• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Çevre Görevlisi" ne itiraz dilekçesi

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Merhaba Çevre Mühendisleri,
Mühendislik okumanın Çevre Görevlisi olmak için önemli bir kıstas olması ve ayrıca tek sınav ile (çan eğrisi ile neredeyse sınava giren herkesin) "Çevre Görevlisi"(?) ünvanı alarak çevre mühendislerinin yapabileceği işlerin bir çoğunun yapabilmesi(?) durumunun ortaya çıktığı şu zamanda sesimizi duyurabilmek adına,tüm çevre mühendisi olan site sakinlerinin ortak dili kullanarak bir dilekçe hazırlamak üzere bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Burada birçok tartışma oldu,fikirlerimizi sunduk,birşey yapmadığı gerekçesi ile odayı birbirimize şikayet ettik.Şimdi eyleme geçme zamanı,dilekçe oluşturalım,odamızla görüşelim.İlgili yerlere hazırladığımız dilekçeyi sunalım.

Tüm meslektaşlarımı,tereddütsüz altına imzalarını atacakları "dilekçe" hazırlamaya bekliyorum..
 
@Berkan Tunçludemir

Bununla beraber çevreye olan önem bahsedilebilir bazı danışmanlık firmalarının bu işi çevresel açıdan hiç önemsemedikleri ve de bu da çevre görevlisi belgesinin alınan çevre mühendisliği eğitimini saf dışı bıraktığından bahsedilmeli.Bu çevrenin gelecek kuşaklara miras bırakılacağını bir kez daha hatırlatmak ta önemli.
 
Üzerinde durmamız gereken ana düşünce ne olacak? Çevre Görevlisi başlı başına yanlış bir uygulamadır mı? (bence evet ama dilekçeye yansıtılacak mı?) Ya da çevre görevlisi diye birşeye gerçekten ihtiyaç var ise bunun yöntemiyle ilgili sıkıntıları mı belirteceğiz? Sonuçta bakanlık yepyeni ve süper olduğunu düşündüğü bir uygulama getirdi. Ve yeni çıkan yönetmelikleri de bu uygulamaya uydurmaya çalışıyor gördüğümüz kadarıyla.. Çevre görevlisi uygulaması ile ilgili daha önceden verilmiş dilekçeler ne cevaplar ile geri çevrildi, ÇMO'dan bilgi almak lazım. Sonuçta önceden bu uygulama ile ilgili dilekçe verilmiştir.
 
Çevre Görevlisi yanlış bir uygulamadır diyemeyiz ki açıkçası bence değil. Bu yönetmelik çıktıktan sonra istihdam edilen bir çok Çevre Mühendisi arkadaş da var neticede, bununla birlikte daha önce izin nedir bilmeyen çok tesis de şu an izin aşamasında veya izin almak için evrak tamamlıyor. O yüzden Çevre Görevlisi adı verilen fikir yanlış değil. Yanlış olan Çevre Görevlisi kavramı hatta bundan ziyade bu sıfatın Çevre Mühendisleri haricinde çok fazla meslek grubuna veriliyor olması. Netice itibariyle 4 sene okuyoruz bir yere gelebilmek için ancak bakanlığın görüşü şu ki, Çevre Görevlisi Çevre Mühendisi demek değildir. Evet, haklılar. Belki bu demek değil ancak ülkemizde Çevre Mühendisi istihdam eksiğini ancak bu yöntemle bir nebze olsun iyileştirebilecek. Öte yandan Çevre Mühendisliği sadece proje veya AAT işletme olarak bakılmamalı. Çevre çok geniş kapsamı olan bir konu. Geniş kapsamlı olmasına rağmen ülkemizde bu kapsama yayılamayan bir meslek disiplini maalesef. Dayanak noktası yönetmeliğin yanlış olması değil, Çevre Mühendisliği haricinde bir çok meslek dalının bu belgeyi alabilmesi, hatta son sınavın çan eğrisi gibi saçma bir sistemle yapılası ve bunun böyle devam etmesinin çevre adına olumlu bir hareketlenme değil aksine haksız rekabet, sürümden kazanma gibi düşüncelerle bu işin yere düşmesine sebep olacak olması dayanak noktası olmalıdır kanımca.
 
Arkadaşlar,

Çevre Mühendisi olmadığım için Çevre Görevlisi konusunda yorum yapıp olumsuz tepkiler almak istemedim sizlerden. Ama bu dilekçe konusunda bir yorum yapmadan geçemeyeceğim. Evet birkaç aylık eğitim alan her branşın bu belgeyi almasına ben de karşıyım. Ama hiç almasınlar demekte biraz haksızlık oluyor kanımca. Kendimden örnek verecek olursam; ben jeoloji mühendisiyim. Ama 17 yıldır ÇED Koordinatörlüğü ve Çevre Danışmanlığı yapıyorum. Çevre ile ilgili her konuda bilgi sahibiyim, yönetmelikleri de artık iş gereği gözüm kapalı biliyorum. Şirketimizde çalışan çevre görevlileri çevre mühendislerinden oluşuyor. Ama ne olur kusura bakmayın; yeni mezun veya 1-2 yıllık tecrübesi olan çevre mühendisi arkadaşların benim binde birim kadar çevre konularında bilgisi yok. Konuyu nereye bağlayacağım madem çevre mühendislerine belgeyi direkt veriyorlar(bana kalsa onlarda da az bile olsa tecrübe şartı olmalı), diğer branşlara da sınav + tecrübe şartı getirilsin. Ama 10 yıl veya en azından 5 yıl gibi bir süre çevre sektöründe bilfiil çalışmış olması şartı aransın. Çünkü diğer branşlardan belki de yeni mezun birinin biriki aylık çalışma-ezber veya eğitimle çevre görevlisi belgesi alması hiç hoş değil. Yeni mezun çevre mühendisi hiç olmazsa bu işe dört yılını vermiş, meslek olarak seçmiş, temelini öğrenmiş; ya diğerleri...

Naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Saygılarımla,
 
Tecrübe şartı konusunda açıkçası yeterlik tebliğindeki gibi olabilecek şekilde yapılabilir. Tabi bu da bir fikir.

Yalnız dilekçeye şunu da ekleyelim. Zamanında hatırlarsanız öğretmenler fazla yoktu ve diğer branşlardaki insanlar da öğretmenlik yapabiliyordu. Ne derece öğretebildikleri malumunuz. Bu konuda öğretmenlerden ve öğretmen adaylarından yardım isteyelim. Dilekçemizi onlara da gösterelim, Eğitim-sen'e falan gidelim. Yanımıza insan toplayalım sesimizi bu şekilde duyuralım.
 
Sayın Obelya,

Durumunuzda olan gerçekten çok insan var. Yönetmelik ilk çıktığı zamandan beri sadece sınavı hiçbir zaman yeterli bulmadım. Diğer meslek grupları için Sınav yada Tecrübe şartı aranmalıdır bence. Sizin durumunuzdaki gibi 17 sene çalışmış birine sen bu işi yapamazsın da denemez sınava girmelisin de denemez. Bu yönetmelikleri hazırlayanların tecrübesi bile tartışma konusu bence..

En doğru yaklaşım şu şekilde olacak sanırım, çevre görevlisi kavramını çevre mühendisliğinin alt disiplini yapmak ve sadece evrak işleriyle ilgilenmesini sağlamaktır.
 
Bu konuda bence üniversitelerin çevre mühendisliği bölümündeki öğretim görevlilerinden de destek almalıyız.
 
Ben de açıkçası tecrübe şartından ziyade sınav şartından yanayım. Sayın Obelya'nın durumunda olanlar için zaten bir şey diyemeyiz çünkü bu işe zamanında girip de senelerini vermiş kişilere " hadi şimdi bu belge çıktı, alman lâzım" demenin yanlış olduğunu başından beri söylüyoruz. Ancak bugün Çevre konusuna pek eğilmemiş Çevre Mühendisliği haricindeki meslek dallarının sırf yeni bir iş alanı olması sebebiyle bu işe girme durumu bence hoş değil. Diğer meslek dalları içn tecrübe + sınav şartı olabilir. Hatta bence Çevre Mühendisleri için de sınav şartı olabilir. ( Öyle olsaydı en azından bu kadar cılkı çıkmazdı bu alanın ) Ancak tecrübe konusuna katılmıyorum. Neden katılmadığımı da açıklamak isterim; Bugün eski mühendislerin çoğu zaten ya kendi firmasını açmış, ya kurumsal firmalarda çalışan kişiler ya da bir yere gelmiş kişiler. Bu kişileri Çevre Danışmanlığına yönlendirip yeni mezunların önünü tam anlamıyla tıkamış oluruz. Çevre Danışmanlığı zaten Çevre Altyapısı olan bir kişinin belli bir sürede öğrenebileceği bir şey belki. En azından mevzuat kısmı öyle. Hatta dürüst olalım, diğer meslek dalları da belli süre içinde tecrübeyle Çevre Görevlisi görev tanımındaki kriterleri yerine getirecek düzeyde olur. Ancak tekrar ediyorum; Çevre Mühendisliği dediğimiz alan sadece proje ve AAT işletmesi olsaydı bugün çok daha fazla Çevre Mühendisi arkadaşımız çalışmıyor olurdu. Mevzuat uygulaması bu yönetmelikten önce de bir çok Çevre Mühendisinin çalışma alanıydı bir şekilde. Belki de bu yönetmeliğin en başında bu işin kime yaptırılacağı belirlenmeliydi ve ona göre bir takım şartlar getirilmeliydi. Bugün bir dünya Çevre Görevlisi var zaten artık şu noktadan sonra yapılacak çok fazla şey yok. Sadece daha fazla laçkalaşmasını engellemek için bakanlığın bu konuya bundan sonraki uygulamaları için el atmasını sağlamak.
 
