirtmişliği vardır.. lütfen herkes belirtsin... hani tabir-i caizse; şapkamızı önümüze koyalım...

bu işlerin tek takipçisi biz tekil mühendisler yerine çoğul olduğumuz ÇMO 'dur.. eğer değerli, yapıcı ve pratik fikirlerimiz var ise yeni bir konu oluşturalım; oda'ya direk oluşturacağımız konu üzerinden ulaşalım.. odanın bu sayfa üzerinden sürekli takip etmesi için duyuru yapalım.. en azından bir şekilde cevap verilsin.. yok eğer bu olmuyorsa e bir zahmet hangi şehirdeysek oda temsilciği oluşturalım orda belirli günlerde oda çatısı altında fikirler oluşturup yazılı beyan verelim yada ankara'daki oda merkezinden toplantı günleri isteyelim ve orada derdimizi anlatalım...

tek taraflı buraki konuşmalar sadece birbirimizi yorar... tabi bu konuları okuyanları...

herkese saygılar..
 
bu işlerin tek takipçisi biz tekil mühendisler yerine çoğul olduğumuz ÇMO 'dur.. eğer değerli, yapıcı ve pratik fikirlerimiz var ise yeni bir konu oluşturalım; oda'ya direk oluşturacağımız konu üzerinden ulaşalım.. odanın bu sayfa üzerinden sürekli takip etmesi için duyuru yapalım.. en azından bir şekilde cevap verilsin.. yok eğer bu olmuyorsa e bir zahmet hangi şehirdeysek oda temsilciği oluşturalım orda belirli günlerde oda çatısı altında fikirler oluşturup yazılı beyan verelim yada ankara'daki oda merkezinden toplantı günleri isteyelim ve orada derdimizi anlatalım...

oda aidatlarını ödemekten başka hiç bir etkinliğe katılmayan biri olarak yazıyorum.Oda olarak hareket etmek kesinlikle daha doğru olacaktır.Ankara'da ki toplantı günlerini öğrensek kaç kişi katılır ki? Ben Bursa'da çalışıyorum.Bursa gibi bir Büyükşehir'de temsilcilik bile bulunmuyor...Her şehirde Çevre Mühendislerinin/ Danışman Firmaların pek çok problemi oluyor.Her şehirde temsilcilikler açılsa ve ayda bir kez de olsa temsilcilik yöneticileri Ankara'da toplantılara katılıp sorunları ve çözüm önerilerini bile paylaşsa yeterli olabilir.Temsilcilik olmayan illerde nasıl bir çalışma yapılabileceğiyle ilgili bilen birileri yönlendirebilirse aidat ödemenin dışında bir şeyler yapabileceğim için mutlu olurum :)
 
çevre görevlisi ve danışmanlık firması muhabbeti kaldırılsın diyenlere soruyorum: ek 1 ve ek 2 dahilinde Türkiye de 500.000 firma olduğu ve hali hazırda 15.000 civarı çevre mühendisi olduğu düşünüldüğünde bu talep karşısındaki arzı nasıl karşılamayı planlıyorlar ? 50.000 civarında çevre mühendisi mi var da mesnetsiz konuşmalarla atıp tutarak kaldırılsın deniyor alternatifler söyleyin ki bakanlıkta sizi dikkate alsın oda da...
 
@TaLHa
Çevre danışmanlık firmaları birden fazla firma ile çalışabilmektedir.
15.000 çevre müh.
9.000'i tek çalışsın, 6.000'i 3'erli gruptan danışmanlık kursun 2.000 danışmanlık firması eder ve ortalama 1 danışmanlık firması ortalama 20 fabrika/işletme ile çalışsa 40.000 eder...

Kaba hesapla 49.000 fabrika/işletmeye çevre mühendisleri bakabilir. Bu durumda gerçekten çevre görevlisi gerekli midir? Yoksa bu sıfat ticari işletmeler çevre Mühendisi almak yerine ellerindeki çalışanları değerlendirsin diye mi çıkarılmıştır?
 
@TaLHa
: )) firma sayısını 50.000 görmüşüm :kötü:
Fakat fabrikadaki makine mühendisi üretim bandıyla ilgilenirken çevre konuları ile ne kadar ilgilenebilir? Çevre Görevlisinin oluşturulma amacı devletin yetersiz kaldığı denetim mekanizmasını firmalarda otokontrol mekanizmasını çalıştırmak. Biz Çevre Mühendisleri bile bazı konularda bu kadar zorlanırken bu eğitimi almamış bir insana bu sorumluluğu yüklemek onlar için de haksızlık olur...

Bu sadece Çevre Mühendislerini değil, Çevre Görevlisi olmak zorunda kalan diğer disiplin çalışanlarını da zorlayan bir durum oluşturuyor...

Malesef sorun sadece Çevre Görevlisi meselesi değil, aynı zamanda yıllar boyunca süre gelen Genel Çevre Politikasındaki problemimizdir. Gelişmeyi aşama aşama katetmek yerine birden olsun dediğimiz içindir.
 
Üst