• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisliği Bana Göre mi?

Berk Kandemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ağustos 2020
Şehir
Balıkesir
Firma
Yok
Önümüzdeki birkaç gün içerisinde tercih yapacağım ve aklım çok karışık açıkçası. Ne yapmak istediğimden tam emin değilim ileride. Çevre Mühendisliğini duymuştum önceden ve biraz araştırma imkanım hatta şuanda bir işte çalışan yeni mezun bir tanıdığımla konuşma fırsatım oldu. O çok güzel anlattı, içimden ohh be İTÜ Çevre Mühendisliği kazanıp ne güzel iş yaparım dedim ancak şuanda bu siteyi buldum ve bazı yapılan işlere baktım; gözüm korktu açıkçası. Sizce Çevre Mühendisliği seçmem için içimden ne gibi şeyler geçmesi lazım veyahut bu mesleğin bana göre olup olmadığını nereden anlayabilirim?
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Maalesef birçok mesleğin içinde olan kişinin bile olumsuz yorumunu görmeye hazırlıklı olmanızı öneririm. Bu nedenle yorumları okurken insanları "bu meslek kötü yapılmaz" ya da "bu meslek iyi yapılır" tarzında yorumlarına değil de, mesleğin size neler getirip sizden neler götürdüğüne bakarak tercih yapmanız gerekiyor. Çünkü aramızdaki birçok arkadaşa sorsanız "ya bu paraya bu iş yapılır mı" diyeni de var, "acaba yurt dışında hangi proje yapılıyor ve bunu ülkemizde uygulayabilir miyiz" diyen de.

Lafı kısa kesip meslekle ilgili bilgilere geleyim. Çevre mühendisliği kamu ve özelde iş alanı olan bir meslek gibi görünse de amacı "devlet memuru olmak" olan bir kişiye kesinlikle önermeyeceğim bir iştir. Atama sayısının düşük olması, sözleşmeli personel alımında insan kayrılması gibi etmenler bu mesleğin ağırlıkla özel sektörde olmasına neden olmaktadır. Özel sektörde de danışmanlık ve ÇED firmaları, laboratuvarlar, arıtma tesisleri, fabrika bünyesinde SEÇK mühendisliği, satış ve pazarlama mühendisliği, atık firmaları gibi aklınıza gelebilecek türlü firma ve pozisyonlarda çalışabilmekteyiz. Bu alanlarda forumumuzda çalışan çeşitli arkadaşları da ilgili kategoriye etiketleyeceğim.

Her sektörde çalışacak çevre mühendislerinin haiz olması gereken özellikler var ve yine her sektörün de kendine ait zorlukları var. Daha önce defalarca kez bu forumda, özelden ya da mail yolu ile ulaşanlara anlattığım gibi danışmanlık ve ÇED firmalarında çalışan kişilerin öncelikle iyi bir bilgisayar kullanma becerisine sahip olması ve en az aynı oranda araç kullanabilmesi gerekiyor. Çünkü işinizin tamamına yakını bilgisayarda ve fabrikalarda geçiyor. Bu iki etmen dışında insanlarla iletişim kurma becerisi, yenilikleri takip edebilmek ve hızlı çözüm üretebilmek de önemli becerilerden. Bu sektörde çalışmanın artı yönü, birden fazla fabrikaya hizmet veriyor olmanız. Dolayısı ile birden fazla prosese hakim olabiliyorsunuz. 2016 yılı Mart ayından beri yapmaktayım; açık ceza evinden tutun da, püskürtme mekanizması üreten tesise kadar toplamda 30'dan fazla ilginç sektör görme ve öğrenme fırsatı edindim.

Laboratuvar sektöründe numune alma personeli olarak çalışacaksanız yine iyi bir araç kullanma becerisi ve fiziki dayanıklılık gerekiyor. Atıksu ve emisyon alanlarında o kadar fiziksel dayanıklılık gerekiyor ki, İstanbul'da bir laboratuvarda çalışırken 2 gününüzü Eskişehir, 1 gününüzü Rize, 1 gününüzü Adana ve 1 gününüzü Ankara'da geçirmeniz gerekebiliyor. Eğer laboratuvar sektöründe raporlama, pazarlama ya da numune kabul bölümlerinde çalışacaksanız, bu kez bilgisayar kullanma becerisi çok öne çıkıyor. Şöyle düşünecek olursanız 5 gün süren bir analiz için kimi laboratuvarlar 6. gün raporu hazırlayabilirken, kimisi 15. günde hazırlayamamış oluyor. Çünkü yeri geliyor 600 sayfalık emisyon raporu hazırlamış olmanız gerekiyor. Konuyla ilgili bir meslektaşımız: @FERHAT ELÇİ

Bir atıksu arıtma tesisinin başına geçecekseniz bu kez teknik bilgiye sahip olmanız ve hızlı çözüm üretebilmeniz gerekiyor. Ayrıca yabancı dil bilgisine sahip olmanız, yurt dışı kaynakları okuyup yorumlamanız ve ilerleyen süreçlerde atıksu arıtma tesisinize uygulayabilmeniz sizin için inanılmaz kapılar açabiliyor. Tabi bu bilgiler her zaman okul ile edinilemiyor belirtmek lazım. Okuduğunuz dönemde size atıksu arıtma tesisi ve içme suyu arıtma tesisleri ile ilgili birer dönem ders veriliyor. Halbuki onlarca uygulama, yüzlerce problem çeşidi ve binlerce de çeşitli insanla uğraşıyorsunuz. Konuyla ilgili bir meslektaşımız: @Özgün Yağız ÖZGÖREN

SEÇK mühendisliğinden bahsedecek olursam sadece çevre mühendisi olmanız yetmiyor. İş güvenliği uzmanı olmanız, kalite eğitimleri almış olmanız lazım ki bu alana yönelebilesiniz. Çünkü Sağlık-Emniyet-Çevre-Kalite Mühendisi unvanı çok ağır ancak bir o kadar iş öğrenip, maaşınızı yükseltebileceğiniz bir alan. Sorumluluklarınızın farkında iseniz, araştırmacı iseniz, bilgisayar ile içli dışlı iseniz, raporlama beceriniz yüksekse tabi ki bu alan da ideal sayılabilecek alanlardan. Konuyla ilgili bir meslektaşımız: @6666 Kübra

Atık firmaları mesleğe ilk girişte genellikle tercih edilen kısımlardan. İş ilanı fazla çünkü ülkemizde çok fazla atık firması kurulmaya başlandı. Ayrıca ilk giriş maaş skalası danışmanlık ve ÇED firmalarına göre nispeten daha yüksek. Yalnız gerek patron gerekse çalışanların kültürel seviyelerinin diğer sektörlerden daha düşük olması nedeniyle, katlanabilme süresi daha düşük. Sizden bu sektörde çalışırken birden fazla iş istenmesi muhtemel. Asli işiniz kütle denge raporları ile ilgilenip, atıkların doğru taşınarak tesisinize gelmesini sağlamak iken; anlaşmanıza göre pazarlama veya çay getirme konularıyla bile uğraşabilirsiniz :) Konuyla ilgili birkaç meslektaşımız: @Gülin Ç. , @Serkan Çiçekay

Umarım "yhaaaaa bu meslek yapılır mı yeağğğğğğ"cı meslektaşlarımız yerine sizi doğru yönlendirebilecek insanları dinleyip; kendinize en uygun mesleği seçersiniz.
Bol şans.
 
Güzel yazın için teşekkürler @Cem Yılmaz. Yeni başlamış olmama rağmen birçok sorunla pratik bir şekilde başa çıkmaya çalışıyorum. Ancak bu sektörün yorucu ama keyifli olduğunu şimdiden söyleyebilirim.
 
bana kızacaksınız belki ama tercih yapacak arkadaşlara önerim çevre mühendisliğini tercih etmemeleri yönünde.
bir çok şey sıralayabilirim bunun için.
olumlu yanları yok mu elbet var ama eksisi benim için daha fazla.

hep derim ki şimdi aklım olsa yüzde yüz öğretmen olurdum, illa mühendislik olacaksa da bilgisayar, endüstri ve kesinlikle yazılım alanına yönelirdim nacizane
 
Benim şahsi fikrim yine olsa yine yazardım gelen puanıma göre en iyisi buydu. Tabi bir pilot olmak, yazılım mühendisi olmak daha başka bir şey ama ona göre de çalışıp puan almak gerekiyor. Ben tavsiye ederim. Kişide bitiyor ne yapmak istiyor. İlerde nasıl bir alanda çalışmak istiyor hepsi önemli
 
Sadece sunu bilin: cevre mühendisleri dayatmalar yuzunden fazlalik olarak goruluyor ve istenmiyor. Baslangic olarak kurumsal bir yere girmek zor. Bu yuzden meslegi tercih edecekseniz ulke sartlarinda bir sure tabiri caizse paspas olmayi goze almaniz gerekiyor. Ama size acikca sunu soyleyebilirim ki paspas olmak sizi o kadar guclu biri yapiyor ki kisa surede kavrama yeteneginiz gelisiyor, sorunlar meydana gelmeden ongoru yeteneginiz gelisiyor, tek basiniza dunyalari kaldirabilecek gucu hissetmeye basliyorsunuz icinizde. Sonra cay getirip goturmenin sizi alcaltmayacagini dusunmeye basliyorsunuz. Zamanla degeriniz artiyor. Insanlar sizin agzinizdan cikacak cumleleri beklemeye basliyor. Isten ayrilmayin diye her turlu imkani saglayacak hale geliyorlar. Ayrildiginiz an sizi taniyan her yerden is teklifleri aliyorsunuz. Ama tabiki sabir ve azim gerekiyor bunun icin. Bizim meslek boyle, kisisel ozellillerinizi goz onunde bulundurarak meslek tercihi yapmanizi oneririm. Iyi calismalar dilerim😊
 
Ben de pişman olmayanlardanım ama tavsiye eder miyim bilmiyorum. Sanayi bölgesinde yaşadığım için iş bulmakta çok sorun yaşamadım (ilk işe girişim hariç) hatta bi çok kez iş değiştirdim. fakat sanayinin az yoğun olduğu yerlerde sıkıntı olabiliyor iş bulma süreci.