Bir şeyi daha eklemek istiyorum. Bu konular zaten 2 yıldır çok konuşuldu. En başında çok tartışıldı. Oda görüşmelere gitti vb bir çok şey oldu. Sadece dilekçe ile olur mu bilmem ama oda bu konuya el atacaksa medya ile birlikte kamuoyunu arkasına almalı bence.
 
@ECK

ozaman ünlü - medyatik bir çevre görevlisi varsa arkamıza almamız gerekir
(ECK kimi düşündüğüü biliyorum ama kendisinin görevli belgesi olduğunu sanmıyorum) :)

ben medyanın ilgileneceğini hele ki hükümetin karar verdiği bu uygulamaya karşı "çevre mühendislerine" destek olacak bir medya grubu olacağını hiç sanmıyorum. belki Sözcü..belki Cumhuriyet veya Birgün olabilir..Ozaman zaten körler sağırlar birbirini ağırlar gibi bir duruma döner...falan filan..
 
Arkadaşlar,
Katılımınız için teşekkürler,ancak daha fazla katılım beklerdim konuyu açarken,biraz daha toparlamak gerekir sanırım,eklemek isteyen var mı?
 
Sonuç almak için sanırım bağıra çağıra eylem yapılmalı. Öğretmenler yapıyor, sağlıkçılar yapıyor, işçiler yapıyor da çevreciler niye yapmıyor. yeri geldiğinde adamlar bangır bangır bağırarak haklarını alıyorlar. ağlamayana meme yok. bu memleket de dilekçe ile bir şeyler yapılmıyor zamanında çevre görevlisi olayı için çevre mühendisleri imza kampanyası başlatmıştı sanırım 5000 civarında da imza toplanmıştı yalan oldu. yani şimdi düzenlenecek dilekçe kampanyasının da bir işe yarayacağına zannetmiyorum. Şimdi mesleki açıdan düştüğümüz duruma bakılırsa çevre mühendisliği yalan oldu. ankara da ikamet etmekteyim bir eylem yapılırsa hiç gocunmadan çıkar gelirim. oturma eylemi olur, pankartlı eylem olurda olur. yönetmeliklerde bahsedilmeyen bir mühendisliğin bir önemi yok. Çevre mühendisi odasını kötülemek istemiyorum fakat belli ki elleri güçsüz yaptıkları şeyler sınırlı kalıyor, tabi birazda siyasal takılıyorlar bu zaman hükümet karşıtlarının tokatlandığı zaman. Şunu da ekleyeyim ne çektiysem salak meslektaşlarım yüzünden çektim. bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın felsefesinde yaşadılar gittiler başlarına bir şeyler geldiğinde ise haklıymışsın birader deyip geldiler. çoğu arkadaşım yaşları geldiği halde adam gibi bir aile bile kuramadılar arada kaynadılar gittiler. Yaptıkları işi çevre mühendisliği zanneden arkadaşlara da selam ederim.

Bugün bana yarın sana, birlikten kuvvet doğar..
 
inan bana hiçbirşey olmaz biz ancak kendi kendimizin kuyusunu kazarız i bir adımda öteye gidemeyiz çevre mühendisliği diye bir şey yok bitti hafif kafasını kaldırdı pat diye vurup susturdular. ben anlamıyorumki odamız nerde ne yapar neden toplanamıyoruz cevre görevliliği nedir ya cevre mühendisliğine ne oldu sınav açılsın çan eğrisi olsun bende kimya görevlisi ya da makine görevlisi olmak istiyorum
 
Arkadaşlar sonu gelmemiş bir konu ama gelmesi gerekiyor. Tecrübeli arkadaşlardan daha çok yardım bekliyorum. 8 ayı geçmiş durumda geç kalmayalım.!
DESTEK!
 
Üst