• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27757

Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, çevre görevlilerinin nitelikleri, sorumlulukları ve belgelendirilmeleri ile çevre danışmanlık firmalarına yeterlik belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.


Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Çevre görevlisi ve danışmanlık firmaları hk yön.pdf
    370.4 KB · Görüntüleme: 167
iyi niyetli bir çalışma aslında ÇED yeterliliği konusunda da aynı konular gündeme gelmişti şimdi ÇED oturdu, aynı uygulamayı çevre danışmanlık firmalarında da yapmak istiyorlar işlerin biraz daha profesyonel yürümesi amaçlanıyor bence... ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN sınava tabii olması da şehir efsanesi bence öyle birşey yapamazlar...
 
Şuanda çevre danışmanlığını 100 TL-200 TL ye yapan firmaları duyuyoruz. Adam 5 tane çevre görevlisi ve üstelik 3 tanesi de tecrübeli mühendis alınca o fiyatlara nasıl çalışacak bilemiyorum. Bu arada eskiden bir çevre görevlisine en çok 20 firma verilebiliyordu. Ona da bir sınırlama getirilecek. Ek-1 tesisleri için 2 puan Ek-2 tesisleri için de 1 puan verilecek ve toplamda bir çevre görevlisi 16 puandan fazla tesise bakamayacak. Bu da kaliteyi arttıracak. Ama burada önemli olan danışmanlığın kalitesini arttırırken danışmanlık ücretlerinin ve çevre görevlilerinin maaşlarının kalitesini de arttırabilmek. Bu konuda bakanlık direkt bir uygulama yapamıyor. Bu görev çevre mühendisleri odasına veya bu konuyla ilgili çalışacak derneklere düşüyor. Herkes birlik olursa standart belirlenirse ve bu standardın altına düşülmezse bizim mesleğimizde bir şeyler iyi yönde değişecektir. Asgari ücretlere bu işi yapan bir sürü çevre mühendisi var. Bu rakamlar bizim mesleğimize yapılan bir hakarettir. 100 TL-200TL gibi fiyatlara danışmanlık yapmak da mesleğimize hakarettir. Asıl buna bir çözüm bulunması lazım. Diğer bir konu da çevre mühendislerinin üniversitede aldıkları eğitimin beğenilmeyip mezun olunduktan sonra çevre mevzuatı eğitimi aldırılması ve sınava sokulması. Bu konuda bakanlık üniversitelerle işbirliğine girmeli. 4 yıl okuyup orada aldığımız eğitimin beğenilmemesi mesleğimiz için çok üzücü. Bu konuda da yine çevre mühendisleri odası ve derneklerle hakkımızı aramamız gerekir.
 
@Serhat Gümüşer

çevre mühendislerine sınav şartı maalesef şehir efsanesi değil, birkaç gün önce Bursa'da yapılan bir seminerde Çevre Yeterlilik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'ndan Yücel Bey tarafından çevre mühendislerine de sınav şartının yeni yönetmelikle getirileceğini belirtti.
 
Yeni yönetmelik tahmini olarak ne zaman yururluge girer.. iki aydır basvuru yapamadım sıkıntı mobil imzadaymis iptal edip yeniden alıyorum imzayı.. umarım bir kaç güne basvurum olur :/
 
Yeni yonetmeligi ve uygulamalarini hevesle bekliyorum. Fiyattir, tesislerin durumudur, yapilan islemlerdir, yok gel olcumu bana ver senden danismanlik parasi almayimlardir, ... Daha buralara aslinda neler neler yazilir. Hepimiz biliyoruz. Ama bu duruma gelmesinin sebebi de biziz. Derneklesme konusu onemli ama hic sanmiyorum olumlu olacagini malesef. Burda konusup, tesiste ayri konusan arkadaslarimiz oldugu surece bir arpa boyu yol alamayiz. Bakanlik bu is icin gec kaldigi isi yapmali, muhasebeci, veteriner, doktor gaza gelip bizim meslegimize el atmamali, tesvik isi yapan kendi isini, elektrik projesi cizen kendi isini yapmali. Yeter kardesim. Nereden duysam yarim is, nereden duysak sorunlu islem yok gelmediler yok bilgi vermiyorlar, yok sacma sapan ceza yedil uyarmadilar... Daha neler neler... Yan yana gelince kimse mangalda kül bırakmıyor, o gün ankara il mudurlugu toplantisinda kimse bu sorunlardan bahsetmedi. İlginc... Uzun zamandir yorum yapmiyordum ama acikcasi artik bazi tedbirlerin hepimize gelmesi hepimizi duzenlemesi lazim... Herkese saygim sonsuz bu sozlerim meslegini onuruyla gururuyla yapanlar harictir... Saygilarimla...
 
