• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi taşeron...

ismail tevetoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mayıs 2011
merhabalar arkadaşlar,
Sizlerle rahatsız olduğum bir konuyu paylaşmak istiyorum.Herkesi bildiği üzere Çevre mühendisleri son 1 yıl içerisinde çok fazla popüler olmakla birlikte, bir çok iş sahasına sahip ;Fakat danışmanlık firmalarında çalışan arkadaşlarımızın bende içlerine dahil taşeron olarak çalıştırılmaktayız.Bunun yanında maaşlarımızda taşeron firmalarına göre aşağılarda oluyor.Peki bu durumdan rahatsız olan arkadaşlırımız yokmu? Neden birlik olamıyoruz? neden bir EMO gibi birlik değiliz? ve en önemlisi bizmi onlara muhtacız onlarmı bize bu soruyu sorgulamak lazım..Saygılarımla....
 
Danışmanlık firmalarında taşeron olarak çalışmak ya da çalıştırılmaktan kastınız nedir acaba? Bu işle uğraşmıyorum, ancak konuyu da merak ettim. Rica etsem açıklayabilir misiniz?
 
Şimdi taşeronluktan kastım şudur Bir çevre mühendisi danışmanlık firmasında 15-20 tane fabrikaya bakıyor.Bana göre bunun adı danışmanlık firması tarafından taşeronluk olarak çalıştırılmaktır.
 
Pek çok çalışan çalıştığı şirkette tek bir işle ya da projeyle meşgül olmuyor ki. Size has bir durum değil bu. Ben eski işimde; arıtma tesisi proje keşiflerinin çıkarılması, hesapları, çizimleri, satın alma tekliflerinin oluşturulması ve takibi, şantiye işlerinin yürütülmesi, bakanlık görüşmeleri, hakediş ataşmalarının düzenlenmesi, arıtma tesisi işletme bakımlarının yapılması vs vs. bu işlerle bizzat ilgileniyordum. Ve bunlar sadece bir tesise has değildi :) Şimdi başka bir firmada çalışmaya başladım. Bu bahsettiğim işlere yeni yeni görevler eklendi. :Sss Sizinkisinin sayısınca projeyle ilgilenmem mümkün değil elbette, ancak demem o ki özel sektör de çalışır çalışır çalışırsınız :) İşveren hep daha fazlasını bekler. Bence maaşlarınızda kesinlikle iyileştirmeler yapılmalı ve hatta kişi başına bakılan tesis sayısı da düşürülmeli. Danışmanlık işinde çalışanlar birleşmeli ve odadan bu konu hakkında yeniden yardım istemeli. En güzeli iyi bir fabrika da çevre görevlisi olarak çalışmak gibi geliyor, bilmem yanılıyor muyum?
 
Zaten o konuda hemfikiriz tek bir fabrika olsun.İsg sinide yaparsın arıtması varsa onada bakarsın yeri gelir arge çalışması yaparsın ama bir firmada bunu yaparsın.Zaten taşeronluk dediğim de işte bir çok firmaya bakmamız.
 
Bahsettiğiniz konu tüm sektörlerde "danışmanlık" kavramının kaldırılması anlamına gelir ki buda çok zor hatta imkansız..
 
bir çok fabrikanın faaliyetin danışmanlık hizmeti alması zorunlu şimdiki durumda bu yasal bir zemine oturtuldu. ancak danışmanlık şirketleri nasıl daha ucuza yaparız yarışına girdiler. buda para kazanmayı bir kenara bırakın o ayrı bir konu ama işin ve mesleğinde ayağa düşmesine sebep olmakta. faaliyet sahibi bu hizmeti alıyor ama zorunluluk hissetmiyor zorunlu kalıyor. danışmanlık firmalarıda işi ucuza yaptıkları için yeterince verim sağlayamıyor fabrikalara ve sonuçta iş şuna dönüşüyor.
"ya işte bu zorunluymuş verdik 200-300 gelip bakıyorlar"
bu büyük bir prestij kaybıdır arkadaşlar meslek için. bir çok iş veren çevre mühendisi için "devlette sizin önünüzü iyi açtı" düşüncesinde.
bir çok fabrikaya bakmak falan belki aşılabilecek konular. danışmanlık için ayda bir gün bir tesis için çokta yetersiz değil bence.
bizim öncelikle birlik olarak davranıp. "bu iş çevre mühendisi olmadan olmuyormuş" dedirtmemiz lazım. buda yönetmelikle falan olacak şeyler değil. danışmanlık sektörümüz bir çok şirkette ay sonu gider paramı alırım şekline dönüyor.
şimdi bir düşünmemiz lazım. bu yönetmelikler çıkartıldı ve zorunlu koşuldu 3-5 yıl rahatız ya sonra? ne iş yapacağız? bakınız lpg sorumlu müdürlüğüne. ne durumda ayaklar altında bana göre.
şimdiki durum bizim için bir nebzede olsa fırsat niteliğinde. bu fırsatla sanayicilere böyle bir mühendislik dalının olduğunu ve iyi işler yapabileceğini göstermeliyiz.

birlik olmalıyız doğru. ama bunu para için değil gelecekteki mesleğimiz için yapmalıyız. karamsar bakıyoruz ama şu an gerçekten bir çok mühendislik dalından iş bulma konusunda çok çok rahatız. bu hep böyle mi gidecek. bana göre gitmeyecek. neden gitmeyecek çünkü biz mesleğe yatırım yapmıyoruz herkes kendini kurtarmaya çalışıyor.

birlik olmayı daha az çalışmak için yapacaksak ben böyle bir birliğin bize yardım edeceğini düşünmüyorum.

arıtma tesisi yapmak, alt yapı tesisi yapmak yada ölçüm analiz yapmak kaç çevre mühendisinin karnını doyuracak?
danışmanlık bir fırsat bu meslek için. şimdi bunu nasıl geliştiririz düşüncesinde olmalıyız bana göre.
(danışmanlık işi falan yapmıyorum bu arada :))
 
Hocam sizin dediğiniz taşeronluk sayılmaz aslında,İlgili yönetmelikte 26 adet sınırı var biliyorsunuz. Fiyatlar konusunda hem fikiriz yalnız. Alınan ücret harcamaları karşılamadığı için daha fazla firma alınıyor ve bu da hizmet kalitesini düşürüyor.
 
Tabikide yönetmelik var ama o yönetmeliğin dışına çıkartıyorlar hizmet yaptığımız için ve rekabet olduğu için herkes daha fazlasını vermeye çalışıyor.kampanya yapan var danışmanlık hizmeti için :Dsüper marketlere döndük müşteri çekmek için.
 
"3-5 yıl sonrası" konusunda bende hemfikirim... bakanlıkta ve birçok firmada bu işin ekip çalışmasından çok tekrar bireysele çevrileceği yönünde görüş bildirmekte.

Çevre Görevlisi ve ekip çalışması akla mantığa uygun. ancak bakanlık bir konuda tıkanıyor bence;

- öncelikle evrakları toparlıyorsunuz (kap. raporu, ticaret sicili, işletme bel., yapı ruhsatları....)
- evrakları beyan veriyorsunuz,
- tesisin fiziksel şartlarını uygun hale getiriyorsunuz,
- ölçümlerini yaptırıyor ve raporları beyan ediyorsunuz,
- yıllık atık miktarlarını beyan ediyorsunuz,
- 6 ayda bir denetim yapıyorsunuz ve bunları saklıyorsunuz.
- eee?

sonrası meçhul. çünkü tesisleri hizaya sokmak için getirilen Çevre Görevlisi hizmeti bir nevi tesislerin mevcut durumdaki evrak ve ölçüm eksiklerinin takip edilmesi düzene sokulması için oluşturulmuş bir sistem. Mevcut teklifleri incelerseniz birçok firma bu tür belgeleri toparlamaya ve sisteme girmeye çalışmaktadır. belgesini alan işletmeler ile aynı bedellerde çalışılamayacağı açıktır.

Yani teknik olarak herhangi bir tesisle 1 yıl içerisinde izin veya lisansını alıyorsunuz. sonra 6 ayda bir denetim.. atık beyanı yılda 1 kez ve atık çıkışı yılda 2 kez, başka? sürekli eğitimler falan bu işin makyajı...

kısacası önümüzdeki 5 yıl sonra bu iş hep aşağı görülen ki bize göre bence daha zor olan Teknik Nezaretçilik ve LPG sorumlu müdürlüğünden aşağı çekilecektir. buz dağı yaklaşıyor.. bu konuda çalışmalara başlanılmalıdır.

Saygılar...
 
