• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre iznine tabi olmayan firmaların çevre durumu ?

dutoprak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mart 2011
Sevgili arkadaşlar, bir firma çevre iznine tabi değilse şayet ama yinede danışmanlık hizmeti almak istiyorsa ki olabilir sanırım. Bu durumda çevre izin ve lisasn sistemine yüklemek gerekiyormu firmayı ? Tesisie her ay gidip tutanak tutmak vb.. iş ve işlemleri yapmak yeterlimi ?
 
@dutoprak
çevre izinleri sayfasına yüklemeniz gerekli çünkü;çevre görevlisinin 26 tesise bakma durumunun takibi olmaz, herkes izin konusu olmayan tesis alabilir.
 
çevre iznine tabi değilse neden danışmanlık istesin ki çevre iznine tabi olmayan tesis en fazla oran %10'u geçmez.nu firmalarda azten küçük işletmelerdir.
 
evet yüklersiniz. Muaf olduğuna dair de müdürlükten bir yazı alırsınız. Çok da güzel olur :)
 
İKİNCİ BÖLÜM
Denetime Tabi Tesis veya Faaliyetler ve Yükümlülükleri
Denetime tabi tesisler veya faaliyetler
MADDE 5– (Değişik:RG-16/8/2011-28027)
(1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
Denetime tabi tesislerin veya faaliyetlerin yükümlülükleri
MADDE 6– (1) Denetime tabi tesis veya faaliyetler;
a) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
b) İlgili mevzuat kapsamında gerekli ölçüm ve analizleri, Bakanlığa ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel veya kamu kurum ve kuruluşların laboratuvarlarınayaptırmakla,
c) Denetim sırasında çevre denetim görevlisinin tesis veya faaliyetlerin alanlarına girmesini, güvenliğini ve denetim için gerekli görülen personel ve her türlü ekipmanı sağlamakla,
ç) Çevre denetim görevlisinin gerekli gördüğü hallerde ve/veya itiraz durumunda ölçüm ve analizlerin giderlerini karşılamakla,
d) Denetim sırasında çevre mevzuatı kapsamında istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen sürede ve eksiksiz olarak sağlamakla,
e) (Mülga:RG-16/8/2011-28027)
f) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlığı hizmet satın alımı sözleşmesi yapılması durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
g) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet satın alım sözleşmelerinin iptal edilmesi durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
ğ) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet alım sözleşmelerinin iptal edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde diğer bir yetkilendirilmiş firma ile yeni bir anlaşma yapmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre görevlisi istihdam etmekle,
yükümlüdür.
Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkik
MADDE 7– (1) Tesis veya faaliyetlerin kendini izlemesi ve iç tetkikin gerçekleştirilmesi çevre yönetim birimi veya çevre görevlisi tarafından yapılır. Çevre yönetim birimi kurmayan ya da çevre görevlisi istihdam etmeyen tesis veya faaliyetler bu amaçla Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalardan hizmet satın alır.
iyi çalışmlar
 
Peki çevre iznine tabi olmayan tesislerde ambalaj atıkları beyanını yapmak gerekiyor mu?
 
İdari yaptırım kararı
MADDE 30– (1) Yapılan denetim sırasında, Kanunda belirtilen gerekliliklere uyulmadığının veya yükümlülüklerin yerine getirilmediğinin saptanması durumunda Kanunun 20 ncimaddesinde belirtilen cezalar uygulanır.
(2) Söz konusu idari yaptırım kararına yol açan uygunsuzluk, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile diğer kanunlara göre suç oluşturuyor ise kovuşturma yapılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
 
Ben olsam sisteme yüklemem ama takibimi sıkı yaparım.Yükümlüğümü yerine getiririm.İzne tabi olmayan bir tesisi sisteme yüklemek yükümlülüğümde değilse neden yükleyeyim.
 
sözleşmesi yapılması durumunda
ibaresinden ötürü yapılıp yapılmadığının denetimi bulunmamaktadır.
ÇKAGİLHY
Çevre İznine veya Çevre İzin ve Lisansına Tabi İşletmeler
ve Yetkili Merciler
Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre aşağıdaki biçimde sınıflandırılmıştır.
a) Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler (Ek-1 Listesi)
b) Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler (Ek-2 Listesi)
(2) Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur.


Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı e-Başvurusu,
Değerlendirilmesi ve Verilmesi
Çevre izin veya çevre izin ve lisansına e-başvuru dosyasının hazırlanması ve sunulması
MADDE 6 –(1) Çevre izin veya çevre izin ve lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılır.


Bu maddelerden ötürü ÇKAGİLHY kapsamında bizimle sözleşme imzalamak zorunda ve sözleşmenin ilgili müdürlüğe gönderilmesi zorunluluğu var. Ancak Çevre Denetim Yönetmeliğindeki "sözleşme yapılması durumu" ibaresinden dolayı sözleşme yapmamaktadır çoğu firma.
Sözleşme yapılırsa gönderilmesi gerekiyor ancak gönderilmezse denetimi yok kimse bilmeyecek.
 
çevre iznine tabii olmayabilirler ancak denetimine tabiiler.benim bu şekilde çalıştığım 5 firmam var. Ambalaj beyanı, tehlikeli atık beyanı, çevre eğitimi gibi konularda hizmet veriyorum. eğer bu tür firmalar danışmanlık hizmeti almazsa çevre iznini aldığımız tesislere bir süre sonra yapacak bir şey kalmadı gibi düşünüp hizmet vermememiz gerekir :) ayrıca bu tür işletmeleri de izin sisteminde üzerine almanız gerekiyor. zira herhangi bir denetim söz konusu olduğunda sistemdeki firma sayınız ile gerçek firma sayınız uyuşmaz ise problem yaşayabilirsiniz. ya da diyelim ki müdürlük çalıştığınız firmaya denetime gittiğinde sizinle çalıştığını öğrenecektir ama bunu sistemde göremezlerse problem teşkil edecektir. izin sisteminde firmanın danışmanı görünün ve izin muafiyetinizi alıp dosyanızda bulundurun. :) yani siz hizmet vermek istedikten sonra mutlaka yapılabilecek bir şeyler bulunur :)
 
Konuyla ilgili iki adet yönetmeliğimiz var.
Resmi Gazete Tarihi: 29.04.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27214

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Bu yönetmeliğe göre Ek-1 ve Ek-2 tesislerin zorunluğu var ve sözleşme imzalamak zorundalar.

İkinci yönetmeliğimiz ise;
Resmi Gazete Tarihi: 21.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27061
ÇEVRE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ

ikinci yönetmeliğimize göre ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
deniyor.
Ancak bu yönetmelikte sözleşme imzalama zorunluluğu yoktur.
 
@Murat Akyüz
Murat Bey zahmet edip keşke
f) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre danışmanlığı hizmet satın alımı sözleşmesi yapılması durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
g) Çevre yönetimi hizmeti konusunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarıyla yapılmış olan çevre danışmanlığı hizmet satın alım sözleşmelerinin iptal edilmesi durumunda en geç bir ay içerisinde ilgili valiliğe bildirmekle,
burayıda okusaydınız.
 
Üst