• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Canan Mete

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mart 2009
merhaba arkadaşlar,
ben yaklaşık 6 senedir proje mühendisi olarak atıksu arıtımı üzerine proje firmalarında çalıştım.
işverenimin sorunları nedeniyle işden ayrıldım ve bir fabrikada çevre görevlisi olarak işe başladım.
açıkçası çokda vakıf olmadığım çevre mühendisliğinin diğer kollarında bocalayarak çalışıyorum.

önüme proje mühendisliğine dönme fırsatı geçti,
ancak proje firmalarında çevre mühendisi olmak ne kadar sağlıklı onu düşünüyorum.
gelecekte 40lı yaşlarda hala bir proje firmasında çalışabilirmiyim, çünkü ben iş değiştirmeyi sevmiyorum, sürekli çalışabileceğim bir iş istiyorum. ayrıca iş ilanlarında 30 yaşını aşmamış yazılarını görmek mümkün

oysa fabrikalarda bu yaşta çok kişi var ve burda kendimi çevre görevlisi yanında iş güvenliği konusundada geliştirebilirim
tabiki burda devam edersem bocaladığım her dakka 6 sene boşa çalıştığımı hissetmeye devam edecem..

biliyorum bu tamamen benim kararım ama bana fikir verebilecek arkadaşlar arıyorum.
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Projecilik çevre mühendisliğinde güzel bir alan. Tecrübeli projeciler bulmak gerçekten zor. 6 yılda iyi bir proje deneyimi elde ettiğinizi düşünüyorum. Bu alanı düşünebilirsiniz bence. Yaş konusunda bu alanda bir kısıtlama görmedim hatta projecilikte ne kadar deneyimli iseniz o kadar artı. İş güvenliği de düşünülebilecek bir alan. Bir fabrikanın hem çevre görevlisi hem isg uzmanı olabilirsiniz.
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Merhaba Canan Hanım,

Konuyla ilgili naçizane fikrimi paylaşmak isterim.Bence atıksu arıtımı çevre mühendisliğinin en keyifli ve bir o kadar cefalı alanlarından birisidir.Atıksu arıtımı çevre mühendisliği bilgilerinin en çok kullanıldığı alanlardan birisidir ki bu size üniversite yıllarınızda kazandığınız bilgileri büyük oranda korumanızı sağlayacaktır.Yarın projelendirdiğiniz bir tesise bakıp,"işte bu tesisi ben projelendirdim bu tesisin temelinde benim emeğim var" deme zevkini tadabileceksiniz.Bunların yanında atıksı arıtma tesisleri hep var olacaktır.Yarın yeni bir bakan gelir Çevre Danışmanlık sektöründe binlerce kişi ekmek yiyor diye düşünmez,yönetmelik değişir danışmanlık firmalarını bitirecek bir madde koyar ya da yönetmeliği yürürlükten kaldırır.Birçok çevre görevlisi arkadaş işsiz kalır.Burası Türkiye herşey olabilir.Ama hiçbir bakan "kardeşim hadi atıksu arıtma tesislerini kaldırıyoruz" diyemez.En fazla deşarj standartları değişir,teknolojiler değişir.

Ben kendi karakterim ve düşüncelerimi değerlendirerek kendimi sizin yerinize koyuyorum ve Atıksu Arıtma derim.Hakkınızda hayırlısı olsun.
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Uzmalar bir konuda uzmanlaşmanın her konuda bilgi sahibi olmaktan çok daha iyi olduıgunu savunmaktalar. Fakat Türkiye şartlarında işler ve talepler biraz değişiyor mesela ; biz holding size hem Çevre Mühendisliği, hem çevre görevliliği, hem isig mühendisliği yanında da ek olarak Yayngın yara savunma işini verebiliyor. Bu tamamen Doğru Kişi + Doğru Yer + Doğru Zaman olayıdır, siz kendinizi nasıl mutlu hissediyorsanız öyle hareket etmelisiniz.
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

merhabalar;
bir proje mühendisi olarak sizi çok iyi anlayanlardan biriyim. şimdiye kadar proje üzerine kendimi yetiştirdim. ve bir sonraki işlerim de hep proje mühendisliği oldu. tabi sadece proje değildi benim. çoğu zaman işletme mühendisliği yeri geldiğinde de saha mühendisliği yaptım. şimdiki işim hepsinden farklı olarak atık yönetimi üzerine elbetteki takıldığım yerler benim de oldu. sizden farklı olarak danışmanlık şirketinde yada herhangi bir fabrikada değilim ben. çevre görevlisi olan arkadaşlarım da bana kızmasınlar ben çevre görevlisi işini sevemedim gitti. benim de belgem var ama şimdilik kullanmıyorum. neyseki tek avuntum bir atıksu arıtma tesisi işi var ve o projede işveren kısmında olacağım. hep işalan hazırlayan kısımdaydım. bir de bunu deneyeceğim. her işin ayrı bir güzelliği hatta zorluğu var. atık yönetimi de başlı başına problem insanlara eğitim vermek çok zor hele belli bir yastan sonra. proje mühendisliğini çok özlüyorum. autocad te gömülmüş sabahtan akşama kadar çizim yapmak proje dosyaları hazırlamak ve dahası. arıtma tesisi bitince de karşısına geçip işte bunu ben yaptım demek öyle keyif verici birşey ki mühendis olduğumu anlıyordum o zaman ama insanlarla konuşmak dertleriyle ilgilenmek vb. çok zor fabrikalarda da aynı veri girişleri iş sağlığı ve güvenliği arıtma tesisi işletmesi vb işlerle ilgilenmek...
hangisi mi tabiki proje mühendisliği bence...
saygılarımla...
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Bende yıllarca proje müh. yaptım ciddi anlamda keyif alıyordum birde iş güvenliği deneyeyim dedim şef oldum ama gel görki eskisi daha güzeldi. Hiçbir proje firmasında yaş sınırı konmaz ancak sağa sola koştuacak adam arıyorlarsa sınır koyarlar. Ne kadar tecrübeli iseniz o kadar aranan kişi olursunuz projecilikte. Her zaman proje diyorum. Mesleğin zevkli kısmı orada bence..
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

çiğdem hanım beni gerçekten anlamışsınız. 2 ay oldu bu fabrikada çevre görevlisiyim, inanın Autocad ekranını bile özledim :D
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

merhabalar,
proje mühendisliği yapmak yada imza yetkisine sahip olmak için belirli yıl tecrübe ve bi eğitim sonunda alınan yeterlilik belgesi gerekiyor diye biliyorum. Acaba işin aslı nedir.

Teşekkürler ;)
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

Yapacağınız projeye göre deneyim şartı değişmekte.Örneğin atıksu arıtma tesisi projesi onay prosedürüne göre projelerin bir çalışma grubu tarafından hazırlanması gerekiyor.2005/5 Arıtma tesisi proje onayları genelgesi yürürlükte ve buna göre
-Ek-1’de yer alan işletmelere ait A.A.T. projeleri; atıksu arıtma sektöründe en az 3 yıl tecrübeli en az 1 Çevre Mühendisi ile birlikte tip ve büyüklüğüne göre diğer mühendislik dallarına mensup en az 2 teknik eleman tarafından hazırlanacaktır.

-Ek-2’de yer alan işletmelere ait A.A.T. projeleri; en az 1 Çevre Mühendisi ile birlikte tip ve büyüklüğüne göre diğer ihtiyaç duyulacak farklı mühendislik dallarına mensup teknik elemanlar tarafından hazırlanacaktır.

Ancak atıksu arıtma tesisi proje onayları ile ilgili yeterlilik verilmesi gündemdeydi.Bakanlık taslak yayınladı.Konuyla ilgili faaliyet gösteren firmalarla toplantı yapıldı ve görüş alındı.Bu çalışmalar bakanlıklar birleşip tekrar ayrılmadan önceydi.Bundan sonraki süreç nasıl gelişir bilemiyorum.
 
Cevap: Çevre görevlisi mi? Proje mühendisi mi?

konuyla ilgili yasa yönetmelik tebliğ tasla vs. oluyor mutlaka. ancak mesleğin henüz başında olduğumuzda hepsi hakım olamıyoruz yada yetişemiyoruz. zaman gerekiyor. hakikaten bilgi paylaştıkça büyüyor.

Teşekkürler Selma Hanım :in:
 
Değerli büyüklerim ve meslektaşlarım,

Yeni mezun bir çevre mühendisiyim, kısmet olursa Avustralyada PMI akreditesine sahip bir eğitim kuluşunda Project Management yüksek lisansı yapmayı planlıyorum. Sizlerden kariyer planlamam için fikirlerinizi rica edicem. Kafam bir hayli karşık desteğinizi bekliyorum.
 
Üst