• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi eğitiminin farklı meslek dallarına açılması

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar bugün internette, Kimyagerler Odası'na iletilen şu yazıyı gördüm. Açıkçası hâlâ şoktayım, bizler mesleğe itibarının geri kazandırılmasını isterken; hepten ayaklar altına aldıracak bir duruma düşüyoruz...

22488

Sorgulama sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Sorgulama kodu: FLLXXHDWKTYCCEEWPGBX
Evrak sayısı: 233870

Ben bu duruma tamamen karşıyım, haklı tepkimi de gerekli gördüğüm yerlere yapacağım. Tabi "Bakanlık"ta kimin umrunda olur orasını bilemem.
 
Binlerce mezun Çevre Mühendisi işsizlikten başka sektörlere yönelmek zorundayken adı ÇEVRE BAKANLIĞI olan kurumumuz ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİ daha da zora düşürmek için elinden geleni yapıyor. Kaldırın Bakanlıktan ÇEVRE ismini. Zaten bir tane ÇEVRE MÜHENDİSİ bakan olsa şu kurumun başında keşke!!! Vallahi meslekten soğutmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
 
Zaten böyle olacağı belliydi, sen bu belgeyi Çevre Mühendislerinden hariç başka mesleklere almasına izin verdiysen bunu kaldırmak gibi bir durum asla olamaz. Çünkü düşünürsek kaç kişi çevre mühendisi olmayıp da çevre görevlisi olarak çalışıyor ve bu çevre görevlisini kaldırmak demek büyük bir sorun oluşturacak demektir. O yüzden böyle şeylere hazırlıklı olmamız lazım. Bizlerin önünü tamamen açacak bir yönetmelik asla olmayacaktır. Umarım bir gün yaptığımız işlerin mesleğimizin değeri anlaşılır ve sadece bizler uğraşırız bizi ilgilendiren konularla.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Görüyorum ki artık tartışmalar sağa sola sapmaya başlamış. İşler çok karışmadan, sapla saman bir olmadan bazı şeyleri netleştirmekte fayda var.

Öncelikle ÇMO'dan başlayalım. ÇMO'nun yaptığı tam olarak neydi? Çevre Mühendisi kavramını çevre kanununun içeriğine bir cümle de olsa yerleştirebilmek. Bunu da yapabilmek için gerçekten (ta en başta olması gereken) iletişim yolunu kullandılar. İyi bir iletişim, iyi bir takip ve referans ile de bu işi başardılar. Bunda yanlış olan bir şey yok. Hatta güzel bir adım. Sonrasının gelmesi gereken bir adım. Ama gördük ki bu iş çok yanlış lanse edildi. Sanki dünyaları oynatmışız, oda tüm herkesi sıraya dizip "çevre görevlisi değil, çevre mühendisi" diyin diyerek hep bir ağızdan koro halinde zorlaya zorlaya kanun geçirmişiz gibi hareketler. Çevre görevlisi kaldırıldı artık çevre mühendisleri her alanda aranacak vs gibi. Tüm diğer meslek dallarının ağızlarına kürekle vurduk hakkımızı aldık gibi davranışlar... Abartıldıkça abartıldı. İşin gerçeğinin farkında olan benim çevremde gördüğüm bir avuç adam vardı (ki onlar da benimle aynı fikre sahiptiler).

Diğer konumuza gelelim. Arkadaşlarımız haklı olarak tepki veriyorlar ama şunun da bir farkına varalım. Bu yazı bir yanıt. Bir görüş. Nasıl ki sizler bir yazı yazarsınız Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve bağlı bulunduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine. Onlar da size resmi kanaldan bir görüş verirler. Bu da aynen öyle. Kimyagerler derneği 27 Kasım 2018 tarihinde yani Baran Bozoğlu'nun 29 Kasım 2018 tarihinde Çevre Görevlisi Tarih olmuştur açıklamasından iki gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazılmış bir yazı. Onlar da Kimyagerlere açılması gerektiğinden bahsetmişler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da açılacaktır veya açılmayacaktır demek yerine resmi bir dille yakında web sayfamızdan diğer meslek dallarına bunu duyuracağız diyor. Yani ortada bir çalışma var. Kimyagerlere bu eğitimin açılıp açılmayacağı kesin değil. Taslakta hiç adları dahi geçmiyor.

Konuyla ilgili yapılması gereken şey ise Oda'ya bu konuyla alakalı baskı yapmak ve ortak bir basın açıklaması ile görüşlerimizi bildirmektir. Tutup odaya can hıraş saldırmanın bir manasını göremiyorum burada. Biz de Bakanlığa görüş verelim konuyla ilgili. Herkesin çalıştığı şirketin bağlı bulunduğu bir dernek yok mu? Eliniz armut toplamıyor ya. Yazın kardeşim siz de. CİMER'den yazın, Change.org'ta imza kampanyası başlatın. Bir görüş yazın. Bakanlıktaki Daire Başkanlarını, Genel Müdürleri vs tanıyorsunuz. Gidin görüşün.

Her seferde odaya da şeytan taşlar gibi yüklenmeyin yahu. Eleştireceksek düzgünce eleştirelim. Kendileri de bizler gibi meslek sahipleri. Onlar da bizler gibi insan. Dertleri tasaları, yanlış veya doğru da olsa düşünceleri, duyguları var. Yönetimlerinden memnun olmayabilirsiniz. O zaman da gidip oy verirsiniz başka bir gruba yönetimi değiştirirsiniz.
 
Üst