• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izini almak için tehlikeli atık alanı düzenlenmesi

aydadodo

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eylül 2012
Çevre izini almak için şuan fabrikamızda bulunan tehlikeli atık alanımızı düzenlememiz uygun hale getirmemiz gerekmekte.Nasıl yapmalıyız? Motor yağları şanzıman yağları ve arıtma çamuru atıklarımız bulunmakta.Yönetmelikte toprağa karışması önlenmeli kapalı alan olması gibi kriterler gördüm.Bunun dışında neler yapmak gerekir. Yağlar döküldüğünde toprağa karışmasın diye kanal yapmak mecburi midir? Alanda kanal yapma imkanımız yok onun yerine başka ne gibi şeyler yapılabilir? Alan örneği var ise foto eklermisiniz? Acil lazım
 
çevre izni almak için mi?

Önce fabrikanızdan çıkan tüm atık ve arık kodlarını belirleyin. Ve ilgile yönetmeliğe bakın. Atık yağlar hakkındaki tüm sorularınızın cevabı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde mevcut. Okuyacaksınız yani.

Benim firmamda atık yağlar, üstü kapalı; altı beton sızdırmasız bir alanda IBC tanklar içinde depolanıyor. Atık kodu ve kategorisi de belirtilmiş olarak. Yapılan ara deponun cevresinde küçük bir kanal oluşturuldu. Ayrıca beton zemin bile olsa yağ tankını sacdan yapılmış bir taşkan havuzuna oturttuk. Damlayan yağlar için yerlere talaş koyabilirsin.
 
Bilgi için teşekkürler atıklarımızın cinsi belli 130113 hidrolik yağlar ve 130208 motor ve şanzıman yağları.Yönetmeliği okudum.Benim için kanal yapılmak şart mı başka birşey yapılabilir mi yerine o önemli mevcut alanımız kanal yapmak için uygun değil çünkü.zeminle ilgili bir sıkıntı yok etrafının açık olması sorundu onu yapıcaz kapalı alan haline getiricez. beton zeminin üstünde sacdan yapılmış havuzlar var içindede variller var dediğinize benzer bizdede .dökülme olursa yağ sacdan bahsettiğim havuza dökülme olur toprağa karışmaz yinede kanal gerekli mi ?
 
@İrem Bengisu Erol

Bilgi için teşekkürler atıklarımızın cinsi belli 130113 hidrolik yağlar ve 130208 motor ve şanzıman yağları.Yönetmeliği okudum.Benim için kanal yapılmak şart mı başka birşey yapılabilir mi yerine o önemli mevcut alanımız kanal yapmak için uygun değil çünkü.zeminle ilgili bir sıkıntı yok etrafının açık olması sorundu onu yapıcaz kapalı alan haline getiricez. beton zeminin üstünde sacdan yapılmış havuzlar var içindede variller var dediğinize benzer bizdede .dökülme olursa yağ sacdan bahsettiğim havuza dökülme olur toprağa karışmaz yinede kanal gerekli mi ?
 
@Yasemin Aslantürk

Evet yönetmelikte yok atık toprağa karışmıyor ise sorun olmamalı bence.Amaç zaten toprağa karışmasını engellemek.Çevre izini alırken bu sorun olmaz dimi toprağa karışmasını engellemişsek sizin niye kanalınız yok gibi birşey diyemezler
 
@aydadodo

Kesinlikle demezler siz sızan veya olası dökülmeyi engelliyor ve uygun emiziler ile temizliyor sonada lisanslı firmaya gönderiyorsanız harika :harika: kanal felan ne öyle masraf yapmayın:) ayrıca çevre iznini verirken çoğu tesisi denetlemiyorlar bile. resimlerini eklediğim tesisin mesela çevre izini aldık ama hiç denetlenmedi
 
@aydadodo
Atık yağların kontrol yönetmeliğine göre;
Geçici depolama
MADDE 18- (1) Atık yağlar 20 inci maddenin (f) bendinde teknik detayları verilen geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler içinde toplanır. SAĞLANMIŞ :harika:
Farklı kategorideki atık yağlar için farklı tank/konteyner kullanılır. Sağlanmış :harika:
Atık yağ geçici depolama tankları/konteynerleri göstergeli, aşırı dolmayı önleyici tertibata sahip olmak zorundadır. Tanklar/konteynerler işaretli yere kadar doldurulur ve hiçbir zaman tam dolu bırakılmaz.Bu maddeye istinaden bidonların dış yüzeyinden bir cizgi belirleye bilir ve teknik pertonele bu cizgiye kadar doldurulmasını söyleyebilirsiniz.
Tanklar/konteynerler kolayca doldurulabilir ve boşaltılabilir olmak zorundadır. Tankların/konteynerlerin ağzı yeterli büyüklükte ve kapalı, diplerinde toplanmış katı veya çamurumsu çökeltilerin temizlenmesi için gerekli düzeneğe sahip olmak ve yağmur suyundan korunmak zorundadır.Şuana kadar gittiğim tüm tesislerde atık yağlar için resimde verilen bidonlar kullanılmaktadır ve atıklarınızı yağmur suyundan korumuşsunuz. Yan duvarlar 2 tarafı açık olduğu için rüzgar ile yağmur gelebilir bunu önlemek içinde saçlar dışarıya doğru bıraz uzatılabilir.
(2) Atık yağlar, kırmızı renkli ve üzerinde “Atık Yağ” ibaresi yer alan tank/konteynerlerde depolanır.
Farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle karıştırılmaz. Bu tankların içine su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifiriz ve motorin gibi herhangi yabancı bir madde karıştırılmaz.Sağlanmış :harika:
 
@melyun

Biz fotodaki haline ek olarak açık olan iki tarafını tel örgülerle kapatıcaz kafes gibi olacak.Onun dışında varillerin üzerine atık kodu yazan ve doldurma tarihi yazan etiket yapıştırdık.Ayrıcada variller tam ağzına kadar doldurulmasın diye sarı bir şerit cektik.O şeritin üstüne çıkılmıyacak dordurulurken.
 
Aydanur hanım size bir iki sorum olacak;
1- Varillerin ağzına kadar dolu olmaması için sarı şerit çektiniz peki bu sarı şeriti geçmediğini personel nasıl anlıyor nede olsa varillerin üzeri kapalı ve küçük bir delikten dolduruluyor.
2- Varilleri koymuş olduğunuz konteynırlardan varilleri nasıl gelen atık firmasına veriyorsunuz ordan çıkartmak zor olmuyor mu? konteynırların önünde açılan kapak mı var?
3- Arıtma çamurunuz çıkıyor mu çıkıyorsa eğer ne şekilde depoluyorsunuz?
 
benim de bir sorum olacak. bu yağların atık olmayanları yani yeni alınmış açılmamış varillerde olanları nasıl depolanmalıdır. kapalı alanda mı?
 
teşekkür ederim. MSDS dışında yönetmelikte bir kapsam bulamamıştım zaten. gözden kaçırdığım birşey olmasın diye danışmıştım.
 
Üst