• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi - maaş

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bu bölümün açılmasını istediğimden dolayı bir konum bulunsun istedim.
Arkadaşlar şüphesiz özellikle yeni mezun arkadaşlar "ne kadar maaşla başlayacaklarını, maaş beklentisinin ne derece önemli olduğunu, sorarlarsa ne isteyim" sorularını kafalarında barındırıyorlardır. Burada eminim bu konuda çok tecrübeli arkadaşlarımız da vardır, işini kurmuş ve maaşı veren konumunda olanlar da. Tabi ki aldığı maaşınız maaşı söylemek istemeyebilirsiniz ancak bu konuda ipucuna ihtiyacı olan arkadaşlar için meslekteki branş ve istenilmesi gereken maaşlar ile ilgili bir konu bulunmalı bence. Yararı olabileceğini düşündüğüm bir konu.
 
Aslında çok yararlı olmaz. Bu çalışmayı firma bazında yaparsak iyi olur ki buda imkansız. Her firma ne kadar az olursa iyidir mantığıyla maaş veriyor. Benim arkadaşlara tavsiyem niteliklerine bir baksınlar ben bu iş yerine ne katarımı düşünsünler. Sonrada dönsünler patron olsam bu özelliklere .... maaşı verirdim desinler ona göre karar versinler. Eğer kendilerini yetersiz görenler ve maaşta taviz vermem diyenler var ise tecrübe kazanana kadar dişlerini sıkmaları yada kurslarla kendilerini geliştirmeleri en doğrusu olabilir.
 
üç yıldır aktif olarak mesleğimi yapıyorum karşılaştığım manzaralardan bahsetmek istiyorum biraz
1.çevre mühendisliğini meslekten saymayan çok sayıda kurum ve kuruluş bulunmakta.
2.ayrıca gündeme bomba gibi düşmüş çevre görevlisi eğitimleri var. birçok iş ilanında eğitimlere katılma şartı aranıyor.
3.birçok meslektaşımız kahve köşelerinde oyun masalarında ya da evde diplomalı ev kızı modunda
4.hangi üniversite olursa olsun verilen eğitimin kalitesi çok düşük şahsi fikrim yeni mezun arkadaşlarda açık ara belli
5.tecrübeli çevre mühendislerine max. 3000 TL veriliyor(uç değer) (tecrübene göre ya da getirdiğin işe göre değişiyor. satış departmanı iyi para kazanıyor maaş +prim)
6.yeni mezunlara min. 750 TL veriliyor.
7.çevre mühendisliği hayatımda gördüğüm en kapsamlı iş farzedelim kendinizi atıksu üzerine yetiştirdiniz çevre mühendisliğiniz aktif yapamayacağınız iş yok gibi aldığınız maas atıyorum 1500 yeni bir işe başvurdunuz çed tecrübesizsiniz ,gürültü kirliliği tecrübesizsiniz ,hava ,içme suyu hepsinde tecrübesizsiniz ne istemeyi düşünüyorsunuz 1500 mü beklemeyin boşuna kimse vermez.
8. SSK asgari ücret üzerinden yatırılıyor birçok firmada şikayet etseniz ertesi günü kapıda bulursunuz kendinizi
9.birçok firma cumartesi günleri çalışıyor.
10.bayram tatilleri resmi tatiller pazar günleri çalışan firmalar var
11.birçok firmada mesai ücreti yok
12.maaşları konuşurken yol parasını ve yemek ücretlerini ssk giderlerini mutlaka konuşun tavsiyemdir.
13.yeni mezun arkadaşların işleri çok zor iş var ama herkes tecrübe arıyor tecrübe nerede kazanılır? tecrübeyi taşrada küçük firmalarda asgari ücreti kabul ederek kazanacak ve sonra büyük denizlerde savaşacaksınız.
14.ehliyet şart yoksa iş ilanlarına başvurmayın bile nitelik olarak belirtmiyorlar bile zorunlu hale geldi.
15. yabancı dil şart tecrübeliyseniz yabancı diliniz olmasa da olur tecrübe yoksa yabancı dil olmak zorunda çünkü ikisine de aynı parayı veriyorlar emin olun yabancı dil = tecrübe
16.tecrübeli arkadaşların işleri de zor artık yeni mezunlara birşey öğretmiyor.öğretirse yeni mezun bir süre sonra kendi yerine geçecek çünkü daha ucuza çalışacağını hem patron biliyor hem de tecrübeli mühendis (ben öğretiyorum mesela alt birimimde 2 tane çevre müh.yetiştiriyorum onlar öğrendikçe benim yüküm azalıyor böyle birinin yanında çalışıyorsanız kaçırmayın ne öğrenirseniz kar dır.)
17.eşeğini sağlam kazığa bağlayacaksın işinden memnun olabilirsin maaşın iyi olabilir dünyada benzerin yok ama asla vazgeçilmez değilsin elemanında alternanifi var patronun da
18. son sözüm sen çevre mühendisisin geleceğin mesleği ( o gelecek gelmedi bir türlü ama emin olun insanlar var oldukça bu meslek var olacak sakın umutsuzluğa kapılmayın gözünüz yükseklerde olsun ama yokuşu uçarak değil sürünerek çıkın o zaman kıymetli olursunuz ve ne olursa olsun mesleğinizi sevin yaptığınız işin aldığınız maaşın hakkını verin ve asla unutmayın ALTERNATİFİ OLMAYAN TEK ŞEY ''SU '' DUR.
 
