• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisleri Patron Olabilsin...

cankaygili

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Şubat 2016
Firma
yokkine
Merhabalar atıksu aritma tesisinde demir ayrıştirma tesisinde tehlikeli madde güvenlik danışmanliği işlerinden sonra artik kendi işimi kurmaya karar verdim. Hatta soru cevap kısmında bu hafta icinde tehlikesiz atık toplama belgesi ve ambalaj atığı toplama lisansı hakkında bilgiler aldım. İlk bu işi yapmak üzereydim ancak şu an geldiğim nokta tam olarak hüsran. Neden çevre mühendisleri danışmanlıklar haricinde bir yerlerin patronu olamıyor ? Gözümüzü korkutuyorlar ya da biz cesaretsiziz. İstedigim sey sadece fabrikaları bağlayip kartonu peti pres etmekti. Daha önce ilişkili oldugum geri dönüşüm tesisinde ki adam lisansın yoksa seni ilk ben şikayet ederim dedi. Sadece ambalaj atigi lisansini almak için soyunma odalari duş sicak su. Su ayristiran kanal en az 1000 m2 alan ve daha bir sürü şey istiyorlar. Yani sana 30 bin bana para harca diyor devlet. Tehlikesiz atik toplama belgesi diger ambalaj atigi lisansindan daha kolay ama o belgeyle de anlastigim yerlerden mal alamayacagim. Yani arkadaşlar devlet bize çok parasi olan bu işi yapsın sizin gibi çevre mühendisleri de bu adamların yanında asgari ücrete çalışsin çay götürsün getirsin kantar süpürsün istiyor. 1 hafta önce nerdeyse makineleri alıp işe başlayacam şeyden sırf bu yüzden vazgeçtim. Var mı fikri olan kazançlı mantıklı bir sektörde patronluk yapabilecegimiz bir alan ? Eğer bu girişimleri yapmazsak bence çevre mühendisleri işci olmaya çay götürmeye ve iş kurmaya korkutulmaya devam edecek...
 
Lisans almayı her yönetmelikte zorlaştırdılar. Hem maddi olarak hem de yer seçimi olarak. Önceden alınmış lisanslar tam şartları sağlamasa da devam edebiliyor bir şekilde.
Çevre mühendisliği üzerine patron olacak bir iş şekli ancak danışmanlık olabiliyor ki o da pek kolay değil, şartlar onda da değişiyor.
 
Bilime kıymet veren bir ülke değiliz. Hatta tam tersine, cehaleti öven ve yücelten bir ülkeyiz. Buna paralel olarak fikre de kıymet vermiyoruz. (Daha geçen hafta Stanford'dan doktorası olan, dünyanın en büyük şirketlerinde yöneticilik yapmış birisi, Stanford'dan doktorası olduğunu hatırlatmak zorunda kaldı.)

Bir bankaya gidip mükemmel fikrinizi anlatarak kredi çekemezsiniz. O fikrin iktisadi karşılığı olsa bile dikkate almazlar. Genel olarak üretmeyi değil, tüketmeyi teşvik eden bir ekonomik yapımız var. Araba al, alırken de en az 1 tane devlete al. Sigara mı içiyorsun, paketin yarısı devletin. Maalesef durum böyle.
Normalde bir ilçeye sığacak insanları bir apartmana doluşturmak üzerine kurulu bir planın varsa, bir iki ufak bağlantıyla kamu arazilerine konutlar yapabilirsin. Ormanlık alanlara golf sahası yapar, oteller dikebilirsin.
Sen vergini maaşından peşinen öderken, ballı kaymaklı devlet ihalelerini ihalesiz şekilde alanların vergi borçları tek kalemde silinir.
Belediyenin "güya" reklam işlerini yapanlar süper lüks hayatlar yaşarken ortalama bir Türk genci 1 haftalık tatili için 1 yıl çalışır, 6 ay da kredi öder.

Oldu da kendi işini kurdun, 2-3 kişiye de ekmek kapısı olmak istedin diyelim. Muhtemelen alacaklarını çek ile alacak, tahsil edene kadar utana sıkıla, personelini dönem dönem mağdur edeceksin.
Bu olumsuz ama en olası senaryo. Buradaki eleştirilerin hiçbiri başlığı açan arkadaş için değil.
Maddi olarak bir konfora sahip değilsen ticari bir atılım yapmak için bence doğru bir zaman değil.
Dünyanın en pahalılarından olmak üzere; elektriğini, suyunu, yakıtını değeri giderek azalan paranla kullanıp geçiş garantisi verilen köprü ve otoyolları finanse edip, vergilerini ve masraflarını ödedikten sonra sana kalan para çektiğin strese değecekse iş kurma riski alınabilir.
 
cankaygili
Konuların tamamında haklısın bu sebeple tehlikesiz atık ile başlayıp adım adım devam etmek mantıklı geliyor. hurda sektörü bağlantıların varsa para kazandırıyor. Bazen de risk almak gerekiyor.. Bugün tehlikesiz atık.ıların %90 ını ambalaj atıklarınıda alıyor bu herkes tarafından biliniyor. burada risk alıp almamak tamamen sana kalmış. Balyalı ambalajı tehlikesiz olarak fatur kesip satanlar bile var. hangi bölgede çalışma yapıyorsun bilmiyorum ancak bir çok il de il çevre nin şikayete gitmesi 2 yıl sürüyor :) ..yolun açık olsun..
 
Oncelikle benim gibi düşünen meslektaşlarımı görmek gerçekten çok cesaretlendirici. Benimde demek istediğim bu bizler çevre mühendisiyiz kanunsuz işler yapmak istemiyoruz herşeyimiz tam olsun istiyoruz ama bir sehir düşünün geri dönüşüm alanında ( kırmacilar,granülcüler,toplamacılar,hurdacilar vs. ) 100 tane varsa bunlarin hepsinin mi lisansı var. Neden toplumun paralı ya da bu işi alaylı olarak yapan kesmi bu kanun açığını kullanıyorda bizler böyle itiliyoruz. Hafifletmek adına adım dahi atılmıyor. Benim kendi meslektaşım harç bedeli 750 tl olan tehlikesiz atık toplama belgesini gözümün icine bakarak 10 bine hallederim diyor. Yani nasil bir düzen arkadaşlar. Bizleri neden bu kadsr kanunsuz şeylere sevk ediyorlar. Fabrika lisansın olmazsa vermem diyor başka firmalarin lisansini kullanmak zorunda birakiliyorum resmen kendi yerim var 500 m2 bana çok uygun ama 1000 m2 olmali diye kullanamiyorum. Şimdi bu kanunları bu mevzuatı yönetmeligi açıp iyice bakınca diyorum ki ; bu işin içinden gelen lisansini önceden ne üçkağitlar yaparak almış firmalar ve gerçekten çok parası olan açan adamlar bizim önümüzde başlasın diye yapılmış fırıldaklar. Bu işi gerçekten hakkıyla yapacak ama mezun oldugu günden beri asgari ücret veyahut biraz üstünde çalışmış bizler aile fertlerimizin bugüne kadar dişinden tırnağından artirarak verdiği sermayeyle biseyler neden yapamiyoruz ? Allah aşkına çıkın bulunduğunuz şehrin sanayi , organize sanayi , fabrika bölgelerini gezin kaç tane okumuş patron var ? Okumuş insanları hizmet etmeye zorlayan bu sistemle olmaz dostlar. Hangimiz gelecek kaygisi olmadan yaşıyoruz ? Bana babam keşke seni okutmasaydim bi meslegin olurdu diyor
 
Bu aslında tam olarak hizmet vermek bilgini satmak daha ucuz ticaret yapmak daha pahalı ve masraflı :D

Şöyle;

Geri dönüşüm sektörü - %10 çevre mühendisliği %90 ticaret ekipmanlar lisans şartları felan derken en az 200 bin civarı para gerekiyor.

Danışmanlık ise bilgini sattığın bir sektör diğer tüm meslek gruplarında olduğu gibi danışmanlık yatırım maliyeti az personel ihtiyacı hizmet verdiğiniz fabrikalarla orantılı bir şekilde arttığı için daha maliyetle sürdürebilir bir iş gibi geliyor.

Atıksu Projelendirme sektörü - Burada da aynı şekilde fazla bir maliyet felan gerekmiyor. Projeyi yapıyorsunuz etap etap ödemenizi alıyorsunuz. hatta kendim Ankaraki bir firma için Konya ili için 5 atıksu arıtma tesisi yaptım. firmanın tek mühendisi idim ve Sakarya'da bulunduğum evden yaptım. Yemek falan masrafım bile yok. Ayda bir kaç kez konyaya toplantıya giderdim. Firma geri kalan tüm paydaşlarını ( inşaat makine ve elektrik müh. ) dışarından hizmet yoluyla aldı. Düşünüyorum da böyle bir arıtma firmasını kurmak da çok az yatırım gerektiren işlerden.

Yani bence çevre mühendisi nazarında değil de her sektörde durum aynı.

Tasarım dizayn danışmanlık gibi bilginle iş yaptığın sektörlerin yatırım masraflarını düşük. Makina ekipman gerektiren ticaret ana temalı işlerin yatırım maliyeti fazla.

Diyeceklerim bu kadar selam ve dua ile :D
 
Hocam garantin yoksa ilk yatırım maliyeti yüksek olan işlerden uzak durmakta fayda var. Çünkü ülkemizde ticaret saatli bomba, kimin kucağında patlayacağı belli olmaz. Yılların birikimi bir anda çöp olur. Bunun yerine know-how satabildiğin işler hem daha az riskli hem de kısa vadede gelir getirici.
 
Mesela para kazanmak meselesinin önünde bisey arkadaşlar. Benim kendi danışmanlık firmam da oldu bilgi de sattım . doğru olmadigıni bildigim halde girdigim kazaniyor oldugum işimi benim mesleki prensiblerime uymadigi icin biraktim. Bakın tmgd işi yapiyordum bir petrol sahibi ile görüştüm benim 3 tane petrolüm var hepsine toplam 450 liraya bakıyorlar dedi adam. Kendi müşterim olan kişi zorunluluğumuz olmasa sizler ne işe yariyorsunuz diye karşimda alay etti. Yapmayin arkadaşlar hangi ülkede yaşıyorsunuz hangi şehirlerde yaşıyorsunuz koşullariniz neler bilmiyorum asla danışmanlık işini de küçümsemiyorum. Bu biraz mutlu olmakla ilgili bisey. Bir mühendis var masa başında çalışmak gömlek kravat takmak ister bir diger mühendis var çöpün içinde gezmek ister koklamak ister. Bu tamamen mutlu olmak istedigimiz isi yapmakla ilgili bence. Sizler atıksu da bilgilisiniz proje yapip bilgi satarsiniz ya da çevre bakanliği mevzuatlarına hakimsinizdir danişman olur bilgi satarsiniz başkalarida sadece geri dönüşümden anlıyordur bilgisini satamaz ya da satmak istemez ; kullanmak ister. Bu durumda birazda çalışma şartları ve ortamı rol alıyor tabiki. Saygılar 🖖
 
Arkadaşlar merhaba bir çevre mühendisi olarak kendi işimi kurmak istedim ve ilk adımı atıyorum. Geri dönüşüm alanında kendi iş yerimi kurmak üzereyim. Küçük çaplıda olsa yapmaya karar verdim. Henüz yolun başındayım ve burda paylaşmamın sebebi meslektaşınıza yardımcı olursunuz diye İlk aşamam başlangıç olarak tekstil üzerine. Tanıdığınız tekstil firmalarına yönlendirebilrisiniz. Tekstil atıkları, fireleri alıyoruz. Eğer yardımcı olursanız ne mutlu bize. Ulaşmak isterseniz 5312971198. İlginiz için şimdiden teşekkürler. Artık çevre mühendisleri patron olabilsin.
 
Hayırlı olsun hocam. Firma bilgileriniz, atık alabileceğiniz bölgeler ve lisansınızı yüklerseniz yönlendirme yapacak arkadaşlarımız olacaktır.
 
Üst