• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi yönetmeliği yargıda

Sadiye Yüce

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Firma
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Çevre görevlisi yönetmeliği yargıda

TMMOB Genel Başkanı Mehmet soğancı, "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında yönetmeliği yargıya taşıdık" dğedi.

Etkin Haber Ajansı / 10 Ocak 2011 Pazartesi, 15:44
ANKARA- TMMOB, “Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğinin" iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yönetmeliğe ilişkin şunlar kaydetti: "İlgili Yönetmelik ile 4856 sayılı Kanun ile Çevre ve Orman Bakanlığı‘na verilen, ülke düzeyinde çevreyi kirletme riski olan tüm işletmelerin faaliyetlerini mevzuata uygunluğu açısından denetlemek, alınan tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmek, tesisleri düzenli aralıklar ile kontrol etmek, çevre yönetim hizmetlerini koordine etmek gibi asli ve sürekli bir kamu görevi olduğu tartışmasız olan görevlerin, özel hukuk tüzel kişisi olan çevre danışmanlık firmaları ile kamu görevlisi olmayan çevre görevlilerine yaptırılması hedeflenmektedir."
Anayasa‘nın 128. maddesinin 1. fıkrasının "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür" hükmünü taşıdığını belirten Soğancı,
"Dava konusu Yönetmelikte düzenlenen görevler de kamu hizmeti niteliğindedir. Bu nedenle, Anayasa‘nın 128. maddesi gereği memurlar ve kamu görevlileri eliyle görülmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Kaldı ki 4856 sayılı Kanun‘da bu hizmetler Çevre ve Orman Bakanlığı‘na verilmiştir" dedi.
Soğancı, Bakanlığın kendisinin ve kurumda çalışan kamu görevlilerinin eliyle yürütmesi gereken hizmetleri, özel şirketlere devreden Yönetmeliğin, kamu yararına aykırı olması nedeni ile iptali için dava açıldığını belirtti.
 
iptal olmaz bu saatten sonra yönetmelik içinde bazı değişiklikler olur o kadar. Ama benim ilgimi çeken konu bu dava süreci sonuçlanana kadar firmalara verilen danışmanlık yetkisi geçerli ve yönetmelik durdurulana kadarda bu firmalar hizmet etmeye devam edicek. Ama arada bakanlık bu sefer firmalara yeterliliği vermiycez dava sürecinden dolayı. TMMOB'nin aklı 2008 yılındayken nerdeymiş acaba? Ordaki yöneticilerden kazanç sağlıycak olan şahsiyetlermi mevcut diye aklıma soru gelmiyor değil hani. Neticede ÇMO oda oranın alt kuruluşu şeklinde çevre mühendisleriyle alakalı haklar aranırken bu yönetmelik esas alınıyordu ve o zaman nerdeydi odalar birliği???
 
@Fatih Özcan

Fatih Bey,

İptal edilmesi gereken yönetmelik olabilir ancak bu odamızın baglı bulundugu kuruluşun odamıza karsı açtıgı dava olarak da bakılabilir. Çevre mühendisleri sınavla bu belgeyi alacagı zaman neredeydi TMMOB; ne zaman çevre mühendislerine direkt verilir ibaresi eklendi odamızın baglı bulundugu TMMOB birlik ayaga kalktı. Bu nasıl bir çelişki?. Bence TMMOB sözde baglıyız sanki birlik zorla bizi himayesine almış. Bu beni rahatsız etmektedir.
 
TMMOB un zamanlaması tartışılabilir buna diyecek sözüm yok. Fakat odaya karşı yapılmış bir hareket olduğunu düşünmüyorum ki bence oda da bu yönetmelikte %100 başarı sağladık demiyordur. Burada ÇMO-TMMOB işbirliği ile ilgili bir durumda söz konusu olabilir.
 
Zaten yönetmelikte %100 lük bir başarı yok ki. Sadece TMMOB'un zamanlaması hatalı. Çok iyi niyetli olsa da bu davranış düşündürüyor.
 
2008 yılında bu yönetmelik yayınlandı ama yürürlüğe girmedi. ilk taslak 2008di TMMOB nerdeydi, şimdi ne değişti diye sormadan edemiyorum.
 
Yönetmelik neredeyse 2008 deki hâline döndü dolaştı geri geldi. Arada ne değişti diye insan düşünüyor bu süreçleri takip ettiyse. Yönetmelik iptal edilmemeli bence. Sadece Çevre Görevlisi ibaresi yerine Çevre Mühendisi şartı getirilmeli. Genel olarak bu yönetmeliğin istihdam sağlayacağı açık ancak bizim alanımızla ilgili olan bir mesleğin başka meslekler tarafından yapılması tabi ki saçma.
 
Öncelikle TMMOB içersinde Makina mühendislerinin ağırlığından hepimiz haberdarız herhalde , ayrıca Makina Mühendislerinin meslek içi dayanışmasına hep hayran olmuşumdur.Meslek alanlarının geliştirmek için yapmış oldukları çaba alkışlanmalıdır.Ve o çabalardan biri şu an bizim alanımızı daraltan bir çaba olsa bile (şimdi bazı arkadaşlar " Ama bu bizim alanımız hatta onların hiç girmemesi gereken bir alan " diyecekler- bunun içinde güzel bir atasözü var " körler sağırlar birbirini ağırlar")

Yani şunu anlamak önemli bu bize verilmiş bir imtiyaz olarak düşünülüyor.Biz derdimizi Marko paşadan başkasına anlatamıyoruz.Çünkü birçok çevre bizi net olarak anlamıyor , ne eğitimi aldığımızı bilmedikleri için veya mesleki alanımızı doğru anlatamadığımızdan veya başka nedenlerden oluyor diye düşünüyorum

Neyse tmmob nin açtığı dava 2 yönden değerlendirilmeli
1- Biz çok güçlüyüz böylesi saçma bir nedenle dava açabiliyoruz.(ki 2 cümle eklemesiyle iptale gerekçe ortadan kalkabilir)
2- Biz bu işi durduralım , seçimin sıcak zamanlarında 1 parmak bal tadabiliriz.Veya 2 yıl filan bekletebiliriz ki(bizim dışımızdaki diğer meslek kolları çok etkilenceklerini sanmıyorum.)

Ben asıl Kimya mühendisleri odasının 22 aralıkta yapmış oldukları iptal başvurusnun içeriğini merak ediyorum.Hangi maddeye ne için itiraz ediyorlar.İçeriğini bilmediğimiz için onların ki daha tehlikeli geliyor bana

Bizim bağlı olduğumuz meslek örgütümüz ne yapıyor? (Haklarını yemek istemem , eskisinden mevcut yönetmelik daha olumlu ve bu durumda paylarıda var)
Valla benim gördüğüm isim vermeyelim , marjinal sol bir örgütün gençlik kolu gibi çalışıyorlar.Tamam eleştirmek , muhalefet , anti yalakacılık benim sevdiğim uygulamaya çalışdığım özellikler ama abartmamak lazım.Devamlı kavga etmemek lazım , arada konuşmak lazım ne biliyim en kısası herkese daha insancıl yaklaşmak lazım , sevmiyoruz diye milletin sütüne kara dememek lazım

Belli olmaz.İptalde olabilir , durdurmada olabilir bu haliyle devam da edebilir.Güzel ülkemizde işler her şekilde sonuçlanabilir.

Ünlü bir yazar demiş ki

Kanunlar , büyük sineklerin delip geçtiği küçüklerin de takılıp kaldığı , örümcek ağı gibidir.
 
Üst