Bu arada eklemeliyim, cevre muhendisligi evrakcilik degildir... Cevre gorevlisi adi degissin tamam biz danismanligi mevzuata gore yapiyoruz. Mevzuatta degiskendir, eger bakanlik bu belgeyi herkese verecegim diyorsa ki diyebilir, dogru yanlis demiyorum. Sinav sarti getirecekki aktif yapanlar ile yapmayanlar ayiklansin. Bir de ben kimyager yada makina muhendisinin yapacagi is icin sinav vb islem ile yetkinlik alamiyorsam o arkadaslarimiz cevre danismanligi yapacaksa sinava girmeli ve bizim egitimimiz uzerinden periyodik olarak sorgulanmali... Bu yuzden sinav olmali ama cevre muhendisi ile digerleri gibi bir fark olmali... Kisisel fikrim.
 
Bir meslek bu kadar hiçe sayılamazdı!..Meslektaşlarımızın meslek bilinçsizliğinin üzerine yetkililerin de görüşlerimizi hiçe saymasıyla durum buralara kadar geldi. Çevre mühendislerinin sınava giriyo olması, eğitimlerimizin hiçe sayılması, diğer meslek gruplarının bizimle eşdeğer tutulması vs. bu yanlışların üzerine üzerine uzun uzun konuşulur; fakat şu anda konuşulması gereken şey, mevcut firmaların durumları. Ben 3 yıldır hiç durmadan çalışarak, araştırarak, kendime sürekli bir şeyler katarak, 3 kuruşa hizmet veren meslektaşlarımla savaşarak firmamı istediğim yerlere getirmişim şimdi birilerinin bütün şartları değiştirip benim ekmeğimle oynamaya ve emeklerimi yok etmeye ne hakkı var?
Biz mi anlatamadık yetkililere yapılacak haksızlığı, duruşumuzu istediğimiz gibi sergileyemedik mi yoksa bazılarının bütün bunlar hiç umurunda değil mi anlayamadım.
 
İnsanda heves bırakmıyorlar.Arkadaşım Çevre Mühendisliği bölümünü kapat o zaman,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Çevre'yi çıkart(zaten sağolsun Bakan Şehircilikten kafasını kaldırmıyor)bizde farklı mesleklere yönelelim.Bu kadar mezun var bu kadar önemli sorunlar var, Çevre Mühendislerini baştacı yapman gerekirken onu Çevre Görevlisi damgasıyla sınırlıyorsunuz ve yetmezmiş gibi alaksız bölümlerden arkadaşların Çevre Görevlisi olmasını teşvik ediyorsunuz yazık,gerçekten yazık.Birgün gelecek o zaman alacak nefes bulamayacaksınız...!!
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Hava ve Gürültü İzinleri Şube Müdürü Erhan Sarıoğlu, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), İzleme ve Denetim Şube Müdürü Barış Ecevit Akgün, Çevre Yeterlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Kimyager Yücel Nar ve Veri Değerlendirme Şube Müdürü Arzu Nuray 31 Ekim 2013 Perşembe günü Bursa Organize Sanayi Bölgesine Uludağ İhracatçılar Birliğine geldiler. Seminer verildi. Çevre Yeterlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Kimyager Yücel Nar ise, ‘Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik’ sunumunda yönetmelikte olacak değişiklikleri anlattı.
 
Piyasadaki hizmet kalitesinin artması için danışmanlık firmalarının yeterliliği, kapsamı hakkında ikide bir değişiklik yapılması anlamsız. Bu işi yapabilmek için danışmanlık firması kurmanın, yemek tarifi gibi 5 yıllıktan bir tutam, 3 yıllıktan bir tutam, körpe tazeden 2 tutam yönetmeliklere ihtiyaç yok. bu işi tek başına firma olmadan da yapabilmeli. neticede parayı veren düdüğü çalar. danışmanlığın parasını veren fabrika. parasını veren fabrika olduğu için işi kalıbına uydurmaya çalışıyorsunuz. bakanlık danışmanlık firmalarını nasıl kıstırırım kaliteyi arttırırım diyeceğine sermaye sahiplerinin sıkıştırılması yönüne kafa yorup çözüm bulsalar sistem kendiliğinden çözülecek. para ile başkası adına açık bulan bir yapının önünü hiçbir zaman tıkayamazsınız. her zaman farklı açıklar meydana gelecek ve dolayısı ile sistem askıda kalmaya devam edecek. ayrıca şunu da belirteyim yapılan işte atık minimizasyon, yeşil üretim teknolojileri gibi konularda danışmanlık olmadığı için işin kendisi bana göre mühendislik gerektiren bir iş değil. ama bu demek değildir işin evrak takipçiliği olduğu. ben isterim ki 2 yıllık çevre bölümleri mezunları fabrikadaki denetimleri yapsın, iç tetkik gibi konularda işin sonunda yetkili olan çevre mühendisi imzayı atsın. şuan ki durumda benim gördüğüm nitelikli insan harcamasından başka bir şey değil.
 
Aşağıdaki yazı ÇMO da alıntıdır.


22.10.2009 tarihinde yayımlanan Çevre Denetim Yönetmeliği‘nde yapılan değişiklik ile Çevre Kanunu‘ndan gelen "Çevre Görevlisi" tanımı somutlaştırılmış ve "Çevre Görevlisi Belgesi" alma koşullarında Çevre Mühendislerine "sınav" şartı getirilmişti. Değişikliğe dayanılarak, meslektaşlarımız yüksek ücretlerle eğitimlere ve ardından da bilim dışı sınavlara katılmak zorunda bırakılmıştı.

27.06.2010 tarihinde gerçekleştirilen ve çevre mühendislerinin de katılmak zorunda bırakıldığı "çevre görevlisi sınavı"nın iptali için Çevre ve Orman Bakanlığı‘na (şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) Odamız tarafında dava açılmıştı. Oda Yönetim Kurulumuz tarafından her duruşması ve hazırlık aşaması titizlikle takip edilen dava nihayet sonuçlanmış ve karar 24.01.2013 tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir.

Mahkeme tarafından verilen kararda; "...görmüş oldukları öğrenim itibariyle çevre görevlisi olabilmek için ayrıca bir eğitime katılıp sınava girmelerine gerek olmayan çevre mühendisliği mezunlarına yönelik olarak sınav muafiyeti tanımayan dava konusu sınav işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline (sınavın) "oy birliği" ile karar verilmiştir." denilmektedir.

Yazının özetine gelince, bundan sonra çıkacak yönetmelikte sınav şartı getirilemez. Emsal teşkil eden yargı kararı mevcut. Eğer aynı şekilde yönetmeliği çıkarırlar ise tekrar dava açılacak ve tekrar iptal edilecektir. Bakanlık yetkilileri bu konuyu biliyor ve ona göre hareket edeceklerdir...
 
Yönetmelik hazırlanmış ve onaylanmıstır, yakın zamanda da yayınlanıcaktır. Sınav sartı getırılmesınden hukuken hiç bir sakınca yoktur.
İyi çalışmalar.
 
sorunlarımızın cevabı yönetmelik çıkınca netleşecek ama bizi ne kadar tatmin edeci cevaplar olur ondan emin olamıyorum, yakın zamanda göreceğiz.
 
@Tansel Özçelik

Biraz yanlış bir söz olmuş sanırım. Biz de her ne kadar işin zorlaştırılmasından, herkesin yapmamasından, hakeden adamın yapmasından yana olsak da var olan kazanılmış hakların da çiğnenerek, hiç bir şey olmamış gibi yeni yönetmelik olarak sunulması o yönetmeliği ölü doğurmaktan başka bir işe yaramaz. Yönetmelik çıktığı gibi bu dava örnek gösterilerek yeni dava açırlır kazanılmış hakkın iadesi yine alınır. Ancak olan yine hepimize olur, sürünceme de kalan Bakanlık ve Çevre Mühendisleri olur. Değer mi sizce?
 
@Tansel Özçelik

Tansel Bey; yönetmelikten anladığımız kadarıyla Çevre Mühendislerine sınav zorunluluğu getirilecek,fakat bu ilk defa yaşanan bir süreç değil.Daha önce de yaşanmış olunup Hukuki bazı değişiklikler yaşanmıştır.Eğer varsa bizde bu Hukuki Haklarımızı tekrar Çevre Mühendisleri olarak savunmak istiyoruz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst