• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi belgesi alınması işlemleri

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
21.11.2013 tarih ve 28828 sayılı Çevre Görevlisi Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik'te belirtilen, ilk kez çevre görevlisi belgesi alacak kişilere (çevre mühendisi hariç) eğitim ve sınav şartı getirilmiştir, bakanlıktan eğitim ve sınavlar ile ilgili duyuru zaman zaman yapılmaktadır. Çevre Mühendisi olup da Çevre Görevlisi belgesi alacaklar sadece eğitime katılmak zorundadır. Çevre Mühendisi olmayanlar ise Bakanlığın eğitimine katılıp sınavı en az 70 alarak geçmek zorundadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim GM'nin yayınladığı evraklara göre yapılması gereken işlemler aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Çevre Görevlisi Belgesi Alınması İşlemleri

1. Öncelikle başvuruda istenen belgeleri hazırlayıp bilgisayar ortamında hazır bulunduralım; (Kabul edilen dosya formatları: pdf, doc, xls, rtf, jpeg, jpg, png, gif) Ayrıca izin lisans portalını sorunsuz kullanmak istiyorsanız internet explorer 8 ve üzeri olması gerekmektedir.
  1. 1. Belge müracaatı elektronik olarak yapılacağından mobil imza veya elektronik imzanın temin edilmesi gerekmektedir.

    2.
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
    sayfasından e-imza/mobil imza, Java ve Internet Explorer 8.0 programları, müracaat yapılacak bilgisayara indirilmelidir.

    3. Sisteme,
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
    yazılım portalı üzerinden giriş yapılmalıdır.

    4. Öncelikle kullanıcı kaydı oluşturulmalıdır.

    a) “Çevre Görevlisi” butonunu seçerek müracaat yapılmalıdır.

    b) Bakanlık Çalışanları “Bakanlık Çevre Görevlisi” butonunu seçerek müracaat yapmalıdırlar.

    5. Kişi bilgileri bölümünde T.C. Kimlik Numarası sorgusu yapılarak bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır.

    6. Şayet diplomanızda yazılı olan soyadınız değişmiş ise, evlilik cüzdanınızda kızlık soyadınızı gösteren ilgili sayfayı veya üzerinde önceki soyadınız yazılıysa nüfus cüzdanınızın her iki tarafı kişi bilgileri kısmındaki ilgili bölüme yüklenmelidir.

    7. Eğitim bilgileri kısmına Mezuniyet Belgesi ile Çevre Görevlisi Aday Eğitimine Katılım Belgesi yüklenmelidir.

    8. Belge başvuru kısmından başvuru yaparak Banka Dekontu ve Fotoğrafınızı yükleyip başvuru tamamlanmalıdır.



    Not:

    I- Elektronik/mobil imza, müracaat yapan kişiye ait olmalıdır.

    II- Her belge yüklendikten sonra elektronik/mobil imza ile imzalanmalı ve kaydedilmelidir.

    III- Yüklenecek belgeler pdf formatında olmalı, 10 MB dan küçük olmalıdır.
Eskiden bankaya bakanlığın Kurumsal tahsilat hesabına 113 kodu ile çevre görevlisi belgesi ücreti veya çevre görevlisi belgesi yenileme ücreti diye yatırıyordu ancak şimdi bakanlık bunu değiştirdi. Lisans sisteminde istenen belgeleri yüklediğinizde sistem size bankaya para yatırmanız için referans kodu verecek onunla halkbankasına gideceksiniz.

2. Fatura talebinde bulunacak kişi/firma/kurum/kuruluşların bu formu doldurarak dekont ile birlikte Döner Sermaye işletmesi Müdürlüğünün 0.312.2874662 nolu faksına göndermeleri gerekmektedir.) Para yatıran kişi, kurum yada kuruluşların fatura talep edebilmeleri için bu Fatura Bilgi Formunu eksiksiz bir şekilde doldurup, ekli banka dekontu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Fatura bilgi formuna EKTEN ulaşabilirsiniz.

