• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izinleri hk. Bakanlıktan duyuru

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Çevre izinleri konusunda bakanlıktan bir duyuru yapılmış (aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz). Buna göre hastane gibi emisyonda kapsam dışı olabilecek (deşarj izninden de muaf olan) kuruluşlar için yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum.



Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Ben konu ile ilgili birşey sormak istiyorum.Bir işletmenin emisyon izni süresiz,deşarj izni süreli ise yenileme tarihi nasıl gerçekleşecek?Çünkü ilgli yönetmeliğin maddesinde der ki:

Mevcut izin ve lisansların geçerliliği
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Mevcut işletmeler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce ilgili mevzuat kapsamında ayrı ayrı almış oldukları izin veya lisanslarından, bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra geçerliliği ilk bitecek olanın süre bitiş tarihinden en az otuz gün önce bu Yönetmelik kapsamında çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusunda bulunur.
(2) Çevre izin ve lisansları süresiz olanlar ise, bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde bu Yönetmelik kapsamında çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusunda bulunur. Ancak bu işletmelerden ilk defada ücret alınmaz.

Bu hususta 1. ve 2. fıkra arasında kaldım.
 
Tahminime göre biten her izinde çevre izni başvurusunda bulunulacak. Yani Çevre izni tek ama altında emisyon deşarj gürültü gibi izinlerden oluşmakta. Bunlardan birisinin süresi bittiği anda çevre izni güncellenmeli. Süresi bitmemiş izinler sistemde bulunan mevcut izin belgelerine yüklenerek belirtilmeli. Bu işlem süresi biten her izin olduğunda tekrarlanmalı. Yani ben böyle yorumladım :)
 
Bence her iki fıkra birlikte değerlendirilmeli.

Bir işletmede hem süreli hem süresiz izinler/lisanslar varsa, süresiz olanların geçerliliğinin bitiş tarihi 2. fıkraya göre 01.04.2012 olarak değerlendirilmeli. Buna göre tüm izinler/lisanslar, bitiş tarihine göre sıralandığında, geçerliliği 01.04.2012 tarihinden önce biten izin/lisans söz konusu ise onun bitiş tarihine göre, eğer değilse 01.04.2012 tarihine göre başvuru yapılmalı diye düşünüyorum. Ondan sonrasında zaten, çevre izin veya çevre izin ve lisans şartlarında değişiklik olmaması durumunda, 5 yılda bir yenilenmeli.

Ancak ikinci fıkrada geçen ücret konusunda emin değilim, hem süreli hem süresiz olanlar varsa ücret talep edilir diye tahmin ediyorum.
 
Deşarj izin tarihi, Nisan 2012'den (2 yıl olarak belirtilen süresiz izinlerin yenilenme tarihi) önce bitiyorsa bu tarih baz alınacak. Eğer deşarj izni Nisan 2012 den sonra bitiyor ise yenileme tarihi olarak süresiz izin yenileme tarihi (Nisan 2012) baz alınacak.
 
Burdan şu sonuç çıkıyor deşarj izni 2014 yılında biten bir izin süresi olsa da 2012de yenilemem gerekiyor.
 
Tuğba Hanım,

Emisyon izni süresiz, deşarj izni süreli işletmeler için yönetmeliğe göre ilk süresi biten baz alınacak.
Deşarj izniniz 2013 yılında bitiyor olsun farketmez. Emisyon izninden muaf olan işletmelerin Nisan 2012'de muafiyeti doluyor.
Emisyon İzni olanların dolduğu gibi..
Yani 2012 Ocak ayından sonra hem emisyon hem de deşarj konularından Çevre İzni için GFB sürecinizi başlatmanız gerekiyor.
Çevre İl Md. tekrar değerlendiriyor emisyonu.

GFB sürecinin bitiminden sonra Çevre İzniniz yine Deşarj üzerine olacaktır eğer emisyondan girmediğiniz tekrar netleşirse.
Ancak yine de emisyon için de hazırlıklar yapmanız gerekiyor GFB sürecinde.
 
