• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi mi? İş güvenliği uzmanı mı?

Ali KOCAOĞLU

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Şehir
Edirne
Firma
Kapıkule-Halkalı YHT Projesi / Kolin İnşaat
Merhabalar... :)

-Kısa ve öz olarak, ÇEVRE MÜHENDİSİ mi? İş Güvenliği Uzmanı mı ?

-Neden Çevre Mühendisliğinde ilerleyelim, neden İş güvenliği Uzmanlığında ilerleyelim?

Deneyim sahibi veya bilgisi olanların düşünce ve yorumlarını alabiliriz...

Şimdiden teşekkürler... :)
 
Kısa ve Öz.
4 yılık mühendislik okuyan herkes çevre görevlisi ve is güvenliği uzmanı olabiliyorken neden düşünüyorsunuz ki.
Sorunuzu okuyunca sanki aya mı yerleşsek yoksa marsa mı diye geldi.
6 yıllık çevre mühendisi 5 yıllık çevre görevlisi 4 yıllık iş güvenliği uzmanıyım. hiçbiri de hayatımda fark edilecek yaratmadı.
farklı bir şey olması istiyorsan sana tavsiyem azıcık paran birazcıkta anlıyorsan ticaret atıl.
 
Yanıtınız için teşekkürler..
Fakat sorumda da belirttiğim gibi kıyaslamada hangisini tercih edebilir ve neden? Tercih nedenleri RİSKLER olabilir ÇALIŞMA ŞARTLARI olabilir ÜCRET olabilir SÜRERLİLİK olabilir vs. vs..
 
@M_Gungor

O bilincin geldiği yer de kesinlikle işçinin sağlığı sıhhati filan değil; tamamen cezadan kaçmak. Hatta çok sert bir düşünce gibi gelebilir belki ama OSGB sahipleri bile yaptıkları işin amacını ya da idealini unutmuş durumdalar, tamamen kar amacı güdüyorlar.

Hem iş güvenliği hem de çevre kültürünün bizim insanımızın bilincine yerleşebilmesi için alınması gereken daha çok yol var.
 
Tartışmasız Çevre mühendisliği. Uzun vadede maddi ve manevi getirilerini yada götürülerini hesaba kattığınızda Çevre mühendisliği tartıda açık ara ağır basar. Hem iş güvenliği hemde Çevre Mühendisliği yapan biri olarak benim tavsiyem Çevre Mühendisliği.
 
Zaten çevre mühendisi olmuşssunuz. Bunun yanına istediğiniz sınıfı ekleyebilirsiniz, neden sadece birine bağlı kalmanız gereksin ki!.. İnsan sevdiği iş te başarılı ve zengin olabilir. Evet Türkiye de belki isg; ekmek kapısı gibi, zorunluluk olarak geldi ve bir sektöre dönüştü. Ancak bunu değiştirmek, insanları bilinçlendirmek gene biz insanlara düşmüyor mu?
 
@serdaralkan
Fazla bir deneyimim olmamasına rağmen bence çok farklı yanları var diye öngörüyorum :) Ama mesleki çevre ile yaşayarak bunu daha iyi görebilcez...

@M_Gungor
Bence iki dal da bakanlıkların koymuş olduğu zorunluluk ve cezai getirisi de ikisinde mevcut. Biri insan odaklı biri çevre odaklı. Çevre açısından bilinçli olan firmalar da mevcuttur ve İSG açısından bilinçli olan firmalar da mevcuttur.. Her ikisi açısından bilinçli olan firma ve şirketlere ise biz kişisel olarak teşekkürlerimizi iletiyoruz... Asıl kazanan onlar...

@Temel Atik
Size tamamen katılmakla birlikte, bir meslek edinmek için en az 4 yıl mühendislik eğitimi alıyosun, bir meslek edinmek için 2 aylık kurs eğitimi alıyosun... Bunlar her zaman göz önünde bulundurulmasa da mutlak suretle değer verilmesi gereken konular diye düşünüyorum... Kişilerin deneyimleri sonucu Çevre Mühendisliği yada İSG'ye yönelimlerini hep beraber daha net görecez zamanla... Gayemiz, işimizi en iyi şekilde yapmak yada yapmaya çalışmak olsun... Düşünceleriniz için teşekkürler...

@Nevzat Karadeniz

Birine bağlı kalalım anlamında söylemedim, kişilerin deneyimlerine göre hangi mesleğe yönelimler daha fazla ve işin içinde ne tür durumlar var bu amaçla bilgiledirilme ve karşılaştırılma amacıyla sorulmuştur... Mesleğimiz Çevre Mühendisi, bu her zaman tabiki Listenin tartışmasız ilk sırasında yer alıyor... Mühendis olmak ayrıcalıktır...

Deneyimlerimizi paylaşmaya devam edelim...

Bilgilendirmek ve karşındaki insana yardımda bulunmak en güzel duygulardan biri.

Tüm Mühendis meslektaşlarıma sevgiler...
 
merhaba,
iş güvenliği uzmanlığında risk daha fazla, çalışanın uzun dönemli kayıplı yaralanması veya ölümü sonucunda hapisten kurtulman zordur.Örnekleri çoktur ölümlü kazaların hepsinde iş güvenliği mühendisleri sorumludur.Çevre görevlisinde böle bir şeyden bahsetmek zordur,kaldıki çecresel kazaların boyutu çok daha büyük iken ,kaza denilince akla iş güvenliği geliyor hala, seveso ile bu ileride boyut değiştirebilir belki.
 
Çevre Mühendisliği bir meslektir, İSG ise bir uzmanlık dalı. Ehliyet alırsın sonra araç seçersin şartlar ve mali durumuna göre araç değişir ama ehliyet aynıdır sadece deneyim artar. Gelişim sürekli olmalı bu isg de olur çevre de olur TMGD de olur. Önemli olan bakış aşısı

Çevre Mühendisi Olarak kimyasallar yönetmeliklerine çevre kirliliği gözüyle bakarsın
İSG Uzmanı olunca kimyasallara kaza gözüyle bakarsın
TMGD olunca çevre + isg + ulaşım gözüyle bakarsın

Yönetmelik aynı ama senin bakış ve görüş alanın genişler

Çevre Mühendisiyim Mesleğimi seviyorum. İSG ve TMGD ise kendime kattığım artı değerler ................
 
Arkadaşın sorusuna farklı bir bakış açısı ile yaklaşmak istiyorum.
Eğer gerçekten bir dal yada uzmanlık seçecekseniz Üretim sektörüne girmeye çalışın.
Üretim Mühendisi olarak küçük paralar ile başladığınız işte; sektöre olan ilginiz ve başarınız referans alınarak ve potansiyelinizi ortaya koyarak çok farklı yerlere gelebilirsiniz. Belki alanınız dışı olacak ama kariyer yönlendirmesinde önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum.
Kendi işinizde başarılı olmak istiyorsanız yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi biraz para ve ticaret ile hurda sektörüne adım atıp bakir bölgelere yönelim yapanız mantıklı olacaktır.
Genelde kurumsal firmaların aradığı personel İSG ve Çevre görevlisi belgesinin ikisini de içinde barındıran kişilerdir.

Türkiye'nin kanayan yarası olan özellikle bir işe eğilim ve o işteki başarı kriteri kendi işi dışında başka işler yapan personeller almaktır.
Uzunca bir süre işveren yada yöneticilerle yaptığım fikir alış verişi tartışmalar vs. vs. sonucu işverenin amacının sadece kar etmek olduğunu her personelin yerinin dolabileceğini bir işte branşlaşma olgusunun hiç önemli olmadığını söyleyebilirim.
Kendi mesleğim açısından Çevre görevlisi belgesi, Çevre Mühendisliği dışında bazı meslek gruplarına verilmeseydi eğer Türkiye toprakları içinde en iyi branşlaşmaya sahip mühendislik dalı diyebilirdim.
 
Üst