• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi taslak

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x
İnceleyelim arkadaşlar :)

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı ve Ekleri - Görüş Bildirme Formu
Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Taslağı
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Taslağı
Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı - Görüş Bildirme Formu
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • icerikbelge2991.docx
    116.6 KB · Görüntüleme: 136
  • icerikbelge2992.docx
    17.6 KB · Görüntüleme: 77
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313 (1).pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 54
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313.pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 42
  • yonetmel-k-taslagi-22-mart-2018-goruse-acilan-20180326162319.pdf
    589.5 KB · Görüntüleme: 86
Son düzenleme:
arkadaşlar aranızda dün Ankara'da gerçekleşen toplantıya katılan var mı bilmiyorum ama katılmayanlar için özet geçeyim;
ÇMO Ankara Şubesinin düzenlediği toplantıya Bakanlıktan Çevre Yeterlik Daire başkanı ve belgelendirme şube müdürü katıldılar ve soruları yanıtladılar,

1- asgari tarife gelmeyecek, sebebi ise asgari fiyat tarifesinin kaliteyi arttırmak yerine kalitesiz işe fiyat verilmesini sağlaması, ayrıca bakanlığın bunun için bir altyapısı da yok.(yönetmelik eklerinde geçen ifade için ise baştan taslağa asgari tarife eklendiği ama açıklanan sebepten dolayı kaldırıldığı, eklerden de silmenin unutulduğu şeklinde açıklandı)
2- 5 kişi konusu tartışmaya açık, tekrar değerlendirilecek
3- tecrübe olmazsa olmazları, 7 yıl 5 yıl yine tartışma konusu ve değerlendirilecek ama belirli bir tecrübe şartı aranacak
4- koordinatörün firma bakamama durumu, diğer çevre görevlilerinin hastalık izin vs. durumlarında hem yedek olması hem de işin başında tüm çalışanları koordine etmesi adına düşünülmüş, ama firma bakıp bakamaması da yeniden değerlendirilecek
5- mevcut firmaların durumu -yanlış anlamadıysam- ilk defa kurulup hiç vize edilmemiş firmalar vize süresi sonuna kadar, daha önce vize edilmiş firmalar 180 gün içerisinde uyum sağlayacak.
6- tecrübe durumu sadece yıla değil, çevre izni başvurusu yapılıp yapmadığına göre de değerlendirilecek. anladığım kadarıyla şöyle olacak; örneğin: 1 adet 7 yıl tecrübeli veya 20 çevre izni başvurusu yapmış, 1 adet 5 yıl tecrübeli veya 15 adet çevre izni başvurusu yapmış... tabi ki rakamları örnek olarak veriyorum. ama bildirilen görüşlerde böyle bir öneri varmış ve bakanlığa mantıklı gelmiş.

hatırladığım önemli konu başlıkları bunlar. toplantıya katılanlardan eklemek isteyenler aşağıya eklesinler.

görüş bildirilmesi konusunda ise her görüşü dikkate aldıklarını ama mantıklı bir altyapısı olmasını istediklerini belirttiler. "5 kişi olmasın 3 kişi olsun" gibi değil de " 5 kişi olması şu şu durumlara sebep açar 3 kişi olursa şu şu şekilde daha verimli olur" gibi altyapısı ve geçerli sebepleri olan görüşler isteniyor.

yönetmeliğin tekrar düzenlenip makama sunulması, yayınlanması 3 aya kadar gerçekleşecekmiş. hala görüş bildirmek isteyenler varsa bu hafta sonuna kadar bildirsinler.

bu arada bakanlık yetkililerinin tavırları gayet yapıcı ve anlayışlıydı. "biz yaptık oldu" mantığı gütmüyoruz o nedenle taslak olarak yayınlayıp görüşe açtık, görüşlerinizi iletin ki herkesin katkısı olan kimseyi mağdur etmeyecek, çevre danışmanlık kalitesinin arttığı bir yönetmelik olsun istiyoruz dediler. umarım son düzenlemeyle bahsedilen standartlara ulaşılır.
 
tunç bey mantıklı geldi ama tesiste tam zamanlı çalışan arkadaşlar bunlar sadece o bakıyor ve çevre izni 5 yılda bir yenileniyor çalışan kişi 4-5 yıl çalışmış ve bir defa çevre iznine başvurdu ise nasıl bir tecrübesi olacak o zaman sizin bu dediğiniz danışmanlık ta çalışan arkadaşlar için daha uygun bir madde haline gelir.
 
Belge kiralama ancak danışmanlık yeterliğinde tecrübe şartını sağlamak amacıyla yapılıyordur diye düşünüyorum. O kişiler de zaten tecrübe şartını yerine getirmiş kişilerdir. Çok yaygın olduğunu sanmıyorum zaten asgari ücretle çalışıyor çevre mühendisleri. Belge parası ve sigortasını ödeyeceğine, asgari ücretle çalıştırıp iş yaptırmayı tercih eder işveren.
 
