• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi tarih olmuştur

@Kemal Ezen
Yönetmelikte öyle geçse bile uzun zamandır diğer mühendislik dallarına eğitim açılmıyor. Sadece zamanında belge almış olanlara vize eğitimi açılıyor. İnşallah bundan sonra da sadece bizlere açılır eğitim. Zaten işsiz sayımız yüksek ve çalışabileceğimiz alanlar sınırlı.
 
Çevre görevlisi belgesi alan kaç kişi var ve bunların kaç tanesi çevre mühendisi?
 
@Melih Coşar

İlk olarak 2010 yılında çevre görevlisi belgesi verilmeye başlanmış olup, 2010 yılından bu güne kadar 18.208 kişiye Çevre Görevlisi Belgesi verilmiştir. Bugün itibari ile Türkiye’de aktif çevre görevlisi olan kişi sayısı 14.874 olup, bunlardan 6237 kişi Çevre Yönetim Hizmeti vermek üzere belgesini kullanmaktadır. Üniversitelerden mezun olunan bölümlere bakıldığı zaman mevcut durumda Çevre Görevlisi Belgesi olanların %86’sı, yani 12.773 kişi, çevre mühendisliği bölümü mezunudur. %14’ü, yani 2.101 kişi ise diğer meslek gruplarına ait bölümlerden mezun olarak çevre görevlisi belgesi alan kişilerden oluşmaktadır.

Kaynak: Ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Yönetim Sistemi ve Çevre Görevlisi - (Prof.Dr.Mustafa ÖZTÜRK) (1).pdf
    742.3 KB · Görüntüleme: 36
@Okan Türe

Okan Bey;

Güzel bir bilgi özeti.

Piyasada mevcut bulunan Çevre Görevlileri'nin %42 kadarının aktif olarak bu işi yapmıyor oluşu ilginç bir istatistik. Muhtemelen bu sayıyı genellikle Çevre Mühendislieri oluşturuyordur, yahut ağırlığı fazladır. Mesleğin mecburi bir ek belgesi olarak görünmesi sebebiyle (atıksu, emisyon kamu vd) farklı iş alanlarında olup bir şekilde bu belgeyi almış mühendisler, yeni mezun olup belgesini almış ancak iş bulamamış yahut meslekten uzaklaşmış kişiler gibi...

6237 aktif Çevre Görevlisi ile devirdaim olan piyasada 14874 Çevre görevlisinin bulunması ise arz fazlası personel ve doğal olarak iş bulabilmek için şartları zorlayacak kişiler demek oluyor. Bir de bunun içinde 2101 kişilik diğer meslek gruplarından kişilerin eklenmesi ise durumun vehametini daha da arttırıyor. Ayrıca her yıl yeni mezun olacak Çevre Mühendisleri ile bu sayı katlanarak artacak. Buna karşılık Çevre Görevlisi istihdam olanaklarının bu paralelde artması ise gerek ekonomik gerekse üretim gelişimimiz gözlendiğinde pek mümkün değil gibi.

Arz fazlası hizmetin ederinin/getirisinin düşmesi ve gelir kalemleri azalan sektörün kalite düşüşü yaşaması normal sonuçlardır. Çevre Görevlisi-Çevre Mühendisi ilişkisi ise mesleğin en temel görünüm alanı olduğu için orta-uzun vadede mesleğin kalitesini daha da aşağıya çekecek gibi görünüyor.

Burada oluşan yapısal sorunlara karşı bir eylem planı geliştirilmelidir.

Saygılarımla.
 
@Okan Türe
Diğer bölümler için eğitim açılmamış olsa bile yarın eğitim açılmayacağının garantisi yok. Çoğunluk havaya girmiş artık çevre görevlisi değil çevre mühendisiyiz falan diye. Mevcut duruma göre tek iyileşme çevre mühendislerine herhangi bir eğitim almadan çevre görevlisi hakkı tanınması. Hala çevre görevlisi var yani. Bundan sonra yeni mezunlar 300-500TL belge için ücret ödemeyecek, tek karımız bu. Keşke bundan sonra sadece eski belge sahipleri ve çevre mühendisleri çevre görevliliği yapabilir gibi bir madde olsaydı.
 
Birde şu çevre mühendislerinin SGK girişlerini kontrol etseler, çoğu çalışanımızın sgk primleri asgari ücret üzerinden yatıyor...
 
@Melih Coşar
:D şefim vermeleri garip olur adama sorarlar almasaydın kimse bilemezdi bu yasanın çıkacağını yasa geriye işlemez zaten
 
Aslında 2018 yılı içerisinde başvuru yapanlara geri ödemeler yapılması gerekir diye düşünüyorum.
 
Ben hala yönetmelikteki değişikliği görmeden çok sevinmeyelim diyorum. Şu haliyle bence sevinecek durumda değiliz. Diplomamı ek bir belge olmadan kullanabiliyorum diye sevinmeli miyim?
Ha, çevre görevlisi saçma bi sıfattı kaldırdık komple bitti o iş deseler sevinirdim tabi. : )
 
@Gizem Sunar
Yayınlanan bildiride çevre mühendisleri için kaldırıldı zaten bizim sevindiğimiz bu bir nebze de olsa bazı şeyler için umut olabilir nitelikte zamanla gelişmeler devam eder umarım :harika:
 
@Fatih Koçak
Güzel yürekli kardeşim, inşallah olur diyeceğim ama olmayacağını bende biliyorum. Ama derdimizi anlayacak çevre mühendisi gelmesi gerekir. Bakanlık olarak:)
 
yani bilmediğimden soruyorum, ne zaman uygulanacak? eğer her iş gibi olursa bunun da uygulanması zaman alabilir. o yuzden henuz para ödeyenler çok da boşa ödememiş olabilirler.
 
Madem zaten çevre görevlisini alanlarin neredeyse hepsi (%86) çevre mühendisiymiş zaten eğitimler son zamanlarda sadece çevre mühendislerine açılıyormuş ne diye çevre görevlisi diye birşey varmış ki zaten. Akıl alır birşey değil. Zulüm resmen. Mühendislik yetkinliği sınavına karşı çıkmam ama bu mühendislik değil yönetmelik ezberleme uzmanlığı.
 
Şimdi iki arkadaş eğimlere katıldık ama daha 300 lira yatırıp belgemizi almadık alsam mı almasak mı diye düşünüyoruz
 
Üst