• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izin ve lisans yönetmeliği taslağı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şafak Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Temmuz 2011
Firma
YEŞİL DANIŞMAN
TASLAK YÖNETMELİK BAKANLIK SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR. DOSYA EKTEDİR.

ilk olarak gözüme çarpan noktalar. GFB de atık su konusunda proje onay istenmiyor. izin aşamasında isteniyor. ayrıca atık su konulu izin aşamasında il müdürlüğü uygunluk yazısı talep ediliyor. GFB de eksiklik bildirimine 60 günlük süre vermişler. ek1 ve ek 2 listelerinde bir takım değişiklikler yapılmış örneğin ek 2 de enerji endüstrisi yakıt türüne bakılmaksizin tek sınıf yapılmış.
 

Ekli dosyalar

  • taslak cevreizinvelisansyonetmelikRGformati(1).pdf
    540.1 KB · Görüntüleme: 288
bence hastanelerde 20 yatak iyiydi ya da en fazla 50 yatak olarak değiştirilmeliydi. çünkü hastanelerden her türlü atık (tıbbi, tehlikeli, radyoaktif, ambalaj, evsel, bitkisel atık yağ, ötl, atık pil, kimyasallar ...) çıkıyor ve kaynağında ayrıştırmada hastane çalışanları karıştırıyor yada önemsemiyorlar. herhangi bir hastaneye gittiğinizde evsel atık kovalarına bakın tıbbi atık yada tehlikeli atık mutlaka görürsünüz. o yüzden bütün hastaneler bu atıklar konusunda danışmanlık almalı ve denetim altında tutulmalı. 500 yatak kapasite, özellikle özel hastanelerin çevre görevlisi ile çalışmalarını gerekli görmemiş...
bide ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri MADDE 7 –

(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür. diyor ben tam anlamadım. bu taslak çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelikle çelişiyor mu yoksa 20 yatak kapasiteler hala çevre görevlisi bulunduracaklar mı???
 
Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği uyarınca ÇED Başvuru Dosyası, ÇED Raporu ve Proje TanıtIm Dosyası hazırlayan görevliyi, ???????
 
@jn6zo
Bravooo. Bu maddeyi bu taslağa yazan her kimse direk istifa etsin. Yönetmeliği incelerken tümüne bakmak lazım. daha öncede dedim . Bunlar saçmalamaya başlamış.Yok bu madde iyi olmuş şu kötü olmuş falan filan... Geçiş maddeleri yok. Taslak Yönetmelik bu haliyle çıkarsa ortalık karışır.
 
@sinan_yildiz

Herkes faaliyet konularının EK 1 / EK 2 / Kapsam Dışı oluşuna yoğunlaşmış durumda ancak bundan çok daha önemli olan bence de uygulamadaki belirsizlikler ve yönetmelikler arası çelişkilerdir. Çevre Görevlisi için böyle bir tanım yapılıyorsa bu taslakla aynı anda ÇED Yönetmeliği, Yeterlik Belgesi Tebliği, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik için de taslaklar yayınlanmalıydı ki uygulamanın ne şekilde olacağının planlanmış olduğunu görebilelim. Bu şekliyle taslak yönetmelik gerçekten çok saçma.
 
Çevre Görevlisi ve Danışmanlık Firmaları ile ilgili yönetmelik yakın zamanda yayınlanacakmış. Ayrıca ÇKAGİLHY taslak yönetmelikte ki bu madde Çevre Görevlisi ve Danışmanlık Firmaları yönetmeliğine uygun olarak değiştirilecekmiş.
 
Arkadaşlar taslak ilginç olmuş bence.. yani olumsuz anlamda; çünkü çok eksik. kısa kısa geçilmiş konular. Örneğin sanal Çevre Yönetim Birimi yıllık denetim programlarını nasıl düzenleyecek ve nasıl ispatlayacak düzenlediğini? bu konuda açıklama yok. ÇYB de Bakanlıkça denetlenecek mi? Ek-1 Ek-2 listeleri için hem Bakanlık yetkilidir denmiş hem İl Müdürlüklerine devredebilir yetkiyi denmiş; bu durumda başvuruları kim değerlendirecek? Yeraltı Suyu Kullanma İzni ve Valilik Tespit Raporu alınması gerektiğini biliyoruz; önceden de yazılı değildi ama madem yeni bir taslak çıkıyor hazırlanması düzenlenmesi gereken tüm belgeler yönetmelikte geçmeliydi. çoğu İl Müdürlüğü Kapasite raporundan muaf olanlar için ekspertiz raporu istiyor; muafiyet yazısı ile yetinmiyor. bu konuya da açıklık getirilseydi farklı il müdürlüklerinde farklı uygulamalar engellenmiş olurdu diye düşünüyorum. İşletme Belgesi normalde kalktığı için yönetmelik taslağında da kaldırmışlar doğal olarak. GFB başvuru ortak belgeleri arasında 5- Taahhütname var; bu hangi konuda taahhütname bilen varsa yardımcı olabilir mi? Y.K.İ. istenmesiyle alakalı herhangi birşey yazılmamış bu çok iyi tabiiki ama taahhütname bu konuda olabilir mi? vs vs vs...
 
Taslağı henüz inceleme şansı buluyorum. Gün içinde inceleyeceğim. Ancak bu sırada vakit kaybetmeden önceki taslakta yapılan çalışma gibi bir çalışma yapılması yararlı olacaktır. Bütün arkadaşlarımız lütfen taslağı iyice okuyup görüşlerini madde madde bir kenara kaydetsinler. Oluşturduğumuz şablona uyarlayıp görüş beyan edebiliriz.

Şimdilik kafamı kurcalayan sorulardan birisi Tesisin sunmuş olduğu belgelerin doğruluğundan Danışmanlık Firması'nın sorumlu olması. Bu sektördeki herkes biliyor ki bir çok tesisin zamanında yaptığı türlü dalavere bulunmakta. Kaldı ki herhangi bir tesisten aldığınız belgelerin doğruluğunu nasıl teyit edeceksiniz ? ÇED kararı için Valiliğe yazacağız bu doğru mu diye, YKİ için belediyeye yazacağız falan filan mı ? Bir diğer husus yanlış belge dışında eksik belge olayı. Tesisin size sunacağı belgelerin %100 doğru olduğunu kanıtlanması zor. Bu sorumluluğu Danışmanlık Firmaları'na yüklemeleri bence doğru değil.
 
Tesisin gfb başvurusunun yetkili merciye ulaşmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar tüm süreçlerde bilgi, belge ve raporlar diyor ! ECK arkadaşımın bahsetmiş olduğu gibi ÇED ve YKİB' den tutun da, kapasite raporlarındaki miktarların doğruluğu, emisyon ölçüm raporundaki emisyon miktarlarının tutarlılığı, raporun doğruluğu, deşarj izninde analiz sonuçlarının doğruluğu, tesisin verdiği taahhütlerin doğruluğu vs. vs. hepsinden danışman sorumlu tutulabilir mi, böyle saçma bir madde olamaz.. Eskisinde de müteselsilen diyordu gerçi.. Bu maddenin tamamen kaldırılmasına yönelik mutlaka öneride bulunmanın gerektiğini düşünüyorum. İleride herhangi bir denetimde vs. ortaya çıkabilecek en küçük bir hatadan danışmanın sorumlu tutulması, çok da adil gelmiyor açıkçası..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst