• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi başka iş yapamaz maddesi

Merve Yeşildağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
geri dönüşüm
merhaba arkadaşlar, çevre görevlisi olarak bir tesisite çalışıyorum. çevre görevlisi olduğum tesiste iş güvenliği uzmanlığı yapabılır mıyım?
bu konuda net bılgı bulamadım acıkcası .
yardımcı olur musunuz
 
@Gülce Somaklar

mevcut çalışmış olduğunuz firma üzerinden sözleşme yapacaksınız, firma sahibi sizin için oraya görevlendirme yazacak ve onu göndereceksiniz ayrıca firmanızda fatura kesecek . firmanızın yapmış olduğu sözleşmenin kabul olması içinde vergi levhasında faaliyet alanı yazan yerde sorumlu müdürlük ifadesi geçmesi gerekiyor yada işyeri açma ve çalıştırma ruhsatında. o zaman oda sorun etmiyor..
 
Arkadaşlar bu madde ile alakalı olarak ne yapmamız gerekiyor.Bu maddenin amacı nedir. Çevre görevlisi olanlara özel olduklarından bunlara başka bir iş vermeyin midir ? Yoksa tamamen çevre Mühendislerinin önünü tıkamakmıdır? Belge iptal edilir diyor. askıya alınır felan demiyor.Diğer mühendislik dallarında böyle bir durum yok neden Çevre Mühendislerinde böyle bir durum var.

Çevre Mühendisleri Odamızın öncellikle birinci işi bu yönetmelik olarak görüyorum. Bu yönetmeliğin acilen değiştirilmesi gerekmektedir. Çevre Mühendislerinin zaten bir kıymeti yok. İŞ güvenliği belgesi alanların hiç biri bu alanda çalışamayacak.
 
@Seçil Sağlam
aynen bunu yazıyordum bende. diğer muhendıslıklerde boyle kısıtlama yok. çevre muhendıslığınde bu durum var ve nedense herkeste çevreci. hereste bizim işimizden anlıyor. ben igu belgemı aldım ama kullanamıyorum. o kadar maddi manevı emek harcadık. olacak iş değil bu . nereye nasıl itiraz edecez bilmiyorum. çmo odasına yazmakta hıcbırsey çözmüyor.
 
arkadaşlar bu yönetmelik 21.11.2013 tarihinde çıktı ve bu konu üzerine farklı sayfalarda konuşuldu... konu ile ilgili yorumlar, tepkiler için ÇMO ve bakanlık ilede konuşanlarımız oldu..... sizlerde konu ile ilgili görüşlerinizi ÇMO veya bakanlığa ulaşarak dile getirmenizi rica ederiz. en azından hala tepkilerin devam ettiğini göstermiş olursunuz.
 
Çevre görevlisi belgesini ne yaptılar ettiler millete kabullendirttiler.
Çevre görevlileri iş bulamıyor. Yeni belgeler alıyorlar bu kez de başka işlerde çalışması engelleniyor.
Şu dünyada Çevre Mühendislerinin en çok ezildiği yer burasıdır. Haklarının diğer mühendislik dallarına dağıtıldığı başka bir mühendislik dalı var mı?
 
Selamlar Arkadaşlar,

Tesislerde, çevre yönetim birimlerinde çevre görevlisi olarak çalışan arkadaşların haricinde danışmanlık firmalarında çalışan arkadaşlarımın danışmanlıktan başka iş yapmamalarını savunuyorum. Neden olduğuna gelince; zaten hali hazırdaki danışmanlık yaptığımız firmaların durumu ortada. Kaç tanesinin Gfb'si alınmış? kaç tanesinin Atık Yönetim Planı doğru düzgün hazırlanmış? Kaç tanesinde Çevre İzinlerini aldıktan sonra tesise gidip çay içmekten başka iş yapıyoruz? Hal böyleyken sadece bir danışmanlık ücreti veya belki daha azı kadar bir ücret aylık danışmanlık bedeline eklenerek tesislere İş Güvenliği Uzmanlığı yapmak ne kadar doğru ve o işi de hakkıyla ne kadar iyi yapacağız? Çevre Mevzuatını hakkı ile gerçekleştiren kaç tane tesisimiz var? Hadi bunu da geçtim kaçımız Çevre Mevzuatına tam olarak hakimiz? Hali hazırda Çevre Mevzuatı'nın iki katı mevzuata sahip İş Güvenliği ve ilgili mevzuatlarına nasıl hakim olmayı düşünüyoruz? Kaçımız kendini bir amele, bir köle, bir evrak bekçisi olarak değil de bir mühendis gibi hissediyor?

Ortaya sorularımı bu şekilde sıralıyor ve cevabı siz değerli meslektaşlarıma bırakıyorum. Ancak sizden bir ricam var: Lütfen cevaplarken bunu bir gurur meselesi olarak görmeyip, forumda sorulan sorular, bir konuda bile bir dünya fikirin ortaya çıktığını, patronlarınızın tutumu, müşterinin tutumu, Yerel ve Genel Yönetimlerin tutumu ve sizin bütün bunların ortasında kalmışlığınızı düşünerek bir elinizi vicdanınıza koyarak cevaplayın lütfen.

Tüm İyi dileklerimle,
 
Melih Bey, ben size katılıyorum.

Öncelikle; hem isg uzmanlığı hem çevre görevliliği yapmak için can atan arkadaşları fazla cesur bulduğumu söylemeliyim. Bu iki meslek de çok fazla risk içeren ve cezai yükümlülükleri çok fazla olan meslekler. Haydi cezasını, riskini geçeyim. İki meslek de düzgün biçimde yapılmadığında vicdani olarak zorlayacak meslekler. Birinde doğa zarar görüyor, diğerinde insan sağlığı kayboluyor. Dediğim gibi bu benim düşüncem, belki ben sizin kadar cesur değilimdir.

İkinci olarak bahsetmek istediğim detay; bir yandan çevre görevliliği ve yeni yönetmeliğin getirdiklerine forum yoluyla konuşarak karşı çıkarken, diğer yandan da bu meslekten kaçmanın yollarını arıyor olmamız. Bu başlık altında 2 mesleğin aynı anda yapılıp yapılamadığı konuşulurken, duyarlı bir arkadaşım Çevre Bakanının sözlerini paylaşmış gazetede çıkan. Hiç kimse orada yazan haberin kritiğini yapmıyor, yok efendim sigorta şöyle yatsın, bilmem kaç saat üzerinden gösterilsin gibi hesapların peşine düşüyor. Kaldı ki burada yazdığımız pek çok şey Çevre Bakanlığındaki çalışanlarca okunuyor zaten. Alternatiflerinizi onlar da görüyor.

Bırakalım İSG uzmanlığını başka arkadaşlarımız yapsın, ya da çok mu istiyorsunuz? İSG uzmanı olun ve çevre görevliliğini bırakın. İkisinin de aynı anda yapılmayacağını savunuyor, çevre mühendisliği yapılırken İSG mevzuatına hakim olunmasının şart olduğuna inanıyorum.

Bu son sözüm de çevre danışmanı arkadaşlara değil, bu düzeni getirenlere. Hiç bir şekilde ayda 1 -2 gün fabrikaya gidilerek çevre mühendisliği yapılacağına inanamıyorum. Belki de bizi patronların gözünde "önemsiz ve gereksiz" yapan bu.
 
İrem Hanım, size kesinlikle katılıyorum.Burada sigortanı şöyle gösterirsen böyle yaparsan ikisini de yaparsın gibi yasal olmayan yolları aramak yerine,kendi mesleğimize sahip çıkıp kendimizi nasıl geliştiririz ona bakmamız gerekiyor.Bu tarz yollar işverenlerin gözünde küçülmemiz den başka bir şeye yaramıyor.
 
Sordan Bey,

Ne demek istediğinizi zerre anlamadım. Nasıl bir suç atmışım herkese? Ortada olan ve gösterdiğim durum çok net ve herkesin çektiği bir sıkıntı. Buna dayalı olarak da sorduğum soru gayet basit ancak ne yazdığınızdan ne de cümlelerinizden bir anlam çıkaramadım. Lütfen biraz daha sakince, heyecanlanmadan ve dilbilgisi kurallarına dikkat ederek yazalım. Zira yukarıda bir paragraf uzunluğunda noktasız, virgülsüz cümle okudum, arada bir düşünceden diğerine geçmişsiniz kafam iyice karıştı ki bunu okuyup da aynı durumda olan bir ben değilimdir diye düşünüyorum.

Bakanlık denetlemiyor mu demişsiniz yazınızın bir yerinde ama ben geçen sene ve ondan önceki senelerde çok denetlenen ve askıya alınan firma gördüm. Bakanlığın verdiği süre bitince denetlenen ve askıya alınan çok firma göreceğiz ondan zerre şüphem de yok.

