• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisleri için inşaat mühendisliği tamamlama olsa?

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Yurt dışındaki çevre mühendisliği bölümlerin büyük bölümü inşaat ve çevre mühendisliği şeklinde ülkemizde de mesleğe azalan talepte göz önünde bulundurularak bu şekilde bir bölüme dönüştürülebilir. mevcut çevre mühendislerine de inşaat mühendisliği tamamlama imkanı sağlanabilir.

Çevre mühendisliğini yapmamıza üzün verilmeyen araya sıkışmış bir meslek olmaktan kurtaracak güzel bir adım olur diye düşünüyorum. sizce böyle birşey mümkün olabilir mi ?
 
Çoğu derslerimiz aynı müfredatta. Mesleğimiz inşaat mühendisliğinin altında ezilmiş durumda. Kendi bakanlığımız mevcut lakin alırken 10 çevre mühendisi 300 inşaat mühendisi alıyor. bence ya birleştirilmesi gerek eskideki gibi yada ayrımı iyi yapmaları lazım.
 
İnşaat mühendisi almak yerine ÇEVRE MÜHENDİSLERİ'ne işini yapma imkanı verilse...bakanlığımız ÇEVRE görünümlü İnşaat bakanlığı mübarek!!! Çevre Mühendisinden çok farklı dallarda alım yapılıyor.Kesinlikle katılmıyorum!!!İnşaat mühendisi gibi olmaya.Bir inşaat mühendisi alt yapının malzeme ve ve matematiksel hesabını yapar. Bir Çevre mühendisi inşaat mühendisinin yaptığı tüm işlerin yanında alt yapıdan geçecek suyun karakteristiği yapının ömrünün neye göre değişeceğini bilir.Çevre Mühendisi ;ekonomik,insancıl düşünmenin yani sıra ÇEVRE odaklı düşünür.Yani bakanlığımız biraz da bizim gibi işini aşkla yapabilecek mühendisler adına çalışmalarda bulunmalı ve yönlendirmeli.MALUM DİLİ OLMAYAN BEBEK AĞLAMAYINCA İHTİYACINI KARŞILAYAMIYOR. :p
 
Aslında çevre mühendisi aldığı dersler bakımından bunları yapabilecek kabileyette mezun olması gerekir. bazı universiteler bu inşaat için gerekli derslerin bir çoğunu veriyor ama bazı universiteler ise vermiyor. verse bile yeterli düzeyde vermiyor. örnek olarak dersler Su Mühendisliği Yapı Sistemleri,Zemin Mekaniği Ve Temel İnşaatı ,Statik-Mukavemet, Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği bu derslere alan bir kişi dediğiniz işlemleri yapabilecek kabileyette mezun olması gerekir. zaten inşaattan alınacak önemli dersler alındıktan sonra inşaat ve çevre mühendisi ünvanı için fark dersleride alabileceğimiz bir sistemden bahsetmeye çalıştım. Bu sayade biz çevre mühendislerini peyzajcı sanma olayıda son bulacaktır diye düşünüyorum.
 
haklısınız @serhanmadenmantık güzel de genel için konuşmak ne kadar doğru bilemiyorum.Bu dersleri Çevre Mühendisi olarak zaten görüyoruz.Çok yetenekli,kabiliyetli Çevre mühendislerimizin olduğunu da düşünüyorum.Bakın Mühendislik demek "hangi dalı olursa olsun" azımsanacak bir meslek değil!!Sonuçta bir ton dersi başarıyla sonuçlandırıp mezun oluyoruz.Şu da var tabi!!! Mesleğini sevmeyen küçümseyen eni sonu farklı işlerle uğraşıyor. Soruyorum simdi size Hangi mühendislik bilimini tamamlayan arkadaş okuldan çıkar çıkmaz hakikatli şekilde mesleğini yapabilir?@serhanmaden Sizin dediğiniz şey mesleki tecrübeyle oluşacak bir yetkinlik becerisidir.Bu konu tartışmaya açık kişiden kişiye farklılık gösterebilir ;) ben fikirlerimi dile getiriyorum.
 
@ASUDE ÇAVDAR ne yazıkki dediğiniz gibi mühendislikten mezun olanlar mesleki tecrübe sahibi olmadan eğitimini tamamlıyor. sadece teorik eğitimler bu da yine eğitim sisteminin eksikliği ve bu eksiği ne yazıkki düşük maaşla yeni mezun çalıştıran firmalar kapatıyor. Ben mesleğimi severek yapan biriyim ve bu mesleği hakkettiği yerlere gelmesi için uğraşan biriyim. ancak her önüne gelen üniversite çevre mühendisliği açıp kafasına göre dersler koyup bu adamlarıda mühendis diye sektörün kucağına attıkça var olan düzeni değiştirmek mümkün olmuyor. Pideci,Bankacı,Dondurmacı çevre mühendisi arkadaşlarım var.. sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum. Sektöre geniş yelpazede bakılmadan ve mühendis arkadaşlar kendi kalitelerini yükseltmedikçe bir çözüm olmayacak. çevre mühendisliği kalksın demiyorum ama böyle devam ederse bölümler kendi kendine kapanacak zaten. önlem alınmalı müfredatımız gözden geçirilmeli sektörün beklentisi karşılanmalı vs vs. sizinle aynı şeyleri farklı yöntemlerle belirtiyoruz ben de mesleğimizin savunucusuyum sakın yanlış anlamayın.
 
Biz kendimizi mesleki ve etik olarak tamamlamadiktan sonra isterseniz genetik muhendisligine tamamlayalim. Arada kalan meslek oldugumuz doğru ama bunda bizim sucumuz yok mu? Kendi "meslegimizi begenmeyenler" cogunlugumuzda kendi meslegini en on planda tutanlar neden daha cok taninir ve kazanir halde ?
 
Aslında buna gerek yok. İnşaat mühendisi kendi işini, Çevre mühendisi de kendi işini yapabilse! gerekli istihdam sağlanabilir. Tabi ki öncelikle Çevre ve Şehircilik bakanlığının Çevre-Şehir diye 2 bakanlığa ayrılması gerekir. Gelişmekte olan ülkelerin ne yazık ki kaderi bu.
 
bence başkalarından bir şey beklemekle vakit geçirmektense fark yaratmak için emek harcamalıyız. :bsmagryr:;):)
 
Üst