• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği bölümleri azaltılmalı mı?

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Baktığımızda fen edebiyat fakültesi gibi tüm üniversitelerde çevre mühendisliği bölümleri var. Bu kadar çok bölümün bir de 2. Öğretimleri var her yıl binlerce kişi bu bölümden mezun olduğu düşünülürse ve ne yazıkki bir çok üniversitenin eğitim seviyesi çok altlarda olması da hesaba katılırsa bir çok işsiz çevre mühendisi daha demek bu da mesleğin değerini daha da istenilmeyen yerlere çekmektedir.bu konuda bir araştırma yapılıp yetersiz imkanlarla bu mühendislik bölümüne sahip yerler tespit edilmelidir. Ayrıca ikinci öğretim de bence olmamalıdır. ÇMO ya bu noktada çok iş düştüğünü düşünüyorum. Mesleği korumak için bunun yapılması gerektiği inancındayım...
 
Bununla birlikte 2. Sınıftan sonra 2 ye bölünmeli bölüm arıtma ve geri dönüşüm diye ,4 yıl bütün eğitim arıtma ağırlıklı sektöre girince sektör %90 tat, gdt , danışmanlık , vs vs..

@üzeyir meral
Çevre görevlisi diye de ders koyup mezun olmadan bu belgeyi vermeleri de yerinde olur.
 
Bence bölüm azaltılmasından daha etkili olacak çözüm sektörde olan problemleri gören insanların lise okuyan gençleri ve aileleri yönlendirmeleri gerekiyor. Aileler başarılı olma ölçütünü müh. olarak belirledikçe bu düzen değişmez amaç sonunda iş bulup refah yaşamak olduğunu anlatmak lazım.
 
Çok güzel en azından mesleğimizle ilgili sıkıntılarımız ortak.Mühendislik alanında uzmanlıktır ve buda herkes kendi alanınını yapmalıya geliyor çevre görevlisi yada bir başka belge sadece alanına verilse daha mantıklı olur. 4 yıl zaten çok ders çöp olarak veriliyor.Eksik dersler.. Eksik sistem.. Değersizleştirilen bir meslek :(.. ve ikinci Öğretimlerin tamamen kaldırılmasından yanayım yada uzun bir süreliğine sınıf mevcutlarının azaltılması yeterli öğrenci yetiştirilmesi. Önemli olan malesef okumak değil iş bulabilmek oldu.. hakkıyla huzuruyla mesleğini yapabilmektense bahsedemiyorum..
 
2. öğretim konusu dönmüş bir açıklık getirelim o konuya
Ben de dahil olmak üzere çok iyi konumlarda 2.öğretim mezun çevre mühendisleri var :)
2. öğretim tercih meselesidir.Olaya doğru bakın derim.
Şimdi yardımcı olduğumuz arkadaşlara soralım hangi öğretimsiniz???
Biraz saçmalanmış, kusura bakmayın.
 
Hersey nasiptir bu meslekten yiyeceginiz rizik yazilmissa yersinzi bu bolumde o universitede yiyceginiz ekmek varmis yemissiniz hersey nasip rizki kafaa hic takmayin derim zira kefil cok buyuk ALLAH
 
Bence devlet istese çok daha fazla çevre mühendisi atayabilir bizim bölüm öyle küçümsendiği gibi bir meslek değil biraz daha avrupa standartlarina yakinlaşsak bizim bölüm atamalari çok iyi duruma gelir...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@berataltas bey bizi yanlış anlamış herhalde yoksa elhamdülillah bizde kadere inanıyoruz, rızka kefil olan allah olduğunu biliyoruz mesele zaten aç kalmak da değil ki sadece arz talep meselesini tartışmaya açmışlar bizde fikir beyan ettik kendimizce çözüm ürettik.
@Gülay hanım kimse 2. öğretimden kalifiye müh. olmaz 1. öğretim daha yeteneklidir demez diye düşünüyorum duygusal olarak algılayıp yorumlamışsınız siz :) 2. öğretim veya 1. öğretim hangisi olur bilemem ama tüm mühendislik bölümlerinde kontenjanlar azaltılmalı mesele budur.
 
