• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izninden muaf olan tesisler

Muttalip Gök

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2009
Bildiğiniz üzere 13 Nisan 2012 tarihinde Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre ;

  • Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.
  • Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5’in “T) ONDOKUZUNCU GRUP TESİSLER” bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu kapsamda olan danışman olduğumuz firmaya Çevre İzninden Muaf yazısı aldık. Biz bu firmaya danışmanlık hizmeti vermeye devam edicek miyiz ? Eğer devam edicek ise neden devam edicez.Etmicek isek neden devam etmicez ...

Danışman olduğumuz firma organik gübre üretimi yapmaktadır.

Yardımcı olursanız sevinirim..
 
@Muttalip Gök

aslında bu duyuruyu Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği'ne göre verilen Emisyon Konulu Çevre İzni açısından değerlendirmek lazım. ama biliyoruz ki bir tesis diğer izin konularından muaf olmayabilir. Gürültü, deşarj konularında da incelenmesi gerekir.

bunun dışında oluşan atık miktarlarının takip edilerek çıkışının yapılması ve beyan verilmesi gereklidir. bu konuda ve kapasite artışı, çed durumunun takibi konularında hizmet verilebilir.
 
Emisyon konulu çevre izninden Muaf yazısı aldık .

Diğer söylediğiniz konular hususunda danışmanlık hizmeti verilebilir.Sonuçta bu tesis organik gübre üretimi yaptığı için ambalaj atığı filan oluşuyor.Bunların bakanlığa bildirim hususunda devam edebiliriz galiba ...
 
@Muttalip Gök

diğer konularda da gerekli izinleri aldınız mı? (gürültü-desarj)
evet beyanlar ve oluşan atıkların düzenli çıkışının yapılması takibi olabilir.
 
@Muttalip Gök

Arkadaşlar Çevre Danışman Firmaların Görevlerinden sadece biri Çevre İzni almaktır. eğer firma muafsa diğer konularda danışmanlık devam eder. Herkez neden sadece danışmanlığı çevre izni almak yönünde algılıyor!!! Diğer faliyetlerimiz devam eder.
 
Firmaların yaklaşımı böyle İsmet Bey,

Yaşadığımız şeyler bunlar.Şimdi ismini açıklayamadığım büyük bir kurumsal firmanın yüzümüze söylediği şey Çevre İznini aldığınızda sözleşmemizi feshedicez diyor firma..Kurumsal firmalarda fazla olan bir şey bu durum.
 
@Muttalip Gök

evet. bu konuda bu şekilde bir yaklaşım var. Ancak, yönetmelik maddeleri açık; izne tabi ise ya danışmanlık alınacak yada çevre görevlisi barındırılacak yada çevre yönetim birimi oluşturulacak... fesih etsin bence.. nası olsa izni alınca bir denetim geçirecek ve geçirdiğinde yardım isteyecektir....ozaman daha güzel oluyor yüzyüze gelmek... :)
 
Danışmanlık yapılabilir demişsiniz ama almanıza gerek yoktur denen firma neden hizmet alsın bana daha doğrusu bu konuya muhatap tesise il müdürlüğünden gelen hizmet alımınıza gerek yoktur yazan genel dağıtım yazısı gönderilmiş durumda isterseniz yazı içerğini olduğu gibi aktarabilirm.
 
@bavyera

yukarıda çevre iznini aldıktan sonra sizinle çalışmayacağız diyen tesise karşılık bu yorumu yaptık. evet çevre izni kapsam dışında olan bir tesisin danışmanlık almasına resmi olarak gerek yoktur. gerçi burda tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan durumu vardır. söyleki;
şimdi çevre izni kapsamı dışında ancak sonra bir emisyon kaynağı yaptığında yada bulunduğu bölgeye gürültü haritası hazırlanması zorunluluğu geldiğinde yada desaj ile ilgili bir izin alınması durumu oluştuğunda yada çed kapsamında ddeğerlendirilecek bir işlem yaptığında ozaman ne olacak? 1 emisyon kaynağı için yada 1 ölçüm için yada 1 ced işlemi için bu bilgileri nasıl temin edecek?
cevap için önerim: ya bu yönetmeliklere hakim olup sistemi sürekli takip edecek yada size danışacak.. di mi? belki abartı ama ben danışmanlık almaya mecburdur demiyorum denilemezde zaten, sadece dikkatinizi edilmesi gereken bir durum bavyera.
 
sizin yazınıza cevap olarak yazmış değilim zaten ilk yazıda söylenen yazıyı kastettim ve il çevreden böyle bir yazı aldığımı söylüyorum. Çeşitli yazılardada bu karmaşa var mesela bu ÇED Genel Müdürlüğünün danışman firmalar ve çevre görevlileri için açmış olduğu sayfanın sıkça sorulan sorular kısmındada izne tabi olmasada danışmanlık hizzmeti almalıdır diyor ama il çevre bu fikirde değil ;) .
 
Bavyera bey,

Acaba İl Çevreden aldığınız yazı içeriğini yükleyebilir misiniz ?

Bizim danışman olduğumuz firma organik gübre üretiyor ve paketleyip satıyor.Bunlar piyasaya ambalaj sürmüş oluyorlar piyasaya.Sonuçta bunların buna benzer bildirimleri var .Bundan dolayı danışmanlık hizmeti almalıdır bence :)
 
@bavyera
oda bu işin ayrı bir güzelliği.. geçenlerde panele katıldık. il çevrenin yaptığı uygulamaya bakanlık hayır diyor ne olacak şimdi dediğimizde; son söz bakanlığın cevabını aldık.. :)
 
merhaba arkadaşlar çok muallakta kaldığım bir konu var, eğer bir firma Çevre izninden muaf ise direk çalışmasına devam edebilir mi yoksa çevre izninden muaftır yazısı almak zorunda mıdır? Çokk teşekkürler..
 
Yasemın hanım cok teşekkür ederım cevabınız ıcın. cevabınızdan da anlaşılacağı uzere bunun ıcın herhangı bır yasal zorunluluk bulunmuyor herhalde keza benım araştırmalarım da aynı sekılde ıdı. cevre muaf yazısı almak ıcın de sanırım bır kac belge talep edılıyor onları tamamlamaktansa hıc başvurmamak ısveren ıcın daha avantajlı sayılıyori bır zorunluluk bulmak gerekiyor.ŞS
 
Arkadaşlar bir firmada tam zamanlı çevre mühendisi olarak çalışmaya başladım firmanın çevre izni kapsamdışı yazısı var firmayı ben kendi üzerime nasıl alırım yanı kendımı çevre muhendisi olarak nasıl atarım yeni mezunum yardım ederseniz sevinirim.
 
merhaba, arkadaşlar benim 2500 metrekare kapalı alana sahip böbrek hastaları için hemodiyaliz solüsyonlar üreten bir firmam ve artı ayrıca polietilen bidon üretimi yapan ayrı bir yeri var iki tarafta da baca gazı yok sadece idari binada ısıtma amaçlı bir baca var .Firmanın emisyon ve ortam ölçümünden muaf mı yoksa değil mi nasıl anlıyacağım.Daha doğrusu neyapmam gerektiğini tam bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
@shalic

Muafyet yazısı için il müdürlüklerinin istediği evraklar genelde; emisyon konusunu değerlendirmek için kapasite raporu, atıksu konusunu değerlendirmek içinde evsel ve endüstriyel atıksuların bağlantısı ile ilgili belediye görüşleridir. Bilgilerinize....

@mühendizzz

1. adım;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
başlangıç................> tesisi kaydedin
2. adım;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın............>tesisi işlemleri...........>tesis bilgileri kayıt dan ilerleyin
İyi çalışmalar

@Hamdiye Güzel

tesisiniz hakkında burda kesin konuşmak yanlış olur ki il müdürlüklerin den il müd. bu durum değişir, çevre izni muafiyeti aldınız mı, eğer almadıysanız il müdürlüğünden görüş isteyin emisyon konusuna tabi olursanız zaten ölçüm yaptırmanız gerekecektir.
 
@mühendizzz

Muaf olan tesisi neden sistem üzerinden üstünüze alıyorsunuz? Sistemin amacı çevre izni almak, eğer tesisiniz muaf ise sisteme kaydedip sistemi daha da yavaşlatmamalısınız bence. Tabi İl Çevre Müdürlüğü talep ediyor ise o ayrı konu...

@Aykut Bavyera

Tesis çevre izninden muaf ise Çevre danışmanlığı hizmeti almasına gerek yoktur evet ancak firmanın sürekli değişen mevzuatlar ve yıllık beyan edilmesi zorunlu olan beyanlar için danışmanlık hizmeti alması gerekebilir. Sebebine gelince misal ambalaj piyasaya süren formuna tesiste oluşan ve lisanslı tesise gönderdikleri ambalajları yazan firmalar gördüm ben. Bir hususta İl Çevre Müdürlükleri bu konunun uzmanları ile çalışmayı daha çok istiyorlar, muhattap arıyorlar karşılarında. Ancak yasal zorunluluk yok, olsa bütün firmalar almak zorunda kalırdı buda İş güvenliği işine dönerdi...
 
@Arif Öztürk

Arif Bey burda defalarca açıklamasınıda yaptım ama bir kere daha yapmak istiyorum;
Çevre Denetim yönetmeliğine tabi olan tüm tesisler, ya çevre danışmanlık hizmeti satın alacak yada çevre görevlisi çalıştırmak zorundadır.

Denetime tabi tesisler veya faaliyetler
MADDE 5– (Değişik:RG-16/8/2011-28027)
(1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
Denetime tabi tesislerin veya faaliyetlerin yükümlülükleri
MADDE 6– (1) Denetime tabi tesis veya faaliyetler;
a) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
b) İlgili mevzuat kapsamında gerekli ölçüm ve analizleri, Bakanlığa ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel veya kamu kurum ve kuruluşların laboratuvarlarınayaptırmakla,
c) Denetim sırasında çevre denetim görevlisinin tesis veya faaliyetlerin alanlarına girmesini, güvenliğini ve denetim için gerekli görülen personel ve her türlü ekipmanı sağlamakla,
ç) Çevre denetim görevlisinin gerekli gördüğü hallerde ve/veya itiraz durumunda ölçüm ve analizlerin giderlerini karşılamakla,
d) Denetim sırasında çevre mevzuatı kapsamında istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen sürede ve eksiksiz olarak sağlamakla,
e) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
f) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlığı hizmet satın alımı sözleşmesi yapılması durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
g) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet satın alım sözleşmelerinin iptal edilmesi durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
ğ) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet alım sözleşmelerinin iptal edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde diğer bir yetkilendirilmiş firma ile yeni bir anlaşma yapmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre görevlisi istihdam etmekle,
yükümlüdür.
Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkik

MADDE 7– (1) Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkikin gerçekleştirilmesi çevre yönetim birimi veya çevre görevlisi tarafından yapılır. Çevre yönetim birimi kurmayan ya da çevre görevlisi istihdam etmeyen tesis veya faaliyetler bu amaçla Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalardan hizmet satın alır.

bilgilerinize....


ÇEVRE GÖREVLİSİVE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Çevre Kanun
Ek Madde 2 – (Ek: 26/4/2006 – 5491/23 md.)
Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmek veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan bu amaçla hizmet satın almakla yükümlüdürler. Bu konuyla ilgili usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.


yani çevre görevlisi illa çevre izni olan tesislerde çalıştırmak zorunda diye bir şey yok mesleğimizin alanını kısıtlamayın.

umarım anlaşılmıştır @Arif Öztürk ;)
 
Üst