• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre izninden muaf olan tesisler

Muttalip Gök

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2009
Bildiğiniz üzere 13 Nisan 2012 tarihinde Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre ;

  • Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.
  • Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5’in “T) ONDOKUZUNCU GRUP TESİSLER” bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu kapsamda olan danışman olduğumuz firmaya Çevre İzninden Muaf yazısı aldık. Biz bu firmaya danışmanlık hizmeti vermeye devam edicek miyiz ? Eğer devam edicek ise neden devam edicez.Etmicek isek neden devam etmicez ...

Danışman olduğumuz firma organik gübre üretimi yapmaktadır.

Yardımcı olursanız sevinirim..
 
ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre aşağıdaki biçimde sınıflandırılmıştır.

a) Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler (Ek-1 Listesi)

b) Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler (Ek-2 Listesi)

Bu yönetmeliğe göre de diğer tesislerin çevreye kirletici etkisi yok yada olmayan sınırların altında :)

Bende çevre mühendisiyim ve bu işi 1,5 yıldır yapıyorum. Bana soracak olursanız her tesis bu alanın uzmanlarıyla çalışmalı.
 
@Yasemin Aslantürk

Kanunda ne demiş bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir. Denetim yönetmeliğinde kirletici faaliyeti olan tesisler hizmet almalı, ÇKAGİVLHY de Ek-1 ve Ek-2 de bu kirletici faaliyetleri tanımlamış. Sorun nerede?
 
bu maddelerde yer alan fakat çevre izninden muaf olan tesisler onlarda almayacak mı? bence çevre görevlisi çalıştırma işini ÇKAGİLHY ile sınırlamamak gerekir, bizim çevre izninden muaf ve danışmanlığını yaptığımız 50 yakın tesis var. Ama siz hep çalıştırmamak tarafından bakıyorsunuz ve yanlış yoldasınız
 
"ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri

MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;

a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,

b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak,

zorundadır.

(2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.

(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.

(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür."

Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik'de bunu söylüyor. Ne demek bu Ek-1 yada Ek-2'de isen danışmanlık al, çyb kur ya da çevre görevlisi istihdam et. Ben bu hükmü geçersiz kılan bir hüküm bir yerde göremedim. Hangi yasa, tüzük ya da yönetmelikte çevre izin ve lisansından muaf olan tesisler çevre görevlisi çalıştırma yükümlülüğünden muaf tutulur yazıyorsa yazın bizde görelim. Kaçırdığımız bir mevzuat hükmü varsa öğrenelim.
 
@Yasemin Aslantürk

Bakın Ek-1 ve Ek-2 de yer alıyor ancak emisyon ve atık su kaynağı yok ise, çevre danışmanlık hizmeti alır mı orası muallak. Ancak biz bu durumda firmanın danışmanlık hizmeti alması gerektiğini bildiriyoruz. Sadece Çevre İzni muafiyet yazısı oluyor ve diğer işlemleri olması gerektiği gibi yürüyor. Olaya sürdürülebilir bir çevre açısından bakacak olursak ambalaj üreten piyasaya süren, tehlikeli - tehlikesiz atık oluşturan, kimyasal depolayan v.s. firmaların sürekli güncellenen mevzuat hükümleri açısından danışmanlık hizmeti alması şart. Ancak mevzuat açısından yönetmelikte yazanları tartışıyoruz. Yönetmelikte kesinlikle almayacağı hükümü yok ancak kesinlikle alması gereken tesislerin hükmü mevcut. Diğer tesislerin tercihine kalmış. Saygılar...
 
Bununla ilgili bakanlığa görüş sorduk,

EK-1 ve EK-2 listesinde bir maddeye girip, herhangi bir izin gerektiren (emisyon, atıksu deşarj vs.) emisyonu olmayan tesisler de çevre izni kapsamdışı yazısı alır diyor. ama maddeye girdiğinden dolayı çevre danışmanlık hizmeti alması zorunlu ve danışman firma da gfb başvurmasa bile sistemde bildirmekle hükümlüdür demektedir.

EK-1 ve EK-2 listesine girmeden kapsamdışı yazısı alan firmalar elbette çevre izni hükümlerinden muaftır. Ancak 2872 sayılı Çevre Kanunu diğer ilgili yönetmeliklerine göre Atık yönetimi'ni yapmalı ve beyan vs. hepsi gerekldir.

Bu hususta @Yasemin Aslantürk danışmanlık illa alınsa iyi olur demektedir ki, firmalar bütün bu atık beyanlarını kendisi yapamıyor yapsa bile bilerek yapmayacağından yanlış yapanlarla sıkça karşılaşıyorum. Zaten danışmanlığını aldığımız firmalarda beyanları düzenlemek insanı bitiriyor.

Bu yüzden kapsama girsin girmesin atık üreten firma, çevre mühendisi çalıştırmalı ya da danışmanlık hizmeti almalıdır. Sektörde atık çıkmayan firma olmadığına göre bütün firmalar çevreye duyarlılık açısından sorumlulukları getirmeleri için böyle adımlar atmalı diyorum.

selamlar :)
 
@Gizem Dogucev
çevre izni muafiyetiyle tehlikeli atik alaninin bir alakasi yok ama, tehlikeli atık cikiyorsa tesisten her türlü tehlikeli atik alani yapmasi zorunlu, zaten atik yönetim plani hazirlamasi zorunlu.
 
Bacanın ısıl gücü 1MW ın altında olduğu için muaf oluyordur. Bu tür tesislerde teyit ölçümü yaptırmıyorduk ve hiç sorun olmadı
 
Eğer yanma bacası ısıl gücü <500kw ise islilik ölçümü gerekiyor, proses bacalarında zaten ısıl güç konusu yok hepsinde ölçüm yapılması gerekmiyor mu?
 
Baca olup olmaması önemli değil. Tesis Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 ve EK-2 listesinde yer almıyorsa veya EK-2 Listesinde var sınır değerin altındaysa kapsam dışı olur. Ölçüm yaptırmasına gerek kalmaz. Ama Bakanlık ölçüm yaptırmasını isterse durum değişir.
 
Üst