• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Çevre Görevlisi" ne itiraz dilekçesi

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Merhaba Çevre Mühendisleri,
Mühendislik okumanın Çevre Görevlisi olmak için önemli bir kıstas olması ve ayrıca tek sınav ile (çan eğrisi ile neredeyse sınava giren herkesin) "Çevre Görevlisi"(?) ünvanı alarak çevre mühendislerinin yapabileceği işlerin bir çoğunun yapabilmesi(?) durumunun ortaya çıktığı şu zamanda sesimizi duyurabilmek adına,tüm çevre mühendisi olan site sakinlerinin ortak dili kullanarak bir dilekçe hazırlamak üzere bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Burada birçok tartışma oldu,fikirlerimizi sunduk,birşey yapmadığı gerekçesi ile odayı birbirimize şikayet ettik.Şimdi eyleme geçme zamanı,dilekçe oluşturalım,odamızla görüşelim.İlgili yerlere hazırladığımız dilekçeyi sunalım.

Tüm meslektaşlarımı,tereddütsüz altına imzalarını atacakları "dilekçe" hazırlamaya bekliyorum..
 
Dilekçeyi hem Erdoğan Bayraktar'a hem de Veysel Eroğlu'na iletmeliyiz bence. Çünkü Veysel Eroğlu her ne kadar bize yeterince sahip çıkmamış olsa da diyalog kurulmuş olan bir kişi.Paylaşımları yapıp üzerinde birlikte değişiklikler ve ekleme çıkarmalarla şekillendirelim.
 
Arkadaşlar kapsamlı,tüm sorunları ele alan bir dilekçe örneği hazırlayacaz. Sizde düşüncelerinizi dilekçeye yazılabilecek şekilde burada belirtin. Derleyip toparlayalım.
 
Sayın arkadaşlar,

Dilekçe gönderilerek sorunların belirtilmesi ortak bir karar sonucu çıkmıştır. Aynı şekilde dilekçenin de ortak düşünceler ışığında şekillenmesi daha doğru olacaktır. Bu nedenle dilekçede nelerin yer alması gerektiğini öneriyor iseniz lütfen konu altında belirtiniz. Aksi taktirde ortak çalışma başlamadan bitecektir.

Selamlar..
 
24 ağustostaki yenilenen AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 'nde TAT firmalarına eski hali " Tam zamanlı olarak en az bir çevre mühendisi istihdam etmesi" yerine "Tam zamanlı olarak en az bir çevre görevlisi istihdam etmesi" getirilerek bizi devreden çıkarmaya çalışıyorlar heralde. niyetlerini anlayabilmiş değiliz birlik olursak sesimizi duyurabiliriz ..
 
Çıkartılan kanun ve yönetmeliklerin uygulamarla pek alakalı olmadığını belirtmemiz yada yönetmeliklerden firmaların ve insanların cok fazla haberdar olmadıklarının belirtilmesi böyle bi dilekcede sacmalık olurmu.bircok firma ceza yazılıncaya kadar yada denetleme yapılıncıya kadar cevre konusunda kılını kıpırdatmamakta.çevreyle ilgili yönetmelikler göstermelikten ziyade hakikaten işleyişle alakalı olduğunun farkına varılsa bence çevre mühendisliğininde değeri anlaşılacaktır.veya cevrenin ve cevre mühendisinin neden 2. plana atılmak istendiğinin belirtilmesi vb...
 
Fatih bey,dilekçede İbrahim beyin de bahsettiği gibi yönetmeliklerden,değişikliklerinden spesifik olarak bahsetmemiz daha mı iyi,etkili olur ?
 
Sevgili arkadaşlar,

Bu konu başlığı altında gerçekten verimli bir çalışma yapmak istiyorsanız, " Arkanızdayım, bence de, yapalım, edelim " tarzı mesajlar atılmasın. Lütfen somut önerilerinizi ekleyin.
" Şu da eklensin, bu konuya da değinilsin " tarzında eklemeler ile birlikte bir yazı metni oluşturulabilir. Bu sebeple aklınıza gelen gündemdeki sorunları bu konu başlığı altında toplayabiliriz. Ancak tekrar ediyorum, konuya fikir yorumu ( somut olmayan yorumlardan bahsediyorum ) yapmayalım ki olabildiğince seri ve etkili bir metin hazırlayabilelim. Üsttekilere ilave 3 fikir de ben söyleyim şimdilik. Lütfen siz de önerilerinizi ekleyin.

  • Çevre Mühendisliği mesleğinin günümüzdeki zaten dar olan alanının çeşitli mesleklere dağıtılararak iyice yağmalanması,
  • TAT ve GDT lerde Çevre Mühendisi çalışma şartının kaldırılmış olması ( Yönetmeliği tam bilmiyorum, bu konuda çalışmam olmadı ancak duyumlarım neticesinde yazıyorum bunu )
  • Çevre Danışmanlığı konusunun iyice laçkalaşması ve artık sabit ücret tarifesinin uygulanması gerektiği, hatta benim tavsiyem odur ki bu ücretin işletmeler tarafından direkt bakanlığın belirleyeceği bir hesap no suna yatırılması ve bakanlık aracılığıyla danışman firmalara iletilmesi- böylece cüzzi bir stopaj keserek bakanlık gerekirse döner sermayesine katkıda da bulunabilir ve en azından fiyatların komik rakamlara kadar düşmüş olması engellenir.
 