2 yıl ve üzeri olup da asgari ücretle çalışıyorsa, kendisine de mühendis sıfatını yakıştırabiliyorsa; bu kişi kendine yapılan her şeyi hak ediyordur diye düşünüyorum. Çünkü bu tecrübe ile o maaşı almasının 2 sebebi olabilir:
1- İşe çok ihtiyacı vardır, mecbur kalmıştır.
2- İş bilgisi yoktur, boşta kalmamak için yapıyordur.

Her iki durum da birbirinden daha acı. Yönetmeliğe "... adet çevre izni almış" ibaresi gelecekse, bence tecrübe ile örtüştürülmesi şöyle yapılabilir; "... yıl tecrübeli veya ... adet çevre izin-lisans sürecinde bulunmuş". Sanki iki tarafın da gönlü olur böylece.
 
Diğer bir konu da küçük danışmanlık firmalarında çalışan maksimum 5-6 tesise bakan çevre mühendisleri için haksızlık olmayacak mı? Çalıştığı danışmanlık firması daha çok tesis atarsa o yetkinliğe daha çabuk erişebilecek bazıları.. Eğer böyle bir madde olursa, danışmanlık bünyesinde tam zamanlı olma şartı aranmamalıdır. Başka danışmanlıklardan da iş alıp bu yeterliliğe ulaşabilme hakkı verilmelidir.

Bu durum ayrıca, Çevre izin belgesi olan firmalar ile çevre izin belgesi olmayan ya da süresi dolacak firmalar arası farklılık oluşturacaktır. O yeterliğe erişebilmek için meslektaşlar arası iç savaşlar verilecektir bu şekilde. :)
 
@Cem Yılmaz Hocam,
1- Asgari ücretle çalışan çevre mühendislerini aşağılamanızı hiç yakıştıramadım. Keyfimizden çalışmıyoruz asgari ücrete. Mecbur kalıyoruz bazı durumlardan dolayı. Bu bizim bu işi bilmediğimizi göstermez. Kendimize yapılanı hak ettiğimiz anlamına da gelmez. Bu saygısızlığınızdan dolayı özür dilemenizi beklerim.
2- Ben yıllardır belgesi kullanılan ve aktif çalışmayan elemanların üzerinden çevre izni ve/veya lisansı başvuruları yapıyorum. Onların haberi bile yok. Şimdi bu durumda ben "şu kadar izin-lisans başvurusu hazırlamış, başvuru yapmış" ibaresinde geçen "şu kadar" kısmında, sırf kendi ismimle başvuru yapmadım diye bu şartı sağlayamayan bilgisiz ve tecrübesiz sınıfına mı dahil olacağım? Peki daha ofisin yolunu bilmeyen bu belge kiralayıcılar benim onlar adına yürüttüğüm işlemler nedeniyle çok tecrübeli mi olacak?
 
@Chilecash Özür dileyecek bir durum yok, orada 2 farklı durumdan bahsettim. Siz ikinci duruma girip, zor durumda kaldığınızı belirtmişsiniz. Bu durumun da ne kadar "acı" olduğunu belirtmişim. Aşağılanma durumu nerede? Siz kendinize yakıştırıyor musunuz bu aldığınızı? Cephe alarak okumanıza gerek yok, yazdıklarımı tekrar gözden geçiriniz.

İkinci sorunun da benimle bir bağlantısını çözemedim, yönetmeliği çıkaran ben değilim. Yönetmeliğe görüş bildirmişsinizdir diye umuyorum.
 
@Cem Yılmaz 2013 yılından itibaren çevre danışmanlığı yapıyorum, bir çok firmanın çevre izin ve lisansının alınmasında aktif olarak işlemleri sürdürmüş olmama karşın genel koordinatör olarak görev almamdan dolayı çoğunun çevre izin başvuru süreçleri benim üzerimden ilerlemedi. Bu durumda izin alma sayısı kısmı benim için çok adil bir durum olmuyor örneğin. bence bu çevre görevlisi kavramı ortadan kaldırılsın, çevre mühendisi diploması ile herhangi bir çevre mühendisi bu izin lisans süreci ve diğer tüm çevre mevzuatı kapsamındaki işlemleri e-devlet üzerinden başka hiçbir şarta bağlı kalmaksızın serbest bir şekilde yapabilsin. Zaten sektörde kendini ispat eden ayakta kalır ve kendi istihdamını oluşturur. İsterse yalnızca bir firmanın işini sürdürür isterse serbest çalışır ve istediği kadar firmanın işini yapar. Bu kadar kısıtlama çok anlamsız. Kaldırsınlar Çevre Mühendisliği bölümünü kökünden çözülsün bu iş. Aldığımız diplomaya büyük bir hakaret bu durum, başka bir anlamı yok. Üstelik evrak takibinden başka bir işe yaramadığımızı düşünen bir ortamda tüm yasal sorumluluğu üstümüze alıp geleceği kurtarırken kocaman bir itibarsızlık ve saygısızlık ile muamele görüyoruz. Boşa kürek çekiliyor. Benim hiçbir umudum yok mesleğimiz ile ilgili. Çünkü insanlar insan değil artık, para makinası gibiler. gelecek ne olacak, çocuklarımız ne yiyip ne içecek, bu toprak ne kadar verimli, bu kadar atık bu dünyaya ve hatta uzaya ne yapıyor kimsenin umurunda değil.... yiyecek ekmek içecek suyumuz yok kimsenin haberi yok.....
 
@Cem Yılmaz Yaa Allah aşkına bu ağzına bal çalmak deyiminin bir daha farklı bir yolla vuku bulmasından başka birşey değil.... sanki çocuk kandırıyorlar....
 
@Nihal Ş. Aksoy Aslında gerçekten çocuk kandırdılar. Forumda bu haber paylaşıldığında birçok kişi "önce yönetmeliklerin değişmesini bekleyin, acele etmeyin" tarzında yorumlar yaptı. Ama ÇMO, özellikle öğrenci kitlesini maalesef çok fazla etkiledi. Hâlâ birçok öğrenci arkadaşımız, kardeşimiz artık Çevre Görevlisi diye bir kavramın kalmadığını düşünüyorlar. Gerçekten şu an iyi günlerimiz gibi. Önümüzdeki 1-2 yıllık süreç daha da kötü günlerin başlangıcı olacak.
 
94 yılında bu mesleği seçmeye karar verdiğimde 10 yıl sonra çağın mesleği deniliyordu, önceki yorumlarda olduğu gibi hala geleceğin mesleği bugünün değil... ancak yanıldıkları bir konu var ki çevre mühendisliği doğanın koruyucu hekimliğidir, iyileştirici doktoru değil. sorun zaten bu algıda başlıyor.... insan eğitilmedikçe ki bu son zamanlarda imkansız artık... hiçbirşey düzelmeyecektir...
 
@Cem Yılmaz "2 yıl ve üzeri olup da asgari ücretle çalışıyorsa, kendisine de mühendis sıfatını yakıştırabiliyorsa; bu kişi kendine yapılan her şeyi hak ediyordur diye düşünüyorum." bu cümlede aşağılama var. Ben istersem hiç çalışmam kardeşim, hatta istersem beleş çalışırım. Mühendis diplomasını almışım ben bikere. Ben o diplomayı bakkaldan parayla almadığıma göre, mühendis sıfatını da yolda bulmadım. Mühendis sıfatı kazanılan paraya göre insana yakışıyorsa o işin adı mühendislik olmaz, tüccarlık olur ancak. İkincisi seninle bağlantılı değil zaten. Senin de bildiğin bir gerçeği hatırlatıyım dedim.
 
@Chilecash Kişi kendi değerini kendisi belirler, konunun tüccarlıkla ilgisi yok. "Ben bu işi çok iyi yapıyorum, kendime de güveniyorum" deyip iş görüşmesinde 10.000 TL de isteyebilirsiniz. Bunu yaptığınızla da kanıtlarsınız. "Benim yapacağım iş budur, bu işe bu kadar maaş yeterli" de diyip kendi değerinizi belirleyebilirsiniz. Dediğiniz gibi diploma "size" ait, nasıl kullanacağınız da size kalmış. Mühendislik sıfatı kazandığınız paraya göre edinilmiyor ancak, mühendis sıfatı kazanacağınız paranın değerini artırıyor. Gerçekten bir mühendisin asgari ücretle çalışması gerektiğine inanıp, bunu savunacak mısınız? Ya da bu konuyla ilgili tartışacak mıyız :)

İkimizin de görüşü farklı olabilir, forum sistemlerinin de amacı bu. Elbette görüşlerimiz örtüşmeyebilir, zaten birden fazla bakış açısı getirerek; kafamıza en çok yatan düşünceyi bulmaya çalışıyoruz. Beğenmediğiniz yerde mesajlarımı görmemek adına engelleme yoluna gidebilirsiniz.

Saygılarımla ?
 
Asıl konudan uzaklaşmamak adına bir görüş daha belirtmek istiyorum.
Çevre danışmanlık hizmeti aylık olarak sürekli verilen bir hizmettir, çevre izin belgesini alıp biten bir süreç değildir. Eğer ÇED sürecinde olduğu gibi belgeyi alıp biten bir hizmet olsaydı mantıklı olabilirdi. Ancak çevre danışmanlık hizmeti sadece çevre izni/lisansı almak değildir. ÇED gibi düşünülmemelidir.
 
Gerçekten bu Mesleğimiz varsa Çevre Görevlisi neden var, Dünyada buna benzer bir algı ya da Çevre Görevlisi diye bir meslek var mı.... Çevre Görevlisi varsa o zaman Bizler de Doktor Görevlisi, İnşaat Görevlisi, Makine Görevlisi, vb. Görevli Belgesi alalım, hem de aynı şartlarda o Mesleği sağlayacak o Mesleki Görevli Belgesi... Sayın yetkililer bizim bu durumumuza göz yumdu, açık ve net. Ayrıca Çevre Mühendisleri olarak ta kamuoyu oluşturamadık... Bundan sonra Çevre Görevli olacak ise Çevre Mühendisi olmayan yerde Çevre Görevlisi getirebilir çözüm olarak... Bizlerle bu kadar dalga geçilmez.
 
Üst