Maalesef hem eğitim kalitemiz hemde iş imkanları yerlerde. Okulda çat pat öğretilen derslerle iş piyasasında istenilen bilgiler tamamen farklı. O sebeple yeni mezun olanlar ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Okulda sayısal derslerle kafa yorarken iş piyasası mevzuat ağırlıklı.
Bu yüzden çevre mühendisliği bölümünün hem okul hem iş piyasasındaki rolünün elden geçirilmesi gerekiyor. Bu gerek kontenjanların azaltılması gerek derslerin revize edilmesiyle her konuda ciddi bir yenilenmeye ihtiyacı var. Yoksa önünü alamadığımız bir yığınla karşı karşıyayız.
 
Bir ülkede DPT(Devlet Planlama Teşkilatı) diye hiç bir şeyi planlayamayan devlet politikasına/çıkarlarına değil de hükümetin çıkarlarına göre çalıştığı için eğitim sistemimiz Afrika ülkeleriyle kıyaslanacak derecede. Bir plan yapılır. Örneğin bu ülkenin 10 yıl içerisinde 2000 tane çevre mühendisine ihtiyacı olduğunu farzedelim. Buna göre 2000 + 2000 (yedek) olmak üzere eğitim verirsin. Bu da yılda 400 kişilik kontenjan açarsın. Hem vatandaşlarını oyalamazsın hem de bu kontenjan dışındaki kişiler farklı sektör veya iş alanlarında olarak ülkeye katma değer sağlar. Bizim ülkenin planlaması böyle değil. Gençleri ünilerde toplayın,oyalayın. Okulda da bişe öğretmeyin.
 
@Gülay hanım Bende 2. öğretim bitirdim burda söylemek istediğim ikinci öğretim saatleri değil yüksek kontenjanları. eğitim saati olarak ikinci öğretim bence de daha uygun.
 
Mesleği yücelten kişi sayısının azlığı çokluğu değildir bence, üniversitelere düşük puanla alınıyor bu da değil kalite.
ÖSS gibi saçma bir sistemle mühendislik mi seçilirmiş?
Ortalama zekada puansız aldığın bir sınıfı bile doğru düzgün eğitirsen; ne mühendisler yaratırsın.
İsterse 100 bin mezun olsun, isterse 10 bin eğitim modeli değişmedikçe; çok mezunlu bir ortamda maaşın düşük, az mezunlu bir ortamda maaşın yüksek olur(tabi bunu da sana yedirmezler, her mesleğe çevre görevlisi belgesini yapıştırırlar).
Sana verilen kıymet, mesleğinin itibarı olmadıkça; dilencilikten daha fazla para kazanabilirsin.
Mezun sayısına takılmayın derim arkadaşlar, herkes nasibini yiyor.
Mesleğimizi korumak bizim, hakettiği değeri vermek kanun çıkartanların, yöneticilerin, devlet erkanının işi.
 
Bende ikinci öğretimim (kendi memleketimde okumak istediğim için) ama kaldırılmasını isterim. Çünkü çoğunlukla belediyelerde ya da kamuda çalışan memurlar maaşlarını artırmak için tercih ediyorlar. Aldıkları tavırlar hal ve hareketlerle öylesine boş boş geldikleri belli ki! hem öğrenmeye meraklı sınıfın motivasyonunu düşürüyorlar hem de okumak isteyen kişilerin hakkına geçtiklerini düşünüyorum. Havadan mezun olup kadrolara yerleşmesi de cabası!!!
 
Maasida takmayin 3 ay issizligide takmayin hayatta ideallerim olmadi hayatin bana getirdiklerini sekilleendirdim ve hersey yolunda gitti cok sukur nacizane tavsiyem sadece
 
Üst