Özge hanım bizim bütün izinlerimiz mevcut deşarj iznimiz 2013'te bitiyor. emisyon iznimiz 2012'te bitiyor...çevre iznine başvurmamız gerekiyormu bilgilendirirseniz sevinirim.
 
@onurlucevre

Emisyon izniniz bittiş tarihi ile çevre iznine başvurmanız gerekiyor. Fakat izninizin bitmesine 2-3 ay kala başvurmanızı öneririm, eksik evrak vs. olması dolayısıyla geri gönderilebiliyorlar, tamamlamak için vaktiniz olur.
 
@ozge.yildirim

Bildiğim kadarı ile muafiyetler için bir geçerlililk süresi belirtilmiyor.Konuyla ilgili yalnız Geçici 3 maddede
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce 3/7/2009 tarihli ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri kapsamında emisyon iznine ilişkin muafiyetler; bu Yönetmelik kapsamında yapılacak çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurularında muafiyet ile ilgili belgelerin sunulması kaydıyla geçerlidir.”
ifadesi yer alıyor.

Buradan benim anladığım işletme başka bir konuda çevre izin başvurusunda bulunduğu zaman emisyon muafiyet belgelerini sisteme yükleyecek.(Tıpkı emisyon konulu çevre izin başvurusunda bulunduğunda atıksu bağlantı belgesi,ÇED görüşü vb. belgeleri yüklediği gibi)

Emisyon muafiyet süresi 2012 de doluyor demişsiniz.Uygulama nasıl yapılyor bilgi verir misiniz?
Buna göre emisyon izninden muafiyet belgesi olan bir işletme nisan 2012 de emisyon ile ilgili çevre izin başvurusunda bulunup,muafiyet belgesini mi yenileyecek?Faaliyetin konusu,kapasitesi vb. bir değişiklik yoksa,muafiyet durumu zaten devam edecekse muafiyet belgesinin yenilenmesi gereksiz değil mi?(Tabi bakanlık öyle istiyorsa yapacak bir şey yok)
 
Cevap: Çevre izinleri hk. Bakanlıktan duyuru

merhaba arkadaşlar... şu an gfb ye başvurma aşamasındayım... emisyondan muafiyet başvurusunda bulunduk ve bi kaç eksiğimiz gözlendi nozzle sistemi kurmamız soylendi.. bunlar tedarik ettikten sonra gfb ye başvuru yapıcaz .. gfb alındıktan sonra nisan 2012 de emisyon iznimiz iptalmi olucak iptal olursa gfb ye tekrarmı başvurmamız gerekicek . bu konuda beni aydınlatmanızı istiyorum lütfen?
 
GFB, çevre izni alınmasının ilk adımı gibi düşünülebilir. GFB alındıktan sonra 1 yıl süreyle geçerlidir. Bu süre içerisinde Çevre izni alınmalıdır.

GFB alındıktan sonra 6 ay içerisinde, ilgi çevre izinleri için gerekli belgeler tamamlanarak çevre izni başvurusu tamamlanması gerekmektedir. Amacı GFB geçerliliği bitmeden iznin alınabilmesini, herhangi bir gecikme yaşanmasını engellemektir.


Bunun sebebi ise başvuruyu takiben sırasıyla, 80 gün bakanlığın/il müdürlüğünün incelemesi için süre, 80 gün eğer bakanlıkça/il müdürlüğününce eksikler tespit edilmişse tamamlaması için işletmeye verilen süre, 20 gün bakanlığın/il müdürlüğünün tekrar incelemesi için süre olmak üzere toplam 6 aylık bir süreç olmasıdır.
 