Kaan Bey
çevre izni/lisansı alındıktan sonra 6 ayda bir denetim yapılacağı nerede yazıyor? ben göremedim. yönetmelik gereği ek-2 ler için ayda bir gün diye biliyorum ...
 
"Çevre Denetim Yönetmeliği" kapsamında Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisinin görevleri
MADDE 9 – (1) b) Sorumlusu olduğu tesis veya faaliyetin yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkikini gerçekleştirmekle ve iç tetkikin sonucunda bir İç Tetkik Raporu hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmakla ve bir örneğini yönetim biriminde bulundurmakla,

Çevre yönetim hizmeti verecek yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarının yükümlülükleri
MADDE 14 – (1) Çevre yönetim hizmeti verecek yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları;
a) Sorumlusu olduğu tesis veya faaliyetin yılda bir defadan az olmamak üzere, ilgili mevzuat hükümleri de dikkate alınarak iç tetkikini gerçekleştirmekle,

şeklinde açıklamaktadır.

haklısınız aklımda 6 ayda bir kalmış. yılda en az 1 defa denetim yapılması isteniyor. kusuruma bakmayın.
 
Arkadaşlar bu konuda en büyük handikap bence mesleğimizin, her türlü işin yaptırılması müstehak bir mühendislik branşı olarak görülmesine göz yummamızdan ileri geliyor. bunun en büyük nedeni de elbette ki çaresiz kalmamız. kendi şahsi kanaatim, çevre mühendislerinin daha eğitim alırken endüstriyel proseslerin çok daha iyi bir biçimde kavranması gerektiği yönündedir. pek çok hatrı sayılır büyüklükte işletmede iş güvenliğinin yanı sıra bir de endüstri mühendisliği bakış açısına sahip olmamız bekleniyor. buna itirazım da yok aslında. bir çevre mühendisi olarak mevzuatı yürütmekten daha ziyade çalıştığım iş yerine planlama ve süreç geliştirme konularında katkı sağlamak isterim (ki mesleğimizin özünde proseslerin çevresel boyutlarını indirgeyecek uygulamalar geliştirmek yatıyor). Bunun yerine pek çoğumuza layık görülen pozisyon hiç kimsenin elini taşın altına koymak istemediği ve en ufak imza konusunda etrafa kaçışılan iş güvenliği konusu...

İstemediği halde başka türlü ilave işleri kabul etmek zorunda kalan çevre mühendislerinin tek umudu Bakanlıktır bence. Çevre Denetim Yönetmeliği bu yönde değiştirilmeli.
 
@KaanDogukan


Kağan Bey

Siz sanırım yılda bir defa iç tetkik yapılmasını diyorsunuz. Ama ÇKAGİLHY hakkındaki yönetmelik ek-1 listesindeki tesisler için (izin/lisans almış olsa dahi) ayda 2 gün, ek -2 listesindeki tesisler ise ayda bir gün tesiste bulunmak zorundadır.

Ayrıca sizin yukarıda alıntı yaptığınız yönetmelikte değişiklik olmuştur. İç tetkikğin ne zaman yapılacağı ÇKAGİLHY yönetmeliğinde ele alınmıştır.
 
Ben ömrümüzün bu şekilde devam etmesi koşulunda 3-5 seneyle sınırlı kalacağını düşünmüyorum. Ama herşey çok fazla bence. Bu kadar bilgi fazla. Olmayan bir bilgiden bahsediyorum. Üstelik verilen bilgiler geliştirilebilir olmasına karşın çoğu hiçbir zaman kullanamayacağımız şeyler. Kastettiğim akademik eğitimler. Diğer üniversitelerde durum nedir bilemem ama okuduğum üniversite de her şey sudan ibaret gibi gösterildi neredeyse. Peki geldiğimiz nokta ne?
Bu kadar farklı iş alanlarında çalışabilme yetkimiz hem var hem yok iken bence okullarda verilen eğitimler yetersiz. Üniversitelerin Mühendislik dallarındaki eğitimin geliştirilmesi. Farklılıklar dışında Mühendis yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ekstradan Çevre Görevliliğiyle ilgili olarak da artık bu belgenin verilmesinin durdurulması gerekli. Biz çevre mühendisleri olarak sınavsız şekilde bu belgeyi alabiliyor ve kullanabiliyorsak neden başkaları da alabiliyor.
Bakanlığın artık geçici çözümlerden çok köklü değişikliklere gitmesi gerekiyor. Ne tas yansın ne kebap olmuyor!
 
Üst