• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendislerinin sektörel olarak sıkıntıları

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Sayın meslektaşlarım,

Her birimiz çeşitli sektörlerde çalışıyor ve birçok sıkıntı ile yüzleşiyoruz. İlgili kişilerinde yoluna ışık tutması açısından herkesten çalıştığı sektörde yaşadığı sıkıntıları yazmasını rica ediyorum.

Arıtma sektöründe,
Atık yönetiminde,
Danışmanlık sektöründe,
Geri dönüşüm sektöründe
ve adını sayamadığım tüm diğer sektörlerde çalışan meslektaşlarım

Lütfen hepiniz karşılaştığınız problemleri yazınız. Büyük yada küçük demeyin yada yazsakta birşey değişmeyecek diye düşünmeyin ve hepiniz sıkıntılarınızı yazınız.
 
Geri dönüşüm sektöründeyim. Lisanslı bir firmayız hatta yakın zamanda bir lisansımız daha olacak. Bizim en büyük problemimiz lisansı olmayan firmalar. İstedikleri gibi fabrikalara girip fiyat artışı yapıp kafalarına göre davranabiliyorlar. Bizim uymak olduğumuz yükümlülükler olduğu için bir yere kadar dayanabiliyoruz. Örnek verilmesi gerekirse bir fabrika düşünün tehlikeli, tehlikesiz, ambalaj ve katı atık olmak üzere atıkları çıkıyor. Hurdacı olarak giren firma tehlikeli tehlikesiz bakmaksızın toplayıp gidiyor. Bu durumda fabrikaların bize söylediği ya hepsini al ya da hiç bir şey almadan git sözleşmeyi feshedelim. Sırf bu nedenle bir kaç fabrikayla sözleşmemiz fesholdu.
 
Danışmanlık sektöründe bence en büyük problem bizi denetleyen il müdürlüğündeki meslektaşlarımızı !! (onlar bizi meslektaş olarak da görmüyor da neyse) denetleyen ceza veren tehdit eden kimsenin olmaması bence. Biz her işi süreli yapmak zorundayız takip etmek zorundayız ve insan olarak hata da yapmak zorundayız ama öyle memur var ki hata yapan çevre görevlisine ödettirecem firmaya yazılan para cezasını diyebiliyor veyahut yapamıyorsanız bırakın diyebiliyor çok rahat bir şekilde...
 
arıtma sektöründe çalışırken karşılaştığım en büyük sorun, atık suyun karakterinin devamlı değişkenlik göstermesi ve çıkış suyunun buna istinaden kalitesinde değişmeler olmasıydı. bunun firmaya mal edilmesi, müşterinin suçu sistemde arayıp devamlı teknik servis çağırması vb.

satış sektöründe, bilinçsiz satınalmacıların kaliteye önem vermeden hep en ucuzu alma pazarlığı, elmayla elmayı karşılaştıramama durumları ve ne aldığını bilmeme sorunları. satınalma sorumlusu ilanlarına bakarken üst düzey yetenekler istenmesi ama karşılaştığımız çok az kişinin bu yeteneklere sahip olması.
 
Öncelikle Çevre danışmanlık firmasında çalışan arkadaşlarıma Allahtan sabır diliyorum.;) Eğlenceli bir meslek olmasının yanında çevre mühendisleri çevre ve şehircilik il müdürlüğünde çalışan memurların aşağılamalarına, terslemelerine, bu sizin sorumluluğunuz, bunu siz yapacaktınız, yüze telefon kapatmalar, ukalıklar, sizinle mi uğraşacam kardeşim ..... :) vs gibi durumlarla karşılaşabiliyorlar. Her sektörde vardır tabi böyle sıkıntılar.
yani ne denir ki bilmiyorum. Bu sektörde tecrübeli olanlar bu durumu çoktan atlatmışlardır tabi ama yeni olanlar için Allah sabır versin diyorum:bsmagryr:
 
Meslekte sorun olmaması sevindirici bir durum. Yok mu hiç problem yaşayan. Yazmanız 1-2 dk vaktinizi almaz..
 
Geri Dönüşümde, çok kötü çalışma koşulları, düşük ücret verilmesi, bunların yanında işverenin mühendisten çok büyük beklentilerinin olması
Danışmanlıkta gözlemlediğim en önemli sorun çevre mühendisi işverenin çevre mühendisi çalışanına değer vermemesi,kötü muamele,çok çalışma, düşük ücret verilmesi buna karşılık olarak yine işverenin mühendisten çok şey beklemesi...
Bir iş görüşmesinde endüstri mühendisi, mhp'den milletvekili olacağını söyleyen bir bey, sekreterlerinin olmadığını, danışmanlık firmasında çalışmam için mesleki işlerimin yanında bir de firmaya sekreterlik konusunda yardımcı olmam gerektiğini söylemişti.Bu terbiyesizliklerle çokça karşılaşıyoruz.
 
İl Müdürlüğü'nden İl Müdürlüğü'ne, uzmandan uzmana değişen yorum, istek vb. benzeri farklılıklar, serbest piyasadan kaynaklı rapor hazırlama ücretlerinin çok düşük miktarlara çekilmesi
 
Danışmanlığın bir önemli sorunu da maalesef 100 lira gibi komik rakamlara bile hizmet veren firmaların varlığıdır. Bazı işverenlerin haftalık sigara parasından daha az olan bu miktara verilen mühendislik hizmetinin de mühendisin de o firmada değerli olabilmesi imkansızdır, böyle olunca kendi kendimize zaten değer verilmeyen mesleğimizi ayaklar altına alıyoruz. Bu gibi problemlerin önlenmesi için asgari fiyat tarifesi koyulması gerektiğini düşünüyorum.
 
@tuubabdullah maalesef fiyat tarifesine uyulmuyor. Birlik yok çünkü. Sen bu parayı beğenmez isen arkandaki adam kolaylıkla o işe giriyor. Paspas oluyor. Olan sana oluyor. Kendi değerinin arttırmak için bilimum kursa giderek para harcıyorsun sonuç yine hüsran. İşveren ben aylık şu kadar alsam hayatta geçinemem diye yüzüne güzelce söyleyebiliyor ne yazıkki.
 
Gerçi iş ilanına belgemi kullanabilirsin diye mail atan çevre mühendisleri olduğu sürece biz bir yere varamayız diye düşünüyorum. İnsanlar mesleğini baltalamak için bu kadar uğraşır mı anlamıyorum cidden. Belge kullanılmasını önlemek bir meslektaşının daha istihdam edilmesini sağlamak için çabalayacağına sigortam yatsın diye başka meslektaşının önüne engel koymak, belgeyi kullanan yerde çalışan meslektaşına ek yük yükletmek öncelikle kendi emeğine, sonra mesleğine ve meslektaşlarına İHANETTİR.
 
Üst