Arkadaşlar bakanlığın sitesinde çevre görevlisi sınavından önce yani sadece çevre mühendisi olupta bu belgeyi alan kişilerin mail adresleri var . hepsine toplu mesaj yollayabiliriz. yaklaşık 6030 kişi .ayrıca madem sonuç almak istiyoruz. ulusal kanallarada mailler atabiliriz. çaplı bir çevre mühendisi prof.dr olan bir hocamız bizim adımıza gazetelere dergilere tvlere demeç verebilir.üniversiteden tandık hocalarımızdan da yardım alabiriz.
 
Çevre Görevlisi sıfatı ile işletmelerde çalışan mühendislerin iş yükünün arttırılması, çevre mühendislerinin işsiz kalması pahasına yönetmelikler ile tanılanmış, dört yıllık eğitim almış çevre mühendislerinin hakları gasp edilmiştir. İşletmelerde çalışan diğer mühendislerin de iş yükünün arttırılması, hatta işveren zorlaması ile bu belgenin alınmasının sağlanması sebebiyle onların da madur durumda bırakılmaları söz konusu olmaktadır. Belgeyi alamaması durumu söz konusu olduğunda diğer mühendislik dalında görev yapan mühendisler işsiz kalması olasılığının bu belgeyi almak için ekstra çaba göstermelerine ve bu durum da çevre mühendisleri ile çevre görevlisi belgesi almaya hakkazanan diğer meslek grubu çalışanları arasında ihtilaf oluşmasına zemin oluşturmaktadır.
 
Nasıl oluyorda bu kadar çok sınavı geçen oluyor anlamış değilim, biz demekki haybeye bu kadar yıl okuduk. Meğer 4 yıl başka bir dalla ilgilenseydim de sonra bu sınava girip çevre görevlisi belgesini alsaydım, 2. bir mesleğim daha olacakmış kolaylıkla. Kolayda bitmedi Çevre Mühendisliğini okurken demekki çok kolaymış bu bölüm bizde sıkıntı var! Şaka gibi hakikatten bir bu eksikti bizden koparmadıkları buda oldu helal olsun..
 
Çevre mühendisleri olarak birlik olup tek yürek olma zamanı gelmiştir.Başımıza gelen onca şeye karşın mağdur durumdaolduğumuz apaçık ortada "Çevre Mühendisliği" bölümü "risk" altındadır. Bölümümüzün geleceği ve kalıcılığı açısından birleşmemiz ve gereken önlemleri almamız gerekiyor. Biz Mühendisler eğer istersek bunu yapabiliriz çünkü biz Çevre Mühendisliği Bölümünü 4 sene boyunca boşa okumadık. Emek verdik ve emeğimizin karşılığınıda "Çevre Görevlisi" olarak değil "Çevre Mühendisi" olarak almak istiyoruz.
 
E-imza ya da mobil imza ile dilekçe hazırlayıp imzalamak gerçekten çok iyi bir fikir. Zaten Çevre Görevlisi Belgesini almak için neredeyse herkes E-imza ya da mobil imza aldı.
 
Arkadaşlar bu başlık altında itiraz dilekçesinde kullanılabilecek fikirleriniz var ise "cümle haline getirip" yazın, yorumları ilgili başka başlıklar altında paylaşmanız konunun sapmaması ve bütünlüğünün bozulmaması adına önemlidir. Duyarlı olmanızı temenni ederim...
 
"çevre mühendisliğinin ve eğitiminin bir parçası olan çevre mevzuatı ile ilgili bilgimizin hiç bir ülkede benzeri bulunmayan bir yöntemle teste tabii tutulmasını kınıyoruz. Mesleğimizin önünde bir engel teşkil eden ve mesleğimizin itibarını küçük düşüren bu uygulamanın bir an önce yürürlükten kaldırılmasını talep ediyoruz." şeklinde bitirebiliriz.

biraz ağır oldu ama gördüğümüz muameleye az bile..
 
yazmışken tam yazayım bari..
***
şu şu tarihte yayınlanan yönetmelik ile yürürlüğe giren çevre görevlisi uygulaması ile mesleğimizin parçası olan danışmanlık görevi, özü çevre bilimi olmayan diğer meslek dalları ile bütünleştirilmiş bulunmaktadır. Teknik bilgi ve eğitim kapasitesi Çevre Mühendisliği ile eşit olmayan diğer meslek dallarının, x aylık eğitim sonrası girilen bir sınav ile çevre görevlisi belgesi almaya hak kazanması, 4 yıllık çevre mühendisliği eğitimini hiçe saymaktadır. Diğer meslek dallardan mezun kişilerin yönetmelikleri 3 aylık eğitim ile öğrenerek, çevre danışmanlığı yapacak seviyeye gelmesi bizce mümkün değildir.

Bu nedenlerden dolayı çevre mühendisliğinin ve eğitiminin bir parçası olan çevre mevzuatı ile ilgili bilgimizin hiç bir ülkede benzeri bulunmayan bir yöntemle teste tabii tutulmasını kınıyoruz. Mesleğimizin önünde bir engel teşkil eden ve mesleğimizin itibarını küçük düşüren bu uygulamanın bir an önce yürürlükten kaldırılmasını talep ediyoruz.

***

içerik böle olabilir diye düşündüm..
 
Üst