3. Tüm çevre görevlisi işlemlerinde kullanılmak üzere E-İmza yada Mobil İmza zorunluluğu bulunmaktadır. E-imza ve mobil imza tercihi kişinin kendi seçimine kalmıştır. E-imza ile mobil imza arasındaki en belirgin fark, mobil imzanın ekonomik açıdan daha cazip geldiği ama pratiklik bakımından da e-imza'nın daha cazip geldiğidir. Mobil imza hizmeti ilkemizde sadece Turkcell ve AVEA adlı firmalarda bulunmaktadır. Mobil İmzayı an itibariyle sadece Turkcell verebiliyor. AVEA daki bir problem nedeniyle mobil imza hizmeti aktif durumda değildir. Mobil İmza detaylı bilgi için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
/
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
tıklayıp ulaşabilirsiniz. E-İmza için detaylı bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ulaşabilirsiniz. E-imza hizmeti için Telekomünikasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş firmalar aşağıdaki gibidir;
  • TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş.
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş.(E-Tugra)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-Güven)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi)
    Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Burada kamu kurum kuruluşları için e-imza hizmetini TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi) vermektedir. Özel sektörde iseniz, diğer 3 firmadan birisinden e-imza hizmeti alabilirsiniz. E-imza hizmeti için ücret, ne kadar sürede alındığı, gereken evraklar vs. detaylı bilgiler için firmalarla görüşüp teklif isteyebilirsiniz. Size tavsiyem bütün firmalardan teklif alıp ona göre karar vermenizdir.

3. E-imza ya da mobil imza aldıktan sonra sisteme kayıt olmak için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
giriniz.

Buradan "Kullanıcı Kayıt" butonuna tıklayın.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/0a-jpg.1479/

Sonra "Çevre Görevlisi" butonuna tıklayın, normal bir forum sitesine kayıt olur gibi formu doldurun. Mail adresinizle iletişime geçilecektir, mail adresinizi doğru yazdığınıza emin olun.

0b.jpg

Formu doldurduktan sonra "Kayıt Ol" dediğinizde sizden e-imza yada mobil imzanızla imzalamanızı isteyecektir. Hangisi mevcutsa onu tıklayarak imzalama işleminizi yaparak sisteme kaydınız yapılacaktır.

4. Kişi Bilgileri menüsü altında Kimlik, Meslek, Eğitim ve Sertifika Bilgileri sayfaları vardır. Kimlik Bilgileri sayfasında TC Kimlik No girilip, Ara tuşuna basıldığında kayıtlı olan kimlik bilgileri Mernis Sisteminden otomatik olarak çekilir. Eksik kalan kutucuklardaki tüm bilgiler doldurulmalıdır. Eğer Ara tuşuna basıldığında kimlik bilgileri otomatik olarak yüklenmezse, tüm bilgiler doğru ve eksiksiz şekilde elle girilmelidir.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/1-jpg.1474/

Tüm bilgiler doldurulduktan sonra KAYDET deyip 5. aşamaya geçin.

5. Eğitim Bilgileri sayfasında sırasıyla Eğitim Durumu, Okul, Bölüm ve Mezuniyet Yılı seçilir. Diploma ya da Çıkış Belgesi "Gözat"a tıklayarak eklenir. "Kaydet"e tıklanır.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/3-jpg.1475/

Ve e-imza/mobil imza yardımıyla eklediğiniz belgeyi imzaladıktan sonra "Kaydet" deyip çıkın ve 6. Aşamaya geçin.

6. Sertifika Bilgileri, Kişinin çevre ile ilgili almış olduğu sertifikalar arasında Gürültü B veya B1 sertifikaları varsa Sertifika Bilgileri sayfasında yüklemelidir. Alınan bir sertifika yoksa, bu sayfa boş bırakılmalıdır. Bu adımda da eklerseniz, e-imza/mobil imzayla imzalayıp "kaydet" deyip 7. aşamaya geçin

4a.jpg

7. Ve geldik finale.. Belge Başvurusu'na gelin. Belge Adı olarak, "Çevre Görevlisi Belgesi"ni tıklayın. Başvuru yap deyin. Sonrasında;

* Dekont "Gözat" ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.
* Fotoğraf "Gözat" ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/4-jpg.1478/

https://www.cevremuhendisleri.net/attachments/5-jpg.1477/

Kaydet deyin. Şayet tüm işlemleri eksiksiz yaptıysanız "Başvuru Durumu" olarak "Değerlendirmede" ya da "Beklemede" yazması gerekmektedir. Belgeniz onaylandığında "Başvuru Durumu" olarak "Kabul edildi" yazacaktır ve aşağıdaki resimdeki gibi Belge kısmından "Çevre Görevlisi Belgesi"ne ulaşabilirsiniz. Java ile ilgili problem yaşayanlar ayrıca imzaya zaman damgası alınamadı hatası ile karşılaşanlar aşağıdaki adımları izleyebilirler. Bilgisayarınızın denetim masasından açılarak java tıklayın, kontrol panel kısmından.

+ ADVANCE başlığı altında,
+ SECURİTY kısmının altında,
+ MİXED CODE kısmının altındaki,
+ DİSABLE VERİFİCATİON butonu tıklanmalıdır..
+ Kaydedip bi daha deneyin

Hattı üstüne geçirmeden başkasının üstüne kayıtlı telefon hattı ile mobil imza alabilirsiniz. Ancak hat sahibinin başvuru esnasında sizin yanınızda olmalı ve yazılı olarak beyan etmelidir.


İletişim için Tel: 0312 410 15050
E-posta: izinlisans@csb.gov.tr

Saygılarımızla,
CevreMuhendisleri.net
Güncelleme : 19.02.2018
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37.2 KB · Görüntüleme: 43,944
  • 3.jpg
    3.jpg
    36.8 KB · Görüntüleme: 43,307
  • 5.jpg
    5.jpg
    42.6 KB · Görüntüleme: 43,127
  • 4.jpg
    4.jpg
    37.3 KB · Görüntüleme: 43,137
  • 0a.jpg
    0a.jpg
    22.5 KB · Görüntüleme: 43,383
  • FATURA BILGI FORMU2016.docx
    21.9 KB · Görüntüleme: 48
  • CG_Belgesi_Basvuru_Yardim_Modulu10022017.docx
    1.3 MB · Görüntüleme: 53
  • CG_Belgesi_Muracaatinda_Dikkat_Edilmesi_Gerekenler(1).docx
    14.3 KB · Görüntüleme: 37
merhaba, arkadaşlar ben 2017 ağustos ayında çevre görevlisi sertifikasını aldım. o zaman çalışmıyordum belgesini filan çıkarmadım önümüzdeki ay geçerliliği bitiyor belgenin. benim şuan belgesini filan çıkarmam lazım nasıl bir yol izlemem gerek yardımcı olur musunuz.
 
mualla aydoğanMerhaba,

Sertifika, belge yerine geçmemektedir. Dolayısı ile 2017 yılında aldığınız sertifika olarak kalmış olduğundan yenileme yapmayacaksınız. Sizler, ilk kez belge alıyor gibi başvuracaksınız. Konuyla ilgili olarak @Olgaç Sürmelihindi hocamın bir makalesi var aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

İlk Defa Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi (Çevre Görevlisi Belgesi) Alınması İşlemleri

Dipnot: Herhangi bir bedel ödememeniz gerekmekte.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Önceki cevapları görüntüle…
mualla aydoğanBelge 4 yıl geçerli olduğundan dolayı; 2021 Ağustos'a kadar süresi var. Hatta son 30 güne düşmediyse sadece vize bedeli ile alabilirsiniz. Eğer 30 günden daha az geçerliliği kaldıysa vize bedeli + %50 bedel ödeyerek alırsınız. Yeter ki son gün geçmesin. Eğer belgenizin son günü geçerse, 180 gün askıya giriyor.
 
Üst