• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izin ve lisans yönetmeliği taslağı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şafak Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Temmuz 2011
Firma
YEŞİL DANIŞMAN
TASLAK YÖNETMELİK BAKANLIK SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR. DOSYA EKTEDİR.

ilk olarak gözüme çarpan noktalar. GFB de atık su konusunda proje onay istenmiyor. izin aşamasında isteniyor. ayrıca atık su konulu izin aşamasında il müdürlüğü uygunluk yazısı talep ediliyor. GFB de eksiklik bildirimine 60 günlük süre vermişler. ek1 ve ek 2 listelerinde bir takım değişiklikler yapılmış örneğin ek 2 de enerji endüstrisi yakıt türüne bakılmaksizin tek sınıf yapılmış.
 

Ekli dosyalar

  • taslak cevreizinvelisansyonetmelikRGformati(1).pdf
    540.1 KB · Görüntüleme: 288
Geçici Faaliyet Belgesi olmayan işletmeler
MADDE 15 –
(1) Bu yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 kapsamında yer alıp, Geçici Faaliyet Belgesi olmadan faaliyete başladığı tespit edilen işletmelere, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre idari nitelikte işlem tesis edilir.

(2) Bu işletmelere bir defaya mahsus süre verilebilir bu süre sonunda Geçici Faaliyet Belgesi alamayan işletmelerin faaliyeti durdurulur. Geçici Faaliyet Belgesi alınmadıkça durdurma kararı kaldırılmaz.

Yürürlük
MADDE 21 –
(1) Bu Yönetmeliğin 15. Maddesi 1/1/2014 tarihinde diğer maddeler yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu maddeler yıl sonuna kadar gfb alınmayan tesisleri koruma niteliğinde bence
 
Benim gözüme çarpan, Bakanlık Ek-1 ve Ek-2 listelerine izin lisans verme hakkını kendine almış ancak bu yetkiyi her iki liste içinde İl Müdürlüğü'ne devredebilir denilmiş. Buna göre Ek-1 listesindeki bir tesisin işlemleri sadece il müdürlüğünce yürütülebilecek.
 
EK- 1 LİSTESİ 10.3 Karışık Endüstriler (OSB ve sektör belirlemesi yapılamayan diğer sanayiler) maddesi dikkat çekici. bu yönetmelik aylarca yürürlüğe girmez benden söylemesi.
 
Benim gözüme çarpan bir nokta;
Madde 7
(4) Başvurunun yetkili mercilere sunulmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler ile bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumludur.

Şu anki yönetmelikte ise;
Madde 6
(5) Başvuru dosyasının yetkili mercilere sunulmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler ile bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve hizmet satın alımı yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması müteselsilen sorumludur.
 
Gürültü ve emisyon muafiyetlerini de toplamışlar yıldızlı faaliyet gibi,
gfb için süre verilmesi de yapıcı olmuş,
madde 17 ise beklenen bi değişim olmuş,
faaliyet sahibinin değişmesi ünvan değişikliği durumunda izin belgesi geçerlilik tarihi değişmemek üzere yenilenebilecek,
gfb de eksiklik verilebilmesi de güzel olmuş ilden ile başvurular farklı incelenebiliyor,
madde 7 4. fıkra direk danışman firmaya topu atmış demekki danışman firma fiyatlarında değişim söz konusu olacak,
son olarak da askeri faaliyetlerle ilgili değişiklik; Bakanlık görüşü alınması bu maddenin uygulanabilirliği tartışılabilir bence.

Ama güzel tabi yürürlüğe girerse ki gireceğini düşünüyorum Bakanlık yayınladığı duyuruyla da alt yapısını yapmaya çalıştığını gösteriyor.
 
Yürürlükteki yönetmelikte 20 ve üstü yatak kapasitesine sahip hastaneler EK-2 kapsamında yer alırken taslak yönetmelikte 500 ve üzeri yatak kapasiteli hastaneler EK-2 kapsamına alınmış.
 
ek listlere bakınca kapsamın daraldığını görüyorum,
1.Enerji Endüstrisi
1.1 Termik ve ısı santralleri.
1.1.1 Katı ve sıvı yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 1 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
1.1.2 Gaz yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 2 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
1.2 Aşağıdaki yakıtları yakan tesisler.*
1.2.1 Katı (Kömür, kok, kömür briketi, turba, odun, plastik veya kimyasal maddelerle kaplanmamış ve muameleye tabi tutulmamış odun artıkları, petrol koku) ve sıvı (fuel-oil, nafta, motorin, biyodizel ve benzeri) yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 1 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
1.2.2 Gaz yakıt (doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı, kokgazı, yüksek fırın gazı, fuel gaz) yakan ve toplam yakma sistemi ısıl gücü 2 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
1.2.3 Biyokütlenin (Pirina, ayçiçeği, pamuk çiğiti vb) yakıt olarak kullanıldığı toplam yakma ısıl gücü 500 kW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
1.2.4 Yukarıda belirtilen yakıtlar dışındaki, yakıt tanımına girmeyen katı ve sıvı yanıcı maddelerle çalışan, toplam yakma ısıl gücü 1 MW ve daha büyük 50 MW’tan küçük olan tesisler.
 
(4) Başvurunun yetkili mercilere sunulmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler ile bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumludur.

Bence bu madde iptal olur veya olabilir veya "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" te yakın zamanda değiştirilir yeni bir taslak oluşturulur, çünkü bu madde "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" te bulunan;
Müteselsil sorumluluk
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin çevre görevlileri veya çevre danışmanlık firmaları tarafından yerine getirilmemesi, çevre danışmanlık hizmeti alanların sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
Maddesi ile çelişiyor.

Ayrıca yukarıda kırmızı ile yazdığım madde bana göre, danışman firma ile danışmanlık alan firma arasında bir çok anlaşmazlığa ve hukuki çıkmazlara sebep olacak gibi duruyor.

--------
(4) Geçici faaliyet belgesi iptal edilen veya geçici faaliyet belgesinin süresi içerisinde Çevre izni veya Çevre İzin ve Lisansını alamayan işletmeler 6 ay süresince tekrar müracaatta bulunamaz. Geçici faaliyet belgesi veya Çevre izin veya Çevre İzin ve Lisansı belgesi olmaksızın faaliyette bulunan işletmeler hakkında Çevre Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

Eski yönetmelikte bulunan bu 4. madde taslakta yok. Belki başka bir ifade ile geçiyordur kaçırmış olabilirim ama gfb aldıktan sonra çevre iznini zamanında almayanların akıbeti belli değil.
-------------

Eski yönetmelikte bulunan "Yetkilendirme ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri" maddesi taslakta yok. Bu da yine yukarıda dediğim gibi "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" te yakın zamanda değişiklik yapılabileceği anlamına gelebilir.

------------------

Tüm bunların dışında aslında bu yönetmelik, hali hazırdaki yönetmelikte yazanlar ve il çevre'lerin uygulamaları arasındaki farklılıkları toprlaması için çıkartılmış, yani hali hazırdaki yönetmelik artık yeterince denenmiş ve açıkları saptanmış ve revizyonu yapılıyor diyebiliriz.

Bu arda eklere bakmadım.
 
Merhabalar,
Herkes çevre izin konusunda bakıyor ki olması gereken de bu ama bence ek-2'den ek-1 e hangi sektörler geçmiş veya neler eklenmiş bence çevre mühendisliği açısından bu biraz daha önemli gibi geldi. Zaten çevre izinleri bir şekilde hallediliyor halledilecekte.

Çalıştığım sektör itibari ile benim ilk dikkat ettiğim, tekstil eskiden sadece ek-2 de iken şimdi kapasite durumuna göre ek-1 ve ek-2 ye ayrılmış(ÇED'deki kapasite durumunun aynısı). Çevre danışmanları ve çevre görevlileri bu yönetmeliğin ek'lerine göre istihdam edildiğinden, tekstil sektöründe 1 çevre mühendisi daha demek yada başka meslek grubundan çevre görevlisi çalıştıran, artık bir de çevre mühendisi istihdam etmek zorunda. Özellikle tekstil boyahanelerin çoğu günde 30000 mt den fazla üretim yapar ki bu da yıl sonunda ağırlıkça 3000 tonu bulur. Şimdiden hayırlısı olsun.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst