• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Görevlisi Bir Kaç Tesiste Çalışabilirmi

mohammed

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Aralık 2011
Belediyemizde katı atık ve evsel atık su arıtma tesisi bulunmaktadır. İki aynı vergi altında bir çevre görevlisi yetiyor mu ?
 
bu biraz da belediyenizin büyüklüğü ya da teknik kadrodaki boşluğuyla alakalı. bazı belediyeler 1 çevre mühendisi/ çevre görevlisi çalıştırırken bazılarında sayı oldukça fazla. bu bahsi geçen çevre görevlisinin asıl mesleği ve belediyedeki pozisyonunu( kadrolu / tam zamanlı sözleşmeli / kısmi zamanlı sözleşmeli / danışman firmanın çevre görevlisi / taşeron firmanın çevre görevlisi gibi ) belirtirseniz daha çok yardımımız olacağı düşüncesindeyim. çünkü belediye kanununa göre personel çalıştırmak ya da yeni personel almak sanıldığı kadar kolay değil.
 
ilçe belediyesi nüfusu 60000 kiş Belediyede tek çevre mühendisi var belediyenin şirketinde tam zamanlı

Muhammed ASHOUR
Çevre Mühendisi
 
öncelikle şunu söyleyeyim tek mühendis (çevre mühendisi + çevre görevlisi ise) belediyeye ait bütün tesislerin izin ve lisans aşamalarını çevre ile ilgili bütün işlerini yürütür. herhangi yasal bir problemle karşılaşılmaz. öğrenmek istediğiniz buysa eğer.
ancak belediye isterse 2. .......mühendisi + çevre görevlisini işe alıp birini katı atıkta birini atıksuda görevlendirebilir. böyle bir olasılığı soruyorsanız onun cevabı ayrı. isterseniz onu da cevaplarım.
 
şöyleki bahsi geçen arkadaş;
1.seçenek; belediyede tam zamanlı sözleşmeli çalışıyorsa; öncelikle başka aday bir mühendisin işe başlama isteğini belediye başkanına bildirmesi gerekiyor ( bazen gerçekten ihtiyaç olabilir bazen torpil dediğimiz olay ) herneyse meclis toplantısı yapılıyor biz mühendis çalıştıralım diye karar alıyorlar sonra iç işleri bakanlığına ihtiyaçlarını bildiriyorlar iç işleri bakanlığı onay verirse sözleşmeli mühendis kadrosu açılmış oluyor. yeni mühendis bir hafta içinde göreve başlayabiliyor. sonuç olarak 2 sözleşmeli mühendis görevli olmuş oluyor. iş bölümü bu şekilde yapılabilir.

2. seçenek; eğer arkadaş yine yukarıdaki gibi tam zamanlı sözleşmeliyse; onu işten çıkarıp yerine başka sözleşmeli mühendis alamaz kanunen belediyelerin tek taraflı sözleşmeyi fesh etme yetkisi yok. artı sözleşmeli personeli çıkarıp yerine sözleşmeli alamaz ( sözleşmelilerle ilgili son kanunda belirtildi. tek taraflı fesh edemez ve sözleşmeli personele mesai ödenmesi diye 2 karar alındı.) idari mahkemeye verdiğinde mahkeme sonuçlanana kadar ne 1. mühendis ne de 2. mühendis görevine devam edemez. sonuçta 1.mühendis görevine geri döner. (kanunen suç işlemediği takdirde) 2. mühendis de birlikte çalışmak koşuluyla geri döner. belediyeye sorarlar sözleşmeli personele ihtiyacın vardı neden 1.mühendisi işten çıkardın. madem ihtiyacın yoktu neden 1. mühendisi işe aldın iki ucu....

3.seçenek; yine arkadaş yukarıdaki gibi sözleşmeliyse yerine kpss atamasıyla da mühendis alamaz. aslında alır ama şöyle ki 1. mühendisi işten çıkaramaz hem kadroluyu hem sözleşmeliyi en az bir yıl birlikte çalıştırmak zorunda sözleşmeliyi ara dönemde işten çıkartamaz. yukarıdaki açıklama ile alakalı. kadrolu mühendis göreve başladıktan bir yıl sonra sözleşmeli mühendisin sözleşmesi yenilenmez. böyle bir durumda ortada herhangi bir haksızlık olmadığı için mahkemeye verilmesine gerek kalmaz göreve iade olumsuz karar olur.

4.seçenek eğer arkadaş belediyede kadroluysa zaten işten çıkartamaz ama yanına kadro açığı varsa (belediyenin büyüklüğüne göre değişiyor. teknik personel adı altında personel çalıştırabilir diye açık varsa ) yada kadro sayısı artışı talebinde bulunduysa ve kabul edildiyse başka mühendis alabilir. bu personel kadrolu da olabilir sözleşmeli de ve görev dağılımını 2 ye bölebilir.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
yani 7000 nüfuslu ilçe belediyesi sözleşmeli çevre mühendisi çalıştırmayı planlasa bunun için iç işleri bakanlığından onaymı almak zorunda.
arıtma tesisi yok. çevresindeki 3 ilçe belediyesiyle birleşip birlik kurmuş ve düzenli katık atık depolama tesisisi kurmuş.kendi bünyesinde çevre mühendisi alıp çalıştıramazmı.cevaplarsanız sevinirim.
 
merhabalar; ilçe belediyeleri çevre mühendisini isterse çalıştırabilir. ama bunun için öncesinde bir başvuru yapmalısınız çalışmak istiyorum diye iyi de bir sağlam torpiliniz varsa işiniz daha kolay olur. ya da başkana çevre mühendisinin ne iş yaptığını anlatır ve ikna ederseniz girme şansınız olabilir. sonrasında meclis üyeleriyle olağan aylık toplantılarını yapıp karar alınır biz çevre mühendisi çalıştırmak istiyoruz. bütçemiz de açık kadromuz da var diye. bakanlığa bildirilir bakanlık onay verirse sonrasında çevre mühendisi adayını çağırırlar sözleşme imzalanır sözleşme örneği tekrar bakanlığa gönderilir ve sigortası başlatılır. birlik kurup kurmaması önemli değil sonuçta siz tek kadro adı altında çalışacaksınız maaşınız sigortanız 3 e bölünüp de ayrı ayrı belediyelerden yatırılmaz. yalnız şöyle bir durum var bu katı atık tesisini kuran ve bilmem kaç yıllığına işleten bir firma varsa ve bu firmanın çevre mühendisi varsa alması zorunlu değil ha şöyle diyebilir tesiste çevre müh. var ama bu tesisin ana sorumlusu belediye dolayısıyla tesisi denetleme ve firmayı firma müh. ni kontrol etmek için müh. çalıştırabilir. ya da başka bir yol şu ki firmada mühendis yoktur. ya da vardır ama başka işlerle de uğraşıyordur. tesise özen gösteremiyordur. belediye sizi işe alabilir ama sigortanızı ve maaşınızı taşeron firma karşılar. dolayısıyla bu tür işe girmelerde bakanlık onayına gerek yok.
 
teşekkür ederim bilgileriniz için,
ayrıca çevre belediyelerin hepsinde çevre müh. çalıştırıyor bir bizim belediyede yok ilçeler olarak tabi.bende belediyede çalışmayı çok arzu eden birisiyim. belediye sınırları içinde zeytin yağı sıkma tesisleri var 4 adet 1 tane mandıra var bunları kontrol içinde belediye bünyesinde çalıştıramazmı çevre müh.
 
işletmeler gayri sıhhi müessese olarak adlandırılır ve 1.sınıf 2.sınıf ve 3. sınıf diye ayrılırlar. belediye hangilerine ruhsat verebiliyorsa onları denetleme yetkisi vardır. diğerlerine karşı taraf fedakarlık göstermezse bırakın denetlemeyi uyarı dahi yapamazsınız. kaldı ki bahsettiğiniz tesisler en büyük çevre kirliliği yatan tesisler çevre müh. / çevre görevlisi / danışmanlık hizmetlerinden birinden destek almak zorunda. ek1 yada ek 2 listelerine bakmakta fayda var tabi çok detayını bilemiyorum kapasitesi önemli.
 
Üst