• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27757

Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı, çevre görevlilerinin nitelikleri, sorumlulukları ve belgelendirilmeleri ile çevre danışmanlık firmalarına yeterlik belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.


Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Çevre görevlisi ve danışmanlık firmaları hk yön.pdf
    370.4 KB · Görüntüleme: 167
@Tansel Özçelik

Hay hay yeni yönetmeliği inceleyelim. Hatta ben sizin yanınıza uğrayayım mevzuat.gov.tr'den bakalım Resmi Gazete sayılarına, İlk yönetmelik neymiş, sonra ne olmuş neler iptal edilmiş. Kimler ne dava açmış... Demek istediğimi umarım anlamışsınızdır. Ben yaptım olduculukla yönetmelik çıkarmayın diyoruz sadece. Sonra davalar açılıyor 50 defa değiştirmeye gidiliniyor, işler düzgün yürüyemiyor...
 
Melih bey yeni yönetmelik süprizlerle dolu olucak sizler için ve sizin umdugunuz gibi olcagını sanmıyorum. Zamanla görücez bunları.
 
@Tansel Özçelik

pastamı çıkacak...

bakanlık hep nedense çevre danışman firmalara bir ayar vermek uğraşında. ne zaman bakanlığa gitsem aynı muhabbet.

kendi sorunlarını çözemiyorlar ki danışman firmaların sorununu çözecekler bakanlıkta çok fazla uzman ve yönetici değişimi sirkülasyonu var

önceki ekip çok inceliyordu titiz davranıyordu izin -lisans çıkmıyordu şu anki ekip ise çok hata yapıyor. aldığım habere göre yine değişecekmiş.

yönetmeliği bırakın sistemi çözemediler portal çok zayıf sistemin bir sürü açığı var bir gün olmasın java problemi v.b olmasın diye dua ediyoruz.

kütle balans, deşarj giriş, atık beyan v.b ve diğer çbs uygulamalarına konusuna hiç girmeyeceğim hepsi ayrı bir rezalet. düzgün çalışan bir sistem yok.


yönetmelikleri de kafalarına göre yazıyorlar. tepki çektikçe değiştirip değiştirip başa sarıyorlar.

başta çevreciler yok inşaatçılar var sanırım problem bu..
 
Bireysel yapma isine karsiyim. Bir donem bireysel calismanin daha iyi olacagini dusunuyordum ama bireysellik tuccarliktan baska birsey degil. Biz muhendislik icrasindan sorumluyuz. Meslegimizin tarifinde evrak topla izin al diye bir bolum yok, olmamalida. İzin almasi gereken sartlari saglamasi gereken faaliyet gosteren firmadir. Bizim gorevimizde verilen zarari veya olusabilecek etkileri boyutlandirip, uygun teknoloji secimi yapilmasi ve uygulanmasidir. Bu durum bizi cevresel izlemelere goturur. Zaten kanimca mevzuat cevresel izlemeye dogru gitmektedir. Bu asikardir, hatta soyle bir tezim var; aslinda tam bir senaryo ama bunu gorebiliyoruz, firmalar ile muhattapligimiz sadece izlemeler, uygun teknoloji secimi, uygulanmasi, etkilerin belirlenmesi ve beyanlarin verilmesi seklinde olacaktir. Bu durum icine ced, olcum, analiz, proje, takip, beyan tanimlarini almaktadir. Yani yatirimci yada faal bir tesis uygunlugunu almak icin bizlerden teknik destek alacaktir. Ancak kilit nokta odemelerin firmalardan degil, bakanlikta olusturulacak bir fon sisteminden almasidir. Bunun sonucunda yaptigimiz islerde kose kapmaca oynamaktan kurtulacagimizi dusunuyorum. Utopik evet, ama neden olmasin.
 
En büyük handikaplardan biri, üreticilerin danışmanlık firmasına para vermeseler dahi bakanlığın, danışmanlık firmalarının o tesise hala danışmanlık yapmasını beklemesi. Denetçinin parasını veren üretici, üstüne birde ödemelerde sıkıntı yaratan yine üretici ama her koşulda ne olursa olsun hizmet vermekle sorumlu olan danışmanlık firması. Üretici danışmanlık firması ile anlaşmasını sonlandırdığında yeni firma bulma süresi 30 gün, danışmanlık firmasının şartlarını bozacak şekilde işten çıkanın yerine gelecek çalışanı bulma süresi 20 gün. Büyük balık kim? küçük balık kim? Hizmet alan ödemeyi yapmadığı zaman zarar nasıl karşılanacak? Garantör kim? Çevre Mühendisleri Odasınında bu tarz konularda görüş bildirmesi, bizlere destek olması lazım.
 
Bakanlık yetkilelerinin hepsine bir cevabı var arkadaşlar. Mesela diğer meslek gruplarıda çevre görevlisi olabiliyorlar.Ama eldeki sonuçlara göre oranlardıkları zaman çevre mühendislerine göre sayıları çok azmış. Bakanlık yetkililerinin gerçekleştirdikleri bir seminere katılmıştım. Burda gösterdikleri tabloyla bunu savunuyorlar.
 
Bakanlik icinde bile, cevre muhendisi olarak gorev yapan sayilari belli, ayrica cevre muhendisini kadrosunda barindirmayan bir yapilanmanin diger meslek gruplarinadan bu hakki almak isteyecegini sanmiyorum. Aslinda temel sorunda bu degil mi? Kimyagerden olma insaattan dogma diye tanimlamiyorlar mi bizi zaten. En cok kizdigim noktada bu zaten...
 
Yilbasindan once yayimlanacagini soyluyorlar, il mudurlugu, bakanlik yetkilileri. Duyum kaynagi yapilan topla ntilardir. Ayrica sadece yeterlilik degil, cevre izin lisans ile ilgili yonetmelikte yayinlanacak.
 
çevre izin sistemi hala düzgün çalışmazken, sevgili bakanlığımızın yönetmelik değiştirmekte arzusunu da anlayabilmiş değilim doğrusu.. peki izin sisteminin altyapısı değişen yönetmeliğe göre oluşturuldu mu yoksa yönetmelik değiştikten sonra uzunca bir süre biz yine sistem mağduru mu olacağız?
 
Kafamda hala büyük bir soru işaretidir. çıkacak olan yönetmelikte 5yıllık, 3yıllık, 2yıllık, tecrübesiz gibi tanımlamaların olduğu bir yönetmelikte şartlar sağlansa bile bu kişilerin şirket içerisindeki görev tanımları nedir? maaşlar nasıl olacak? işi kim yapacak gibi sorular var. şirket içindeki koordinatör, yönetici, şef, müdür kim gibi sorular var. sürdürülebilirlik nasıl sağlanacak? danışmanlığın gelmesi gereken nokta nedir ve beraberinde üstlenmesi gereken misyon nedir?
 
@yara_bandi
gün geçtikçe de kafamızı karıştıran cevapsız sorularda artmakta, umarım kısa sürede yönetmeliğimize kavuruşuruz da bazı şeyler netleşir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst