• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Etkinlik Çevre mühendisi olarak iş sahamızı genişletmek

Arkadaşlar Çevre Mühendisi olarak çalışma sahalarımızı genişletmek adına bir şeyler yapmak lazım. Biraz inceleme yaptığımda gıda ürünleri veya ambalajları üretilen tesislerde zorunlu istihdam olan bazı meslekler var. Bunlarla ilgili birkaç link ekledim, ben cimer e bir yazı gönderdim Çevre Mühendislerinin de Bu yönetmelik kapsamında listeye eklenmesi konusunda belki bir kaç arkadaşımız daha başvuru yapar ise dikkate alınabilir (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


EK:7/A
Gıda İşletmelerinde Üretimin Niteliğine Göre Sorumlu Yönetici Olarak İstihdam Edilecek Meslek Mensupları
1-Et ve Et Ürünleri: Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+ Zootekni).
2-Hayvan Kesim Yerleri: Veteriner Hekim.
3- Süt ve Süt Ürünleri-Dondurma-Yenilebilir Buzlu Ürünler: Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Zootekni).
4-Meyve-Sebze İşleme (konserve, reçel-salça-meyve suyu-işlenmiş meyve-dondurulmuş meyve-tahin pekmez vb.): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager

5-Meyve-Sebze Ambalâjlama (taze/kurutulmuş): Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

6-Tuz-Çay (bitkisel, meyve, siyah vb.): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Kimya Mühendisi, Kimyager.

7-Unlu Mamuller (simit-yufka-kadayıf-galeta vb.) Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Pastacılık Ürünleri - Un - Bulgur - Makarna - Hububat -Bakliyat Ambalâjlama: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

8-Margarin- Aromatik Yağ-Bitkisel Yağ (zeytinyağı dâhil): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi [Gıda+Süt +Bahçe Bitkileri (sadece ham yağ üretiminde)], Kimya Mühendisi, Kimyager, Ziraat Fakültesinin diğer bölümleri (sadece dolum yapan iş yerlerinde).

9-Şekerli Ürünler (bisküvi-çikolata-kokolin-gofret-helva-lokum-şekerleme vb): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi [Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri (sadece şeker fabrikası )], Kimya Mühendisi, Kimyager.

10-Alkollü İçkiler: Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda), Kimya Mühendisi, Kimyager.

11-Alkolsüz İçecekler (içecek tozları dâhil): Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Kimya Mühendisi, Kimyager.

12-Bal-Polen-Arı Sütü-Temel Petek Üretimi ve Ambalâjlama: Ziraat Mühendisi (Gıda +Zootekni), Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi.

13-Baharatlar-Kuru Yemişler: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

14-Toz Karışımlar-Sakız-Vaks/Sakız Bazı-Nişasta-Çerez,Cips-Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar-Çocuk Besinleri-Hazır Çorba: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

15-Hazır Yemek Üreten İş Yerleri-Entegre Fındık-Fıstık İşleyen İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

16-Yemek Fabrikaları:
(tabldot yemek-soğuk meze vb): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Kimya Mühendisi, Kimyager, Diyetisyen, Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Beslenme Bölümü Mezunu (4 Yıllık).

17-Maya-Fermente ve Salamura Ürünleri (sirke-yaprak-turşu, zeytin vb.): Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Bahçe Bitkileri), Gıda Mühendisi, Biyolog

18-Gıda Katkı Maddeleri-Aroma Maddeleri Üretim ve Ambalâjlaması: Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

19-Su Ürünleri İşleyen İş Yerleri: Su Ürünleri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda +Su Ürünleri+Zootekni), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Biyolog

20-Yumurta Ambalâjlayan İş Yeri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Biyolog, Kimya Mühendisi, Kimyager.

21- Soğuk Hava Depoları-Sade Buz Üretimi: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Kimya Mühendisi, Kimyager, Biyolog.

22-Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İş Yerleri: Gıda Mühendisi, Makine Mühendisi, Petrol Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Makine), Kimya Mühendisi, Kimyager.

23-Diğer Gıda Maddelerini Ambalâjlayan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (tüm bölümler), Gıda Mühendisi, Biyolog, Kimya Mühendisi, Kimyager.

24-Gıda Işınlaması Yapan İş Yerleri: Ziraat Mühendisi (Gıda), Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Kimyager.

EK: 7/B
Gıda İşletmelerinde Üretimin Niteliğine Göre Sorumlu Yönetici Olarak İstihdam Edilecek Meslek Mensupları
1-Taze-Kuru Meyve Sebze Ambalâjlayan İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım (Ziraat) Teknikeri, Meyve Sebze İşleme Teknikeri, Süt Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

2-Bitkisel Çay-Çay-Tuz Ambalâjlayan İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Meyve Sebze İşleme Teknikeri, Süt Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

3-Unlu Mamuller Üreten İş Yerleri (simit, yufka, galeta vb.): Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Süt Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni, gıda bilimi konusunda eğitim almış diğer teknikerler.

4-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri-Pastacılık Ürünleri Üreten İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni, gıda bilimi konusunda eğitim almış diğer teknikerler.

5-Un-Bulgur Üreten ve Hububat-Bakliyat Ambalâjlayan İş Yerleri:
Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

6-Bitkisel Sıvı Yağ Üreten ve Ambalâjlayan İş Yerleri: Yağ Endüstrisi Teknikeri, Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

7-Şeker Ambalâjlayan İş Yerleri: Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknikeri, Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

8-Kuruyemiş-Baharat Ambalâjlayan İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Meyve Sebze İşleme Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

9-Mantar Üreten ve Ambalâjlayan İş Yerleri: Mantarcılık Teknikeri, Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Meyve Sebze İşleme Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni .

10-Bal-Polen-Arı Sütü Üreten ve Ambalâjlayan İş Yerleri: Arıcılık Teknikeri, Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Et Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni.

11-Salamura Ürünler Üreten İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Meyve Sebze İşleme Teknikeri, Süt Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni.

12-Diğer Gıda Maddelerini Ambalâjlayan İş Yerleri: Gıda Teknikeri, Tarım Teknikeri, Et Teknikeri, Gıda Teknisyeni, Ziraat Teknisyeni, Çevre Sağlık Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni, gıda bilimi konusunda eğitim almış diğer teknikerler.

2-Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İş Yerleri: Gıda Mühendisi, Makine Mühendisi, Petrol Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Ziraat Mühendisi (Gıda+Süt+Makine), Kimya Mühendisi, Kimyager. neden Çevre Mühendisi de olmasın
 
Yazdığınız başvuru metinini matbu halde paylaşırsanız buradaki arkadaşlarımızda belki değerli vakitlerinden bir miktar ayırarak gönderim sağlarlar ise cimer' e belki sesimizi daha güçlü duyura biliriz.
 
Ali Bey ;

CİMER başvuru kısmına direk aşağıdaki yazı ile giriş yaptım ve aşağıdaki yazıyı ekledim ;

27/8/2004 tarihli ve 25566 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik' de gıda ile temas eden ürünlerin üretildiği ambalajlandığı tesisler listesindeki meslek gruplarında bir çok meslek dalı mevcuttur.Bu meslek gruplarına Çevre Mühendislerinin de eklenmesini talep etmekteyim. Çevre Mühendisleri olarak kimya mühendisi , kimyager gibi listedeki bir çok meslek disiplininin bu tesislerde sağlayacağı çalışmaları Çevre Mühendisleri olarak bizlerde sağlayabiliriz. Çalışma alanlarımızın sürekli olarak daraltıldığı bu dönemde bizlere de çalışma sahası açılması anlamında yardımınızı rica ederim.

Matbuu hale henüz getirmedim
 
Kenan Bey tebrik ederim. Bence ÇMO nun da bu konuya dahil olması gerekir. Mesala gıda üreten firmalarda laboratuvar varsa, istihdamı zorunlu personel olayı devreye giriyor. Gıda, kimya vb. bölümler varken çevre yok. Gıda tesisinde kimyager bu hizmeti karşılayabiliyorsa pekala çevre mühendisi de karşılayabilir.
 
Bence üretim olan her işletmede Çevre Mühendisi (Tam zamanlı) bulundurulması zorunlu personel olmalı. Sonuçta üretimden kaynaklı kirlilikler söz konusu ve bilinçsiz çevre kirletilmesi söz konusu işletmeler çevre konusunda bilinçsiz atık suyun 7 taşa çarpması ile temizleneceğine toprağa atık gömüldüğünde çevre kirliliği olmadığına kontamine atıkların herhangi bir yerde yakıldığında bertaraf olduğuna vs. saymakla bitmez uzar da uzar.
Ama şunu unutmayalım bizler kendi mesleğimize kendimiz zarar verdik savunmadık görmedik duymadık kendimizi geliştirmedik birlik olmadık ben Mühendisim arkadaş ne askeri ücreti demedik illa askeri ücret vereceksen Mühendis askeri ücreti vereceksin demedik veyahut diyemedik... ÇMO sözde var fakat icraat olarak yok diğer mühendislik dallarının odaları bas bas kendilerini korurken bizim odamız hep sesiz kaldı ancak bizden mezun oldun o günden sen bana aidat ödeme yap demesini bildi... Sonuç olarak çalıştırılması zorunlu bir personel varsa emin olun oda ÇEVRE MÜHENDİSİ dir.
 
İlginç bir örnek daha vereyim ;

Mesela Bizler Enerji Yöneticisi olabiliyoruz ( Ben öyleyim, Gülay Hanım da enerji yöneticisi sertifikası sahibi )
ama binalara enerji kimlik belgesi veren uzman olamıyoruz
bakın durum nasıl ;

SSS-4 Enerji Kimlik Belgesi - EKB Uzmanı Kimdir ? Enerji Kimlik Belgesi - EKB Uzmanı Kimler Olabilir ?
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı : Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı için gerekli eğitimlerini bakanlık tarafından yetklilendirilmiş kurum veya kuruluşlarda gerekli görülen eğitimlerini tamamlamış ve sınava girerek başarılı olmuş mimarlar ve bazı mühendsilik dallarında eğitim görmüş kişilerdir.
Enerji Kimlik Belgsi EKB uzmanı olmak için belli meslek grupları seçilmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi EKB Uzmanlığı yapabilen meslekler;
  • Mimarlar
  • Makina Mühendisleri,
  • Elektrik Mühendisleri
  • İnşaat Mühendisleridir.
SSS-5 Enerji Kimlik Belgesi - EKB Eğitimi (Kursu) Nereden Alınır ve Kimler Enerji Kimlik Belgesi - EKB Eğitimi (EKB Kursu) Verebilir ?
Enerji Kimlik Belgesi kursu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından alınabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Enerji Kimlik Belgesi eğimi verme konusunda yetkilendirilmiş firmalar enerji kimlik belgesi kursu verebilir. Enerji kimlik belgesi eğitimi almak veya kursuna gitmek istiyorsanız bizimle iletişime geçmeniz durumunda sizlere yardımcı olabiliriz.

Mesela Bir inşaat mühendisi bu hesapta sanırım yalıtım hesabı yapacaktır, bu hesabı Çevre Mühendisi de yapabilir,
Farklı meslek dalındaki arkadaşlarımız bu yazılardan dolayı lütfen yanlış anlamasın, mesleklerine saygım sonsuz ben sadece bu yetkilendirme konusunda biraz daha adalet isteyen biriyim sadece,

Bu arada Enerji Yöneticisi konusunu Çevre Mühendisi arkadaşlar incelesin araştırsın bizlerde bu sertifikayı alabiliyoruz

Kolay Gelsin

Bu konuyu da ÇMO ya mail atım gorus@cmo.org.tr
 
Makine muhendisleri odasından eğitim aldım uygulama ve teorik
sonra ankarada enerji bakanlığında sınav
bir kere alınıyor yenileme vb yok ömür boyu geçerli
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


ben 2016 da aldım o zaman 1750 tl idi ücreti ,şuan 2 nin biraz üstünde

izmit mmo dan aldım

çevre ve isg gibi bakanlık portalından atama yapılıyor
 
Kenan AtalarKenan Bey merhaba, yorumu yıllar önce yazmışsınız hala aktif misiniz bilmiyorum ama sormak istedim.
Ben de enerji yöneticisi eğitimi alacağım. En iyi eğitimi nereden alabilirim siz nereyi önerirsiniz? Birde çok zor olduğunu başarı oranının düşük olduğunu söylüyorlar. Bir çevre müh. olarak çok zorlanır mıyım sizin yorumlarınız neler?
 
Şuan sadece eğitim ücreti 2470 tl. Sınav ücreti belge parası vs derken 3000i bulur.
 
Sanırım arıtma tesislerinde Çevre Mühendisi çalıştırılması zorunlu değil. Mesela teknik geziye gittiğim bir içme suyu arıtma tesisinde çevre mühendisi çalışmıyordu. Tüm kentsel/endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin ve içme suyu arıtma tesislerinin yönetiminde en az bir Çevre Mühendisi çalıştırılması zorunluluk haline getirilmeli bence.
 
merhaba değerli meslektaşlarım yazılanları okudum gayet açık ve iyi niyetli işlenen konular.Meslek açısından olumlu şeylerden bahsedip adımlar atmışsınız.Ne yazık ki!!Çevre ile alakalı tesislerde bırakın zorunlu olmayı ÇEVRE MÜHENDİSİ unvanımızı bile kullanamıyoruz.Odamızın attığı adımlar da boşa çıktı.ÇEVRE GÖREVLİSİ adı altında mesleğimizi gömdüler resmen.Bizler birşey yapalım yapmaya da bu basitleştiren şahıs kurum kuruluş onlara ne yapabiliriz?3 5 hurdacı toplanıp bir bölgede Çevre Mühendisi/Görevlisi ücretini asgariden vereceğiz deyip anlaşıyor ve uyguluyor.Peki biz kendini geliştirmiş etkin ve yetkin bireyler, toplumda meslek grubuna dahil olmuş bizler!! neden HURDACILAR kadar olamıyoruz?:oops::rolleyes:
 
Piyasada çalışıp az da olsa para kazanmak ve tecrübe sahibi olmak isteyen çok sayıda iş arayan mevcut olduğu sürece bu iş böyle devam edecektir; arz-talep dengesi. İş alanı arttıkça iş arayan sayısı azalacağından zamanla ücretlerde de artış olacaktır. :)
 
Üst