• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre kirliliğinin önlenilmesi

güldest

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mart 2012
Mantarlar çevre kirliliğinin önleminde kullanılır mı? Kullanılırsa neden kullanılmazsa neden? Bana bu konu hakkında geniş kapsamlı bir bilgi verilebir mi acaba..
 
Atık olarak nitelendirdiğimiz maddeler insan sağlığı için zararlı olan maddelerdir. Bu maddelerin içerisinde bulunan karbonlu bileşikler, azotlu bileşikler ve fosforlu bileşiklerdir. Atıkları sınıflandırırken genelde sanayi ve evsel atıklar olmak üzere ayırabiliriz. Atıkların doğada faz olarak bulunma durumuna göre katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç grupta inceleyebiliriz. Sanayi atıkları karbon bileşikleri içeriği bakımından zengindir, çünkü kullanılan hammaddenin içeriğinde karbon bulunmaktadır. Bu atıklar sanayi türüne bağlı olarak değişme gösterir. Evsel atıklarda da karbonlu bileşikler çok sayıda bulunmaktadır. Genelde katı atıklar karbonlu bileşikler bakımından zengindir

Katı atıkların biyolojik olarak parçalanması zordur.Katı atık oluşumunun en aza indirmek için geri dönüşüm en sağlıklı sistemdir. Metal, cam ve kağıt atıkların geri kazanılıp tekrar kullanılması plastiklerin de tekrar kullanılabilir cinsten olması gerekir. Atıkların giderilmesi için depolama ve yakma işlemi hem uzun zaman alır hem de maliyetleri yüksektir.

Katı atıkların geri dönüşümlü olarak kullanılması sürdürülebilir tarım, çevre ve sanayinin olumlu yönde etkilenmesini sağlar. Bu aşamada en önemli konu, sanayinin gelişmesi ve tarımın ilerlemesinin beraberinde tüm doğal kaynakları tüketmemesi için, doğadaki en temel kural olan madde akışı döngüsünün dengeli bir şekilde işletilmesidir. Bu amaç doğrultusunda sanayi atıklarının ve evsel atıklarımızın içerisindeki organik maddelerin geri dönüşümünü sağlamak için kompostlama yöntemi kullanılmaktadır.

Atık su arıtımı ise özellikle halk sağlını korumak ve çevreyle ilgili zararı engellemek açısından önemlidir. Atık su arıtma yöntemleri; fiziksel arıtma yöntemleri, kimyasal arıtma yöntemleri, biyolojik yöntemleri olmak üzere temel olarak 3’e ayrılır. Mikroorganizmalardan faydalanarak yapılan arıtma biyolojik arıtmadır. Biyolojik arıtma yönteminde en çok kullanılan teknikler ise stebilizasyon havuzları, aktif çamur sistemleri ve damlatmalı filtrelerdir. Bunlar arasında en az maliyetli ve en kolay olanı stebilizasyon havuzlarıdır. Çünkü havuza alınan suya hiçbir işlem yapılmaz su bakteriler aracılığı ile kendi kendine yavaş yavaş ayrışır. Son olarak da genellikle ileri arıtma

yöntemlerinden olan dezenfektasyon, fosfor ve azot giderme işlemleri uygulanır.

İzmir körfezindeki atık suyun arıtılması amacıyla büyük kanal projesi kapsamında çiğlide bir arıtma tesisi kurulmuştur. Bu tesis aynı zamanda evsel atık suları da arıtmaktadır. Tesiste günde 600.000 m3 su arıtılır ve 2,5 km uzunluğundaki bir kanal yardımıyla denize deşarj edilir.

Atık Su Arıtmada Su Yosunu Projesi Virginia’da Hayata Geçti

Bölgesel Atık Su İşleme Tesisinde tanıtılan proje doğal yöntemlerle milyonlarca litre atık suyun temizlenmesine büyük katkı sağlayacak.

Hopewell şehrinde kurulan tesis doğal ortamda aşırı hızlı büyüme ile sorun oluşturulan su yosunlarının kontrol altında ve faydalı bir amaç için yetiştirilmesini hedefliyor.

9 aylık proje kapsamında Algae Wheel adlı su arıtma ekipmanları üzerine çalışan firmanın kurduğu tesis şehrin atık suyun temizleyecek.

Daha önce de haberlerimize konu olan su yosunları bio-kömür, bio-yakıt üretimi gibi çeşitli çevreci enerji üretimlerine hammadde olarak kullanılıyor ve her geçen gün yeni bir kullanım alanı keşfediliyor.

Açılan ilk tesisin günlük 113milyon 562bin 354 litre suyu arıttığını kurulacak ikinci tesisin ise 378milyon 541bin 180 litre arıtabileceğini belirten bölge yetkilileri maliyetin The U.S. Departments of Energy and Agriculture tarafından açılan proje destek fonundan karşılanacağını söyledi.
 

Ekli dosyalar

  • bok6.doc
    796 KB · Görüntüleme: 40
Üst