• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği bölümleri azaltılmalı mı?

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Baktığımızda fen edebiyat fakültesi gibi tüm üniversitelerde çevre mühendisliği bölümleri var. Bu kadar çok bölümün bir de 2. Öğretimleri var her yıl binlerce kişi bu bölümden mezun olduğu düşünülürse ve ne yazıkki bir çok üniversitenin eğitim seviyesi çok altlarda olması da hesaba katılırsa bir çok işsiz çevre mühendisi daha demek bu da mesleğin değerini daha da istenilmeyen yerlere çekmektedir.bu konuda bir araştırma yapılıp yetersiz imkanlarla bu mühendislik bölümüne sahip yerler tespit edilmelidir. Ayrıca ikinci öğretim de bence olmamalıdır. ÇMO ya bu noktada çok iş düştüğünü düşünüyorum. Mesleği korumak için bunun yapılması gerektiği inancındayım...
 
Merhabalar,

Şu an 201 üniversitenin 52'sinde Çevre Mühendisliği lisans programı var. 15 bin çevre mühendisi öğrenimini devam ettiriyor. 2018'de de 3 bine yakın mezun verildi.
Bu verilerin düşeceğini/düşürüleceğini düşünmüyorum. Tam tersi, giderek artan genç nüfusumuz bu sayıları daha da artıracaktır.

Üniversitelerden kaliteli eğitim beklediğimiz kadar bizlerin de; düşünebilen, sorgulayabilen, kendi yetkinliklerini, özelliklerini, çalışmak istediği mesleğin alt dalını belirlemiş ve ona göre kendine yatırım yapmış şekilde mezun olabilmemiz gerekiyor. Mesleğinizin değerini yine sizler oluşturabilirsiniz. Hükümetten, odalardan, firmalardan bir beklentiye düşmek süreci uzatacaktır.

Yapılan işlerde, karşı tarafa sadece form imzalayıp-giden bir mühendis olarak değil de, yapılan işe ek fayda katan, üretim toplantılarına kadar sürece dahil olan, sadece iş olarak değil mesleğin onursal tarafını da hatırlayan, işi monoton olarak görmektense endüstri 4.0 ile çevre mühendisliği hangi paydada buluşabileceğini düşünen, sorgulayan ve bu yönde kendine yatırım yapan mühendisler bu mesleğe saygınlık katacaktır.

Konuya paralel blog yazımı tüm Çevre Mühendisi adaylarına ulaştırabilmek ve onların kariyer yolculuklarında bir nebze de olsa katkı sağlamayı ben de bir iktsatçı olarak misyon edindim :)
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


yararlı olması dileğiyle,
saygılar
 
Son düzenleme:
Evet azaltılmalı çünkü gerçekten artık çöplük bir bölüm ve mühendis yetiştirme bölümüne döndü.
 
O okullarda okumadık ta çok şükür, lakin biz mezun olduktan sonra toplamda 4 akademisyenimiz Doç. oldu, ayrıca 1 Doç. Bölüm Kadrosuna katıldılar. Sorunumuz, 1 i haricindekiler Çevre Mühendisliği Lisans Mezunu değil. Kağıt üstünde daha kaliteli, ama daha az öğrenci alan bir bölüm oldu ki SAÜ Çevre, onlar da Yüksek Lisans'a öğrenci alıyorlar.
 
Üst