• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisinin aldığı dersler ama yetkinlik verilmeyen işler neler?

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Bir çevre mühendisinin aldığı desrleri bilmeden bu işi yapmaz, şu işi yapamaz diye ahkam kesmelere karşı ben bir kaç başlıca aldığımız dersleri paylaşmak istedim.
-Statik ve Mukavemet
-Çevre Kimyası
-Çevre Mikrobiyolojisi
-Malzeme Bilimi
-Akışkanlar Mekaniği
-Termodinamik
-Yer Bilimi
-Kimyasal Prosesler
-Temel İşlemler
-Hidrolik
-Meskun Bölge Hidrolojisi
-Katı Atık Yönetimi
-Biyolojik Prosesler
-Hava Kirlenmesi
-Su Arıtma Tesisi Tasarımı
-Su Temini&Atıksuların Uzakl.
-Atıksu Arıtma Tesisi Tas.
-Endüstriyel Kirlenme Kontrolü
-Çevre Modellemesi Esasları
-Tehlikeli Atık Yönetimi
-Teknik Resim
-Autocad
-İstatistik
Gibi bir çok alanda eğitim alan çevre mühendislerinin bu aldığı derslerle ilgili işleri yapamamasını açıklayabilen var mıdır?
 
@arda erman Öncelikle disliplinler arası bir bölüm olduğunu biliyorum ben de demiyorum 5 katlı bina yapalım vs. ancak bir arıtma tesisini tek başına yapabilmen gerekir veya atıksu projelerini tek başına sunabileceksin. Burda ehil görüp görmemek değil mesele asıl mesele mesleklerin iç içe girdiği alanlarda çevre mühendisinin kendine yer açması. bir çevre mühendisi olarak imza yetkisiz olmak size tuhaf gelmiyorsa sizin düşünceniz saygı duyarım. Ama sizin gibi düşünen çokta kişi görmedim...
 
Orada da olay mesleğin geçmişine dayalı, eskiden çevre mühendisliği inşaat mühendisliğinin yüksek lisansı olduğundan hala bunun etkisi net olarak görülüyor. Benim şahsi görüşüm keşke öyle kalsaymış. Bu arada gerçekten kendini geliştirebilmiş arkadaşlar oldukça iyi firmalarda dediğiniz işleri yapıyorlar, hatta çok da iyi pozisyondalar. Sadece bu yukarıda yazdığınız dersler çoğu üniversitede temel bilgi aşamasında kalıyor. yani kaç tane yeni mezun istatistiğe hakim en azından spss i tam olarak kullanabiliyor ya da kimyasal proseslerde phreeqci kullanabilen var mı ya da haberdar mı bu programdan?

Velhasıl kelam benim görüşüm belli zaten çok ümitli değilim meslekten ama yeni arkadaşları çok soğutmak istemiyorum da :)

Herkesin fikrine benim de saygım sonsuz, umarım herkes yazarken ümit ettiği mesleki hazzı yaşar ve mutlu bir iş hayatı olur ...
 
@arda erman Evet dediğiniz şekilde yüksek lisans olarak kalması gerektiğine katılıyorum. temel bilgiler hususunda türkiyede meslek işte öğreniliyor zaten yeni mezunlardan böyle şeyler beklenmez bence. Kendi geliştirmiş arkadaşlar bu işleri yapıyor doğru benimde etrafımda var ancak burda yapabiliyor yada yapamıyor kısmı sorun değil ben de güneş tarlası projelendiriyorum örneğin ama bu konuda projeyi ben sunamam bunun gibi çok iyi artıma tesisi projelendirebilirsin ama inşaat mühendisi olmadan bunu yapamıyorsun. bu noktada dediğiniz olay sorunu çözüyor sadece yüksek lisans eğitimine dönsün. ve sorun çözülsün :)
 
Üst