@Tuğba CABİ

aynı durum 1 işletmem için bende de mevcut.
04.08.2014 tarihine kadar geçerli deşarj izin belgem var. Fakat Nisan 2012 ye kadar yenilmem gerekmekte.
 
eskiden emisyon izinleri süresiz izindi. Yani bir kez alınıyordu ve bir daha alınmıyordu. Fakat ilgili yönetmeliğin yürülüğe girdiği tarih (01 Nisan 2010) itibariyle 2 yıl geçerliliği oldu ve bu iki yıl sonuna (01 Nisan 2012) kadar emisyon izinlerini yenilemeleri gerekmektedir.
yada aldıkları başka izinler varsa, süresi ilk bitecek olanın bitiş tarihi esas alınarak ; İşletmenin tabi olduğu tüm çevre izin/lisans konuları için Çevre izin/lisans başvurusunda bulunulur.
yani nisan 2012 den önce bir izin/lisans alınıcaksa emisyon izni de onunla birlikte yenilenecek yada izin/lisansları nisan 2012 den sonra biticek olanlar varsa o tarih değilde bu 01 Nisan 2012 tarihinde emisyon izniyle birlikte hepsini birlikte yenileyecekler. ve artık 5 yıl geçerlilikleri olucak. yani birdaha tüm izin/lisansları tesiste herhangi bir değişiklik olmadığı sürece 01 Nisan 2017 ye kadar geçerli olucak.
 
Benim bildiğim kadarıyla ayrı bir emisyon izni alınmıyor. Bütün izin ve lisanslar tek başlık altında toplanmadı mı? Çevre İzni alınınca zaten 5 yıl geçerli, bu arada 3 yılda bir de emisyon raporunu yenilemeniz gerekiyor SKHKKY'ne göre.
 
@Kutay Ertul

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Geçici MAdde 1 'de de belirtildiği üzere; 2009 yılı yani Çevre İzni 'nden önce ayrı ayrı alınan Emisyon İzni, Gürültü İzni, Deşarj İzni, Derin Deşarj İzni vb. izin belgelerine sahip olan işletmelerin 1 Nisan 2012 (yönetmelik yayım tarihi 1 Nisan 2010) yani yönetmelik yayım tarihinden sonra 2 yıl içerisinde Çevre İzni 'ni almış olmalıdır yada başvurusunu yapmış olmalıdır.

buna göre eskiden beri yukarıda belirtilen izin belgelerinden birisine sahip olan işletmelerin 1 nisan 2012 tarihine kadar Çevre İzni almak için başvuru yapmış olması gerekmektedir. madde bu anlamı taşımaktadır arkadaşlar.

yinede madde anlaşılamıyorsa Bakanlık'tan Yalıçın Bey 'e danışalım arkadaşlar...
 
Soru işareti oluşturan nokta şu:
Bazı işletmeler var, önceden yönetmeliğe dahil değilken bu yönetmeliğe dahil edildiler. Atıyorum 2 sene önce Emisyondan muaftı, şimdi tabii.
İzin başvurusunda bulunması gerekiyor, orası muhakkak. Ama 1 Nisan 2012 ye kadar ibaresi benim anladığım kadarıyla tanınmış bir süreç. Bundan sonrası için sorumlusun demek. O tarihten sonra başvuru yapamazsın denildiğini sanmıyorum. Umarım değildir :) Çünkü bu şekilde olan tesisler var. Her başvuru 1 Nisan'a kadar yetişmez gibi.
 
@ECK

Tabi ki öyle birşey yok, örneğin ben hala (6 aydır) il çevrenin uygunluk yazıma cevap vermesini bekliyorum. 15 gün önce bizim dosyanın bulunduğu kişiyle görüştüm, yoğunluktan gelemediklerini söyledi. GFB için gerekli evrakları toplamaya başladığımız için (uygunluk yazısı başvuru dilekçemiz buna kanıt) problem olmayacağını belirtti.
 
Bu Nisan olayı yalan olur gibi geliyor bana bir sürü tesis daha uygunluk yazısı bile alamadı. Özellikle İstanbul'da birçok yer sıra bekliyor. Yeni emisyon raporumuz hazır hala GFB'yi bekliyoruz mesela. Uzatırlar herhalde.
 
Üst