• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu

sedarkz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Şubat 2015
Firma
mavi proje mühendislik
arkadaşlar merhaba;
çevre izin ve lisans yönetmeliğinin ek-2 listesinde yer alıp eşik değerin altında kalan faaliyetler; çevre danışmanlık firmalarından hizmet alma veya çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu varmıdır?
örneğin ; tuğla fabrikası için proses için yakıt sistemi olup: 1mw altında kaldığından çevre izin muafiyeti alınmıştır. bu kapsamda tuğla üretim tesisi çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu varmıdır. tşk .
 
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nin Ek-1 veya Ek-2'sinde yer alan işletmelerin (herhangi bir sebeple) "Çevre İzni"nden muaf olmaları durumlarına bakılmaksızın Çevre Görevlisi bulundurma, Çevre Yönetim Birimi kurma yada Çevre Danışmanlık Firmalarından hizmet alma zorunluluğu vardır.

Kaynak olarak;
- ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
- ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ

bunları çapraz okursanız yardımcı olacaktır.
 
Çevre izin muafiyetine ilişkin değerlendirme yazınız var ise bulundurma zorunluluğunuz olmayacaktır.

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Madde 5
(8) ÇKAGİLHY’nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.
 
ek1 ve/veya ek2 listesinde bulunuyor ancak kapasitesinden dolayı kapsam dışı olarak kabul edilen bir firmanın çevre danışmanlık hizmeti, çevre görevlisi çalıştırma zorunluğu, çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor mu bu durumda?

muafiyet ve kapasiteden dolayı kapsam dışı kalma durumlarında bu zorunluluklarının durumu nedir firmaların?

bizim bir firmamız listede var ancak kapasitesi belirtilenden düşük olduğu için kapsam dışı, ve bize danışmanlık hizmeti almak zorunluluğu olmadığı söylendi il müdürlüğü tarafından... sizin benzer durumunuz oldu ise sonuç nasıl paylaşır mısınız?

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre yönetim hizmeti alma şartları
MADDE 5 –
7) İşletme sahipleri veya yetkilileri; bünyelerinde görev yapan çevre görevlisinin ayrılması, kurdukları çevre yönetim biriminin iptal edilmesi veya çevre danışmanlık firmasıyla yapmış oldukları çevre yönetimi hizmeti alım sözleşmesinin iptal edilmesi durumunda, iptal tarihinden itibaren en geç 30 (otuz) gün içerisinde başka bir çevre görevlisi istihdam etmek, çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firması ile yeni bir çevre yönetimi hizmet alımı anlaşması yapmak zorundadır.

ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ
Denetime tabi tesisler veya faaliyetler
MADDE 5 – (Değişik:RG-16/8/2011-28027)

ğ) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet alım sözleşmelerinin iptal edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde diğer bir yetkilendirilmiş firma ile yeni bir anlaşma yapmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre görevlisi istihdam etmekle,
yükümlüdür.

bu durum için ne düşünüyorsunuz? hangi mevzuata göre hareket etmek lazım acaba?
 
örneğin: 10 metreküp havuz hacimli kaplama tesisimiz var ve başka bir faaliyetten kapsamda değerlendirilmiyor. Ek-2 3.9 maddesinde 30 metreküp ve üzeri yüzey işlemi olan tesisler kapsamda değerlendirildiği için bizim tesisimiz kapsam dışı olacaktır.

Emisyon, atıksu vb. izin konularında muaf olup çevre izninden muaf değerlendirilen tesislerin hizmet alma zorunluluğu ile ilgili kesin bir bilgim yok (sağlık kuruluşları hariç) yanıltmak istemem.
 
@Nihal Ş. Aksoy

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesi gereğince Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek listesinde yer alan tesis/faaliyetlerin çevre görevlisi ile ilgili yükümlülüğü bulunmaktadır.

Ancak burada karıştırılan mesele, Ek-1 veya Ek-2 listesinde tanımlanan bazı faaliyet türlerinde “alt eşik değerler” bulunmaktadır. Bu durumda olan faaliyetin kapasitesi yönetmelik ile belirlenen “eşik değerden düşük” ise tesis/faaliyet bu maddeden ek listesinde yer almıyor demektedir. Dolayısıyla bu tesis/faaliyetin çevre görevlisi bulundurmakla ilgili bir yükümlülüğü de bulunmuyor.

Birde ek listesinde yer alan ancak çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve hava emisyonu konulu çevre izinlerinden muaf olan tesisler bulunuyor. Bu tesislerin “çevre izni muafiyeti” bulunmasına rağmen, ek listesinde yer almasından dolayı “çevre görevlisi” ile ilgili yükümlülükleri devam ediyor.

