• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
@yara_bandi

Meslek hayatımda danışmanlık firmalarında hiç çalışmadım ben kendi derdimdeyim. ÇMO mühendisten istiyor aidat ücretini, danışmanlıktan değil.
 
@Feride Can

Birisinden vazgeçeceksiniz galiba. Yönetmelikten anladığım kadarıyla böyle :

"(9) İşletmelerde ve çevre yönetim birimlerinde istihdam edilen çevre görevlileri bu Yönetmelikte tanımlanan yükümlülükler dışında işletme bünyesinde başka iş ve işlemlerde çalıştırılamazlar."

Neyse , en azından iş yükünüz hafifler :)
 
Ben ÇMO dan sınava girmemizi engellemesini isterdim. Çünkü diğer mesleklerden bir farkımız olduğunu görmek isterdim.
Bununla birlikte Beş çevre görevlisi değil beş çevre mühendisi şartını bu yönetmeliğe sokmasını isterdim. mesleğime dair bir alan olduğunu bilmek için
 
sanayici gözüyle baktığında evet masraf. ayrı ayrı konularda kişi alacak bu doğru. ama fabrikada işiniz sadece çevre mühendisliği ise ve sadece çevre ile ilgili konulardan sorumlu olarak çalışacaksınız diyorsa bunun art niyetini bana açıklarmısınız? sistem size şuan çevre mühendisi olarak sektörde konuşma hakkını veriyor. allah aşkına bırakın şu isg olayını. 4 yıl boyunca isg eğitimi üzerinde diploma aldınızda diplomanız yanmış gibi fabrikada çalışırken isg yapamamaktan dert yanıyorsunuz. keşke isg üzerindeki çalışma şartlarına gösterdiğiniz hassasiyetler kadar çevre mühendisliğine gösterebilseydiniz.
 
@Fecriati
çevre görevlisi belgesi alınması şartları içerisinde oda üyeliği istiyor. bu demek oluyor ki herkes bir şekilde odaya üye olacak. buda oda üzerinde söz hakkının olması demektir. oda ayrıca danışmanlıktanda büro tescil belgesini ücreti istiyor.
 
Çevre Mühendisi eğitiminde çevre hukuku diye de bir ders vardı, sonuçta bir çevre mühendisi mezun olduğunda hem teknik anlamda hem de hukuki anlamda çevre meseleleri konusunda eğitilmiş oluyor. Mezun olabilmek ve diplomayı da hakedebilmek için de gerekli sınavlara da giriyor zaten. öte yandan hiçbir meslek gurubu mezuniyet anından itibaren uygulamaya hakim halde olmuyor. Yeni mezun bir çevre mühendisinin de uygulama tecrübesinin yetersiz olması çok normal. Bence herşey çok saçma ve gereksiz... Bir rant var ama nedir ne değildir bilemiyorum... Bence herkes şu Çevre Mühendisleri ni bir anlasın ve hazmetsin... Çevre Mühendisi zaten çevre mühendisidir. Görevli bekçi vb vb gibi saçma sapan eklere uzantılara ihtiyacı yoktur.... Ya arkadaşlarımın dediği gibi kaldırsınlar bu çevre mühendisliği mesleğini, kimyacılar inşaatçılar veterinerler yapsın bu işi, ya da kabul edin ki Çevre Mühendisleri zaten Çevre Sorunlarının çözümleri için eğitim almış yeterli donanıma mezuniyetten itibaren sahip kişilerdir!!!
Bundan on küsür yıl önce çok büyük bir firmanın gayet büyük bir arıtma tesisinde bu tesisi işleten kişi bir işletme mezunu arkadaştı..... Bugün de bundan farklı değil...
 
@Nuri Ünal

Bu tür iki işi bir arada yaptıran yerlerde zaten gerektiği kadar para verdiklerini düşünmüyorum. Az para çok iş , daha fazla sorumluluk mantığı . Çok nadir değişkenlik gösterebilir.
 