Çiğdem hanım oldukça güzel ve açıklayıcı bir cevap yazmışsınız. Gerçi ilk maddeler baya bir düşünmeye sevk ediyor insanı ama. Benim düşüncem o ki meslek de mesleği icra edenlerle gelişecektir. Biz kendimize ve birbirimize saygı duymalıyız öncelikle. İşverenler hakkında bu yaz mesleğim dışında bir yerde çalışmıştım. Çalıştığım yerde müdürlük yapan birisi güzel bir noktaya değindi. Dedi ki, " Patronun ne kadar zengin olursa olsun, az maaşla yüksek nitelikli eleman çalıştırması onun başarısıdır. " Özet olarak bir ego tatmini bile denebilir belki.
Ben kendi adıma konuşayım, yeni mezunum. İngilizce ve bilgisayar bilgisi oldukça iyi fakat sanıyorum yaşadığım yer itibariyle fazla bir iş imkânı bulamıyorum. En azından şimdiye kadarki başvurularımda sonuç bu. Şehir dışında şirketler dışarıdan gelecek adayları 2. plana attığı gibi bir de benim tecrübesizliğim eklenince sanırım bu biraz sorun oluyor. Yine de tabi ki kendi işimi arayıp bir an önce kendimi geliştirme yolunda adım atmak isterim pratik anlamda. Maaş konusu ise tam bir soru işareti. Tamam, tecrübesiz olarak çok yüksek rakamlar isteyecek değiliz. Bunun farkındayız. KESİNLİKLE rakamları küçümsediğimden değil ama çok abes maaş verenler de var duyduğumuz kadarıyla. Sonuç olarak karşındaki tecrübesiz de olsa mühendis. İşi pratik anlamda öğrenmek öyle çok çok uzun bir zamanını alacağını sanmıyorum ilgilendiği sürece. Öyle ki bahsi geçen ücretlere çalışmak için çok zaman illâ 4 yıl okuyup da mühendis olmak gerekmiyor. Bilmiyorum, belki de şu an iş bulmamış olma durumundan olsa gerek, bir stres hakim bana.
 
İlk mezunlar için maaş ikinci planda olması gerektiğine inanıyorum. Ben işe başvurduğumda, işe kabul edildiğimde dahi maaşımın ne kadar olduğunuda bilmiyordum ki aslında fazlada bir önemi yok asıl olan şu ki bir an önce tecrübe edinebilmektir. Benim yeni mezun arkadaşlara tavsiyem ilk önce dışarıdan kendilerine bakıldığında mühendis olduğunu hissettirebilmelidir ki sizin farkınız ortaya çıksın. İlk etapta kimse sizden bir bilgi birikimi yada iş bitiricilik istemeyecektir. Kendi tecrübemden yola çıkarak okuduğum ders kitaplarından fazla yönetmelik okudum ki bir ara madde numaralarıyla konuşur oldum. İlk görüşmelerinizde dikkat edilen ise konuşma kabiliyetiniz ve ikili diyaloglarınız olacaktır. Eğer illede maaş konusunda bilgi edinmek isterseniz bildiğim kadarıyla normal şartlar altında yeni mezun çevre mühendisi 750 - 1000 TL arasında ihale şartnamesi gereğince sizi istihdam etmesi gerekliysede genelde şartname gereği 1500 TL civarında maaşlar. Tabikide bu maaşları arttırmak sizi memnun edici düzeylere vardırmak tamamen sizin elinizde...
 
Rydone, tabi ki maaş ikinci plânda olmalı yeni başlayan bir mühendis için ancak şu var;
İşverenler bu kişi üzerinden belli miktarda para kazanan insanlar. Madem bu kişiden verim almak istiyorlar, o zaman yeni mühendis de olsa maaş konusunda kafasında çok fazla sıkıntı bulundurmamaları gerekiyor bence. Tamam 3000 - 5000 TL beklemiyor kimse ancak bugün eğitim gerektirmeyen bir çok meslek ayda 1500 TL gibi bir rakam kazandırıyorsa teklif edilen ücretlerin de bence motive edici olması gereklidir.
 
Ucantos çok doğru söyledin..Bu bölümü okumak sadece bizim misyonumuza ve vizyonumuza birşeyler kattı ve katacak..Ücrete gelince diğer mesleklerdeki insanlardan farklı sayılmayız hatta dediğiniz gibi daha düşük ücretlerde bile çalışmaya başlanıyor.Piyasanın belli bir maaş politikası var. Kısacası mühendislik denilen bölüm zevkle okunulmalı ve bu iş de zevkle yapılmalı..Okuyan/okuyacak arkadaşlara tavsiyem budur.Emek ister..
 
Tabiki bütün gönüller iyi bir ücrete çalışmak ister, ben sadece yazımı ilk iş başvursu yapacak arkadaşlara yardım olsun diye yazdım. Yani şu an ki durumu savunma amaçlı değil. Hepimizin ilk başvurumuzda, ilk düşündüğümüz ne kadar maaş alacağımızdı. Keşke hiç bir eğitim düzeyi gerektirmeyen işlerden daha fazla olsa ama kimseyi bir ütopya tasarlayarak gerçek durumdan uzaklaştımak istemem...
 
Ben hala iş arayan yeni mezun bir mühendisim. Elimden geldiğince kendimi geliştirmeye gayret ediyorum fakat takdir edersiniz ki bu ancak para ve zamanla olacak iş. Para dediğin iş yaparak kazanılacak şey. İş bulamıyorum çünkü tecrübem yok. Tecrübeyi nerede kazanacağıma dair bir fikrim de yok. Yol gösterenemiz bile yok. Üstüne Çevre Bakanlığının saçma sapan uygulamaları (bkz. Çevre Görevlisi). Hani diyeceğim şu ki bu bakanlıkta çalışan adam da mühendis bizim gibi. Nasıl bir mühendissin hocam sen kendi mesleğinin elini kolunu bağlayabiliyorsun? Diplomamızı 300-400'e kiraya mı verelim? Adı üzerinde yahu. Mühendislik bu. Ne kazanması ne de okuması kolay bir bölüm. Tut ki bulduk işi, yukarıda arkadaşlarımın bahsettiği gibi hangi ara gideceksin kursa veya firma seni yollayacak mı acaba o kurslara? Bugün bir sekreter, bir kitapçıdaki kasa görevlisi 900-1000 alırken bizim aldığımız maaşlar da gülünecek durumda üstüne o kadar iş yaptığımız-emek verdiğimiz halde.
 
Peki ben birşey merak ediyorum;çevreden başka diğer mühendislik dallarından mezun arkadaşlar ne civarı alıyorlar?
 
Evet bende şu soruyu soruyorum kendime vasıfsız bi eleman da benim aldığım parayı çok rahat alabiliyor üstelik günde 5 dk lık bile boş vaktim yok cumartesi dahil sabah 8.3*0 dan akşam 19.30 a kadar çalışıyorum kendimi bile unuttum haber bile izleyemez oldum bütün bunlara değermi ilerisi nasıl olur bi fikri olan varmı? -ne iş yapıyorsun?- mühendisim.-OOOooo peki ne kadar alıyorsun? - 700 tl.- phöööüüüü :D son olarakta kız mız yok sana diyecek irfan amca diye korkuyorum :D :D
 
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi bir tanıdığım bölüm birincisi olmasına rağmen 1.250 TL, Çevre Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği diplomasına sahip arkadaşım 1.000 TL, sadece Çevre Mühendisliğine sahip bir tanıdığım 1.500 TL ile işe başladılar. Buradaki çevre mühendisi arkadaşımın tek şansı iyi bir iş denk gelmesi. Bununla beraber Elektronik ve Haberleşme Mühendisi abimiz 5 yıl sonra 2.500 alıyor diye biliyorum. Şu an geçerli olan mühendislik dallarının pekte birbirinden farklı olmadığı ortada. Geleceğimiz ne kadar kendimize bağlı olsada aslında çalıştığımız yer daha etkili bir faktör. Yükselme ve maaş artırımı konusunda bize şans verilmesi ve o şans karşımıza çıktığı zaman bocalamamakta bizim etken rolümüz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
websitesinden ben Amerikadaki firmalarin maaslarini gorebiliyorum, bu sitenin Turkiye bolumu varmi emin degilim ama gercekten cok basarili, direkt iceride calisanlar yaziyor, maaslarini, benefit-sigorta, paid holiday, etc-, tecrubelerini, vs. Boylece sizde kiyaslayabiliyorsunuz potansiyel firmalarda hangi seviyeden baslayabileceginizi, maas seviyesini, ve en onemlisi is yeri ici duzen -misyon/vizyon/politika/, vb. Eger Turkiyede yasayip bu sitede buranin-Amerikanin-maaslarina bakanlar olursa hayal kirikligi yasama olasiliginiz yuksek. Maaslar yuksek ama her zaman kazanca odakli bakmamak lazim, yasam masraflari ile oranlamak gerekiyor, maas konusurken, ayni Istanbuldaki yasam masrafi ile Marmaristeki masraflarin ayni olmadigi gibi. Kiyaslama kriterleri cok onemli, ise basvuran arkadaslarin yada is degistiren arkadaslarin bu onceliklerini belirlemesi cok onemli. Mesela yuksek oranda NYCde calisan bir kisi ayni meslekte NJ'de calisana gore 10-20K fazla yapabiliyor, ama NJde oturan kisinin ulasim masrafi aylik 400-500 dolari bulabiliyor, iki eyalete tax oduyor vs. Yani baktiginiz maaslarin iyi/kotu olmasi yasanilacak yere bagli. Ama 750 milyon lira her halukarda bana cok az geldi... Selamlar
 
Benim takip ettiğim kadarıyla da onların bir çoğunda durum aynı. Yeni başlayan için 750 - 2000 TL arası bir yelpaze var. Genelde 750-1500 TL. Tabi bazı farklı Mühendislik alanları hariç. İlerideki durumu ise bilmiyorum.
 
Sir Aenas
ben de senin yazdıklarına hepsinin altına imzamı atarım.bende 2010 yılında mezun oldum.hala iş aramaktayım.iş aramada en büyük sıkıntı ,genellikle iş ilanları Kocaeli, İstanbul civarı olmakta.ben adana ikamet ediyorum.ben sırf tecrübe kazanayım diye 700 tl o illerde çalışsam para kazanmayı bırakın zor geçinirim.kendi ilimde ücretli öğretmenlik yapmak kalan zamanlarda kpds,kpss bakamak daha mantıklı bence.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

allforen
iş sektöründe iş arayınca yazdıkların büyük çoğunluğuna katılıyorum.ama son bölümdeki yazını eleştiriyorum.hoş değil.bizler insanız robot değil.bir insan yazındaki bütün konulara vakıf olamaz.insanlar piyasaya atılınca seçtiği konu üzerinde uzmanlaşır.diğer mesellerle az bilgi sahibi olmalıdır.kişi kendisini hangi alanda başarılı olduğunu kestirir o konu üzerinde yoğunlaşır.bütün bilgileri bir çevre mühendisi hakim olamaz.ya kendisini çed adar veya katı atık, arıtma konusuna adar.hepsini öğrenmeye çalışırsa hiçbirinde başarılı olamaz.
sonra da "bütün bunlardan anlayan arkadaşlar bana ulaşabilirler Maaş 1500 Çevre Mühendisi arıyorum!" demen hoş değil.
 
burak arkadaşıma katılıyorum ben de o yukarıda yazan bütün konuların hepsinde bilgi ve tecrübeye sahip olsam hiç kimse beni 1500 tl ye çalışmaya ikna edemez. evde boş otururum daha iyi şuanda da onu yapıyorum zaten yasin arkadaşımı da kınıyorum ve bir meslektaşımın bunu söylemesi üzücü ve düşündürücü...
 
@allforen

yazındaki hatalara dikkat çekelim
1)üniversitede teorik eğitim alırsın
2)çevre mühendislği bir sürü alt branşa sahiptir kusura bakma ama tüm o dediklerini taşıyacak kapasitede insan yok
3)ülkemizde insanların kendini çok fazla geliştirecekleri imkan yok
not:lütfen mantıklı ve akla yatkın yazılar yazınız daha öncede yazdım kendini geliştirme, hızlı çözüm üretme ve pratik zeka bu üçlemeyi hiçbir zaman unutma
ayrıca mühedislikte 2 tür vardır proje mühendisliği ve saha mühendisliği diye ayırt edilir bunuda unutma
projeci tasarım ve dizayn işini yapar saha mühendisi yapılan tasarımı sahada uygular.
 
ayrıca yasin arkadaşım kusura bakma vasıfsız bir adam bile şu anda herhangi bir işte 700 tl ye iş bulabilir.ve iddaa ediyorum çoğumuzdan daha iyi şartlarda.Ben BURSA da yaşıyorum ve fabrikalarda çalışan işçiler benden daha az mesai yapıyor sorumlulukları çok çok daha az ve maaşları da yüksek.Çalıştığım yerde bana neden isteksizsin diyen patronuma da söyledim benim sadece tekliflerin altına yazdığım ismim ve invanım 700 tl maaşı hakediyor.Aynı iş yerinde çalıştığım çırakla vasıfsız adamla aynı maaşı alıyorum herşeyi geçtim en çok bu zoruma gidiyor.Gerekirse aç kalırım ama yeri geldiğinde kimseye muhtaç olmadığımıda gösteririm.Hepimiz bu riski alsak piyasayı kimse düşüremez arkadaşlar.Bence birazda bu konuya eğilmek lazım !!
 
Gercekten cok merak ettim hic su kalite modellemesi yaptiniz mi diye? Bu konudaki bir kac modeli ogrenmeniz isin teorik ve pratik yonlerini kavrayabilmeniz icin 3-5 sene stajyer konumunda calismaniz lazimki, bu konuda uzmanlasacaginiz graduate level bir egitim gerekliligi bu 3-5 sene icerisinde degil, siz hava kirlilik modellemesinide katmissiniz ve daha nicelerini. Ben boyle bir muhendis ne tanidim ne duydum buna hocalarimda dahildir. Maasin seviyesi tartismasina bile girmiyorum, oncelikle bir Cevre Muhendisi varmidir butun bunlara hakim.
 
Üst