• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi - maaş

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bu bölümün açılmasını istediğimden dolayı bir konum bulunsun istedim.
Arkadaşlar şüphesiz özellikle yeni mezun arkadaşlar "ne kadar maaşla başlayacaklarını, maaş beklentisinin ne derece önemli olduğunu, sorarlarsa ne isteyim" sorularını kafalarında barındırıyorlardır. Burada eminim bu konuda çok tecrübeli arkadaşlarımız da vardır, işini kurmuş ve maaşı veren konumunda olanlar da. Tabi ki aldığı maaşınız maaşı söylemek istemeyebilirsiniz ancak bu konuda ipucuna ihtiyacı olan arkadaşlar için meslekteki branş ve istenilmesi gereken maaşlar ile ilgili bir konu bulunmalı bence. Yararı olabileceğini düşündüğüm bir konu.
 
Herkese iyi akşamlar selamlar öncelikle. Başından beri yazılanları okudum sabırla ve sinirle...Ben yeni mezun bir meslektaşınızım ve açıkçası yazdıklarınıza nerden başlamalı bilmiyorum. Benim lisans derslerime giren sermaye sahibi akademisyenler (ya da sadece sermayedar Çevre Mühendisleri), burda yorum yapan yılların deneyimli Çevre Mühendisleri, Bakanlıktan buraya katılan insanlar... Afedersiniz ama 90larda odalaşmış bir meslekten bahsediyoruz burda ve maaş konusunda işverene boyun eğecek bizlerin sorumluları belkide yorum yapanlar?.. Avrupa ve diğer tüm 1. sınıf ülkelerde uzmanlaşma en üst kademede iken (herkes her işten anlamıyor ve anlamak zorunda değil) siz hala her işi bilmemiz gerektiğini yoksa iş olmadığını söylüyorsunuz, ki bunların bir çoğu meslekte 10 yıl tecrübe edinmiş insanlar... Şunu söylemek isterim, bu ortamı yaratanlar yine çevre mühendislerinin kendisi. Bir üst yazıda birtakım projelerden bahsedilmiş ve bu konulardan bir çoğuna vakıf bir sınıf olarak mezun olan Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencileri de olsak malesef o geçmişte yaratılan düşük maaşlı çev. müh. imajı kırılmıyor. Bizlere o düşük maaşı veren danışmanlık firma sahiplerinin de bir çoğu yine Çevre Mühendisleri... Kısacası şunu söylemek istiyorum Kapital sahibi olan herkes, rahatını bozmamak adına bu işin içinden çekilecekse, kendine 100bin getirene bin verecekse, bu konuyu hiç konuşmayalım. Son bir not eklemek isterim.. Burada herkes tarafından her iş yapılıyor gördüğüm kadarıyla ama bir tek Türkçe doğru kullanılmıyor ya da yazılmıyor :) Sizler büyük insanlarsınız. Lütfen!
 
Çevre mühendisliği o kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor ki. Ben dahil yeni mezun olan veya halen öğrenci olan arkadaşlar hangi konuya yöneleceğini şaşırıyor. Ben branşlaşmadan yanayım. Tıpkı forumda konular nasıl ayrılmış katı atık, hava kirliliği, çevre yönetim sistemi, atıksuların arıtılması vs... bu şekilde herkes kendine bir yön çizip o doğrultuda gitmeli. Herkes her branşa %100 hakim olamaz. Yukarıda sayılan maddeleri okulda okursunuz %50 hakim olursunuz. Uygulama yapmak çok daha farklı. İş hayatına atılıp uygulama kısmına girildiğinde öteki alanlara zaman ayırmak imkansızlaşıyor. Ne zaman kalıyor ne de beyin gücü. Maaş konusuna gelince... Ben çevre mühendisleri odasının bu konuya kısa zaman içinde olmasada el atacağı inancındayım. Umarım yanılmam.
 
yeni mezun arkadaslar erkekler için ilk yapılması gereken askerlik sonraki donemde kurs vb aktiviteleri takip edip geliştirin cunku iş verenler once deneyim sonra sertifikaya bakıyorlar:D
 
Arkadaşlar şubat 2011 mezunuyum çok şükür ki fazla boş kalmadan iş bulmuş insanlardanım ilk deneyimim çokta ufak olsa danışmanlık firmasıyla oldu ve arkasından atıksu arıtma tesisin şantiyesinde saha mühendisi olarak 3 ay çalıştım fakat şantiye şartlarının ağırlığı ve maaş kosundaki düzensizlikler yüzünden işten ayrılmak zorunda kaldım arkasından tekrar bir danışmanlık firmasında çok faal olamasamda görev aldım ve aynı zamanda yüksek lisans eğitimine başladım şimdide farklı bir şehirde eşzamanlı bir tat firmasında hizmet vermekteyim.Çok şükür ki karşıma hep iyi insanlar denk geldi ve kendimi ifade etmesini bildim.Mezun olmadan önce aldığım mesleğin pazarlanması adlı eğitim hayatıma inanılmaz derece de yön verdi unutmayın arkadaşlar ölmeyecek iki sektör var birisi enerji diğeriyse atıklar.İnsanoğlu var olduğu sürece bu süreç ve işleyiş devam edicek bizler çevre mühendisiyiz ve karşımızdaki insanlar bizi sadece kendimizi ifade edebildiğimiz ölçüde tanır.Eğer gerçekten bir yerlere gelmek istiyorsanız tipik danışmanlık işlerini kariyeriniz olarak seçmemenizi tavsiye ederim çünkü sizler mühendissiniz her ne kadar uygulamanız gereken bir mevzuat olsada sizi diğer insanlardan farklı kılan düşünce yetiniz ve görüş açınızın genişliğidir.Bu devirde insanlar akıla ve dürüstlüğe para veriyor yeni mezun arkadaşlara sesleniyorum emin olun kendinizi ifade etmesini bildikten sonra 1200 tl den aşağı iş bulmazsınız , bu maaşı alırsınız ve işverenleriniz sizi izler beklentileri karşıladığını görürsenizde emin olun ücretleriniz daha tatmin edici düzeylere gelir . Uzun lafın kısası herşey bizle başlayıp, bizle bitiyor kendinizi tecrübesizde olsanız ucuz ve vasıfsız görmeyin.

Herkese Selamlar =)
 
Yasin Bey yeni mezun birinin bunların hepsine hakim olması zor bir şey çünkü bazı üniversitelerde seçmeli ders(paket) dediğimiz ders programları vardır mesela ben autocad dersi almadım paketim gereğince daha çok içme atıksu endüstriyel atıksu gıbı projelendirme konularında ders aldım. Ancak Üniversitem de autocad dersi bu paket dışında idi ben mecburen çizim yapmak için autocad porgramını kendi çabalarımla öğrendim. demem o ki üniversite mezunu arkadaşlarımızın tüm konularda vasıflı olmasını beklemeniz bence imkansız.Ayrıca ben yeni mezunum tecrübem yok 1 yıldır çalışıyorum 1500 tl alıyorum. danışmanlık yapıyorum.bu konuların hepsine vasıf olsam 5000 tl den aşağı çalışmam.
 
Üniversiteden sonra 2 yıl tecil hakkı var. Kaldı ki askerlik yapan herkes girdiği firmada senelerce çalışmıyor. Gidip gelmek tabi ki hayatını düzene oturtmak için iyi olur ama çalışması gereken kişiler sadece askerlik yüzünden harcanmamalı.
 
@MustafaKaptan
O kadar haklısın ki, her kelimenin altına imzamı atıyorum...Hele ki bankaların askerlikle ilgili kredi kampanyaları yaptığı günümüzde askerliğin hiç sorun olmaması gerekir...
 
@tuba-ak
Bununla ilgili bir anket hazırlayabilirim. Basit bir anket hazırlayıp paylaşıma açarız eğer ilgileniyorsanız.
 
@selcuk_kucuk
O biraz bireylere kalıyor. Dediğim gibi anket şeklinde bir şey düşünülürse olabilir. Böylece isim ve firma ifşa etmeden sadece sektör-şehir-maaş gibi verilerle bir ortalama yakalanabilir. Burada birileri çıkıp dese ki bundan sonra kimse 2500 TL den aşağı ücrete evet demeyecek, kaç kişi bunu uygular ? Bir sonuç elde edilmesi için birlik olunması gerekiyor. Elle sayılabilecek insanın birliği de bu konuda çok yeterli olmuyor maalesef. O yüzden iş biraz odaya, biraz SGK ya ve daha çok da çalışan Çevre Mühendislerine düşüyor açıkçası.
 
Eğer ki anket hazırlanacaksa bunu odaya da göndermek gerekir. Çevre görevlisinin görevleri nedir? tesis sayısı kaç olmalıdır? bir gün iki gün tesis ziyareti diyoruz ama kimse yolda geçen süreyi hesaplamıyor:)
 
şehir bazında maaş ortalaması bence biraz hayal biraz da garip. farzedin şehir bazında ortalama fiyatları çıkardınız herkes fiyatları gördü diyelim. sonra o illerden birinde iş görüşmesine gittiniz ne diyeceksiniz işverene? bakın biz bir araştırma yaptık bu ilde mühendis maaşı mesela 2500 tl dolayısıyla ben de 2500 bilemedin 2300 istiyorum dediniz. işveren de valla ortalama max. min. ben anlamam senin mühendisliğin benim gözümde 1500 tl bilemedin 1750 tl eder derse çalışmayacak mısınız? bu veriler ne işimize yarayacak? bence oda da işverenler de başımızdakiler de çok iyi biliyorlar bir mühendisin en az ne kadar alması gerektiğini, geçimini en az ne kadarla sağlayabileceğini. ama gelin görün ki uygulama eksik o yüzden böyle bir uygulama bence yersiz. kaldı ki maaşı insan kendisi belirler a kişisi ağzı laf yapıyordur çatır çatır pazarlık yapar alır parasını bakar işine. b kişisi mıymıy konuşuyor sesi bile duyulmuyorsa başka iş bulamam korkusu da varsa üzerinde ilk söylenen rakamı kabul eder. böyle bir durumda ne yapmak lazım her koyun kendi bacağından asılır misali herkes kendinden sorumludur mu diyeceğiz?
ağır yaptırımlar olmadığı sürece hiçbirşey değişmez.( odaya kayıtsız mühendis iş yapmamalı mesela, belirlenen asgari ücretin altında mühendis çalışmamalı işveren işe almamalı çalışırsa oda üyeliğinden men edilmeli işe alırsa büro tescil belgesi iptal edilmeli 3 yada 6 aylığına, büro tescil belgelerinde sadece bir mühendis (o da şirket sahibi) olmamalı bütün mühendislerin adı yazmalı sigorta dökümleri gönderilmeli her ay. bir ay gönderilmezse belgenin iptal edilmesi gerekir gibi gibi... ) bu forumda çok kez tartışılan bir konuydu maaş. yine konuşuruz sıkıntı yok.
 
@çiğdem aksoy
Konuşmanızın bazı bölümlerine katılamıyorum...Tıp fakültesini bitiren herkesin ağzı iyi laf yapmıyor ya da çok kaliteli insanlar değil fakat hepsinin bir alt sınırı var...Asgari ücretle çalışan doktor duydunuz mu?Herkes hakettiğini alır lafı çok popülist bir yaklaşım ve alttan gelen nesli önemsemeyen en önemli kanıt...
Başka bir örnek vereyim,avukatlar...baroya kayıt yaptırmadan avukatlık mesleğini idame ettiren tek bir kişi bulabilir misiniz?...Bunun kontrolünü 100000e dayanan istanbul barosu dahi sağlıyorda Çevre Mühendisleri odası mı yapamayacak?Ya da MMO?
Söylemek istediğim şudur ki mühendislikle övünebilmek için onu ilk önce diğer meslekler gibi korumak gerekir,hakeden alsın haketmeyen avucunu yalasın,bana dokunmayan da kaç isterse yaşasın, vicdansızca oluyor en kaba tabiriyle...
 
@cagdashacioglu
Zaten en temelinde bu yapıda bir organize hareket gerekmekte. cagdashacioglu'nun verdiği avukat örneği cuk oturmuş (ki bu meselede avukatlar en organize meslek örgütleridir her zaman) o kadar ki kendi konsültasyon ücretlerini kendileri belirlerler ve uyarlar da ...ve herkes bilir ki avukatların bilgisi paradır...biz de çevre mühendisleri olarak bu konumda organizasyonlar kurabilirsek çok büyük adım atmış oluruz. Dahası bir meslektaşımız yaşamını idame ettirebilecek parayı kazanamıyor diye üzülmesi gereken kişileriz bizler. Çalışan işini yapan meslektaş/çalışmayan işini yapmayan meslektaş ayrımı yapma kudreti de o zaman bizde olur bizim işimizi bilmeyenlerde değil.
 
Üst