Öncelikle beklentilerinizi belirlemeniz gerekiyor. bu meslekten ne bekliyorsunuz? Plazalarda çalışayim, takım elbise giyeyim, kültürlü insanlarla muhatap olayim diye bir derdiniz varsa seçmeyin bu mesleği. Yada bu mesleğe saygı duyulmasını istiyorsanız yine seçmeyin. Saygı mesleğe duyulmuyor kişiye duyuluyor o saygıyı kazanmanız lazım.

Bu ülkede makam odasında savcıyı şehit ettiler, kafasına parke taşı atılan hekim haberlerini hepimiz biliyoruz. Bu ülkede hiç bir mesleğe saygı yok.
 
Tercih edilen bir Çevre Mühendisi olmak için bazı tavsiyeler ve öneriler verdim. Belki izlemek isteyen olur. Hep denir ya " kendini geliştirmek, mezun olmadan kendini geliştir" diye işte o kendini geliştirme yollarından bazılarını dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. İstifade edilirse ne mutlu.


Bölümümüz olan ÇEVRE ve bunun yanında yazılım (teknoloji), gıda (su dahil), enerji (özellikle yenilenebilir enerji kaynakları), sağlık (gıda ile doğrudan ilişkili) geleceğin mesleklerinden. Bu konuda her daim savunmaktayım.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'ı incelediğimizde BM üyesi 193 ülkenin 2015'de kabul ettiği 17 amaç ve (alt) hedeflerine bakarsanız 2030'a kadar bazı konuların yukarıda saydığım 5 alanda evrileceğini ve bu yönde çalışmaların artacağını göreceksiniz.. Buna hazır olmak gerek. Anlıyorum bazı meslektaşlarımız ofiste evrak takip, patron ile sürtüşme, maaş durumu, ülke ekonomisinin kötü gidişatı gibi konularda OKUMA demektedir. Haklılar da. Ancak bu konuda geleceğe hazırlanmak gerek. Ülkemizde az olsa da Avrupa'da özellikle Almanya'da iklim değişikliği gibi tamamen bizim konularımız (Başka bölümlere kaptırmamamız gerekli!) her toplantıda konuşulmakta. Her yıl COP zirvelerinde Yenilenebilir Enerji kaynakları, Sağlıklı Gıda Arzı için Toprak Kirliliği Çözümleri, Gelecekte Su kıtlığı gibi konular konuşulmakta. ;) Biz bu konuda kendimizi geliştirmez isek evrak kürekten öteye gidemeyiz. Bu da bizi tatmin etmez.

Mesleğimizin daha görünür, daha bilinir çer çöp - park bahçe - kaldırım ot vs gibi kısır şekilde bilinmemesi için anlatmak gerek. Yoksa masa başında işini en güzel şekilde yapsan bile amirinin "aferin"inden öteye gidemiyor. Neyse kısa keseyim. Saygılarımla. :)
 
Bunu bize değil kendine sorman lazım. Sana göre desek yazıcak mısın ? Ya da yok sana göre değil desek ? Ayrıca İTÜ Çevre Müh. iyi olduğunu pek sanmıyorum. Orada okuyan çoğu arkadaşım da itü deki hocaların sürekli sektöre iş yaptıkları için öğrencilerine bir şey katamadıklarını pekte ilgilenmediklerini söylüyordu. Ben DEÜ Çevre mezunuyum. İTÜ den kat be kat daha iyidir.
Mesleğini yerin dibine sokanları da anlamıyorum. Beğenmiyorsan yapma arkadaş. Sen kendini geliştirmenin yeni bilgiler edinmenin peşinde değilsen zaten hangi bölümü okursan oku yine aynı şeylerden şikayet edeceksin.
 
Ben işletme yazıyordum Rehber öğretmenim bana dedi ki bir mühendislik dalı düşün gelecekte harika yerlere gelecek :)))) yazdık , bölümümü çok severek okudum yalan yok , aslında meslek olarak yaptığımız iş olarak kıymetliyiz ama Türkiye' de değil ne yazık ki , yaşadığımız coğrafyada hem sevdiğimiz işi yapıp hem para kazanabilmek doğru orantılı olmadığından ....

Eğer mühendislik seçecekseniz ; Endüstri , Elektronik- haberleşme , Bilgisayar Müh

iyi para kazanayım diyorsanız da olabiliyorsa İngilizce İşletmeyi tek geçerim .

Herkese başarılar diliyorum :)
 
Üst