• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre İzni Denetimlerinde Havalandırma-davlumbaz sorunu

Yağmur Cengiz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Temmuz 2009
Merhaba Arkadaşlar,
Çevre İzin denetimlerinde plastik işleme makinelerinin üzerine davlumbaz istenmeye başlandı, ancak bu makineler kapalı sistemler ve bu makinelerden bir işletmede onlarca bulunabiliyor. SKHKKY'ni inceledim her bir makinenin üzerine davlumbaz koyulmasıyla ilgili bir ifade yok.
Tüm sektörler için ise Yetkili merci uygun gördüğü ek düzenlemeleri getirir diyor ancak bu ek düzenlemeler neye göre belirlenecek, bir standardı var mıdır ben bulamadım. Birde ilgili AB direktiflerini inceleyeceğim ancak öncesinde bu ek düzenlemelerin hangi mevzuat vs kapsamında belirlendiği ilgili bilgisi olan ya da uygulamada buna benzer bir konuyla karşılaşan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.
 
@ycengiz

plastik işleme makinelerinin bulunduğu alanda davlumbazları genelde; sıcak plastiğin soğuk suya daldırıldığı yada aşırı ısınarak buhar çıkışının yaşandığı alanlara baca istenmektedir. bunun dışında kapalı devre çalıştığına ve kapalı devre içerisinde oluşan buharların bir şekilde atmosfere salınmadan su tutma vb. filtreleme denilen metodlar ile kapalı devre içerisinde kaldığını ispatlarsanız davlumbaz yapılmasına gerek kalmaz.

ayrıca, madde gereği il çevre sizden isterse yaptırabilir; bu konuda hangi direktife giderseniz gidin direk baca yapılacak maddesini göremezsiniz. zaten bulacağınız notlar, makaleler, direktifler vb. yazılarda hep öneriler ile karışılaşırsınız.
 
Bir şey daha sormak istiyorum, davlumbaz yerine uygun bir ortam havalandırma sistemiyle bu sorun çözülemez mi, bunun ölçüm parametresini nasıl belirliyor İl Çevre?

Ayrıca plastik işleme yapan işletmeleri her gelen denetçi farklı değerlendiriyor. Kimine kapsam dışı diyorlar, bir başka denetçi aynı özellikteki başka bir işletmeye ek-2 4.19: kimyasalların ve ara ürünlerin işlenmesi Ek-1 ve Ek-2 ye girmeyen faaliyetler başlığından izin alacaksın bunun içinde davlumbaz yapacaksın diyor. Durum böyle olunca da plastik sektörünün kafası iyice karışmış durumda.
 
@ycengiz

sanmıyorum. makine kaynaklı davlumbaz istenir. nihayetinde mantıklısı budur. ama sizin makineniz %100 kapalı devre ise davlumbazda istenmez. eğer bir şekilde hava alacağı bir alan varsa davlumbaz ister.

@ycengiz

açıkças faaliyetine göre değişir. ama sizin hammadenize göre değerlendirme yapılır. eğer ki sizin hammaddeniz kimyasal malzeme ise madde bilgisi doğrudur. buna tesiste kullanılan hammaddenin içeriğini belirleyerek karar veriniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Madde gereği il çevre isterse yaptırabilir demişsiniz, hangi yönetmeliğin hangi maddesinde belirtiyor? Ben bir tek şununla karşılaştım:

SKHKKY
MADDE 15 – (1) Ek düzenlemelerin uygulanmasında;
a) Bu Yönetmeliğin esaslarını yerine getirmek amacı ile (Değişik ibare:RG-30/3/2010-27537) (1) uygunluk kararıvermeye yetkili merci (Değişik ibare:RG-30/3/2010-27537) uygunluk kararı verildikten sonra gerektiğinde ek düzenlemeler isteyebilir. Bu ek düzenlemede Ek-9 daki esaslar dikkate alınır.

Ek-9
EK DÜZENLEMELER

1) Aşağıdaki durumlarda, emisyonların çevreye olan zararlı etkilerinin önlenebilmesi için;
- Bir inceleme alanında hava kalitesi değerleri, sınır değerleri aşmışsa,
- Kanser yapıcı emisyonlar Ek-1’in (i) bendine göre sınırlandırılamıyorsa,
- Çevreye olan zararlı etkiler ek düzenlemeler getirilmeden önlenemiyorsa,
ek düzenlemeler getirilir.
2) Aşağıdaki durumlar için de hava kirliliğine karşı;
a) Ek-1’in (b), (g) ve (h) bentlerinde verilen emisyon sınır değerlerinin iki katına ulaşılmışsa,
b) Ek-5’de verilen sınır değerlerin 1,5 katına ulaşılmışsa veya atık gaz hacimsel debisi 100.000 m3/h’e kadar olan tesislerde sınır değerlerin iki katına ulaşılması durumunda,
c) Ek-1 veya Ek-5’de verilen islilik dereceleri aşılmış ise,
d) Tesislerin gerçek baca yükseklikleri Ek-4’de öngörülen değerlerin %65’ inin altında ise,
Madde 16’ya göre getirilecek ek düzenlemelerle emisyonların azaltılması, Ek-4’e göre atık gazların bacalardan yayılması şartlarının iyileştirilmesi tedbirlerinden daha öncelikle uygulanması için,
ek düzenlemeler getirilir.

