• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izni görüş-muafiyet işlemleri

rabia kç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Kasım 2016
Şehir
İstanbul
Firma
gıda san.
Arkadaşlar merhaba
Çevre izni için görüş isteyeceğim, ciklet ve ceşitli yumuşak şeker üretimi yapan bir gıda firmasında çalışıyorum . çily ek 2'de 7.7.5. madedesi kapsmında değerlendirileceğimizi düşünüyorum bu maddeye istinaden aynı zamanda gürültü ve emisyon için muafiyet başvurusunda bulunabilirmiyim?
 
Rabia Hanım merhaba, siz sistem üzerinden il müdürlüğü uygunluk yazısına başvuru yapıyorsunuz. Hava emisyon ve gürültüden muaf ise muaf seçeneğini işaretliyorsunuz. Sonrasında il çevre müdürlüğü denetime geliyorlar. Fabrikanın en yakın yerleşim birimine 500 metre mesafeden az konut yoksa ve emisyon salınımı yoksa muaf dışıdır. Yine il çevreden gelen ekip bunu değerlendirecektir.
 
Aslında ben dosya hazırlamıştım görüş için ve yarın il müdürlüğüne gitmeyi planlıyordum, gitmeme gerek yok mu ? En azından işlemi hızlandırmam da bir faydası olur mu? Görüş istemeden uygunlukmu istemeliyim ? Tüm bunlar kaç gün sürer sizce?
 
Il müdürlüğü uygunluk yazısını eçbs üzerinden talep edeceksiniz. Zaten il müdürlüğü uygunluk yazısında ek kapsama girdiğinizi, fiziksel şartların sağlandığını, atıksu ve gürültü konulu izinlerden muaf olup olmadığı belirtilir. Siz yarın il çevre ile irtibata geçersiniz ve onlar sizi yönlendirir. Bütün işlemleri sistem üzerinden yapıyorsunuz.
 
Yönetmeliğin Ek-2 7.7.5 maddesinden emin misiniz dediğiniz madde 7.7.5 Kanatlı yetiştirme tesisleri. [bir üretim periyodunda 60 000 adet ve üzeri tavuk (civciv, damızlık, piliç vb) veya eşdeğer diğer kanatlılar] (1 adet hindi = 7 adet tavuk eşdeğeri esas alınmalıdır.) pek sizi karşılamıyor sanki. Eğer bu madde ise zaten madde gereği emisyon ve gürültüden muafsınız. Hızlandırmak için gürültü muafiyet yazılarını önden alabilirsiniz.
 
ek2-7.gıda endüstrisi,tarım ve hayvancılık - 7.5 kapasitesi 5ton/gün ve üzeri şekerleme üretim tesisleri değil mi? yanlış ifade ettim sanırım.
 
7.5 doğru siz 7.7.5 yazınca o farklı çünkü o yüzden dedim. Ayrıca Olgaç Bey'in dediği şekilde de ilerleyebilirsiniz ancak sistem üzerinden o şekilde başvurduğunuzda yüklenen evraklarda muafiyet yazıları isteyecektir. Bilginiz olsun
 
Muaf ise sistemden Muafiyet başvurusu (madde 17/1-2) diye başvuru yapılıyor diye biliyorum ve muaf olan tesisime ordan muafiyet aldım. Ayrıca uygunluk yazısına gerek olmuyor
 
Merhaba @rabiakoc ;

Uygunluk Yazısı Çevre İzni aşamasında istenilen bir yazı. Tesisin Çevre İzni almasında bir uygunsuzluk var ise İl Müdürlüğünden gelen Mühendis düzeltilmesi yönünde öneride bulunur, herhangi bir uygunsuzluk yok ise Uygunluk Yazısı düzenlenir. Ardından bu Uygunluk yazısı ile GFB Başvurusu yapılır. Yani Uygunluk yazısı Muafiyet yazısı yerine geçmez.

Muafiyetyazısı için ise: Entegre Çevre Bilgi Sistemi>Şahıs Uygulamaları>Çevre İzin ve Lisans Uygulaması (e-izin)

Muafiyet Başvurusu (Madde 17/1-2) veya (Madde 11/3) butonundan başvuru yapılabilir.

Madde 17/1: Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde alıcı ortama herhangi bir hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmeler yetkili mercie müracaat etmek zorundadır. Çevre izin muafiyetine ilişkin değerlendirme yetkili merci tarafından yapılır.

Madde 11/3: İşletmede insan sağlığı ve çevresel etkiler açısından iyileştirme yönünde değişiklik yapılması durumunda veya ikinci fıkra kapsamı dışında kalan durumlarda yapılan değişikliğe ilişkin bilgi, belge ve raporlarla birlikte başvurulur. Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma sürecinin yeniden başlatılıp başlatılmayacağı, izni veren yetkili merci tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Anladığım kadarıyla tesisiniz daha önce bir Çevre İzni almamış ( daha önce karşılaştığım durum: tesisin Çevre İzni var ancak kapasite azaltılmış kısacası Madde 11/2 deki durumların değişmesi diyebiliriz ve bu durumda Çevre İzni Muafiyeti istenebilir ve Madde 11/3 ten başvuru yapması gerekiyor)

Ancak sizin ilk başvuru olacağı için Madde 17/1 den Muafiyet Başvurusu yapmanız gerekmektedir.
İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Günaydın @Mehmet Emin Ergül size ve tüm arkadaşlara mutlu bir gün diliyorum,
Öncelikle açıklamanız için teşekkür ederim, bende bu şekilde düşünüyorum fakat birşeyler oturmuyor yerine. Tesisin ek1'e yada ek2'ye girdiğini, girdiği maddeye göre yapılacakları il müdürlüğnden istenilen görüş yazısı belirlemiyor mu ? EK2deki maddeye girdiğini ben düşünüyorum belki girmiyordur bile oyüzden netlik yokken muafiyet mi istemeliyim yine de?
 
Günaydın @rabiakoc iyi günler iyi çalışmalar diliyorum. Ek kapsamınızı bilmiyorsanız Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden dilekçe ile ek kapsam belirlemenizi isteyebilirsiniz. Eklere Kapasite Raporu, İş Akım Şeması ve Proje Özeti ve diğer şirket evraklarını eklemeniz gerekir.
 
öncelikle izin lisans eklerine bakın kendi kapasitenize göre hangisine girdiğinizden emin değilseniz müdürlüğe gidip sözlü olarak da teyit edebilirsiniz, yazılı olursa daha güzel olur tabiki
 
Merhabalar,
bir muaf olan tesisim yüzey taşlama makinesi eklemek istiyor.
Yönetmelikte geçen
Ek-2 3.17 Püskürtmeli maddelerle demir-çelik yapı konstrüksiyonları, çelik konstrüksiyonlar ve sac parçaları yüzeylerinin muamele edildiği ve taşlama veya zımparalama tesisleri (Kapalı devre çalışan püskürtme maddesinin devrede kaldığı tesisler hariçtir).

maddesinde kastedilen püskürtme maddesinden kasıt nedir acaba?
yardımcı olabilirseniz şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Püskürtmeli maddelerle muamele işleminde bahsi geçen püskürme maddesi ince kum veya metal tozu oluyor. Yüzey temizleme işlemlerinde basınçlı hava ile ince kum veya metal tozları yüzeye püskürtülerek yüzeyin temizleme işlemi yapılıyor.

Kapalı devre çalışan yüzey temizleme aletlerinde durum tamamen kapalı sistemde çalıştığı için dışarı herhangi bir atık kum veya metal tozu çıkmamakta olup makine sürekli devir daim yapmaktadır. Açık sistem çalışan ortamlarda ise püskürtülen kum veya metal tozu etrafa yayılabilmekte olup kontrolsüz hava emisyon kaynağı oluşturmaktadır.
 
Merhabalar, süt işleme tesisleri EK-2 de yer alamakta olup çevresel gürültü ve hava edisyonundan muaftır. Bu işletmelerin atıksu deşarj izni almasina gerek varmı? Bağlantı kalite kontrol ruhsatı alıp ondanda mı muafiyet alcaz? Birde böyle tesislerden çikan atiksular direkt olarak kanalizasyona verilebilir mi?
 
Tesisinizde endüstriyel atıksu oluşuyor ise ilgili belediyenin su ve kanalizasyon idaresinden Gsmr görüşü almalısınız. Tesisin atıksu karakteristiği idarenin standartlarını sağlıyorsa muafiyet verir. Sağlamıyorsa yani atıksu parametre değerleri yüksek ise önce arıtıp sonra kanala deşarj etmenize izin verir.
 
Üst