• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi taslak

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x
İnceleyelim arkadaşlar :)

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı ve Ekleri - Görüş Bildirme Formu
Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Taslağı
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Taslağı
Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı - Görüş Bildirme Formu
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • icerikbelge2991.docx
    116.6 KB · Görüntüleme: 133
  • icerikbelge2992.docx
    17.6 KB · Görüntüleme: 76
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313 (1).pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 53
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313.pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 41
  • yonetmel-k-taslagi-22-mart-2018-goruse-acilan-20180326162319.pdf
    589.5 KB · Görüntüleme: 85
Son düzenleme:
Çevre görevlisi ile ilgili konu hala netliğe kavuşmadı sanırım. Odanın atmış olduğu adım tam olarak neye fayda sağladı? Gerçekten bilmediğim için soruyorum, kaçırdığım bir nokta mı oldu diye merak ediyorum amacım kesinlikle odayı eleştirmek vs. değil. Sağlanan tek fayda 'Çevre Mühendisi' ifadesinin yer alması mı oldu yoksa çevre görevlisi belgesi olmadan danışmanlık hizmeti verme hakkımız doğdu mu?
 
(2) Çevre görevlisi bağımsız olarak ÇİLY Ek-2 listesine giren sadece 1 (bir) puanlık tesise hizmet verebilir. Çevre yönetim birimi ve Çevre danışmanlık firmasında çalışan çevre görevlisi, ÇİLY Ek-1 listesinde yer alan işletmelerin her biri için iki puan, Ek-2 listesinde yer alan işletmelerin her biri için bir puan olmak üzere en fazla 16 (on altı) puana eşdeğer işletmeye hizmet verebilir.

(10) Koordinatör çevre görevlisi, sistem üzerinden kendisini işletmelere çevre görevlisi olarak atayamaz.

(3) Çevre danışmanlık firması;
a) Sürekli istihdam edilmek üzere en az 5 (beş) çevre görevlisinden oluşacak olup, en az birinin koordinatör,
b) En az 3/5’ünün bu maddenin 1. fıkrasının b veya c bendi kapsamında,
c) Koordinatör çevre görevlisinin, çevre ile ilgili olarak en az 7 (yedi) yıllık mesleki tecrübeye sahip,
ç) En az birinin çevre ile ilgili 5 (beş) yıl ve üzeri, en az birinin ise çevre ile ilgili 3 ( üç) yıl ve üzeri mesleki tecrübeye sahip,
çevre görevlisi olması zorunludur.

(1) Çevre Görevlisi; c) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunları ile çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış olanların mezuniyet belgeleri ile, sistem üzerinden başvurmaları halinde;

*Koordinatör çevre görevlisi; 3 yıllık mesleki tecrübe 7 yıla çıkarılmış ayrıca çevre görevlisi hizmeti veremeyecek.(Küçük firmalar için handikap)
* Çevre Danışmanlık Firması için 3 çevre görevlisi olan sayı 5'e çıkmış.(Küçük firmalar için handikap)
*Çevre mühendislerine eğitim ve sınav şartı kalkmış. Ama Çevre Mühendisi değil gene Çevre Görevlisi olacağız.
*Bağımsız olarak Ek-2 listesine giren 1 tesise hizmet verilebilecek.(sanırım daha önce yoktu)
*"Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez" maddesini bu taslakta göremedim

İlk dikkatimi çekenler bunlar oldu. Detaylıca okumakta fayda var.
 
Son düzenleme:
Benim dikkatimi çeken konu, Danışmanlık Firması için 5 çevre görevlisi şartının gelmesi ve koordinatör ibaresinin 3'ten 7 yıla yükseltilmesi oldu. Daha detaylı inceleyeceğim ancak yönetmelik taslağında gördüğünüz üzere, çevre mühendisi diye bir ibare yok. Yine çevre görevlisi...
 
c) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunları ile çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış olanların mezuniyet belgeleri ile, sistem üzerinden başvurmaları halinde;
çevre yönetim hizmeti vermek üzere yetkilendirilirler.

Anladığım diploma ile başvurmamız yeterli olacak
 
Bahsettiğiniz kısmın hemen altında en az iki çevre görevlisinden oluşacak ibaresi geçiyor, sanırım her koşulda bu belgeye ihtiyacımız var.
 
@Cem Yılmaz tamam, çevre görevlisi olarak hizmet vermemizden bahsediyor. Ancak üzücü olan yine "çevre görevlisi" ibaresi aynı duruyor, tam detaylı okumamakla beraber bizim için avantajı eğitim ve sınavın kalkması gibi gözüküyor.
 
@Cem Yılmaz 1. Bölüm Madde 4- 1 - f) Çevre yönetimi tanımı var, o çevre yönetim birimi demek değil. Onun için de aynı maddenin g) bendine bakabilirsiniz.
 
@Engin Bircan İşi o raddeye getireceksek, "ğ" bendi çevre yönetim hizmetini karşılıyor. "ğ" Bendinde de mevzuatların uygulanması ve işlerin yürütülmesinden bahsedilmiş. Ancak bizim bahsettiğimiz durum yönetmeliğin madde ya da kaçıncı bendi olduğu değil, anlatmaya çalıştığıdır. Yine her şey "Çevre Görevlisi" sıfatı altına alınmış. Detaylı incelediğiniz takdirde hâlâ "ÇEVRE MÜHENDİSİ" kavramına tanınan net bir hak yok.
 
Benim dikkatimi çeken konu da ben iyileştirme adına hamleler yapılır diye düşünüyordum ama sağolsunlar üstüne kata kata ilerlemişler.
Yani bu yönetmelikteki maddelerin ne amaçla değiştirildiğini ben anlayamadım açıkçası.

Koca bir soru işareti ?
 
Ben eski yönetmelik ile karşılaştırmalar yaptım değişiklikleri kendimce not haline getirdim.Faydalı olur diye burada paylaşıyorum.
Not:Yanlışım veya gözümden kaçan olabilir
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi Çevre Yönetim Birimi Ve Çavre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı.pdf
    505.8 KB · Görüntüleme: 322
Madde 4 e) Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen Çevre Mühendislerini ve bu yönetmelik ile belirlenen görevliyi,

demiş peşine
(1) Çevre Görevlisi;
a) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlardan, Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında eğitime katılarak, düzenlenecek sınavlardan 100 üzerinden 70 ve üzeri alarak başarılı olanlara, çevre görevlisi belgesi verilir.
b) Bu maddenin birinci fıkrasının a ve c bentlerinde belirtilen bölümlerden mezun olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;

ÇEVRE MÜHENDİSİ nin bir farkı kalmamış diğer mesleklere tekrar hak tanınmış.

Mdde 8 (5) Belgeler, elektronik ortamda verilmekte olup, geçerlik süresi 4 (dört) yıldır.
5 yıldan 4 yıla düşürülmüş.

Çevre görevlisi eğitimi ve sınavı
MADDE 12–
(1) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılır ve yapılacak sınavda 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) ve üzeri alanlar başarılı sayılır. Bu kişiler çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanır.

(2) Sınav içeriği Bakanlıkça belirlenir.
(3) Sınav Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır.
(4) Çevre görevlisi sınav sonuçları ilan edildiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir.

KISACASI ESKİDEN BİR FARKI yok daha çok yükleme yapılmış çevre mühendisine , çevre yönetim birimine, çevre danışmanlık şirketlerine.
 
Üst