• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisleri Odası Raporu

Sizce Türkiye'de Geri Dönüşüm Oranı Nedir?

  • %21'den az

    Oy: 13 52.0%
  • %21

    Oy: 1 4.0%
  • %21 -% 50 arası

    Oy: 9 36.0%
  • %50'den fazla

    Oy: 2 8.0%

  • Kullanılan toplam oy
    25

Kubilay Duman

Çevre Teknolojileri Grup Lideri
Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
11 Ekim 2012
Şehir
Sakarya
Firma
CSR PLASTIC - Şam Yapı Anonim Şirketi Sakarya Şubesi
Arkadaşlar merhaba,

Çevre Mühendisleri Odası raporuna göre ülkemizde plastik geri dönüşümü %21 oranından fazla değil. Tabi ki bu sonuçlara elindeki tek kaynak olan piyasaya sürenlere göre vermekte. Siz bu rakamın doğruyu yansıttığını düşünüyor musunuz? Benim görüşüm geri dönüşüm istatistiklerinde en sağlıklı sonuca lisanslı geri dönüşüm firmalarının satışları ile ulaşılabilir. Bu sayede sokak toplayıcıları da bu istatistiği içerinde kendine yer bulacaktır.

.
 
....lisanslı geri dönüşüm firmalarının satışları

bu bilgilere ulaşılamıyor mu? gizli mi?

2011 yılında 55 bin ton mertebesinde olan plastik atık ithalatı, 2017 yılında gelmiş geçmiş en yüksek miktar olan 205 bin ton seviyesine ulaşmıştır. 2018 yılının ilk iki ayında, geçen yılın neredeyse 1/3‟ü kadar plastik ithalatı yapılmıştır. Son 5 yıl içerisinde sadece atık plastik özelinde dış ticaret açığı toplamımız 128 milyon EURO‟ya ulaşmıştır. İthal edilen karışık plastik atıkların %30-35‟i ise geri dönüştürülebilecek nitelikte değildir..

Türkiye‟deki İçme Suyu Kaynakları Teknik Destek Projesi Nihai Raporundan alınan verilere göre ..... içme suyu arıtma tesislerinin %20 si aktif değildir. çalışmıyor....

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan TÜRAAT projesine göre, 2015 yılında işletmede ve inşa halinde olmak üzere 1127 evsel/kentsel atıksu arıtma tesisi (AAT) tespit edilmiştir. Bu tesislerden 320‟sinin verimli işletilebilmesi için düşük maliyetli (<250 bin TL) bir bakım&onarım yapılması gerekirken 120 AAT‟de daha büyük maliyetli revizyon yapılması gerekmektedir. 112 AAT ise atıl durumda olduğundan yeniden inşa edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Atıksu arıtma tesislerini inşa etmek atıksuyun arıtıldığı anlamına gelmemektedir. Görüleceği üzere ülkemizin derelerine, göllerine, denizlerine arıtılmış suyu deşarj eden arıtma tesislerinden 552‟si sağlıklı çalışmamakta, arıtma yapamamakta ve derelerimizi, denizlerimizi kirletmektedir.

..734 tesisten çıkan atık çamurun ne kadar olduğu, nasıl kullanıldığı ve nasıl bertaraf edildiği ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır (T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi).

ERGENE HAVZASINDA YİNE ERTELEME! .....

Belediye atıklarının, % 6‟sı geri kazanım, %64‟ü düzenli depolama ve % 30‟u ise vahşi depolama (kontrolsüz, çöplük) yöntemiyle yönetilmektedir.
 
Üst