Ancak yine ek düzenlemelerin tespiti biraz keyfi olmuyor mu, yoksa benim gözden kaçırdığım bir şeyler mi var?
 
@ycengiz

Sizin söylemiş olduğunuz maddeden kapsama dahil olan çalıştığımız firmalarımız var ve il çevrenin yönlendirmesi üzerine davlumbaz sistemi yapılmıştır. Siz emisyon uygunluk dilekçenizi yazın, denetim esnasında ekipmanları gördükleri takdirde, davlumbaz sistemi yaptırmanız/yaptırmamanız gerektiğiniz size ifade ederler.
 
ayırıştırma bandının uzerıne davlunbaz yaptrdm ben, uygunluk muracatı sırasnda ıstendi. ögrendiğim kadryla ıstanbulda yapılan ıkıncı davlunbaz bızımkı bız den once de bı fırmaya yaptrmıslar.
 
İşte benim anlamadığım buna neye göre karar veriyorlar? Plastik işleme makinelerini geçtim siz ayırma bandından bahsediyorsunuz, denetçi geliyor ve örneğin aklıma gelen ortam havasını ölçmeden vs davlumbaz istiyor. Hatta davlumbaz olan tesislere davlumbazın uzaklığı uygun değil diye karar verdikleri bile olmuş. Havalandırma sisteminin çekiş gücü belki o uzaklığı sağlıyor onunla ilgili bir bilgisi yok aradaki mesafeye bakıyor ve kararını veriyor. Herkes bizden şunu istedi bunu istedi diye örnek verebilir eminim, ama neye göre istediklerinde tıkanıp kalıyoruz anladığım kadarıyla. Dayandırılan teknik bir parametre varsa da ben bilmiyorum
 
yağmur bu tesis zaten muaf değilmi neden böle bir şey istiyorsunuz dediğimde, yeni yapılanma var yeni yönetmelik çıkıcak, oyüzden yeni lisans alacak olan tesislerden bunu istiyoruz. şimdiden düzenli olsun diye dediler. çok geçerli bir açıklama değildi ama bu olmadan yazıyı alamadığım için süreç uzamasın diye yaptırdık. ayrıca neye göre nasıl yaptırcam bacayı dedim. tesisin ortasınada olabilir bandın üstüne de olabilir nerden daha çok toz çıkıyorsa dediler :) kırma, parçalama yapan makasların üstüne genelde istiyoruz sizde bandın üstüne yapabilirsiniz dediler. aynen konuşmamız bu şekildeydi.
 
@Birgül Bakanoğlu

davlumbaz ve baca yı ne zaman yaptırdılar bilmiyorum fakat benim tahminim sizin tesisinize SKHKY ne göre değil Resmi Gazete Tarihi: 04.09.2010 - Resmi Gazete Sayısı: 27692 KOKUYA SEBEP OLAN EMİSYONLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ne göre davlumbaz ve baca istemişlerdir diye düşünüyorum.bu yönetmelik 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girdi.bahsettikleri yenilikte bu olabilir diye düşünüyorum.
 
Ben onu da düşündüm ancak madde şu şekilde

Kokuya neden olan emisyonların Kontrolü Yönetmeliği

Kokulu atık gazların atmosfere atılması
MADDE 13 – (1) Kokulu atık gazlar toplanarak serbest hava akımı tarafından engellenmeden taşınabilecek şekilde baca vasıtası ile atmosfere verilir.

Toplama ayırma tesisinin ayırma bandında kokulu atık gaz çıkmaz diye biliyorum.
 
@ycengiz

toplama ayırma tesisinde illaki koku mevcuttur.bunu en iyi bantta duyarsınız.cünkü atıklar dahğınık bir şekildedir ve atıklara yakınsınızdır.yönetmelikte bu kokunun kontrollü bir şekilde dısarıya verilmesini ve ölçülebilir olmasını öngörüyor.sizin paylaştığınız maddede yazdığı gibi toplanıp baca vasıtası ile verilmesi olayı.
 
bunda hem fikiriz tabi ki hem çalışılan ortam iyi havalandırılmalı hem de baca vasıtasıyla emisyonu ölçülebilmeli, ancak neden özellikle bandın üzerinde davlumbaz istiyor, uygun bir ortam havalandırmasıyla da bu problem çözülür hangi teknik veriler gelen denetçiye davlumbaz ile sorunun çözüleceğini söylüyor, sonuçta bir de ekonomik boyutu var uygun menfez açıklıkları ve uygun çekiş gücüne sahip ortam havalandırması yerine davlumbaz daha büyük bir maliyet.
 
Üst