@Nihal Ş. Aksoy

Çevre Denetimi Yönetmeliğinde, atıflar yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 bölümlerine yapılmıştır. Ancak yapılan değişikliklerle yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2'si "mülga" durumdadır. Yani yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2'sine yapılan atıflar şuan için geçersizdir. Bu konudaki iş ve işlemlerinizi Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapmanız gerekir.
 
@Nihal Ş. Aksoy

Muharrem Bey'in de dediğine göre siz kapasitelerin düşük olmasından dolayı ekli listelerde bulunmuyor kabul ediliyorsunuz o zaman. ekli listelerde de bulunmadığınıza göre bulundurma yükümlülüğünüz kalmıyor.
 
Bu konu ile ilgili Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 12.12.2014 tarihli bir duyurusu var. (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Ayrıca Madde 5/8.fıkra “ÇKAGİLHY’nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.” hükmü yönetmelikte 6/5/2014 tarih ve sayılı 28992 Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile mülga edilmiştir.

Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alıp çevre izninden kapsam dışı olsa bile çevre danışmanlık hizmeti, çevre görevlisi çalıştırma zorunluğu, çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Arkadaşlar,

Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde limit değeri olmayan herhangi bir maddeden tabi ise ancak bacası, atık su kaynağı (İSKİ kanalına bağlı) ve gürültü izninden muaf ise Çevre İzninden muaf olur. Ancak limit olmayan maddeden tabi olduğu için danışmanlık hizmeti alması gerekir.

Limit olan maddeden tabi ve limitin üzerinde kalıp ancak bacası, atık su kaynağı (İSKİ kanalına bağlı) ve gürültü izninden muaf ise Çevre İzninden muaf olur. Ancak danışmanlık hizmeti alması gerekir.

Limit olan madde üzerinden limitin altında kalıyor ise aslında o maddeden tabi değildir. Bu kapsamda da bacası olsa dahi çevre izninden muaf olur. Bu şartlarda danışmanlık gerekmez. Ancak firma kalite kapsamında ve süreç takibi kapsamında danışmanlık talep ederse verilebilir.
 
Kısacası;

Çevre Görevlisi bulundurma (Çevre Yönetim Birimi kurma yada Çevre Danışmanlık Firmalarından hizmet alma) zorunluluğu; ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ'nin Ek-1 veya Ek-2'sinde yer alan firmalar için kaçınılmazdır.

Çevre İzni'nden muaf olup olmamanız ile Çevre Görevlisi bulundurma (Çevre Yönetim Birimi kurma yada Çevre Danışmanlık Firmalarından hizmet alma) zorunluluğu arasında bir korelasyon yoktur.
 
zaten asıl burada netleşmeye çalıştığımız ek li listelerde bulunup bulunmama durumu, yani mesela ; günde 200 ton/gün üretim yapan madencilik faaliyetleri maddesi ek 2 listesinde yer alıyor. eğer benim firmam günde 100 ton7gün üretim yapıyorsa ekli listelerde bulunuyorum anlamına gelir ve dolayısıyla çevre görevlisi bulundurma durumum meydana çıkar mı durumu mevzu bahis olan. bu konuda yorumlar yapıyoruz sizce cevap ne olmalı bu faaliyet için?
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[SB]
 
Örnek olarak;

@shalic

bu tesisin Çevre Görevlisi bulundurma (Çevre Yönetim Birimi kurma yada Çevre Danışmanlık Firmalarından hizmet alma) zorunluluğu yoktur. Çünkü Ek 2 listesinde yer almıyordur. Yer alması için o verilmiş olan sınır değeri geçmesi gerekir. Ek listesi gayet açık ve net.
 
evet zaten bizde aynı yönde yorum yaptık, sonuç aynı tek fark kapsam dışı ile muafiyet terim karmaşası, yoksa zaten cevap bu bizde bu konuda yardımcı olmaya çalıştık Nihal hanıma. umarım yardımcı olabilmişizdir.
 
danışmanlık alan çevre iznine tabi olan bir tesis olarak ( çevre izni alındı) bir veya ıkı yıl üretim yapılmayacağından dolayı bu süre içerisinde danışmanlık almak istemiyoruz. Bunun yasal dayanağı var mı var ise nerede geçiyor bilgi verebilir misiniz? Bakanlık, mevsimlik çalışan tesis olarak değerlendirip dilekçe yazmam gerektiğini söyledi. Ancak yasal dayanağını bulamadım? Yardımcı olursanız sevinirim.

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE
DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
“a) Çevre yönetim hizmeti verilen ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için ilgili çevre görevlisinin günde bir işletmeden fazla olmamak üzere ayda en az iki gün, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler (mevsimlik veya dönemsel çalışan işletmeler için sadece çalıştığı dönemi kapsayacak şekilde) için ilgili çevre görevlisinin günde bir işletmeden fazla olmamak üzere ayda en az bir gün çalışmasını sağlamakla,


sanırım bu madde yeterli olacaktır. Yazdıktan sonra buldum :)
 
Üst