@Nihal Ş. Aksoy
Döner sermayenin olması güzel birşey çünkü insanların cebinden para çıkmadan, zarara girmeden sisteme yüklenmeye niyetleri yok.
 
anlaşılan herkes odaya kayıt olmak zorunda. birde yönetmelikteki vize süresi 4 yıla indirilmiş acaba mevcut belgelerde ki vize bitiş tarihini 4 yıl olarak mı kabul edecez yoksa 5 yıl üzerinden mi ?
 
hepimiz çalıştığımız firmada kendi mesleki adımızla anılmak ve onunla ilgili sorumluluk almak istiyoruz ama iş güvenliği uzmanı sıfatını taşıyan bir çevre mühendisi bir fabrikanın dışarıdan alacağı hizmetleri azaltan bir konumdaydı ve bu bence bizlerin istihdamını artıracaktı. bu yönetmelikte başka bir iş ve işlemle çalıştırılamaz cümlesine bu sebeple önem taşıyor. işe giriş ünvanları bu noktada etkili olabilir mi? sizler nasıl yorumluyorsunuz.
 
Şubemizde 23 Kasım 2013 Cumartesi Günü Saat: 16.00’da aşağıdaki gündem önerisi ile Genel Üye Toplantısı düzenleyecektir.

Sayın Üyemiz,

Daha öncesinden planladığımız 23 Kasım 2013 Cumartesi Günü Saat: 16.00‘ da gerçekleştireceğimiz Genel Üye Toplantısı ‘na gündem olarak 21 Kasım 2013 tarihli ve 28828 sayılı Resmi Gazetedeyayınlanan Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik eklenmiştir. Mesleğimize dönük bu saldırıya karşı Mesleğimize sahip çıkmak için toplantıya katılımınızı önemle rica ederiz. Yönetmelik hakkında şube görüşümüzün oluşturulması için değerli görüş ve önerileriniz bizler için çok önemlidir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi IX. Dönem Yönetim Kurulunca Şubemiz üzerindeki büyük sorumlulukların bilincinde olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Başta üyelerimizle ilişkilerimizi geliştirmek, mesleki faaliyetlerimiz ve eğitimlerimiz, seminerlerimiz, meslek alanımızdaki sorunlar ve sorumluluklarımızla ilgili olmak üzere bir dizi çalışma yürütülmüştür.

Şubemizde 23 Kasım 2013 Cumartesi Günü Saat: 16.00‘da aşağıdaki gündem önerisi ile Genel Üye Toplantısıdüzenleyecektir.


2013 Yılı Şube Çalışmalarının, İstanbul Çevre Sorunları, Mesleğimize ve Birliğimiz TMMOB‘a dönük saldırılar, TMMOB - SGK arasında yapılan protokolün uygulanmasını tartışacağımız toplantımıza katılımızı önemle rica ederiz.


Saygılarımızla,


Semra OCAK
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
 
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum çevre danışmanlık firmaları da vize süresi dolmadan vizelerini yenilemeleri gerekiyor mu ? birde vize süresi dolunca mı yönetmelikte ki şartları sağlaması gerekiyor yoksa şimdi mi sağlamaya başlaması gerekiyor?
 
@Ezgi Özturan
Kredi kartlarının kullanımında yeni bir yasa ya çıktı ya çıkacak. maaşınız ne ise ona göre total kart limitiniz belirlenecek. Türkiyede yaklaşık 8milyon yanlış hatırlamıyorsam asgari ücretle çalışan insan var. maaşı daha yüksek gözüküp asgari ücret alıyormuş gibi gözüken kişi sayısı bu. yasa yürürlüğe girdiği anda alttaki çalışanlar bankacılık işlemlerinde çektikleri sıkıntıdan dolayı şimdi yukarıya baskı yapacak. buna paralel olarak maaşın bankadan yatırılması zorunluluğu da eklenince alttan kazan kaynayacak. şuan ki çıkan çevre, isg, güvenlik yönetmelikleri de kazanın suyunu kaynatmak için atılmış olan odundur. işine son verilen çevre mühendisi başka bir firmadan yoluna devam edecek. ancak tek konu üzerine uzman olarak çalışmak her zaman iyidir. diğer taraftan gerçek bir çevre mühendisi olarak hakların savunulması gerekiyor.
 
