• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve iş güvenliği uzmanı

Ümit _Yilmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mart 2017
Firma
TURGUT İNŞAAT
Arkadaşlar merhabalar. Bu konuyla ilgili geçmişte yapılan konuşmaları okudum fakat yaparsın ve yapamazsın diyen olduğundan dolayı tam olarak anlayamadım. Ben isale hattı projesinde Çevre Mühendisi olarak işe başladım. İşveren çevre görevlisi olarak ve iş güvenliği uzmanı olarak beni sistemlere atamak istiyor. Bakanlıkla görüşmemde çevre görevlisi başka bir iş yapamaz diyor. Ne yapmam gerekiyor yol gösterecek olan olursa sevinirim.
 
Merhaba @Umityilmazzzz

Resmi Gazete Tarihi: 21.11.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28828
ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK'in 10/(9) maddesinde böyle bir hüküm yer almaktaydı;

MADDE 10
(9) İşletmelerde ve çevre yönetim birimlerinde istihdam edilen çevre görevlileri bu Yönetmelikte tanımlanan yükümlülükler dışında işletme bünyesinde başka iş ve işlemlerde çalıştırılamazlar.

Fakat şuan bu madde yürürlükte değil; (9) (Mülga:RG-6/5/2014-28992)

Dolayısıyla; İSG Katip ve İzin Lisansta aynı anda bulunabilirsiniz.

 
Teşekkür ederim @hersanlioglu

Eğer ikisini de sisteme kaydedersem çevre görevlisi belgem iptal olmuyor o zaman. Çünkü bakanlıkla bugün görüşmemde eğer çevre görevlisiyken iş güvenliği uzmanlığı yaptığınız tespit edilirse çevre görevlisi belgeniz iptal olur dedi. Anladığım kadarıyla bakanlıkta bilgi eksikliği var.
 
@Umityilmazzzz

Yönetmelikten bu madde kaldırılmışken, şifahen söylenen bir söz ne derece önemli bilmiyorum,
Ama ben de hem çevre görevlisi hem de iş güvenliği uzmanıyım çalıştığım işletmede.

Bu durum bence de doğru değil, ama mevzuat açısından bi engeli yok diye biliyorum.

Aksini bilen varsa beni de aydınlatırsa sevinirim :)
 
Aynen @Gülay hanım bakanlık tam olarak belgeniz iptal olur dedi.
@hersanlioglu bende ikisinin bir arada yapıldığını biliiyor ve düşünüyordum fakat bakanlıktan böyle bir cevap gelince sorma ihtiyacı duydum açıkcası.
 
Yönetmelik maddesi açık İkinci bir iş yapamaz maddesi yönetmelikten kaldırıldı.Ancak ben en son bakanlıkla görüştüğümde Çevre Görevlisi ile ilgili yönetmeliğin değiştirileceğine dair şube müdürünün bana bir söylemi oldu. Bu yönetmelik taslağı ne zaman tartışmaya açılır, bilmiyorum. Her türlü sürprize açık olun
 
başka meslekten olup firmasında çalışan kişileri aynı zamanda çevre görevlisi yapıp ekstradan çevre işi yapmasının yolunu açan bakanlık
şimdide bu insanlara sadece çevre işi yapın diğer işi bırakın mı diyecek.
kişi istemiyorsa yapmaz isterse yapar bunun kararını bakanlık vermemeli

@Umityilmazzzz
yönetmelikte belge iptali ile ilgili böyle bir madde var mı?
 
@Kenan Atalar Benim bakanlık ile telefonda görüşmemde bana belge iptal olur diye söylendii. Bende yönetmelikte bulamadığım içn sorma gereksinimi duydum. Yönetmelikle başka bir firmada çalışırsa iptal olur diye bir ibare var sadece.
 
@Umityilmazzzz O zaman başka bir firmada LPG Sorumlu müdürlük de yapılamaz.Çünkü o firma da SGK nı yatırmak zorunda.Lpg sorumlu müdürlük yapıp da çevre görevlisi belgesi iptal olan duymadım. Zaten 2013 te çıkan yönetmeliğe o kadar itiraz geldi ki acil olarak değişikliğe gittiler.
 
@Umityilmazzzz Telefonla görüşmektense yazılı görüş sormanız her zaman daha doğru bir cevap almanızı sağlayacaktır. Ancak yönetmelik geçmişine bakacak olursak;
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik’te 10. maddenin 8. ve 9. fıkraları 6.5.2014 R.G. tarihli Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır. İlgili fıkralar aşağıda belirtilmiştir.

Madde 10 – Yükümlülükler
(8)- Bu fıkranın, 6.5.2014 R.G. tarihli Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır:
"(8) Çevre görevlileri çalıştıkları işletme ve firma dışında ikinci bir işyerinde çalışamaz. Çalıştığı tespit edilir ise Çevre Görevlisi Belgesi iptal edilir."

(9)- Bu fıkranın, 6.5.2014 R.G. tarihli Yönetmelik ile değiştirilmeden önceki şekli aşağıdadır:
"(9) İşletmelerde ve çevre yönetim birimlerinde istihdam edilen çevre görevlileri bu Yönetmelikte tanımlanan yükümlülükler dışında işletme bünyesinde başka iş ve işlemlerde çalıştırılamazlar."
 
Eskiden bu konu uzun süre tartışıldı. İsg uzmanının başka iş yapmasına engel olan bir yönetmelik maddesi vardı galiba o kalktı galiba değil mi?

Çok tehlikeli iş yerlerini dışarıda tutarak soruyorum, bu iki işi bir arada yürütmek ağır geliyor mu?
Düz çevre görevlilerine göre aldığınız maaş iki işi de yaptığınıza değiyor mu? Bu tarz bir iş için maaş tekliflerini değerlendirirken nasıl düşünmeliyiz?
 
İş güvenliği ile çevre aynı işyerinde bir arada yürütülebiliyor. Ağır olup olmaması ise aslında kişinin işini ne kadar detaylı yapmak istediğine göre değişiyor. Bizler genelde iş planımızı kendimiz yapıp uygulayan personeller olarak çalışıyoruz. Çoğu işletmede bir iş güvenliği uzmanı veya çevre mühendisinin yapması gereken işleri bilen yönetici pek bulunmuyor. (Bildiğini zannedenleri ayrı tutuyorum. Şuanda o konuya girmeyeceğim) Çoğu zaman iş güvenliğinden çevre konularına zaman ayıramaz duruma gelindiğini söyleyebilirim. Maaş konusunda ise söyleyebileceğim; iş güvenliğinde gün geçtikçe düşen bir piyasa söz konusu. İki iş bir arada yapılacaksa yasal sorumluluklar ve yaşanabilecek dava süreçleri de göz önünde bulundurularak iş güvenliği sorumluluğunu almaya ve iş yüküne değecek bir maaşı çevre danışmanlığındaki maaşın üzerine koymak gerekir. Ancak son bir kaç aylık iş arama sürecimde yaptığım görüşmelerde gördüm ki iş güvenliği ile çevre mühendisliğini bir arada yapmaya değecek rakamlar pek telaffuz edilmiyor artık.
 
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Siz ne kadar maaşın yeterli olduğunu düşünüyorsunuz işverenler ne kadar teklif ediyor?

Normalde 2 kişi almak zorunda bu iki iş için. İkisini de yapan insan sayısı fazla değil ilanlar bunu gösteriyor. Şimdi mesela farazi olarak söylüyorum iki iş için de 2500-2800 TL vermesi gereken 2 eleman alsa. İşverene maliyeti 5500 civarı oluyor sigortaları katmadan.bunun yerine 1 çalışan alıp ona 5500 vermesi mantıksız olur yani çift tarafın da kar etmesi gerekiyor bu tarz bir durumda yoksa 2 kişi alır hiç kasmadan. Ama ikisini de yapan bir çalışana da 3 bin teklif etmiyordur heralde.
Bu durumda 1 kişinin alacağı maaştan cebinde kalan paranın en az yarısını 1 maaşın üstüne teklif etmesi gerekiyor ikisini de yapan birisine. Bunun daha azını mı teklif ediyorlar?
 
@Mücahit Furkan Güven Bizler vasıfsız elemanlar değiliz, işverenin vereceği rakam değil bizim talep edeceğimiz rakamlar söz konusu olmalıdır. Şu kadar maaş yeterlidir gibi bir yorum yapmam mümkün değil çünkü maaşı belirleyen bir takım kriterler vardır. Her birimiz farklı alanlarda, farklı seviyelerde tecrübeye sahibiz. Dolayısıyla bilgi ve tecrübelerimiz doğrultusunda talep edeceğimiz rakamlar farklılık gösterecektir. İşyerinin faaliyet konusu, işletmedeki isg kültürü seviyesi, yönetimin isg'ye bakışı, çevre konularına verdiği önem, işletmenin büyüklüğü, çalışan sayısı gibi iş yoğunluğu ve alınacak sorumluluk konusunda az çok tahmin yürütmenizi sağlayacak bilgiler de göz önünde bulundurularak o iş için bir değer belirlenmelidir. Herkesin maaş politikası farklı olabilir fakat ben bu şekilde değerlendiriyorum. İş görüşmelerinde maaş beklentilerim işyerine göre birbirinden farklı olabiliyor.
 
Üst