"Çevre Görevlisi" tanımına karşı olduğunuzu da algıladım bir yerlerde. Bu konuda da haklısınız ancak yaptığımız iş bariz bir evrak işi olarak görünmekte ve bu işi bir mühendisin yapmaması gerektiğine inanmaktayım. Ancak bu evrak işi bile yukarıda yazdığım paragrafta da anlattığım gibi bir keşmekeş içindeyse ve suçun büyüğü de bizdeyse... eh az bile söylüyorlar bize çevre görevlisi diyerek. Biz daha diplomamızın hakkını dahi veremiyoruz yaptığımız işlerde.

Saygılarımla,
 
yapılan yorumları okuyorum Melih Bey ve İrem hanımın yorumlarına katılıyorum....ek olarak söyleyebileceğimse gözlemlediğim kadarıyla yeni mezun arkadaşlar alınmasınlar ama bir çok alanda koşmaya çalışıyorlar ve herşeyin bir arada yapılabileceğini düşünüyorlar ve uygulamayıda bu şekilde yapılıyorlar. ama bence böyle yaparak hiç bir konuda tamda olamıyorlar ve birçok sorunla yüz yüze kalıyorlar. sadece bunu yeni mezunlar yapıyorda demiyorum yanlış anlaşılmasın ama meslekte tecrübeli olanlar zaten biryerlerde olmuş oluyorlar ve çok kararsızlık yaşamıyor ne yapsam ne etsem boyutunda yada programlarını iyi yapıyorlar. bununda dışında birde bu duruma kişileri getirmesinde alınan maaşlar var. şunuda biliyorum ki birçok yerde danışmanlıkta çalışan kişiler 800-1000TL civarında maaş alıyorlar. bu ücretlerde geçinmeleri zor olduğundan farklı sertifikalar alıyor ve aynı anda farklı işler yapmayada çalışıyorlar.
ayrıca çevre görevlisi olarak danışmanlık firmasında çalışan kişiler tesislere ayda 1-2 gün gittiklerinden dolayı tesisler zaten işleri önemsiz görüyorlar. çoğu yerde görüşmeye gittiğimde duyuyorum yada yeni tesise gidildiğinde eski danışmanımız gelmiyordu yada 2 ayda bir geliyordu fatura bırakıyordu sen niye herşeyi karıştıyorsun diyorlar tepki gösteriyorlar. mesleğimizi bu duruma düşürenlerin yine bizler olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. böyle durumlarda işini hakkı ile yapan kişiler suçluymuş gibi bir durum çıkıyor ve bu durumun böyle olmasına sebep olan kişilerde ise hiç bir rahatsızlık duyma yok.
 
@boğaziçi çevre

Ben mi yanlış görüyorum, okuduğumu mu anlamıyorum yoksa bunların haberi mi yanlış.. Biri bana izah edebilir mi lütfen? Bu habere göre, şimdi, Çevre izni alan firmaların çevre görevlisi çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı mı? kaldırıldıysa bu hangi yönetmelikte ne zaman yayınlandı???
 
@Melih Coşar
Değerli Meslektaşım,
Basitçe şunu ifade etmek istiyorum, bakanlık ile paralel olan ve çevre görevlilerinin kusurlarını her şeyin sebebi gören görüşünüze itiraz ediyorum. Şöyle ki; Sizin ifadelerinizde de yer aldığı gibi 21.11.2013 tarihli yönetmelik ne zaman savunulsa ortaya atılan sav şu: Çevre Görevlileri yetersiz, eksik iş yapıyor ya da bilgi eksiklikleri var olduğundan biz bu yönetmeliği çıkardık.

Ben diyorum ki eğer sizin de gördüğünüz eksiklikleri yapan Çevre Görevlileri var ve Bakanlık da sizin söylediğiniz gibi denetimleri ile ilgililere ceza vermiş ise kalan Çevre Görevlilerinde bir sorun yok, o halde bir önceki cümledeki sav geçerliliğini yitiriyor diyorum.
Bu eksik iş yapan kaç tane Çevre Görevlisi belgesi askıya alınmış?
Eğer yeterli denetleme yapılmış ve yapılıyor ise yeni yönetmeliğe neden gerek vardı?
Başka iş yapan çevre görevlisi işi tam yapmadığının denetleneceğini bilse bunları yapmaya cesaret edebilir mi?
Ya da işini tam yapan Çevre Görevlisi başka iş yapabilir mi?

Ayrıca diğer argümanım da şu, bu yönetmelik değişikliği ile getirilen uygulamalar istenen amaca mı yöneliktir? İstenen amacı elde etmeyi sağlayacak mıdır yoksa işini iyi yapmaya çalışan Çevre Mühendislerini mağdur mu etmektedir? Çünkü yönetmeliğin sadece Çevre Mühendislerinin kötü niyetli olduğunu tamamen kabul ile hazırlandığını düşünüyorum. İyi niyetli işini yapmaya çalışanları korumanın ihmal edildiğini düşünüyorum.

Bu forumda yazan diğer meslektaşım tıpkı diğer Mühendislik dalları mensuplarının hakkı olduğu gibi İş Güvenliği yapmak istiyor. Ancak yönetmelik diyor ki: Sen çevre mühendisi, muhtemelen kötü niyetlisin, İş Güvenliğine vakit ayırdığında çevre görevlisi işini eksik yapacaksın diyor. Bu yönetmeliğin özünde kabul edilmiş bir kötü niyet okumadır.

Bu forumda yazdığına göre kendisine sorabiliriz, işlerinden birisini aksatacak mı kendisi? Soralım. Diyorsunuz ki patronu ona yüklenecek o da yapmak zorunda kalacak diyorsunuz. Tabi burada işveren de varsayılan olarak "kötü niyetli" oluyor. Öyle olsun ama bunun çözümü var:

Çevre Danışmanlık Şirketlerine Değil Her Çevre Mühendisi'ne 1 ya da 2 yer Çevre Danışmanlığı yapma hakkı verirsiniz ve onları denetlersiniz, eğer o kişi işini iyi yapıyorsa ve işveren baskısını görürse Danışmanlık Şirketinde çalışmak yerine Hem İş Güvenliği yapar hem de Çevre Danışmanlığı, danışmanlık firmasının patronu da işten çıkaramaz, mühendisin alternatifi olacağından ücretler de yükselir.

Çünkü Çevre Danışmanı Olmak Nasıl Bir Avukatın İşini Yapma Hakkı varsa Çevre Mühendisinin de Tek Başına Çevre Danışmanlık yapma Hakkı Olmalı!
 
Aslında şöyle bir durum var. Yazılanlar doğru, çevre görevliliği işin faaliyetine göre ya ağır, ya da aksine çok hafif bir işmiş gibi. Mesela ben tat firmasında çalışıyorum. Bu sektörde çalışanlar bilir, tesis beklemekten ve yönetmelik okumaktan yönetmelikte istenen maddeleri uygulamaktan başka bir iş yapmazsın, anlayacağın vaktin çok işin azdır. Benim niyetim 2-3 firmaya isg hizmeti vermek. Tabi yönetmeliklerde bir değişme olursa. Danışmanlık yapanlarda durum biraz değişik. Daha fazla yönetmelik okur, daha fazla çalışır. İş fazla ama vakit azdır. Melih beyin yukarıda yazdığı danışmanlık yapan arkadaşların danışmalık işinin dışında bir iş yapmamaları gerektiğini söylemiş. Haklı çünkü vaktin yok. Tesise gidecen, bir çay içip çay içerken aylık faaliyet tutanağını imzalatcan, sonra da hadi önümüzdeki ay görüşürüz diyip gidecen. Dışarıda yoldan geçen biri de bunu yapabilir. Ama senin o yoldan geçenle aranda bir fark olmalı. Bence iş yüküne göre ekstra bir iş (isg, lpg gibi) yapılması gerekir. Ama bütün bunların aksine benim vaktim yok ama gerekirse pazar bile çalışıp iki mesleği de yaparım diyene de helal olsun. Sonunda kafalar bi dünya yaptıkları işler birbirine girmiş gibi durumlar ortaya çıkabilir. Daha fazla iş daha fazla sorumluluk gerektirir. İnsan hayatı ise çok çok fazla bir sorumluluktur.
 
Bence bu işin çözümü çok basit "Denetleme"
Bırak yapabilen 10 tane işi bir arada yapsın işini eksik yapmıyorsa ne ala, yapmıyorsa verirsin cezasını çekilirsin.

Testiyi kırmadan önlem almak niye?

Bakanlık sadece denetleme yapmamak için böyle bir yola başvuruyor. çünkü denetleme yapacak yeterli sayıda elemanı yok
 
@CMNet Okuru

Ben de bu tepkiyi bekliyordum :)

@Burak Dumlu


O zaman tüm yapabilenler ÇEVRE GÖREVLİSİ belgesini alsın. Edebiyat Öğretmeni de alsın, Rusça Tercümanı da, tır şoförü de. Yapamıyorlarsa versinler cezasını. Testiyi kırmadan önleme gerek yok.

Bu mudur?
 
@İrem Bengisu Erol
ÇEVRE MÜHENDİSİNDEN daha iyi yapıyorlarsa buyursunlar. Eğerki onlardan kötü yapıyorsak zaten haketmiyoruzdur bu işi Benimle ayı düşünmüyor olabilirsiniz benim düşüncem bu
 
Üst