@Fatih Özcan


KATILMAYA ÇALIŞACAĞIM, UMARIM BİR SONUCA VARDIRILIR PROBLEMLER

TOPLANTI SONUÇLARI VE RAPORLARI ÜYELERE GÖNDERİLECEK Mİ? DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK TOPLANTININ? KONUŞULDUĞU YERDE KALACAK MI?
 
Nihal hanım soruların cevabını bilmiyorum mesafeden dolayı ben katılamam ama katılan kişiler baskı yapabilirler dediğiniz konularda. Toplantı tutanağı olmadan olmaması lazım..
 

Mesleğin bittiği an,

Önceden alınan belgelerin geçerliliği

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden önce verilen çevre görevlisi belgeleri vize sürelerinin sonuna kadar geçerlidir.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çevre görevlisi belgesi alanların belgeleri vize süresinin sonunda bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca eğitim alındığına dair belgenin sunulması halinde vize edilir.

Eğitim

MADDE 17 – (1) Bakanlık, belge sahibi çevre görevlilerine yılda en az bir kez eğitim verir veya verdirir. Çevre görevlileri vize dönemi içinde en az bir kere bu eğitime katılmak zorundadır. Eğitim ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.


Belgelerin vize edilmesi

MADDE 15 – (1) Vize işlemleri için, mevcut belgenin geçerlik süresinin bitiminden en az bir ay önce başvuruda bulunulur.

(2) Çevre görevlileri tarafından yapılacak vize başvurularında 17 nci madde gereğince eğitim alındığına dair belgenin sunulması zorunludur.
(3) Çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılacak vize başvurularında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile güncel büro tescil belgesi sunulur.

(4) Vize başvurularında, vize ücretinin Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırıldığına dair hesap belgesi eklenir.

(5) Süresi içinde vize başvurusu yapmayan kişi, kurum veya kuruluşların belge bedelleri %50 fazlasıyla alınır.

(6) Vize süresi içinde başvuru yapmayan çevre görevlileri, çevre yönetim birimi veya firmalar, belge geçerlik tarihinin dolmasından sonra çevre yönetimi hizmetleri veremezler.

(7) Bu durumdaki çevre görevlileri veya çevre yönetim birimi veya firmalar tarafından, yetkili makama sunulmuş olan çevre izin veya çevre izin ve lisans işlemlerinin tamamlanmasına izin verilir.

(8) Belge vize süresi dolanlar 11 inci madde kapsamında yeniden başvuru yapar.

Çevre görevlisi eğitimi ve sınavı

MADDE 16 – (1) 7 nci maddenin ikinci fıkrası hariç olmak üzere, çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır. Sınav başvurularında Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı eğimine katılım belgesi sunulur.

(2) Çevre görevlisi eğitimi, üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı; üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar için ise temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularını kapsar.

(3) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı sınavına, Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılmak zorundadırlar.

Çevre görevlisi belgesi

MADDE 7
b) Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, izin, lisans ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlara,
durumlarını belgelendirmeleri halinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.( GÜZEL BAKANLIK KENDINI DE İHMAL ETMEMİŞ )


Arkadaşlar sınav şartı şimdilik aranmıyor gibi... Fakat çevre görevlisi belgesi vize işlemleri ile ilgili olarak geçici maddede belirtilmiş durumlar mevcut....

Geçici madde iptalinde eğitim sınav şartı elimizden öper gibi....

Artık Türkiyede bırakın Çevre mühendisliğini diğer bilim alanlarında bile insanlar kendi mesleğini yapamadan belge sertifika peşinde koşacaklar.... Rant meselesi...

Odalara verdiğimiz taslak görüşleri nerede? Hangi maddenin neresine eklenmişler ?

Mevcut durumda bilim okumanın alemi yok! Bkz... İSG uzmanlığında da ne yaptılar... Çevre görevlisi / apartman görevlisi tanımı da buna uyduruldu... Şimdi ekmek derdinde çevre mühendisleri, gelecek kaygısı ile yetişecek doğa düşmanlarının mevzuatını iki kez daha okuyup bizlerden sonraki meslektaşlarımıza ne bıraktığımızın utancını kutlayabiliriz.
 
Üst