• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisi Çalıştırma Zorunluluğu

Ayşen Gözde Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Merhabalar,

Bir sanayi kuruluşunun Çevre Mühendisi çalıştırma zorunluluğu olması için hangi kriterleri sağlaması gerekiyor acaba? Mesela, en az şu kadar çalışanı olmalı, ya da şu nitelikte atıkları olmalı gibi..

Yardımlarınız için teşekkür ederim...
 
çevre mühendisi diye bir kavram yok. çevre görevlisi çalıştırılması ya da çevre yönetim birimi kurulması diye bir zorunluluk var şimdilik. çevre denetim yönetmeliğine bakabilirsiniz.
 
çevre görevlisi çalıştırma veya bu hizmeti veren çevre danışmanlık firmalarından yardım almak zorundadır.Sanayi kuruluşlarının hangi kapsamda olduğu çevre denetim yönetmeliğinin EK-1 ve EK-2 sinden bakabilirsiniz
 
@agozdeyilmaz

Ayşen hanım, Size göndermiş olduğum listeki (ek1 & ek2) firmaların çevre görevlisi çalıştırması veya benimde sektörde olduğum çevre danışmanlık firmalarından danışmanlık hizmeti alması zorunludur.
 

Ekli dosyalar

  • Ek1-Ek2.doc
    277 KB · Görüntüleme: 478
@nilbayram

Merhabalar,

Artık Çevre Görevlisi çalıştırma zorunluluğu ve/veya Çevre Danışmanlık Firması ile çalışma zorunluluğu "Çevre Denetim Yönetmeliği" eklerine göre değil, "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar hakkındaki Yönetmelik" ekleri göre karar verilmesi gerekmektedir. Yönetmelikte atıfta bulunulmuştur.

Bilgileirnize...
 
@agozdeyilmaz


ayrıca ne acı bir durumdur ki çevre mühendisi zorunluluğu sorusunu çevre görevlisi tanımıyla cevap vermek.
 
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Kesinlikle acı bir durum bu; Çevre Mühendisiyken Çevre Görevlisi olmak.. 2 senedir Çevre Mühendisliği yapmıyordum, uzak kaldım sektörden, her şey değişmiş.. Bundan sonra daha yakından takip etmeye çalışacağım..

iyi çalışmalar dilerim herkese..
 
@Tarik Can

Tarık Bey

Çevre Denetim Yönetmeliğinin amaç ve kapsamına baktığımızda
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çevrenin korunması için tesis veya faaliyetin çalışmaya başlamasından sona erdirilmesine kadar olan süreçte çevre denetiminin usul ve esaslarını; denetim yapacak personelin, çevre yönetim birimi/çevre görevlisinin, çevre hizmeti konusunda yetkilendirilmiş firmaların nitelikleri ile yükümlülüklerini düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
a) Çevre denetimiyle ilgili iş ve işlemleri, çevre denetim görevlisi niteliklerini, faaliyet veya tesis sahiplerinin yükümlülükleri ile denetimle ilgili birimlerin görev ve yetkilerini,
b) Çevre yönetimi hizmeti konusunda çalışacak çevre danışmanlık firmalarının yetkilendirilme, hizmet verme usul ve esaslarını,
c) Çevre yönetim biriminin, çevre görevlisinin ve çevre yönetim hizmeti verecek yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarının görev, sorumluluk ve yetkilerini,
ç) Çevre gönüllüsünün nitelik ve görevlerini
kapsar.
Sizin bahsetmiş olduğunuz Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar hakkındaki Yönetmeliğinde yer alan Ek-1 Ek-2 ise Çevreye kirletici etkisi olan sanayi tesislerinin çevre kanunca alınması gereken izin ve lisansını kapsamaktadır.
Bilginize
 
Nil Hanım;

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27757


ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK'te

Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri
MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak,
zorundadır.
(2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.
(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.
(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür.


Bu yönetmeliği de incelemenizi isterim. Burada da atıfta bulundugu ekler ÇKAGİLHY ekleri...

Saygılarımla,
 

Ekli dosyalar

  • ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK.doc
    67 KB · Görüntüleme: 166
@Tarik Can

Tarık Bey

Her iki yönetmelikte çevre görevlisi çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmalarına atıfta bulunmaktadır.Fakat benim demek istediğim izin ve lisans alması gerekli olan sanayi tesisleri için çevre görevlisi çalıştırma veya çevre danışmanlık hizmeti almak için Ek-1 ve Ek-2 ye bakmak gerekir.Çevre Denetim Yönetmeliği ise bütün denetime tabi tesisleri için geçerlidir.Hatta Çevre Denetim Yönetmeliğinin
MADDE 6 – (1) Denetime tabi tesis veya faaliyetler;
a) Geçici 1 inci maddede belirtilen süreler içinde tesis veya faaliyetler, en az üç çevre görevlisinden oluşan çevre yönetim birimi kurmak ve/veya çevre görevlisi çalıştırmak veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan bu amaçla çevre yönetim hizmeti satın almakla,
yükümlü olduğu belirtilmektedir.O yüzden denetime tabi tesislerin çevre görevlisi çalıştırma veya çevre danışmanlık hizmeti için yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 sine bakılması gerekir.
 
Bakanlıktan Yalçın KARACA ile toplantıda tamamen ÇKAGİLHY ekleri kullanılacağı, Çevre Denetim Yönetmeliği üzerine çalışıldığı, tekrardan revize yapılacağı ve eklerinin geçersiz oldugu üzerine bilgi almıstım.
 
Üst