• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İhale Çevre İhaleleri

Mahmut Akif

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Aralık 2008
Şehir
İstanbul
Firma
Serbest
Merhaba,

Çevre mühendisleri olarak çevre ihalelerinden haberimiz olmayabiliyor, daha doğrusu takip edemeyebiliyoruz.

Mesleğimizle ilgili bütün ihaleleri, bu başlık altında derleyebilir miyiz?

Ekteki ihale duyurusu İZMİR GÜNEY-2 ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM TESİSİ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İŞİ ile ilgili.

Niteliği: İzmir Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içerisinde bulunan Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinde oluşan evsel ve evsel nitelikteki katı atıkların (evsel nitelikli ticari ve kurumsal kaynaklı katı atıklar), çevre ve insan sağlığına olası olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılarak ekonomik değer yaratılması ve sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi oluşturulması için, 2872 sayılı Çevre Kanunu, bu kanuna göre çıkarılan ilgili mevzuat ve İş bu Şartname hükümleri doğrultusunda;
•Gerekli tesisin, plan, proje, izin, yapım, ekipman, mühendislik hizmetleri, donanım, yazılım, test, montaj, dokümantasyon, devreye alma ve personel eğitim işlemlerinin yapılarak Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin kurulması kapsamında;
•Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Kompost Tesisi ve yenilenebilir enerji kaynağından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ nin kurulması,
•Kurulan Tesislerin çalıştırılması,
•Kira bedeli ödenmesi
karşılığında kiralanması İşlerini kapsar.
Söz konusu İş; İzmir İli, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi, Gölova Mevkii sınırları içinde yer alan toplam 3.118.659,60 m2’lik (yaklaşık 312 ha) alanın 1.723.441,67 m2’lik (yaklaşık 172 ha) kısmında; Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçe’leri sınırları dahilinde oluşan evsel katı atıkların, geri kazanım/bertaraf edileceği Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin kurulması, Tesisin 15 yıl süre ile işletilmesi için Tesisin kiraya verilmesi işidir.

İhale tarihi: 13.02.2020
 

Ekli dosyalar

  • İzmir Güney-2 Katı Atık Yönetim Tesisi.pdf
    118.1 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğünden

KALİTE VE İŞLETME KONTROL LABORATUVARLARI İLE ATIKSU ARITMA TESİSİ LABORATUVARLARI İÇİN KİMYASAL MADDE ALIMI İŞİ

İhale tarihi: 13.02.2020
 

Ekli dosyalar

  • Türkiye Şeker Fabrikalari arıtma kimyasalları.pdf
    80 KB · Görüntüleme: 21
İyi günler arkadaşlar, Çevre mühendisliği şirketlerinin/çevre mühendislerinin teklif verebileceği güncel yapım işleri ihaleleri ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • 144-AYDIN DÜZELTME.docx
    13.7 KB · Görüntüleme: 20
  • 145-İLBNKX.docx
    20.7 KB · Görüntüleme: 20
  • 146-GİRESUN.docx
    16.1 KB · Görüntüleme: 9
  • 44-İSKİ.docx
    21.7 KB · Görüntüleme: 21
  • 45-SAMSUN.docx
    20.1 KB · Görüntüleme: 12
  • 46-UŞAK.docx
    16.2 KB · Görüntüleme: 2
  • 47-ADIYAMAN.docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 6
  • 47-İZSU.docx
    19.3 KB · Görüntüleme: 11
ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN ALANLARIYLA İLGİLİ YAPIM İŞLERİNDE MÜTEAHHİTLİK YAPMALARI HAKKINDA RAPOR

Çevre mühendisleri, diplomalarını ibraz ederek; içme suyu isale hatları, su getirme, Atık Su Arıtma Tesisi , İçme Suyu Arıtma Tesisi yağmur suyu, kanalizasyon, deniz deşarjı, katı atık tesislerinin yapım (inşaat) işlerinin müteahhitliğini yapabilirler.


Bilindiği üzere; yüzlerce inşaat mühendisi diplomalarını ibraz ederek çeşitli yapım (inşaat) işlerinin müteahhitliğini yapmaktadır. Günümüzde faaliyet gösteren büyük inşaat firmaları ilk işe başladıklarında diplomalarını ibraz ederek iş almış ve küçük yapım işlerinden başlayarak gelişmiş holding olmuştur.

Aynı imkan çevre mühendisleri için de sağlanmıştır. Elde edilen kazanımlar sayesinde çevre mühendisleri, bulundukları köy, kasaba, ilçe ve şehirlerindeki içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, Atık Su Arıtma Tesisi, İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatı işlerinin yapımını üstelenerek iş makinesi, işçi çalıştırarak bu projelerin yapımlarını gerçekleştirme imkanı sağlanmıştır.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN İHALEYE KATILMASI HAKKINDA YASAL DAYANAK

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62. Maddesinin (h) bendi ile mühendis ve mimarların diplomalarını ibraz ederek aldıkları akademik eğitime uygun yapım işlerine teklif verme ( müteahhitlik) yapma hakkı verilmiştir.

Örneğin çevre mühendisi Hayati AYIK çevre mühendisliği diplomasını ibraz ederek İSKİ den içme suyu yapım işi üstlenip gerçekleştirebilir.

İŞ DENEYİM BELGELERİ HAKKINDA BİLGİLER

Her hangi bir yapım işinin ihalesine iştirak edebilmek için ihale konusu işi yapacak kadar “iş deneyim belgesi” bulunması gerekmektedir.

İş deneyim belgeleri 2 yoldan elde edilmektedir.

  • Ezelden beri müteahhitlik yapan kişiler bitirdiği yapım işlerine dayanarak iş deneyim belgesi almaya hak kazanır.
  • Mühendis ve mimarlar diplomalarını ibraz ettiklerinde diplomalar iş deneyim belgesi yerine geçer. (Diploma= İş Deneyim Belgesi) Şema olarak gösterilirse;
şema.jpg

Diploma, aynı zamanda iş deneyim belgesidir.

İŞ DENEYİM BELGELERİNİN PARASAL TUTARI

Her işin İş deneyim belgelerinin farklı parasal değeri vardır. Yapım işine iştirak edebilmek için iş deneyim belgesinin parasal tutarı, yapım işinin keşfi kadar olmalıdır.

DİPLOMALARIN İŞ DENEYİM PARASAL MİKTARININ HESAPLAMASI
Diplomalar, mezuniyetten sonra geçen yıl sayısı, 1 Yıla için belirlenen rayiç bedel ile çarpılarak diplomanın iş deneyim tutarı bulunur. 15 yıldan sonraki yıllar dikkate alınmaz. Rayiç bedel her yıl güncelleşmektedir. 2019 yılı diplomaların 1 yıllık rayiç bedeli 336 000 TL' dir.

Örneğin, 1 yıl önce mezun olmuş çevre mühendisinin 1 X 336000=336000 TL 2 yıl önce mezun olmuş çevre mühendisinin 2 X 336000=672 000 TL

……..
15 yıl önce mezun olmuş çevre mühendisinin 15 X 336 0000= 5040 000 TL Tutarında İş deneyim belgesi almaya hak kazanır.

İzleyen satırlarda arz edilen mücadeleler sonucunda çevre mühendisliği diplomasına binlerce lira parasal değer kazandırılmıştır. (*)

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNİN İHALELERE İŞTİRAK ETME MÜCADELEMİZ.

4734 sayılı Kamu İhale kanununun 62/h maddesi gereğince ; Mühendislere diplomalarını ibraz ederek inşaat işlerinin müteahhitliğini yapma hakkı verilmiştir;

Ancak her mühendis her türlü işe teklif vermez. Örneğin bilgisayar mühendisinin içme suyu işine teklif vermesi olanaksızdır.

Mühendisin aldığı eğitim ihale konusu işe uygun olması gerekmektedir.

Kamu İhale kurumu (KİK) hangi yapım işine hangi branşa mensup mühendislerin müteahhitlik yapacağı konusunda bir düzenleme yapmayarak ihale konusu işe hangi branşa mensup mühendislerin teklif vereceğini, ihaleyi yapan idarenin taktirine bırakmıştır.

İdareler, ihaleye hangi branşa mensup mühendislerin teklif verebileceğini ihale ilanlarının 4.4.2 maddesinde belirtmektedirler.

Örneğin;

4.4.2. Benzer işe denk sayılacak mühendislik veya mimarlık bölümleri:
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ VEYA ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ
Denmektedir. Yani eğer diplomasını ibraz ederek ihaleye girecek olanlar çevre mühendisleri ve inşaat mühendisleridir. Bunların dışındaki mühendislik branşları diplomasını ibraz ederek ihaleye katılamaz.

Örneğin;

4.4.2. Benzer işe denk sayılacak mühendislik veya mimarlık bölümleri:
İnşaat Mühendisi,
Yani, diplomasını ibraz ederek sadece inşaat mühendisleri katılabilir. İnşaat mühendisliği dışındaki mühendislik branşları diplomalarını ibraz ederek ihaleye girmezler.
Ancak, az yukarıda belirttiğim üzere ihale konusu işe hangi branşa mensup mühendislerin teklif vereceğinin belirlenmesini ihaleyi yapan idarenin taktirine bırakıldığı için İhaleyi yapan idarelerin yönetim kademeleri inşaat mühendisi ağırlıklı olması nedeniyle gerek mesleki rekabet ve gerekse çevre mühendisliğinin alanlarının bilinmemesinden dolayı çevre mühendisleri alanlarıyla ilgili yapım işlerine denk görülmeyerek ihale ilanlarının 4.4.2 maddelerine çevre mühendisliği yazılmayarak çevre mühendislerinin ihalelere teklif vermeleri engellenmekteydi.

2006 yılında günümüze kadar ilk önce şahsım tarafından 2012 yılından itibaren de ÇMO Genel Başkanlığı ile birlikte; itiraz dilekçeleri, suç duyurusu, idari yargıda dava açarak, telefon, faks, e-posta bütün mücadele yollarına başvurularak idareler baskı altına alınmıştır.

Bir çok idare yetkileri ile cep telefonunda telefonda tehdit, restleşme, kavgaya davet vb münakaşalar oldu.

Bu nedenle bir çok ihale iptal edilmiş ihale ilanının 4.4.2 maddesine çevre mühendisliği yazıldıktan sonra yeniden ihale edilmiştir.

Bir çok ihale de zeyil name (düzeltme) düzenlenerek ihale ilanının 4.4.2 maddesine çevre mühendisliği eklenerek düzeltme yapılmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün yaptığı İ.A.T yapım ihalesi bu yüzden iptal edilip 4.4.2 maddeye çevre mühendisliği yazıldıktan sonra tekrar ihaleye çıkmıştır.

Konya Su ve kanalizasyon idaresinin içme suyu tesisi ihalesi iptal edilmiştir.

Isparta Özel İdaresinin İçme Suyu Yapımı ihalesi iptal edilmiştir.

Önceleri yok denecek kadar az sayıda ihaleye çevre mühendisi denk görülürken günümüzde çevre mühendisliği hizmetleriyle ilgili ihalelerin % 80 inde çevre mühendisliği ihale konusu işe denk sayılmaktadır. Halen çalışmalar devam etmektedir.

Bu mücadele ve kazanımlar sonucunda çevre mühendisliği alanlarıyla ilgili irili ufaklı yapım işlerinin yapımını üstlenerek şirket olmalarının büyüyüp gelişmelerinin önü açılmıştır.

31.01.2020
Hayati AYIK
Çevre Mühendisi

0 506 953 85 92
 
Son düzenleme:
Üst